Τα δεδομένα μετά το δεύτερο χτύπημα στο Χρηματιστήριο

Βίαιη διόρθωση και κλείσιμο σε χαμηλό ημέρας για ΓΔ και ΔΤΡ. Πώς διαμορφώνεται η εικόνα στις τράπεζες και τα κρίσιμα blue chips. Θετικό πρόσημο για ΤΕΝΕΡΓ μετά το κλείσιμο short θέσης.

Τα δεδομένα μετά το δεύτερο χτύπημα στο Χρηματιστήριο

“Η ψυχρή λίμνη στην ανώτερη ατμόσφαιρα, σε συνδυασμό με την έντονη μεταφορά υδρατμών από το Αιγαίο προς την Ηπειρωτική Χώρα, από σήμερα Δευτέρα και για τις επόμενες ημέρες θα προκαλέσει ισχυρές βροχές και καταιγίδες”, όπως αναφέρθηκε σε πρόσφατη ανακοίνωση του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr και το Ελληνικό Χρηματιστήριο έσπευσε να προεξοφλήσει το καιρικό φαινόμενο, με βροχή πωλήσεων σε όλο σχεδόν το εύρος της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Όλα τα παραπάνω, παρά το γεγονός ότι οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές κινήθηκαν μόνιμα με θετικό πρόσημο, εκμεταλλευόμενες το θετικό κλίμα στην Ασία, τις εκτιμήσεις για νέα μέτρα τόνωσης της Κινεζικής Οικονομίας, αλλά και την αργία στην Wall Street (Labor Day).

Από την άλλη, το θετικό πρόσημο για τον ΓΔΧΑ δεν κράτησε περισσότερο από τα πρώτα 25 λεπτά της συνεδρίασης, καθώς από εκεί και πέρα οι εν δυνάμει πωλητές πήραν περισσότερες πρωτοβουλίες και με κύριο εκφραστή των πιέσεων τον Βαρύδεικτο Τραπεζικό κλάδο, πίεσαν χαμηλότερα βασικούς δείκτες και επιμέρους μετοχές.

Μάλιστα ήταν τέτοιος ο “ενθουσιασμός” των “sellers” που, μέσω των τελικών δημοπρασιών, έκλεισαν στο χαμηλό ημέρας τους ΓΔ και ΔΤΡ, αλλά και επτά τίτλους από την υψηλή κεφαλαιοποίηση (λεπτομερής αναφορά στη συνέχεια του σχολίου).

Ξεκινώντας από τις Διεθνείς Αγορές και για όσους επιμένουν να ασχολούνται με τα στατιστικά, από το 1945 ο S&P 500 διολισθαίνει στο 56% των περιπτώσεων τον Σεπτέμβρη, με την αρχή του Φθινοπώρου να αποτελεί την χειρότερη περίοδο από οποιονδήποτε άλλο μήνα.

Σύμφωνα με αναλυτές, ο ένατος μήνας του έτους είναι ο χειρότερος για επενδύσεις σε μετοχές, κυρίως για τους δείκτες S&P 500 και Nasdaq, κάτι που αναγκάζει πολλούς επενδυτές να αναφέρονται στα γνωστά “autumn blues”.

Ερχόμενοι στα δικά μας και αφού ολοκληρώθηκε και το rebalancing του MSCI, η προσοχή των traders μεταφέρεται στις 8/9 και στο αν ο Οίκος DBRS θα προχωρήσει σε αναβάθμιση του Ελληνικού αξιόχρεου, με την σημερινή εικόνα της Αγοράς να δημιουργεί δικαιολογημένες ανησυχίες.

Οι επόμενες προγραμματισμένες αξιολογήσεις στις 15/9 από τον Οίκο Moody’s, στις 20/10 από τον Οίκο Standard & Poor’s και στις 1/12 από τον Οίκο Fitch.

Αναμφίβολα οι δύο αξιολογήσεις της DBRS (8/9) και της Moody’s (15/9) ξεχωρίζουν ως γεγονότα στον μήνα που ξεκίνησε, λόγω της μακροπρόθεσμης επίδρασης που θα έχουν στην οπτική των Ξένων και τις εισροές που δυνητικά μπορούν να ενεργοποιήσουν προς τα Ελληνικά αξιόγραφα.

