Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Από τη βουτιά στο… ράλι οι τράπεζες

Πλήρης ανατροπή της εικόνας στην εγχώρια αγορά με τον τραπεζικό δείκτη να κλείνει με κέρδη 3% και τον ΓΔ να βρίσκεται στο φίνις σε υψηλό ημέρας. Ποια blue chips βρέθηκαν αντιμέτωπα με ρευστοποιήσεις.

Χρηματιστήριο: Από τη βουτιά στο… ράλι οι τράπεζες

Συνεδρίαση – ροντέο, η πρώτη της χρηματιστηριακής εβδομάδας με το Ελληνικό Χρηματιστήριο, έχοντας σαν βαρίδι τους Δεικτοβαρείς Τραπεζικούς τίτλους, να ακολουθεί το αρνητικό ξεκίνημα των κύριων Ευρωπαϊκών Αγορών και με τον Γενικό του Δείκτη να δοκιμάζει τιμές χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 1000 μονάδων.

Όμως κάπου εκεί ενεργοποιήθηκαν “αντανακλαστικά επιβίωσης”, με τους αγοραστές να παίρνουν βοήθειες και από την αντίδραση των Ευρωπαϊκών Χρηματιστηρίων, οι βασικοί δείκτες αναπήδησαν από τα πρωινά χαμηλά και από εκεί και πέρα το υπόλοιπο της συνεδρίασης χαρακτηρίστηκε από έντονη νευρικότητα και από συνεχείς εναλλαγές προσήμων.

Όμως το θέαμα δεν τελείωσε εδώ, καθώς οι αγοραστές είχαν το τελευταίο λόγο και στις τελικές δημοπρασίες, κλείνοντας στο υψηλό ημέρας τέσσερις τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης και μαζί με αυτούς και τους βασικούς δείκτες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου.

Εννοείται ότι με τα τρέχοντα δεδομένα, κάθε πρόβλεψη για την βραχυπρόθεσμη τάση μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά επισφαλής, καθώς έχει επιστρέψει και μάλιστα δριμύτερη, η απόλυτη εξάρτηση του Χ.Α. από την πορεία των Διεθνών και κυρίως των Ευρωπαϊκών Αγορών.

Σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση, “η σημερινή συνεδρίαση ξεκίνησε με ‘gap down’, σημείωσε νέα ενδοσυνεδριακά χαμηλά διμήνου και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή μέχρι να μειωθούν οι ημερήσιες ταλαντώσεις. Προσοχή θέλει και το γεγονός, ότι η αντίδραση από τα πρωινά χαμηλά, συνοδεύτηκε από σαφώς χαμηλότερο τζίρο”.

Από την άλλη, θετική ένδειξη είναι η επιστροφή και το κλείσιμο του Γενικού Δείκτη υψηλότερα των 1025 μονάδων και του κλαδικού δείκτη των Τραπεζών υψηλότερα των 753 μονάδων.

Παίρνοντας τα πράγματα με την χρονική τους σειρά, η UBS συμφώνησε να εξαγοράσει την Credit Suisse. Στο πλαίσιο της συμφωνίας η Ελβετική Κεντρική Τράπεζα συμφώνησε να παράσχει μια πιστωτική γραμμή $100 δισ. στην UBS. Η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση χορηγεί επίσης στην UBS εγγύηση ύψους 9 δισεκατομμυρίων φράγκων, για την ανάληψη πιθανών ζημιών που προκύπτουν από ορισμένα Περιουσιακά Στοιχεία που η UBS αναλαμβάνει ως μέρος της συναλλαγής, εάν τυχόν μελλοντικές απώλειες υπερβούν ένα ορισμένο κατώφλι.

Οι μέτοχοι της Credit Suisse θα λάβουν 1 μετοχή της UBS, για κάθε 22,48 μετοχές της Credit Suisse, που με το κλείσιμο της περασμένης Παρασκευής ισοδυναμούσε με 0,76 Ελβετικά φράγκα ανά μετοχή, ενώ την Παρασκευή ο τίτλος της Credit Suisse είχε κλείσει στα 1,86 ελβετικά φράγκα. H Ελβετική Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε την ιστορική συμφωνία.

Η συμφωνία δεν καθησύχασε τους επενδυτές, καθώς τα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια άνοιξαν με απώλειες, ενώ οι μετοχές των δύο Ελβετικών Τραπεζών σημείωναν ελεύθερη πτώση (αναμενόμενο για τη μετοχή της CS, που κινήθηκε προς την τιμή του deal).

