Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Τα κρίσιμα τεχνικά σημεία και τα ορόσημα

Τα μηνύματα από την κίνηση της περασμένης εβδομάδας και πώς διαμορφώνονται τα δεδομένα για τις επόμενες συνεδριάσεις. Οι εκλογές, οι κινήσεις των ξένων και η εικόνα στις τράπεζες.

Χρηματιστήριο: Τα κρίσιμα τεχνικά σημεία και τα ορόσημα

Στην αγορά πετρελαίου, στα στοιχεία του πληθωρισμού και τις διοικήσεις των κεντρικών τραπεζών στρέφεται η προσοχή των επενδυτών.

Σε αυτό το διεθνές περιβάλλον στην εγχώριο αγορά (κυρίως) traders και επενδυτές ενεργούν με γνώμονα την εκλογική αναμέτρηση της 25ης Ιουνίου. Αρκετά τα ορόσημα ενδιάμεσα, πιο ενδιαφέρον της Παρασκευής με την Fitch να βαθμολογεί την ελληνική οικονομία. Με ΒΒ+, μία κλίμακα χαμηλότερα του κάτω ορίου του εύρους της επενδυτικής βαθμίδας, ο βαθμός του αμερικανικού οίκου και παρότι μία άμεση/απ' ευθείας τοποθέτηση του θα εθεωρείτο έκπληξη τεραστίου μεγέθους, παράγοντες της αγορές πιθανολογούν το ενδεχόμενο μίας αλλαγής στις προοπτικές. Σημειωτέον πως ο οίκος θα βαθμολογήσει και τρίτη φορά το 2023, στις 2 Δεκεμβρίου (θα έχει προηγηθεί 20 Οκτωβρίου η Standard & Poor's).

Εβδομάδα μερικής κατοχύρωσης θέσεων Μαϊου η προηγούμενη (Δευτέρα-Τετάρτη) με σημαντικές εισροές την τελευταία συνεδρίαση μηνός (στα 322 εκατ.) λόγω rebalancing και με αναδιάταξη δυνάμεων Πέμπτη-Παρασκευή. Συνολικά 3+2 συνεδριάσεις, μίας φάσης μεταίχμιο για την αγορά, με τους long να κάνουν γερό «ταμείο» Μαϊου και 5μηνου, με το Χρηματιστήριο Αθηνών να διατηρεί τα πρωτεία πανευρωπαϊκά.

Στις 1.217,86 ο ΓΔ με οριακές απώλειες 0,25% στην εβδομάδα αλλά με θετική απόδοση 30,98% από την αρχή του έτους. Στις 2.953,60 ο FTSE 25 επίσης οριακά χαμηλότερα 0,79% αλλά κατά 31,18% για το 5μηνο, με κλάδο «ατμομηχανή» τον τραπεζικό, στις 963,09 μονάδες ο ΔΤΡ με «βουτιά» 3,86% στην εβδομάδα αλλά με «άλμα» 50,35% για το 2023.

Σταθερά υψηλή η αξία συναλλαγών και την προηγούμενη εβδομάδα (λόγω rebalancing) στα 140,8 εκατ. (μέσο όρο) από 198 εκατ. την αμέσως προηγούμενη, με τον Γιώργο Α. Σαββάκη να αναλύει πως ο τζίρος βγάζει τάση.

Συνεχείς οι εισροές κεφαλαίων στις αγορές ελληνικών assets, καθώς συνεχίστηκαν τόσο στα αμοιβαία όσο στα ομόλογα. Στα όρια των 13 δισ. το ενεργητικό των ΟΣΕΚΑ, για πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια σύμφωνα με τον έμπειρο «αμοιβαιά» Κώστα Σιαμπράκο

Με υψηλό στις 1.239 μονάδες για τον ΓΔ (ενδοσυνεδριακό Δευτέρας 29/5) οι traders έχουν ένα σημείο αναφοράς (τόσο για long, όσο short θέσεις) με το Μάνο Χατζηδάκη (ΒΕΤΑ χρηματιστηριακή) να εκτιμά πως, η συσσώρευση/διάλλειμα για ανάσες προετοιμάζει το έδαφος για την επόμενη ανοδική κίνηση.

Προφανώς η πολιτική παράμετρος συνεκτιμάται αυτό το διάστημα, με τη ΝΔ να βάζει στο τραπέζι την απειλή «τρίτης κάλπης» σύμφωνα με τον Φίλιππο Πανταζή, σε μία συγκυρία που οι δημοσκοπήσεις παραπέμπουν σε 7κομματική Βουλή (τελευταία της Marc για το «Πρώτο Θέμα»).

Aύριο Τρίτη είναι η αποκοπή μερίσματος 0,70/μτχ του ΟΠΑΠ (στα 16 ευρώ/κλείσιμο Παρασκευής), Τετάρτη πραγματοποιείται το investors day της Alpha Bank, Πέμπτη είναι η αποκοπή μερίσματος 0,02/μτχ της Premia και Παρασκευή τα 0,10/μτχ η της Entersoft.

Διεργασίες, εξελίξεις «τρέχουν» σε διάφορα μέτωπα, το πιθανότερο θα «μετρήσουν» στην στάση των επενδυτών. Από τα θέματα αιχμής της προηγούμενης εβδομάδος οι θέσεις του προέδρου-διευθύνοντος συμβούλου της Mytilineos (29,08) με ενδεικτικό το σχόλιο του ΧΑΜαιλέοντα για το «the name of the game». Αλλά και της τρέχουσας η αποσφράγιση των οικονομικών προσφορών για το (τουλάχιστον) 67% του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου. ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με Aviareps και Nectar Holdings από τη μία πλευρά και Grimaldi Group/Minoan από την άλλη, σε μία συγκυρία που σενάρια θέλουν την SKY Express συμφερόντων Γιάννη Γρύλου-IOGR/Aviareps να εξετάζει την εισαγωγή μετοχών της στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Τεχνικά: για τον ΔΤΡ στηρίξεις είναι στις 956 και 930 μονάδες, αντίσταση στις 983 με ενδεχόμενη υπέρβαση της να οδηγεί προς τις 1.017 (stop για short, σύμφωνα με τον Ηλία Ζαχαράκη).

Στις 2.911 το stop για long- στηρίξεις στις 2.880 και 2.830 μονάδες- αντιστάσεις στις 2.986 και 3.018 μονάδες. Φιλόδοξος στόχος των long οι 3.080 για την επίτευξη του οποίου θα απαιτηθεί υπέρβαση των 1.025-1.030 του ΔΤΡ και των 1.250 (προς τις 1.270 για τον ΓΔ).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v