Από την άλλη, η εξαμηνιαία αναθεώρηση των δεικτών του Οίκου FTSE Russell έφερε την Viohalco στον Large Cap, από την κατηγορία Mid Cap. Στον Mid Cap εισέρχονται οι μετοχές των Cenergy και ΟΛΠ. Στον Small Cap εισέρχεται η Epsilon Net και στον Micro Cap εισέρχονται Dimand, Lavipharm και Πετρόπουλος και αφαιρούνται η Ιντρακάτ και Κρι Κρι. Το rebalancing στις μετοχές θα λάβει χώρα την Παρασκευή 15/9 και συμπίπτει χρονικά με το triple witching Σεπτεμβρίου στην Αγορά Παραγώγων, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για όγκο συναλλαγών και μεταβλητότητα.

H επόμενη ανακοίνωση της προγραμματισμένης αναθεώρησης έχει οριστεί για τις 17 Νοεμβρίου 2023.

Από εκεί και πέρα και σύμφωνα με την άποψη του Μάνου Χατζηδάκη (Beta Sec.), “είναι εύλογος ο δισταγμός και η επιφύλαξη που παρατηρείται στο Χ.Α. ειδικά για αυτούς που παρέμειναν απλοί παρατηρητές των δρώμενων της Αγοράς από την αρχή του έτους. Το ‘εύκολο χρήμα’ έχει βγει στις μετοχές, ακόμα και οι ‘δύσκολες’ περιπτώσεις της μικρής κεφαλαιοποίησης έχουν κάνει την κίνησή τους και τώρα όλοι οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες αναζητούν τους επόμενους πρωταγωνιστές”.

“Οι τάσεις και δη αυτή που υπάρχει στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, κερδίζονται με σωστή επιλογή τίτλων, που συνήθως είναι αυτοί που ήδη τρέχουν και όχι αυτοί που μένουν πίσω, καλή διαχείριση των επενδεδυμένων κεφαλαίων, διασπορά, υπομονή και καλά αντανακλαστικά. Θεωρούμε ότι όλοι οι έμπειροι εμπλεκόμενοι γνωρίζουν τους ‘καλούς’ τίτλους, όπως εξάλλου και τους ‘επικίνδυνους’, τους ‘επιθετικούς’, τους ‘τεμπέληδες κ.ο.κ. Επομένως αρκεί να λειτουργήσουν λογικά”, τονίζει ο Συμεών Μαυρουδής (διαχειριστής χαρτοφυλακίου Fast Finance ΑΕΠΕΥ).

Τα αποτελέσματα εξαμήνου ξαναμπαίνουν στο επίκεντρο της προσοχής, καθώς την εβδομάδα που ξεκίνησε ανακοινώνουν οι ΟΠΑΠ (σήμερα, μετά την λήξη της συνεδρίασης), Fourlis (5/9) Quest (6/9) και Αεροπορία Αιγαίου (7/9).

Από εκεί και πέρα, η λήξη των συναλλαγών βρήκε τον Γενικό Δείκτη με αρνητικό πρόσημο, συμπληρώνοντας “καρέ” πτωτικών συνεδριάσεων, με αθροιστικές απώλειες 3,87%, ενώ οι τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις είναι αρνητικό ρεκόρ εξαμήνου και παραπέμπει στο διάστημα από 2 έως και 8/3/2023, όταν και είχαν σημειωθεί τέσσερα συνεχόμενα “κόκκινα” κλεισίματα.

Ασφαλώς και το -4,28% του ΔΤΡ δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολιών για τον κλάδο που δημιούργησε αρνητικό κλίμα και διαθέσεις, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι στα χαμηλά ημέρας δεν υπήρχε τίτλος του FTSE25 που να διασώζεται έστω αμετάβλητος, ενώ η απόσυρση των αγοραστών σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, είχε σαν αποτέλεσμα οι πτωτικές μετοχές να είναι πενταπλάσιες των ανοδικών, αναλογία που ελάχιστα βελτιώθηκε στην συνέχεια.