“Μεταξύ των μεγαλύτερων χαμένων από την πώληση της Credit Suisse Group AG είναι οι επενδυτές στα πιο επικίνδυνα ομόλογα της Εταιρείας, γνωστά ως AT1, αξίας $17 δισ. Αυτοί οι επενδυτές χάνουν όλα τα χρήματά τους, δυνητικά δημιουργώντας μια καταιγίδα στην Αγορά των $275 δισ.”, γράφει το Bloomberg.

Οι Ελληνικές Τράπεζες δεν έχουν έκθεση στα ομόλογα AT1 της Credit Suisse. Οι Ελληνικές Τράπεζες είναι ισχυρές, η έκθεση στην Credit Suisse είναι σχεδόν μηδενική”, τόνισε στο Reuters ο Γιάννης Στουρνάρας.

Εν τω μεταξύ, οι Federal Reserve, Τράπεζα του Καναδά, Τράπεζα της Αγγλίας, Τράπεζα της Ιαπωνίας, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας, σε μια κοινή δήλωση, ανακοίνωσαν ότι, “για να ενισχυθεί η παροχή ρευστότητας, μέσω της ισχύουσας γραμμής swap για δολάρια ΗΠΑ, συμφώνησαν να αυξήσουν τη συχνότητα των πράξεων λήξης 7 ημερών από εβδομαδιαία, σε καθημερινή”. Η Fed είπε ότι “οι καθημερινές πράξεις θα ξεκινήσουν σήμερα και θα συνεχιστούν τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Απριλίου”.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί δήλωση αξιωματούχου των ΗΠΑ σύμφωνα με την οποία “οι εκροές καταθέσεων από τις Περιφερειακές Αμερικανικές Τράπεζες έχουν σταθεροποιηθεί” και με τους “υποψιασμένους” να το πηγαίνουν ακόμα παρακάτω, επισημαίνοντας πως “η κάλυψη που δόθηκε στους καταθέτες των Τραπεζών που κατέρρευσαν στις ΗΠΑ, καλύπτοντας και τις μη εγγυημένες καταθέσεις, δηλαδή αυτές πάνω από τα $250000, δεν είναι καλό νέο για την Ευρώπη, όπου η εγγύηση των καταθέσεων δεν ξεπερνά τα 100000 ευρώ και δεν μπορεί να αποκλειστεί, βραχυπρόθεσμα, μετατόπιση κεφαλαίων από την Ευρώπη στις ΗΠΑ, για ‘μεγαλύτερη ασφάλεια”.

Υπενθυμίζεται ότι Τρίτη – Τετάρτη συνεδριάζει η Fed και την αμέσως επόμενη μέρα η BoE.

Επιστρέφοντας “εντός των τειχών”, η Moody's ανακοίνωσε το βράδι της Παρασκευής ότι διατηρεί την πιστοληπτική αξιολόγηση “Βa3” για το Ελληνικό αξιόχρεο, αναβαθμίζοντας τις προοπτικές σε θετικές, από σταθερές.

Εξαιρετικά επιφυλακτικοί οι περισσότεροι παράγοντες της Αγοράς, ανεξάρτητα πιθανής αντίδρασης τεχνικού χαρακτήρα αν σε αυτό συνηγορήσουν και οι Διεθνείς Αγορές, συνεχίζουν να εκτιμούν ότι οι Αγορές και κατ΄ επέκταση και το Ελληνικό Χρηματιστήριο, θα χρειαστούν χρόνο προκειμένου να μειώσουν την μεταβλητότητα, που στην παρούσα φάση βρίσκεται στο ζενίθ.

Ευνόητο είναι ότι σε αυτό το κλίμα, κάθε κίνηση trading, μπορεί να αποδειχθεί εύκολα λάθος, καθώς το συναίσθημα επικρατεί της λογικής και τα θεμελιώδη των Εταιρειών περνάνε σε “δεύτερη μοίρα”.

