Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Ολική ανατροπή στις τράπεζες

Ισχυροποιούνται τα κέρδη του Γενικού Δείκτη, με επανεμφάνιση αγοραστών και θετικό γύρισμα στις τραπεζικές μετοχές. Το όριο κίνησης για τον ΓΔ. Σε ποια blue chips εστιάζουν οι long.

Χρηματιστήριο: Ολική ανατροπή στις τράπεζες

Από τις πιο χαλαρές συνεδριάσεις, εδώ και καιρό, η σημερινή για το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Σε μια συγκυρία, που σε Ευρώπη και ΗΠΑ οι επενδυτές υποδέχονται τη συμφωνία για το όριο του χρέους
με έντονα αγοραστική διάθεση, στην Αθήνα επικρατεί διαφορετικό κλίμα.

Συνέχεια στη διαφοροποίηση του ελληνικού από τα διεθνή χρηματιστήρια με μέτριο επενδυτικό ενδιαφέρον,
συναλλαγές μακράν λιγότερες του μέσου όρου εβδομάδας, χωρίς σημαντική μεταβλητότητα και δίχως κατεύθυνση.

Εάν στη συνεδρίαση της 31ης Μαΐου δεν πραγματοποιούνταν οι τζίροι λόγω rebalancing (322 εκατ.), αυτές οι 5 συνεδριάσεις θα περνούσαν μάλλον αδιάφορα. Σταδιακή μερική κατοχύρωση θέσεων στο διάστημα Δευτέρας-Τετάρτης, κυρίως από την πλευρά εγχώριων διαχειριστών, αυξημένες συναλλαγές κυρίως funds την Τετάρτη και ελεγχόμενη διολίσθηση την Πέμπτη. Διακύμανση που αποτυπώνεται στο -0,52% για τον Γενικό Δείκτη -στην εβδομάδα, η πρώτη με αρνητικό πρόσημο μετά από ανοδικό σερί-, με τις 1.240 «οροφή» σε αυτή τη φάση της αγοράς.

Το μείον 4% για τον Δείκτη Τραπεζών -σε διάστημα εβδομάδας-, επίσης η πρώτη με απώλειες δείχνει πού επικεντρώθηκαν οι πωλητές αυτές τις μέρες.

Κάνοντας καλό «ταμείο» Μαΐου (και 5μήνου) αρκετοί διαχειριστές μείωσαν λίγο την έκθεσή τους στα τραπεζικά χαρτιά, χωρίς να υπάρχει υπερβάλλουσα ζήτηση. Αποτέλεσμα; Η αδυναμία συνέχισης της ανοδικής φοράς προς τις 1.025, καταγράφοντας ένα νέο τοπικό υψηλό.

Ειδικότερα ενώ μέχρι τις 14:40 στο μείον ήταν οι 3 από τις 4 τραπεζικές, με πωλητές, μεγαλύτερες απώλειες για τη μετοχή της Εθνικής (5,29%) και Alpha Bank (3,94%), Eurobank (-4,71%) και θετική εξαίρεση μόνο τον τίτλο της Πειραιώς, ακολούθησε «γύρισμα» με την ενεργοποίηση εντολής αγοράς σε Alpha Βank, Eurobank, Εθνική και Πειραιώς, με ολική ανατροπή της τάσης. Από τις 956 στις 965 μονάδες ο ΔΤΡ, μεταβλητότητα η οποία και αυτή είναι απόρροια της «ρηχότητας» της αγοράς.

Σε ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Jumbo, Viohalco, αλλά και Mytilineos, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-Ενεργειακή οι κύριες επιλογές των αγοραστών.

Σε Coca Cola HBC, Motor Oil και ΕΛΛΑΚΤΩΡ οι κυρίως πωλητές.

Σημειωτέον πως στις 15:00, με την αξία συναλλαγών στα 40 εκατ. -τα 4,37 εκατ. μέσω πακέτων σε ΕΧΑΕ, Motor Oil, Lamda, Alpha Βank-, το 92% πραγματοποιούνταν στις μετοχές του δείκτη.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v