Επίσης, το σημερινό -4,28% του Τραπεζικού δείκτη, είναι η μεγαλύτερη υποχώρηση των τελευταίων 5,5 μηνών, με την αμέσως μεγαλύτερη να έχει σημειωθεί στις 24/3/2023 (-5,78%), ενώ το κλείσιμο του κλαδικού δείκτη παραπέμπει σε τιμές Ιουνίου, με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 28/6 (975,71 μονάδες).

Παρά τον σχετικά χαμηλό τζίρο, πληροφορίες από χρηματιστηριακά γραφεία αναφέρουν ότι ενεργοποιήθηκαν και κινήσεις “stop long”, που δεν αποκλείεται να ενταθούν αν ο ΓΔ συνεχίσει να δοκιμάζει τιμές χαμηλότερα των 1268 μονάδων.

Σταθεροποιητικά, λόγω της αργίας, οι αποδόσεις των Αμερικανικών ομολόγων, με ανοδικές τάσεις για όλους τους Ευρωπαίους Εκδότες. Πιο συγκεκριμένα, στο 4,88% η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,18% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,870% αναρριχάται η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Ερχόμενοι στα στατιστικά της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1305,35 (+0,45%) και 1268,33 μονάδων (-2,40%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1268,82 (-2,36%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε νέα χαμηλά και στις 1267,33 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 2,47%.

Ο τζίρος στα 86,5 εκατ., από τα οποία τα 3,3 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΝΤΟΤΣΟΦΤ, ΜΠΕΛΑ), ενώ ΕΤΕ, ΠΕΙΡ, ΑΛΦΑ και ΕΥΡΩΒ απασχόλησαν το 53% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 86,5 εκατ., τα 78,1 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Μία πολυάσχολη εβδομάδα ξεκίνησε με επίκεντρο την επενδυτική βαθμίδα, καθώς η DBRS θα ανακοινώσει την αξιολόγησή της στις 8 Σεπτεμβρίου. Οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων τα τραβήξουν την προσοχή, με τον ΟΠΑΠ να δημοσιεύει σήμερα μετά το κλείσιμο της Αγοράς και το ενδιαφέρον να στρέφεται στο προσωρινό μέρισμα. Fourlis, Aegean και Quest επίσης δημοσιεύουν αργότερα μέσα στην εβδομάδα. Το επιλεκτικό ενδιαφέρον θα συνεχιστεί”, εκτιμά η Beta Sec.

O ΟΠΑΠ ανακοινώνει σήμερα τα εξαμηνιαία του αποτελέσματα, την Τρίτη ο Fourlis και την Τετάρτη η Infoquest, ενώ την ίδια ημέρα η ΕΛΣΤΑΤ ανακοινώνει το ΑΕΠ 2ου τριμήνου και ο ΟΔΔΗΧ εκδίδει ετήσια έντοκα γραμμάτια. Την Πέμπτη η Aegean ανακοινώνει τα δικά της αποτελέσματα και την Παρασκευή η DBRS γνωστοποιεί την ετυμηγορία της για το Ελληνικό αξιόχρεο. Το Σάββατο ο Πρωθυπουργός ομιλεί στα φετινά εγκαίνια της ΔΕΘ. Ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα για την κίνηση του ΓΔ”, σύμφωνα με την Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Διεθνώς, το κλίμα παραμένει σταθεροποιητικό, καθώς βαδίζουμε προς την επόμενη συνεδρίαση των Κεντρικών τραπεζών. Στο εσωτερικό, η Αγορά θα επικεντρωθεί στα εγχώρια εταιρικά αποτελέσματα, αλλά και στις επερχόμενες αξιολογήσεις της Ελληνικής Οικονομίας (DBRS στις 8 Σεπτεμβρίου και Moody's στις 15 Σεπτεμβρίου). Υπενθυμίζουμε ότι σήμερα το απόγευμα δημοσιεύει αποτελέσματα Β΄ τρίμηνου ο ΟΠΑΠ, με τα εκτιμώμενα EBITDA να κινούνται στην περιοχή των 180 εκατ. ευρώ”, όπως επισημαίνει η Depolas Investment Services.

