Χρηματιστήριο: Οι μετοχές στο επίκεντρο του stock picking

Στα επιμέρους η προσοχή καθώς οι ταχύτητες στο ΧΑ περιορίζονται ενόψει εκλογών. Τα «χαρτιά» που κινούνται σε νέα υψηλά και η μετοχή που αποδεικνύεται «αξιόπιστο εργαλείο των long».

Χρηματιστήριο: Οι μετοχές στο επίκεντρο του stock picking

Επιφυλακτική άνοδος στη Wall Street, στον απόηχο του Eurogroup τα ευρωπαϊκά και στο Χρηματιστήριο
Αθηνών αναμονή ενόψει των εκλογών της Κυριακής.

Σήμερα οι τελικές συζητήσεις για το όριο του χρέους στις ΗΠΑ, με τον Τζο Μπάιντεν να συναντάται με τον επικεφαλής της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι και άλλα μέλη του Κογκρέσου. Στόχος να εξευρεθεί λύση στο αδιέξοδο και να αυξηθεί (31,4 τρισ. $) το όριο του ομοσπονδιακού χρέους. Νωρίτερα τα futures του S&P500 παρέπεμπαν σε άνοιγμα από 0,30% χαμηλότερα στις 4.137 μονάδες.

Από τις 15.917 (0,02%) ο DAX, από τις 7.777 (0,30%) ο FTSE100, με το Λονδίνο να αφορά και το ΧΑ, μέσω της Coca Cola Hellenic. Η θεαματική επαναφορά της εισηγμένης στον FTSE100 -με 44,5%- έχει ως αποτέλεσμα μέρος των εντολών να συμπεριλαμβάνει την εισηγμένη στον FTSE25, που με άνοδο 30% από την αρχή του έτους αποδεικνύεται από τα πλέον αξιόπιστα εργαλεία για τους long. Ισχυρό χαρτί για την ανοδική τάση του δείκτη στις 2.730,92 μονάδες, με θετικό πρόσημο 21,3% για το 2023.

Ακόμη μία συνεδρίαση με αδυναμία για τον ΓΔ να υπερβεί τις 1.130 μονάδες (σε κλείσιμο), αλλά με εμφανή τα αποτελέσματα του stock picking, καθώς για Autohellas (13,84), Cenergy Holdings (4,755) καταγράφονται νέα υψηλά, ενώ σε Coca Cola HBC (29,45), Fourlis (4,045), Attica Συμμετοχών (2,53) και Πετρόπουλος (7,48) οι αγοραστές ανεβάζουν και άλλο τον πήχη.

Στα επιμέρους φαίνεται πως θα συνεχίσουν να επικεντρώνονται οι πιο βραχυπρόθεσμοι, με ορίζοντα τη συνεδρίαση της Παρασκευής, συνεκτιμώντας οικονομικά μεγέθη (AEGEAN, Fourlis, αύριο Eurobank, Πέμπτη Helleniq Energy κ.α.), επιχειρηματικές διεργασίες (Intracom Holdings), γενικές συνελεύσεις (Ideal Holdings), αλλά και τις πρώτες κινήσεις εισηγμένων από τη Δευτέρα, την επομένη των εκλογών.

Συνεκτιμώντας το αποτέλεσμα και τα σενάρια για τη συνέχεια.

Μέτριος ο τζίρος -χωρίς πακέτα-, αρκετά χαμηλότερα των 77 εκατ. (μέσος όρος προηγούμενης εβδομάδας), αλλά υψηλός με προσυμφωνημένες εντολές. Καθότι στα 21,47 με τα 11,54 εκατ. στη μετοχή του ΟΤΕ (για πακέτο 850 χιλ. τμχ.).

Σημαντικές συναλλαγές και σε Eurobank, Mytilineos, Motor Oil, Jumbo, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, που μένει να αποσαφηνισθεί εάν πρόκειται για αλλαγή θεματοφυλακής (στα όρια των 1.130 μον.), με την προοπτική συνέχισης της ανοδικής κίνησης ή διανομής στο ενδεχόμενο διόρθωσης της αγοράς.

Μας αφορούν και ενδιαφέρουν οι εξελίξεις στη γείτονα, με τον Νίκο Γ. Δρόσο (ΕΓΕΡΤΗΡΙΟ) και τον Dr Money να επιχειρούν ανάλυση ενόψει της πιθανότατης επανεκλογής του Ρ.Τ. Ερντογάν.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v