Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Μπρα ντε φερ ντιλ και πολιτικής

Επιχειρηματικές συμφωνίες και οικονομικά αποτελέσματα δίνουν ώθηση σε blue chips, ωστόσο η πολιτική συγκυρία και προηγούμενες υπεραξίες οπλίζουν τα χέρια των πωλητών. Οι ζώνες άμυνας.

Χρηματιστήριο: Μπρα ντε φερ ντιλ και πολιτικής

Εξισορροπητική η χθεσινή συνεδρίαση στη Wall Street, στάση αναμονής στα ευρωπαϊκά και στο Χρηματιστήριο Αθηνών οι επενδυτές έχουν να διαχειριστούν από τη μία τα νέα δεδομένα μετά τα Τέμπη και από την άλλη, τα οικονομικά αποτελέσματα, τις επιχειρηματικές εξελίξεις, την αναπροσαρμογή σχεδιασμών από ισχυρά επενδυτικά χαρτοφυλάκια.

Μία ημέρα μετά τη χθεσινή απεργία, τις ογκώδεις διαδηλώσεις, το κλίμα όπως διαμορφώνεται πολιτικά, η ανακοίνωση της σημαντικής εξαγοράς της ΔΕΗ στη Ρουμανία, τα αποτελέσματα των Eurobank, Mytilineos, Viohalco, τα επόμενα βήματα της Jumbo, σε μία συγκυρία που και τα ξένα σπίτια «τιμολογούν» τις τελευταίες ραγδαίες εξελίξεις.

Το πόσο «ζωντανό» παραμένει το επενδυτικό story του ΧΑ, σύμφωνα με την Jefferies, και τα όσα σημείωνε εχθές η Λία Δεληγιάννη, μένει να φανεί σε μία διαδικασία δυναμική και εναλλασσόμενη. Το εάν και πώς θα μετρήσει στην αξιολόγηση των οίκων η αλλαγή σκηνικού θα το διαπιστώσει αύριο η αγορά με τη στάση της DBRS και μία εβδομάδα μετά της Moody's. Αλλά και το ευρύτερο πλαίσιο στις ευρωπαϊκές αγορές με τη στάση των «γερακιών» της ΕΚΤ την προσεχή Πέμπτη. Συνεπώς, πυκνός ο χρόνος, αμφίσημες οι εξελίξεις σε πολλά μέτωπα, με τους επενδυτές να επιχειρούν να ξαναβρούν τις ισορροπίες τους.

Πρακτικά σε αυτό το διάστημα 6 συνεδριάσεων (1-8 Μαρτίου) το χαμηλό των 1.059,83 μονάδων που καταγράφηκε για τον ΓΔ στη συνεδρίαση της Τρίτης δείχνει να λειτουργεί σαν φίλτρο στήριξης, προσώρας.
Μάλιστα στη χθεσινή συνεδρίαση, με την αντιστάθμιση των blue chips στην αναμενόμενη διόρθωση των τραπεζικών, φάνηκε πως υπάρχει ένα σχέδιο διαχείρισης της κατάστασης από τα ξένα ισχυρά χέρια, που είναι επενδεδυμένα ή λαμβάνουν θέσεις σε μετοχές εισηγμένων (σχεδόν αποκλειστικά του FTSE 25).

Η περιοχή των 1.060 είναι μία κοινά αποδεκτή γραμμή άμυνας, χωρίς να σημαίνει πως αποκλείεται το ενδεχόμενο δοκιμασίας μίας δεύτερης χαμηλότερα περί τις 30 μονάδες. Ωστόσο χωρίς να αλλάζει η μεσομακροπρόθεσμη τάση για την ομάδα των 5-8 εισηγμένων που οδηγούν την αγορά. Mytilineos, Motor Oil, Jumbo συναποτελούν μία ισχυρή 3άδα long θέσεων ισχυρών ξένων, που κατά πάσα πιθανότητα δεν θα διαρραγεί.

Το deal της ΔΕΗ στη Ρουμανία ενισχύει τον ευρύτερα εννοούμενο ενεργειακό κλάδο, όπου η αγορά περιμένει νεότερα από ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-Ενεργειακή, Helleniq Energy, ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Παράλληλα οι προσδοκίες για την τουριστική περίοδο συντηρούν την τάση στην περίπτωση των Aegean-Autohellas, η διαρκής επέκταση της Jumbo επιβεβαιώνει τη δυναμική του ομίλου, με τη Σοφία Εμμανουήλ να έχει το ρεπορτάζ για το πρώτο Jumbo που ανοίγει αυτόν τον μήνα στο Ισραήλ.

Αρκετά τα νέα και οι προσδοκίες σε επιχειρηματικό επίπεδο, που υπό άλλες/πρότερες συνθήκες θα καθιστούσαν εύκολη την πρόσβαση των long υψηλότερα των 1.150 μονάδων. Αντίστοιχα των 2.800 για τον FTSE25, των 980 για τον ΔΤΡ, πλην όμως με τα νέα δεδομένα κάποια deals «παγώνουν» μετά τα Τέμπη, όπως εύστοχα παρατηρεί ο ΧΑΜαιλέων, που με το γνωστό δηκτικό του ύφος διαπιστώνει ότι «στα φρέσκα νέα έχει τραβηχτεί... χειρόφρενο».

Ακριβώς αυτό τιμολογείται στην αγορά τις τελευταίες ημέρες, για αυτό και οι επενδυτές επιλέγουν ως προσφορότερη την τακτική των επιλεκτικών ενεργειών. Για stock picking κάναμε λόγο και την Τρίτη και χθες Τετάρτη, σε αυτό παραμένουμε σήμερα-αύριο κατ' αρχάς και βλέπουμε. Αλλωστε ΔEΗ και Eurobank, Mytilineos, Viohalco, με συνδρομή άλλων δυνάμεων, θα συντηρήσουν το ενδιαφέρον σήμερα. Το ενθαρρυντικό των ημερών, η διαφοροποίηση συγκεκριμένων mid caps, που λόγω αποτελεσμάτων και προοπτικών διεκδικούν το κάτι παραπάνω, με πιο ενδεικτική την περίπτωση της Epsilon Net.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v