“Είμαστε σε μία φάση που η Αγορά τηρεί στάση αναμονής με τους αγοραστές να περιμένουν την αξιολόγηση της DBRS στο κλείσιμο της εβδομάδας, όπως επισημαίνει ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Πλέον η Αγορά χτίζει ένα μακροχρόνιο “bull market” με την ανάπτυξη να υποστηρίζει την αύξηση των αποτιμήσεων. Ο Τραπεζικός κλάδος έχει “αλλάξει πίστα”, μετά από πολλά χρόνια, αναμένοντας πλέον το κράτος να δώσει σημαντικά “πακέτα” σε Θεσμικούς, μειώνοντας το ποσοστό που αγόρασε για την διάσωσή του.

Η Ελλάδα είναι δεδομένο ότι μπορεί να προσελκύσει σημαντικά κεφάλαια με μακροπρόθεσμο χαρακτήρα, μετά την επενδυτική βαθμίδα.

Την εβδομάδα που ξεκίνησε περιμένουμε τα αποτελέσματα σε ΟΠΑΠ, QUEST, AEGEAN και ΦΟΥΡΛΗ.

Να θυμίσουμε δε ότι σε δύο εβδομάδες έχουμε την τριπλή λήξη των Παραγώγων και σπάνια έχουμε παρατηρήσει να λήγουν ανάποδα στην τάση.

Από την άλλη το μέτωπο το υψηλού πληθωρισμού καλά κρατεί, γεγονός που θα αναγκάσει τους κεντρικούς τραπεζίτες να συντηρήσουν τα υψηλά επιτόκια για πολύ μεγαλύτερο διάστημα, από αυτό που πιστεύαμε λίγο καιρό πριν.

Η επιμονή του σκληρού Δολαρίου έναντι του Ευρώ και παράλληλα η αύξηση του Πετρελαίου συνεχίζει να προβληματίζει Παγκοσμίως, με τον πληθωρισμό να επιμένει, κρατώντας τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα.

Η διαφορά της Ελλάδας είναι ότι συνεχίζει να κινείται με σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης, σε σχέση με άλλες Χώρες που φαίνεται να τελειώνουν το 2023 απλά θετικά. Άλλο ένα σημαντικό δεδομένο, είναι ότι το Ιδιωτικό χρέος παραμένει καθηλωμένο σε χαμηλά επίπεδα, κάτι που αναμένεται να αλλάξει στο μέλλον, δίνοντας ακόμα περισσότερη τάση στην ανάπτυξη.

Τεχνικά, η Αγορά βρίσκεται σε μία φάση αναμονής, περιμένοντας το νέο εκείνο που μπορεί να κάνει την διαφορά, ενώ το 1326 είναι το “Make or break” για την συνέχεια, μιας και κατοχύρωσή του μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για τις 1400 μονάδες.

Σε περίπτωση που την Παρασκευή έχουμε επενδυτική βαθμίδα από την DBRS, τότε θα δούμε μία άλλη Αγορά, που σίγουρα θα “ανακατέψει την τράπουλα” και θα αυξήσει το volatility. Αν όχι, ίσως το Χ.Α. δοκιμάσει και πάλι μία κίνηση κοντά στα πρόσφατα χαμηλά, ή πολύ βιαστικά στις 1220 μονάδες.

Θυμίζουμε ότι στις 15/9 περιμένουμε την MOODY’S, που δύσκολα θα μας δώσει επενδυτική βαθμίδα, με επόμενο σταθμό των Οκτώβριο.

Με συνοπτικές διαδικασίες η διάσπαση του 1293 έδωσε πτωτική τάση στον ΓΔ με αποτέλεσμα να δοκιμάσει την ζώνη στήριξης 1272 – 1262, θυμίζοντας ότι το 1262 είναι εβδομαδιαίο ‘stop’ στο ‘Long’ σε κλείσιμο εβδομάδας. Την Παρασκευή περιμένουμε την αξιολόγηση της DBRS, με την Αγορά να κρατάει μικρό καλάθι σε σχέση με την επενδυτική βαθμίδα, ενώ στις 15 του μήνα έχουμε λήξη των συμβολαίων στην Αγορά Παραγώγων.