Στα υπόλοιπα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, το γεγονός ότι στα χαμηλά ημέρας δεν υπήρχε τίτλος του FTSE25 που να διασώζεται έστω αμετάβλητος, ενώ στην πορεία σημαντικές βοήθειες στους βασικούς δείκτες έδωσαν ΕΛΠΕ (+4,17%) και ΟΤΕ (+3,36%)

Υπενθυμίζεται ότι αύριο Τρίτη ανακοινώνει αποτελέσματα χρήσης ο Fourlis. Την Τετάρτη είναι προγραμματισμένη η τηλεδιάσκεψη των Fourlis και Autohellas. Την Πέμπτη ανακοινώνει αποτελέσματα χρήσης η ΔΕΗ, μετά το τέλος της συνεδρίασης, με την τηλεδιάσκεψη να ακολουθεί αμέσως μετά.

Να σημειωθεί επίσης ότι από αύριο οι μετοχές της Jumbo (-0,84%) θα είναι διαπραγματεύσιμες χωρίς το ποσό €1,1550 ανά μετοχή, το οποίο προήλθε από διανομή αποθεματικών χρήσεων 1/7/2008 - 30/6/2012 από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος (καθαρό ποσό: €1,09725 ανά μετοχή).

Μικτή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η εικόνα, όσον αφορά τις διαθέσεις των αποδόσεων στην Αγορά ομολόγων, όπου η μεγαλύτερη αποκλιμάκωση σημειώνεται για Ευρωπαίους Εκδότες.

Πιο συγκεκριμένα, στο 3,84% κινείται η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 3,42% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, ενώ στο 4,054% υποχωρεί η απόδοση του Ελληνικού 10ετους.

Ερχόμενοι στα στατιστικά της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 998,29 (-2,15%) και 1026,19 μονάδων (+0,59%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1025,72 (+0,54%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε νέα υψηλά και στις 1027,47 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,71%.

Ο τζίρος, ο χαμηλότερος των τελευταίων 11 συνεδριάσεων, στα 107,5 εκατ., από τα οποία τα 5,9 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΥΡΩΒ, ΜΠΕΛΑ, ΜΟΗ, ΟΠΑΠ, ΑΛΦΑ, ΟΤΕ), ενώ ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΑΛΦΑ, ΟΤΕ και ΕΤΕ απασχόλησαν το 59% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 107,5 εκατ., τα 102,2 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Περιήγηση στους “πάνω ορόφους” της Αγοράς

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (9,1), ακολουθούμενη από ΟΤΕ (5,7), ΟΠΑΠ (5,3), Eurobank (4,6), Εθνική (4,1), Μυτιληναίο (3,5), ΔΕΗ (2,9), Jumbo (2,9), Alpha Bank (2,6), Πειραιώς (2,4), Motor Oil (2,3), Ελ. Πετρέλαια (2,3), και ΤΕΝΕΡΓ (2,1 δισ. ευρώ).

Και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι Βαρύδεικτες Τραπεζικές μετοχές, αφήνοντας σημαντικά περιθώρια ημερήσιων κερδών, στους θαρραλέους που έσπευσαν να τοποθετηθούν στα χαμηλά ημέρας, ή πολύ κοντά σε αυτά, για να ρευστοποιήσουν σχετικά ψηλότερα.

Πιο συγκεκριμένα, ο τίτλος της Alpha Bank (+3,57%) κινήθηκε μεταξύ 1,003 (-5,78%) και 1,1025 ευρώ (+3,57%), της Εθνικής (+1,90%) μεταξύ 4,241 (-4,27%) και 4,56 ευρώ (+2,93%), της Eurobank (+1,98%) μεταξύ 1,164 (-4,08%) και 1,262 ευρώ (+4%) και της Πειραιώς (+6,31%) μεταξύ 1,683 (-6,81%) και 1,92 ευρώ (+6,31%).

Τεχνικά και ξεκινώντας από την ΑΛΦΑ, ο τίτλος έχει δώσει ημερήσιο σήμα εξόδου το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1,27 ευρώ. Οι επόμενες στηρίξεις στα 1,003 ευρώ (απλός ΚΜΟ 200 ημερών).

Ημερήσιο σήμα εξόδου και για την ΕΤΕ, το οποίο ακυρώνεται με κλείσιμο υψηλότερα των 4,92 ευρώ. Οι επόμενες στηρίξεις στα 4,281, 4,13, 4,00 και 3,881 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Ημερήσιο σήμα εξόδου και για την ΕΥΡΩΒ, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο πάνω από τα 1,395 ευρώ. Αν χαθεί η στήριξη στα 1,21, οι αμέσως επόμενες εντοπίζονται στα 1,139 και 1,10 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1,03 ευρώ (απλός ΚΜΟ 200 ημερών).

