Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αλμα με ενισχυμένο τζίρο στο Χρηματιστήριο

Προς τις 1.240 ο Γενικός Δείκτης, με αιχμή τις τράπεζες και τον κλαδικό δείκτη να ξεπερνά το ορόσημο των 1.000 μονάδων. Μεγαλύτερα κέρδη για Alpha Bank, νέα ιστορικά υψηλά για Mytilineos.

Αλμα με ενισχυμένο τζίρο στο Χρηματιστήριο

Τραπεζικό πάρτι στο Χρηματιστήριο Αθηνών, σε μια συγκυρία που στα ευρωπαϊκά επικρατούν ανησυχίες λόγω
των αρνητικών οικονομικών στοιχείων και των συνεπειών της επιθετικής τακτικής της ΕΚΤ.

Σταθερές οι εισροές και μάλιστα με ρυθμό εντεινόμενο λόγω της χθεσινής αργίας, όπως σημείωναν χρηματιστηριακοί παράγοντες.

Κλάδος-μοχλός ο τραπεζικός, με ρυθμό απόδοσης Χ2 σε σχέση με τα blue chips, τόσο στις ανοδικές όσο και στις διορθωτικές φάσεις της αγοράς, στη συγκεκριμένη περίπτωση με τους long να έχουν τον πρώτο λόγο.

Διάλειμμα για ανάσες αποδεικνύεται η διόρθωση της προηγούμενης εβδομάδας, οπότε και έγινε μερική κατοχύρωση θέσεων καθώς οι αγοραστές επανήλθαν αξιοποιώντας τις λίγο χαμηλότερες τιμές, που διαμορφώθηκαν στο «κλείσιμο» Μαΐου (και 5μήνου) και των πρώτων δύο συνεδριάσεων του Ιουνίου.

Νέες τιμές-στόχοι για τις τράπεζες από την Goldman Sachs -ακόμη ένας οίκος που προσεγγίζει θετικά τον τραπεζικό κλάδο-, τις προοπτικές του για τη συνέχεια, με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος για τα διευρυμένα περιθώρια κέρδους να λειτουργούν ενισχυτικά των αγοραστών.

Από τις 972 μονάδες -με μικρό ανοδικό χάσμα- για τον Δείκτη Τραπεζών που διευρύνθηκε σταδιακά με εντολές αγοράς σε Alpha Βank, Εθνική, Eurobank και Πειραιώς, με αποτέλεσμα την υπέρβαση των 1.000 έως τις 1.002,89 μονάδες.

Εξαρχής ζητούμενη η υπέρβαση των 980 μονάδων για τον ΔΤΡ, και δη πειστική όπως αυτή διαφαίνεται από τις αυξημένες συναλλαγές. Μεγαλύτερη άνοδος 5,09% για τον τίτλο της Alpha Bank στο 1,486 ευρώ.

Διαφοροποίηση για το ΧΑ, με θεαματική αυτονόμηση του τραπεζικού κλάδου. Ενδεικτικό το μείον 0,96% στις 101,95 μονάδες του EuroStoxx Banks, όταν για τον ΔΤΡ η άνοδος πλησίαζε το 3,5% με... χορηγία των ξένων οίκων, προφανώς.

Ανοδος για τις τραπεζικές -διόρθωση για τα κρατικά ομόλογα- στο 3,691% το 10ετές, πλησιάζοντας ακόμη περισσότερο το αντίστοιχο ισπανικό στα 3,398%, με ό,τι αυτό σημαίνει ευρύτερα.

Τεχνικά η υπέρβαση των 1.224 μονάδων για τον ΓΔ ενεργοποιεί αντανακλαστικά και short traders καθώς θα πρέπει είτε να κλείσουν είτε να καλύψουν θέσεις τους.

Ξεκάθαρη η long φορά, στο διάγραμμα του ΓΔ.

Συνολικότερη επάνοδος, καθώς οι αγοραστές έχουν διευρύνει τις επιλογές τους σε περισσότερα blue chips, με τον FTSE25 να επανέρχεται πάνω από το όριο των 3.000 μονάδων.

Ενδεικτική των διαθέσεων των αγοραστών η κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους των 0,70/μτχ. μερίσματος του ΟΠΑΠ που αποκόπηκε σήμερα. Στα 16 ευρώ την Παρασκευή, έως τα 15,42 οι πωλήσεις, με μεθοδικό μάζεμα έως τα 15,92 ευρώ.

Πέραν του ΟΠΑΠ, που λόγω αποκοπής διαμορφώθηκε από χαμηλότερα επίπεδα τιμών, σε υψηλότερα ενήργησαν οι εντολείς σε Jumbo, Mytilineos σε νέα ιστορικά υψηλά, αλλά και ΟΤΕ, Motor Oil, Quest, Autohellas κ.α. σ' ένα ευρύτερο «σάρωμα» στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση.

Ιστορικά υψηλά για τη Mytilineos στα 29,82 ευρώ, ομοίως για την Jumbo στα 23,76 ευρώ, σε ανάλογη τροχιά και η Cenergy Holdings στα 5,85 ευρώ.

Με ικανοποιητικές συναλλαγές, ταχύτερος ο ρυθμός εντολών σταδιακά μετά τις 13:30, με νέα πακέτα σε τίτλους του δείκτη, ανεβάζοντας τον σχετικό τζίρο στα 8,61 εκατ. Στα 63 εκατ. νωρίτερα στις 14:05.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v