Είναι ανώφελο να βλέπουμε την Αγορά βραχυπρόθεσμα, μιας και είναι σίγουρο ότι οι αποδόσεις μας θα είναι πολύ χαμηλότερες, μπροστά σε ένα μεγάλο ‘bull market’ που εξελίσσεται μετά από πολλά χρόνια”, σύμφωνα με την άποψη του κ. Ζαχαράκη (πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Fast Finance ΑΕΠΕΥ).

Περιήγηση στους “πάνω ορόφους” της Αγοράς

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (9,7), ακολουθούμενη από ΟΤΕ (5,9), ΟΠΑΠ (5,8), Eurobank (5,6), Εθνική (5,3), Μυτιληναίο (5,2), Πειραιώς (3,8), ΔΕΗ (3,8), Jumbo (3,7), Alpha Bank (3,4), Motor Oil (2,5), Ελ. Πετρέλαια (2,4) και ΤΕΝΕΡΓ (2 δισ. ευρώ).

Και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, με την τελική εικόνα να επιβεβαιώνει την απόλυτη επικράτηση των πωλητών (Alpha Bank -4,28%, της Εθνική -4,92%, Eurobank -4,85%, Πειραιώς -2,24%).

Τεχνικά και ξεκινώντας από την ΑΛΦΑ, ο τίτλος είναι σε ημερήσιο “short” με “stop” τα 1,561 ευρώ. Η επόμενη, σημαντική, ζώνη στήριξης στα 1,336 – 1,296 ευρώ (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών).

Ημερήσιο σήμα πώλησης έδωσε σήμερα και η ΕΤΕ, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 6,514 ευρώ. Η επόμενη στήριξη στα 5,42 ευρώ.

Σε ημερήσιο “short” η ΕΥΡΩΒ, που για να το αναστρέψει θέλει κλείσιμο υψηλότερα των 1,63 ευρώ. Αν επιμείνουν οι πιέσεις, η προσοχή στην ζώνη 1,372 – 1,349 (σπεύδουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών).

Διατηρεί το ημερήσιο σήμα πώλησης η ΠΕΙΡ, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 3,354 ευρώ. Αν επιμείνει η πλαγιοκαθοδική τάση, δεν πρέπει να χαθεί το ψυχολογικό και τεχνικό όριο των 3,00 ευρώ.

Μεταξύ 1046,22 (+0,62%) και 996,18 μονάδων (-4,20%) κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 996,7 (-4,15%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε νέα χαμηλά και στις 995,32 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 4,28%.

Ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο σήμα πώλησης, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1083 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 950, 932 και 900 μονάδες. Οι αντιστάσεις στις 1117, 1137, 1180, 1191 και 1250 μονάδες.

Να σημειωθεί ότι ο Τραπεζικός δείκτης συμπλήρωσε τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, με αθροιστικές απώλειες 7%.

Εξαιρετικά κακή η τελική εικόνα και στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, όπου με θετική μεταβολή διασώθηκαν μόνο οι ΣΑΡ (+0,39%), ΟΤΟΕΛ (+0,30%) και ΤΕΝΕΡΓ (+0,79%).

Θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι για σημαντικό κομμάτι των συναλλαγών, “πάλεψε” να διατηρήσει το θετικό πρόσημο η μετοχή του Σαράντη (+0,39%). Ο τίτλος παραμένει χωρίς τάση, όσο δίνει κλεισίματα μεταξύ 8,46 και 7,36 – 7,22 ευρώ (σπεύδουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών).

Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος του Ελλάκτωρα (-4,70%), συμπληρώνοντας δεύτερη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση, στον απόηχο της ανακοίνωσης από την Επ. Ανταγωνισμού, σύμφωνα με την οποία “ξεκίνησε η διαδικασία πλήρους διερεύνησης, που αφορά στην απόκτηση από την Ιντρακάτ του συνόλου (100%) του μετοχικού κεφαλαίου της Άκτωρ και επομένως του αποκλειστικού ελέγχου επ’ αυτής. Επί τη βάσει της προκαταρκτικής αξιολόγησης της συγκέντρωσης, η Επ. Ανταγωνισμού εκτιμά ότι η γνωστοποιηθείσα συγκέντρωση προκαλεί σοβαρές αμφιβολίες ως προς το συμβατό αυτής με τις απαιτήσεις λειτουργίας του ανταγωνισμού σε επιμέρους αγορές στις οποίες αφορά. Η απόφαση της ΕΑ επί της συγκέντρωσης θα εκδοθεί εντός 90 ημερών από την ημερομηνία κίνησης της διαδικασίας πλήρους διερεύνησης (31/8). Η κίνηση της διαδικασίας πλήρους διερεύνησης δεν προδικάζει το τελικό αποτέλεσμα της αξιολόγησης”.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Ιντρακάτ (-1,90%), Αλέξανδρο Εξάρχου, “η εξέλιξη της διαδικασίας ήταν απολύτως αναμενόμενη, μιας και όλες οι συμφωνίες παρόμοιου μεγέθους και σημασίας είθισται να εισέρχονται σε Β' φάση διερεύνησης και αξιολόγησης”.