Ημερήσιο σήμα εξόδου, έχει δώσει και η μετοχή της ΠΕΙΡ, το οποίο ακυρώνεται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 2,12 ευρώ. Οι επόμενες στηρίξεις στα 1,67 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημέρων) και 1,347 ευρώ (απλός ΚΜΟ 200 ημερών).

Και τα δύο πρόσημα άλλαξε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, κινούμενος μεταξύ 701,68 (-4,67%) και 757,76 μονάδων (+2,95%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 757,01 (+2,84%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε νέα υψηλά και στις 757,83 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 2,96%.

Ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο σήμα εξόδου, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 846 μονάδων. Τελευταία στήριξη στις 724 μονάδες, καθώς από εκεί και χαμηλότερα το διάγραμμα παίρνει ανησυχητική κλίση, δίνοντας κίνηση προς τις 677 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Μένοντας στον κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, “δεν ανησυχούν αρκετά, αλλά και δεν εφησυχάζουν οι Διοικήσεις των Ελληνικών Τραπεζών, οι οποίες παρακολουθούν στενά την Τραπεζική αναταραχή, κυρίως στις μετοχές, σε Ευρωπαϊκό και Αμερικανικό επίπεδο. Υψηλόβαθμες Τραπεζικές πηγές τόνισαν στο ‘Euro2day.gr’ ότι ‘το Ελληνικό Τραπεζικό Σύστημα είναι πολύ καλά ελεγμένο, επί σειρά ετών, έχει σημαντική ρευστότητα με χαμηλό κόστος, που βασίζεται κυρίως στις καταθέσεις και διαθέτει ισχυρούς κεφαλαιακούς δείκτες”.

Με σαφές πλεονέκτημα των “κόκκινων” τίτλων, ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού 25αρη, όπου με θετική μεταβολή επέπλευσαν οι ΕΛΛΑΚΤΩΡ (+0,11%), ΕΛΠΕ (+4,17%), ΜΥΤΙΛ (+2,92%), ΟΛΠ (+1,76%), ΟΤΕ (+3,36%) και ΟΤΟΕΛ (+2,07%).

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΔΕΗ, “η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (Scope 1) για την χρήση του 2022, σε σχέση με το 2019, διαμορφώθηκε σε 36%, έναντι του στόχου για μείωση κατά 40% που είχε τεθεί στις ομολογίες. Ως αποτέλεσμα της προαναφερθείσας απόκλισης έναντι του στόχου, η προσαύξηση κατά 50 μονάδες βάσης (0,5%) στο επιτόκιο των ομολογιών θα υπολογισθεί από τις 30/3/2023 και θα ενσωματωθεί στην πληρωμή του κουπονιού στις 2/10/2023, με οικονομική επίπτωση περίπου €4 εκατ. το χρόνο, μέχρι την λήξη των ομολογιών”.

Ο τίτλος της Επιχείρησης Ηλεκτρισμού (-1,28%) κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, συμπληρώνοντας δεύτερη συνεχόμενη αρνητική συνεδρίαση. Αν συνεχίσει “νότια”, η επόμενη στήριξη στα 7,34 ευρώ και το ημερήσιο “stop short” στα 8,24 ευρώ.

Αποτελέσματα και ικανοποιητική μερισματική απόδοση, επανέφεραν τους αγοραστές στον τίτλο του ΟΛΠ (+1,76%), πάντα με σχετικά χαμηλές συναλλαγές. Να σημειωθεί ότι η μετοχή ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε υψηλά τετραμήνου. Στα 18,86 ευρώ το ημερήσιο “stop short”, στα 17,00 ευρώ η πρώτη σημαντική στήριξη.

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις, προηγείται η ΜΙΓ (+310,21%), ακολουθούμενη από ΑΑΑΠ (+163,16%), ΚΛΜ (+84,77%) και ΑΝΕΠΟ (+75,93%).

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις

H Unibios (+0,84%) γνωστοποίησε ότι την Παρασκευή 17.03.2023 προέβη σε μεταβίβαση, μέσω Ιδιωτικής τοποθέτησης, 150.000 ιδίων μετοχών, οι οποίες αντιστοιχούν σε ποσοστό 0,96% του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου αυτής, με τιμή πώλησης 0,675 ευρώ ανά μετοχή και συνολική αξία 101.250 ευρώ. Κατόπιν αυτού, η Εταιρεία σήμερα δεν κατέχει καμία ίδια μετοχή. Αγοραστής των μετοχών είναι ο κ. Karl Michael Millauer, υποψήφιο μέλος του ΔΣ της Unibios Συμμετοχών.