Η μετοχή του Ελλάκτωρα έδωσε ημερήσιο σήμα αποβίβασης, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 2,58 ευρώ.

Αν και στο ξεκίνημα των συναλλαγών, ο τίτλος της ΤΕΝΕΡΓ (+0,79%) βρέθηκε να αναρριχάται μέχρι τα 16,69 ευρώ (+1,15%), πολύ γρήγορα οι πωλητές επέστρεψαν και η μετοχή βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 16,23 ευρώ (-1,64%), για να ακολουθήσει νέα επιστροφή των αγοραστών και θετικό τελικό κλείσιμο. Αν επιμείνουν οι πιέσεις, πολλά θα κριθούν στην ζώνη στήριξης 16,00 – 15,92 ευρώ, ενώ για να αλλάξουν τα τεχνικά δεδομένα, ο τίτλος πρέπει να επιστρέψει υψηλότερα της ζώνης 18,51 – 19,28 ευρώ (σπεύδουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών).

Να σημειωθεί ότι η Millennium International Management LP, σύμφωνα με την σημερινή κατάσταση της Επ. Κεφαλαιαγοράς, μηδένισε την αρνητική καθαρή της θέση, από το 0,94% του συνόλου των μετοχών της Εισηγμένης, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Δεν άρεσαν τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Motor Oil (-1,82%) και ο τίτλος συμπλήρωσε δεύτερη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση. Η προσοχή στην στήριξη των 22,50 ευρώ (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Για να “αλλάξει πίστα” η μετοχή, θέλει κλείσιμο υψηλότερα των 23,60 ευρώ.

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις, προηγείται η ΔΟΜΙΚ (+295,06%) ακολουθούμενη από ΜΙΓ (+157,09%), ΑΡΑΙΓ (+138,56%), CENER (+137,75%), ΚΛΜ (+126,56%), ΜΑΘΙΟ (+125,4%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+114,03%), ΠΕΙΡ (+112,8%), ΓΚΜΕΖΖ (+112,75%), ΙΝΚΑΤ (+112,33%) και ΞΥΛΠ (+100%).

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις

Δεν έπεισαν οι αγοραστές σε ΜΟΝΤΑ (+1,32%), ΠΑΠ (+0,88%), ΠΡΔ (+2,04%), ΕΛΒΕ (+3,70%) και ΜΑΣΤΙΧΑ (+4,29%).

Κανείς δεν κατάλαβε την εντολή πώλησης 1750 τεμ. για την ΑΑΑΚ (0%) στα 8,30 ευρώ (-9,78%), όταν ο τίτλος είχε μηδενικό όγκο συναλλαγών και η οποία αποσύρθηκε λίγο πριν τις τελικές δημοπρασίες.

Δεύτερη μέρα επιθετικών κινήσεων “profit taking” στην ΦΡΙΓΟ (-9,52%).

Τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές και 8 πτωτικές στις τελευταίες εννέα συνεδριάσεις για την ΒΙΟΚΑ (-4,85%).

“Καρέ” πτωτικών συνεδριάσεων για ΑΛΜΥ (-5,68%).

Επιστροφή αγοραστών, με σχετικά αυξημένες συναλλαγές, για Ιντρακόμ (+2,01%) και Profile (+0,42%).

Σε υψηλά 7ετιας οι Ευρωσύμβουλοι (+4,74%) με τον υψηλότερο όγκο των τελευταίων 19 συνεδριάσεων.

Από την ημέρα που ανακοινώθηκε η επιστροφή Παυλίδη, η μετοχή της Mermeren (+7,11%) έχει πάρει 10 ευρώ. Ασφαλώς και η προσφορά παραμένει περιορισμένη, όμως για να γίνει πιο πειστική η κίνηση, θα πρέπει οι αγοραστές να ανέβουν ψηλότερα.

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης διατηρεί το ημερήσιο σήμα πώλησης το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1326 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1250, 1227, 1180 – 1165, 1152 και 1148 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι αντιστάσεις στις 1350, 1366, 1379 και 1400 μονάδες.

Διατήρησε το ημερήσιο αγοραστικό σήμα ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή χαμηλότερα των 3060 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 2960, 2923, 2911, 2843 – 2840 2800 – 2795 και 2783 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι επόμενες αντιστάσεις στις 3350 και 3441 μονάδες.

Μια ματιά στις Διεθνείς Αγορές

Με απόλυτη επικράτηση των αγοραστών, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.

Γύρισε σε οριακές απώλειες η Ευρώπη, μετά τις δηλώσεις Λαγκάρντ, αργία στην Wall Street.

Μικρά κέρδη για το Πετρέλαιο, προς το 1,0791 προσπαθεί να αντιδράσει το Ευρώ, έναντι του Δολαρίου.

Κάτω από τα $1965 ο Χρυσός, προς τα $2435 υποχωρεί το Ασήμι.

Προς τα $25800 πιέζεται το Bitcoin, προς τα $1625 υποχωρεί το Ethereum.

Στα 15,9 δισ. ευρώ υποχώρησε το πλεόνασμα εξωτερικού Εμπορίου της Γερμανίας, από 18,7 δισ. τον Ιούνιο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Destatis. Οι εξαγωγές έφτασαν τα 130,4 δισ. ευρώ, σημειώνοντας πτώση 0,9% σε μηνιαία βάση και 1% σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2022. Οι εισαγωγές αυξήθηκαν 1,4% σε μηνιαία βάση, αλλά σημείωσαν βουτιά 10,2% σε ετήσια βάση φτάνοντας τα 114,5 δισ. ευρώ.

“Η εμπιστοσύνη των επενδυτών στη Ζώνη του Ευρώ υποχώρησε τον Σεπτέμβριο, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα”, ανέφερε ο Ερευνητικός Οργανισμός Sentix. Ο συνολικός δείκτης υποχώρησε στο -21,5 ,από το -18,9 τον Αύγουστο, χαμηλότερα από το αναμενόμενο.

“Η επιθετική νομισματική σύσφιξη που ξεκίνησε από την Federal Reserve πέρυσι έφερε το τέλος σε μια ‘χρυσή εποχή των επενδύσεων’, που θα αναγκάσει τους traders της Wall Street να επανεξετάσουν τον τρόπο κατανομής των χαρτοφυλακίων τους”, δήλωσε ο Ralph Schlosstein, επίτιμος πρόεδρος της Evercore ISI.

Ο Schlosstein πρόσθεσε ότι “δεν βλέπει τη Fed να μειώνει τα επιτόκια μέχρι το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους. Η Αμερικανική Οικονομία θα δει υψηλότερα επιτόκια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, κάτι που η Αγορά δεν έχει ακόμη τιμολογήσει”.

“Οι Κεντρικές Τράπεζες πρέπει να κρατήσουν σθεναρά τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό στους στόχους τους, σε μια περίοδο που οι αλλαγές στις Αγορές εργασίας και Ενέργειας, καθώς και οι γεωπολιτικές αναταραχές, προκαλούν διακυμάνσεις των τιμών”, δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ, σε ομιλία της στο European Economics Financial Centre στο Λονδίνο.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση αφαίρεσε από τη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 2,1 δισ. ευρώ, στα 86 δισ. ευρώ.

Οι τάσεις στην Ελληνική Οικονομία, το κόστος καταθέσεων και προβλέψεων, η ανάπτυξη των νέων δανείων, αλλά και ο Τουρισμός παραμένουν άκρως θετικές για τις Ελληνικές Τράπεζες, με την Εθνική Τράπεζα να είναι στην καλύτερη θέση για να εκπλήξει θετικά και στις δύο περιπτώσεις”, εκτιμά η Jefferies.