Από εκεί και πέρα, δεν δείχνει διαθέσεις σημαντικής υποχώρησης η ΑΣΤΑΚ (-0,97%).

Μετά από τρίο πτωτικών συνεδριάσεων αντέδρασαν οι Μοτοδυναμική (+3,88%), ΑΔΜΗΕ (+3,25%) και Ιντεάλ (+2,29%).

Βγήκε αξιοπρόσεκτο “bid” σε Cenergy (+7,01%) και ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+1,53%).

Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Γενική Εμπορίου (+7,87%), Άβακα (+1,30%) και ΕΧΑΕ (+1,88%).

Δεν έπεισαν οι αγοραστές σε ΒΟΣΥΣ (+7,48%), ΙΛΥΔΑ (+5,56%), ΕΒΡΟΦ (+1,08%), ΑΛΜΥ (+5,02%), ΦΙΕΡ (+4,48%), ΣΠΙ (+2,39%), ΦΛΕΞΟ (+7,50%), ΑΑΑΚ (+3,48%), ΑΑΑΠ (+8,11%), ΒΙΟΤ (+14,07%), ΚΡΕΚΑ (+13,85%) και ΜΠΤΚ (+6,48%).

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης έχει δώσει ημερήσιο σήμα εξόδου, το οποίο αναιρείται με επιστροφή υψηλότερα των 1079 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1013, 1002, 966 - 950 και 945 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Ημερήσιο σήμα εξόδου έδωσε και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή υψηλότερα των 2633 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 2445 - 2440, 2390, 2378, 2366, 2342 - 2332 και 2291 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

“Οι εξελίξεις στον Παγκόσμιο Τραπεζικό κλάδο και η απόφαση της FED για τα επιτόκια, θα καθορίσουν τον τόνο στις Αγορές αυτήν την εβδομάδα. Η αλλαγή των προοπτικών της Ελλάδας σε θετικές, από σταθερές από τον Οίκο Moody’s θα μπορούσε να στηρίξει την Εγχώρια Αγορά εν μέσω ενός επιφυλακτικού κλίματος στο εξωτερικό, καθώς οι επενδυτές αξιολογούν τις επιπτώσεις της συμφωνίας UBS-CS. Σε αυτό το περιβάλλον επαναλαμβάνουμε την προτίμησή μας σε αμυντικές μετοχές με καλά θεμελιώδη, που διαπραγματεύονται σε ελκυστικές αποτιμήσεις, όπως ο ΟΤΕ και ο ΟΠΑΠ”, τονίζει η Piraeus Securities.

“Περιμένουμε ότι το Χ.Α θα παραμείνει ευάλωτο στο διεθνές κλίμα μείωσης του κινδύνου και θα κινηθεί παράλληλα με τα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια”, αναφέρει η Optima Bank.

“Παρά την ανακοίνωση συμφωνίας UBS-CS κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου και την πρόθεση αποκλιμάκωσης των φόβων για εξάπλωση του συστημικού κινδύνου, η μεταβλητότητα θα συνεχιστεί. Η Εγχώρια Αγορά βρίσκεται σε στενή επαφή και συσχέτιση με τα κυριότερα Χρηματιστήρια”, αναφέρει στις δικές της εκτιμήσεις η Beta Sec.

“Η Ελληνική Αγορά ακολούθησε εξ αντανακλάσεως και από θέση ισχύος, λόγω των μεγάλων κερδών που είχαν προηγηθεί, τις υπόλοιπες Αγορές, με τον Τραπεζικό κλάδο να ‘πληρώνει το μάρμαρο’, όπως επισημαίνει ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Οι διορθώσεις πάντα είναι ευκαιρία για τοποθετήσεις, ή για αλλαγές στα χαρτοφυλάκια με βάση τα νέα δεδομένα.

Οι Ελληνικές Τράπεζες σαφώς βρίσκονται σε πολύ καλύτερη θέση, από όποια άλλη Τράπεζα σε Ευρώπη και Αμερική. Πλέον μένει το “αγκάθι” της μικρής Αττικής, που θα δείξει μετά την Α.Μ.Κ. που πηγαίνει, ενώ θυμίζουμε ότι ο Όμιλος Βαρδινογιάννη φαίνεται να προχωράει στην εισαγωγή της OPTIMA.

Τεχνικά η αγορά κάνει προσπάθεια να βρει τις ισορροπίες της, έχοντας παρόλα αυτά χάσει την επιθετική τάση σε εβδομαδιαίο. Αυτό συνήθως μας δείχνει ότι ο χρόνος που θα χρειαστεί για να δει νέα υψηλά μεγαλώνει.

Η Ελλάδα ακόμα και αν είναι σε διαφορετική φάση από τις υπόλοιπες Οικονομίες, αναγκαστικά ακολουθεί τα όποια προβλήματα παρουσιάζονται στο διάβα των υπολοίπων Οικονομιών.

Ακόμα και αν οι περισσότεροι ξέρουν ότι ο Τραπεζικός κλάδος πλέον δεν έχει τα προβλήματα του παρελθόντος, είναι λογικό να διορθώνει μετά από μεγάλο ράλι το προηγούμενο διάστημα.

Άλλωστε έχουμε σχολιάσει πολλές φορές ότι στις πτώσεις θα είμαστε πιο αμυντικοί και στις ανόδους πιο επιθετικοί. Αυτό το δείχνουν ήδη και οι επιμέρους αποδόσεις και συμπεριφορές.

Θυμίζουμε ότι το 9 στον ΓΔ μας είχε ταλαιπωρήσει πολλά χρόνια και πλέον ακόμα και να το δούμε μπροστά, θα πρέπει να είναι απλά πρόσκαιρο και μόνο ευκαιρία για τοποθετήσεις”, εκτιμά ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Μια ματιά στις Διεθνείς Αγορές

Απόλυτη επικράτηση των πωλητών, δείχνει η εικόνα των μεγάλων Αγορών Ασίας – Ειρηνικού.

Η Νομισματική Αρχή του Χονγκ Κονγκ και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ανακοίνωσαν ότι “οι εγχώριες δραστηριότητες της Credit Suisse θα συνεχιστούν κανονικά, μετά την εξαγορά. Τα ανοίγματα του τοπικού Τραπεζικού τομέα στην Credit Suisse είναι ασήμαντα”.

Θετικό το κλίμα στην Ευρώπη, παρά το αρνητικό ξεκίνημα, με μικτές διαθέσεις τα πρόσημα των δεικτών στην Wall Street.

Υπό πίεση το Πετρέλαιο, προσπαθεί για ψηλότερα το Ευρώ.

Η Goldman Sachs υποβάθμισε τις προβλέψεις της, καθώς οι ανησυχίες για τον Τραπεζικό τομέα και το ενδεχόμενο ύφεσης, αντισταθμίζουν την αύξηση της ζήτησης από την Κίνα. Οι αναλυτές της Τράπεζας βλέπουν τώρα το Brent να φτάνει τα $94 το βαρέλι τους επόμενους 12 μήνες και τα $97 το δεύτερο εξάμηνο του 2024, έναντι $100 το βαρέλι προηγουμένως.

Πάνω από τα $1980 ο Χρυσός, αλλά κάτω από τα πρωινά υψηλά των $2014,9, προς τα $22,65 ανηφορίζει το Ασήμι.

Οριακά χαμηλότερα των $27600 το Bitcoin (το πρωί έφθασε μέχρι τα $28472), προς τα $1755 διορθώνει το Ethereum.

Κατά 15,8% αυξήθηκαν οι τιμές παραγωγού στη Γερμανία τον Φεβρουάριο σε ετήσια βάση, όπως ενημέρωσε η Destatis. Ο δείκτης σημείωσε πτώση 0,3%, σε σύγκριση με έναν μήνα πριν.

“Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη παραμένει πολύ υψηλός, αλλά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα λάβει τις μελλοντικές αποφάσεις για τα επιτόκια στηριζόμενη στα εισερχόμενα δεδομένα”, τόνισε η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

“Ο Nasdaq ανακοίνωσε ότι την απόφαση διαγραφής της SVB Financial Group, μετά την κατάθεση πτώχευσης της SVB και την ανικανότητα της Εταιρείας να συμμορφωθεί προς τις απαιτήσεις της Αγοράς. Ο Όμιλος SVB δεν σχεδιάζει να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης του Nasdaq”, σύμφωνα με το Marketwatch.

“Οι Ρυθμιστικές Αρχές των ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο να διακρατήσουν τίτλους ιδιοκτησίας της Signature Bank και της Silicon Valley Bank που μειώθηκαν σε αξία, καθώς αυξήθηκαν τα επιτόκια, εξαλείφοντας έτσι ένα εμπόδιο σε μια πιθανή πώληση των δύο Τραπεζών”, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

Σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στο Social Science Research Network και το παρουσίασε η Wall Street Journal, “οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι υπάρχουν 186 Τράπεζες στις ΗΠΑ, που θα μπορούσαν να έχουν την τύχη της SVB, εάν οι μισοί από τους ανασφάλιστους καταθέτες αποσύρουν γρήγορα τα κεφάλαιά τους”.

“Η Fed θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια και θα τα διατηρήσει πάνω από το επίπεδο του 5,5% για όλη τη διάρκεια της χρονιάς, παρά την αναταραχή στον Τραπεζικό τομέα των ΗΠΑ”, σύμφωνα με δημοσκόπηση των Financial Times στην οποία συμμετείχαν κορυφαίοι ακαδημαϊκοί οικονομολόγοι.

Μία Ομάδα από Αμερικανικές Τράπεζες μεσαίου μεγέθους, ζήτησε από τις Ομοσπονδιακές Ρυθμιστικές Αρχές να επεκτείνουν την ασφάλιση της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφάλισης Καταθέσεων (FDIC) σε όλες τις καταθέσεις για τα επόμενα δύο χρόνια, υποστηρίζοντας ότι είναι αναγκαία η εγγύηση για να αποφευχθεί μία μαζική εκροή καταθέσεων από τις Τράπεζες.

Ο Οίκος αξιολόγησης S&P ανακοίνωσε ότι “υποβάθμισε τις αξιολογήσεις της First Republic Bank για δεύτερη φορά σε λιγότερο από μια εβδομάδα”. Ο Οίκος μείωσε τις αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας της First Republic σε "B+", από "BB+", ενώ διατήρησε την προοπτική της στο "Creditwatch Negative".

Σε φραστική παρέμβαση μετά τις πιέσεις στα ομόλογα AT1 των Ευρωτραπεζών προχώρησαν Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή και το Ενιαίο Συμβούλιο Εξυγίανσης (SRB) της Ε.Ε.

Με κοινή ανακοίνωσή τους, χαιρετίζουν τη "συνεκτική δέσμη δράσεων από τις Ελβετικές Αρχές για τη διασφάλιση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας", επισημαίνοντας ότι “ο Ευρωπαϊκός Τραπεζικός κλάδος είναι ανθεκτικός, με ισχυρά επίπεδα κεφαλαίων και ρευστότητας. Τα εργαλεία με βάση τα ίδια κεφάλαια (σ.σ. μετοχές) είναι τα πρώτα που απορροφούν ζημιές και, μόνο μετά την πλήρη χρήση τους, απαιτούνται κινήσεις διαγραφής των ομολόγων AT1. Τα ομόλογα Additional Tier I είναι και θα παραμείνουν σημαντικό συστατικό της κεφαλαιακής δομής των Τραπεζών”.

“Η Οικονομία της Γερμανίας θα συρρικνωθεί ξανά το πρώτο τρίμηνο του έτους”, προέβλεψε η Κεντρική Τράπεζα της Χώρας. Η Bundesbank προέβλεψε επίσης ότι “ο πληθωρισμός στη Γερμανία είναι πιθανό να υποχωρήσει τον Μάρτιο, καθώς οι υψηλές τιμές της Ενέργειας φρέναραν. Ωστόσο, η αύξηση των τιμών θα παραμείνει δυσάρεστα υψηλή”.

“Το μεγαλύτερο μέρος του ενεργητικού της Signature Bank of New York εξαγοράζεται από Θυγατρική της New York Community Bancorp”, δήλωσε η Federal Deposit Insurance Corp.

Ο Νουριέλ Ρουμπινί συνεργάστηκε με την Goldman Sachs, για να λανσάρει το πρώτο σε μια σειρά προγραμματισμένων χρηματοοικονομικών προϊόντων, που προσφέρουν στους επενδυτές ένα εναλλακτικό ασφαλές καταφύγιο σε ένα μεγάλο “κραχ” της Αγοράς.

“Πρέπει να αναζητήσει κανείς νέα αμυντικά περιουσιακά στοιχεία που να αντισταθμίζουν τον κίνδυνο πληθωρισμού: βραχυπρόθεσμα ομόλογα, TIPS, χρυσός και περιβαλλοντικά ανθεκτικό real estate”, είπε ο Ρουμπίνι, σημειώνοντας πως “πολλές άλλες Τράπεζες θα έχαναν το ένα τρίτο, έως το μισό του κεφαλαίου τους αν αναγκάζονταν να αναλάβουν τις ζημιές από τα ομόλογα”.

Οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs αναμένουν ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα παρακάμψει την αύξηση των επιτοκίων αυτόν τον μήνα, λόγω της πίεσης που υφίσταται το Αμερικανικό Τραπεζικό Σύστημα, μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank.

Σύμφωνα με το Reuters, “η Αρμόδια Ρυθμιστική Αρχή των ΗΠΑ, Federal Deposit Insurance Corporation, αποφάσισε να προχωρήσει σε διάσπαση της Silicon Valley Bank και να πραγματοποιήσει δύο ξεχωριστές δημοπρασίες, αφενός για την Μονάδα παραδοσιακής Τραπεζικής και τις καταθέσεις και αφ' ετέρου για την Μονάδα private banking, αφού δεν κατάφερε να βρει αγοραστή για την Τράπεζα την περασμένη εβδομάδα. Το FDIC θα αναζητήσει προσφορές για τη Silicon Valley Private Bank έως τις 22 Μαρτίου και για την Τράπεζα μέχρι τις 24 Μαρτίου”.

“Η πίεση στο Τραπεζικό Σύστημα σηματοδοτεί, πιθανώς, την αρχή ενός επώδυνου και άγριου τέλους για την ‘bear market’ στις Αμερικανικές μετοχές”, εκτιμά η Morgan Stanley.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση πρόσθεσε 0,5 δισ. ευρώ στη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α.

Νέα, υψηλότερη τιμή - στόχο για τη μετοχή του ΟΠΑΠ έθεσε η Citi σε έκθεσή της. Ο Οίκος ανέβασε τον πήχη για τη μετοχή στα 17,5 ευρώ, από 16 ευρώ.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΜΟΗ, ΟΠΑΠ, ΣΑΡ και ΤΕΝΕΡΓ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο χαμηλό ημέρας έκλεισε η Σαράντης και στο υψηλό οι Alpha Bank, Autohellas, Πειραιώς και Ελ. Πετρέλαια.

Καλύτερη της αρχικής η τελική εικόνα με 77 ανοδικούς τίτλους, έναντι 56 πτωτικών, ενώ 12 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 5%.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση υψηλής μεταβλητότητας και θετικού τελικού προσήμου και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν μικρή μείωση στο συμβόλαιο του δείκτη και σαφώς μεγαλύτερη στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (58.948 συμβόλαια).

Στα 3.433 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 3.098 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Απρίλιος).

Στα 607 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 573 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 2.270, 2.135 για τον Απρίλιο και 135 για τον Μάιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.492), κινήθηκε μεταξύ 2.415,75 και 2.492 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 25 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 111, 111 για τον Ιούνιο και 0 για τον Σεπτέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 758), κινήθηκε μεταξύ 726,5 και 758 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (5.000 Cenergy, 5.000 Ελ. Πετρέλαια, 75.000 Μυτιληναίος), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (29.416), Eurobank (8.007), Πειραιώς (14.488), ΟΤΕ (391), Εθνική (3.469), ΔΕΗ (874), ΑΔΜΗΕ (1.059), Lamda Development (146), Μυτιληναίος (149), ΟΠΑΠ (101), Ιντρακάτ (102), Ελλάκτωρα (119).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 114.889, Πειραιώς 53.145, ΔΕΗ 23.898, Eurobank 17.346, ΑΔΜΗΕ 15.507, Εθνική 14.366, ΟΤΕ 11.970.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 59.289.763 τεμ., (από 58.947.963 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 2.324.082 τεμ. (2.324.082), Eurobank 34.076.283 τεμ. (34.288.400), ΟΠΑΠ 1.444.470 τεμ. (1.444.470), Εθνική 11.129.483 τεμ. (11.227.997), ΟΤΕ 920.621 τεμ. (923.859), Πειραιώς 1.161.720 τεμ. (780.720), MIG 1.204.474 (1.204.474), Motor Oil 2.054.595 (2.280.343).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v