Η Εθνική Τράπεζα αποτελεί την κορυφαία επιλογή του Αμερικανικού Οίκου με τιμή - στόχο στα 7,40 ευρώ και σύσταση “buy”.

Για τη Eurobank και την Τράπεζα Πειραιώς, οι συστάσεις είναι “hold” με τιμές - στόχους στα 1,70 ευρώ και στα 3,10 ευρώ, αντίστοιχα, ενώ για την Alpha Bank η τιμή - στόχος είναι στα 1,10 ευρώ και η σύσταση “underweight”.

Η Wood & Company υποβαθμίζει τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη της Ελλάδας φέτος και το 2024, προβλέποντας αύξηση της τάξεως του 2,8%, από 3,5% προγενέστερα, με αιτίες τις πυρκαγιές, την επιβράδυνση των καταναλωτικών δαπανών και τα αποτελέσματα της σύσφιξης της πολιτικής της ΕΚΤ. Για το επόμενο έτος προβλέπει ανάπτυξη 3,5%, από 4,2% προγενέστερα και εκτιμά ότι το 2025 η ανάπτυξη θα διαμορφωθεί στο 4%.

Ο ΟΠΑΠ ανακοίνωσε καθαρά έσοδα προ εισφορών (GGR) α’ εξαμήνου 2023 στα €1.025,6 εκατ., έναντι €899,3 εκατ. το α’ εξάμηνο 2022, αυξημένα κατά 14,0%.

Τα καθαρά κέρδη το α’ εξάμηνο 2023 διαμορφώθηκαν στα €224,4 εκατ. (α’ εξάμηνο ’22: €167,2 εκατ.) σημειώνοντας αύξηση 34,2% σε ετήσια βάση (ή αύξηση 18,9% σε επαναλαμβανόμενη βάση).

Ισχυρή ταμειακή θέση, με καθαρό δανεισμό στα €90,7 εκατ., και δείκτη Καθαρού Δανεισμού/LTM EBITDA στο 0,1x (0,18x συμπεριλαμβανομένων των μισθώσεων).

Το ΔΣ ενέκρινε την διανομή €1,00 ως προμέρισμα χρήσης 2023, με ημερομηνία αποκοπής την 2α Νοεμβρίου 2023.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΕΛΛΑΚΤΩΡ και TITC. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Alpha Bank, Viohalco, Jumbo, TITC, Εθνική, Αεροπορία Αιγαίου και ΟΠΑΠ.

Κακή η τελική εικόνα με 23 ανοδικούς τίτλους, έναντι 111 πτωτικών, ενώ 22 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 4%.

---ΧΠΑ

Νέα συνεδρίαση σημαντικής υποχώρησης και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν μείωση στο συμβόλαιο του δείκτη και σημαντική αύξηση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (51.096 συμβόλαια).

Στα 3.227 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 3.341 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος).

Στα 2.037 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 2.037 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος).

Στα 182 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 182 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 1.419, 1.058 για τον Σεπτέμβριο και 361 για τον Οκτώβριο τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.065), κινήθηκε μεταξύ 3.064 και 3.162 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 25 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 15, 15 για τον Σεπτέμβριο και 0 για τον Δεκέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.007,5), κινήθηκε μεταξύ 1.007,5 και 1.018 μονάδων.

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Σεπτέμβριο και 0 για τον Οκτώβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 5.044).

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (10.000 Cenergy, 75.453 Motor Oil), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (30.689), Eurobank (4.831), Πειραιώς (6.979), Εθνική (2.564), ΔΕΗ (1.064), Ιντρακάτ (287), ΕΧΑΕ (487), Αεροπορία Αιγαίου (439)Cenergy (125), ΑΔΜΗΕ (1.041), Ιντρακόμ (291), Μυτιληναίο (293), ΟΠΑΠ (119), Τέρνα Ενεργειακή (374), Viohalco (378), ΕΛΧΑ (151), ΓΕΚ (133), Ελ. Πετρέλαια (107), ΟΤΕ (246), Lamda Development (209).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 211.141, Πειραιώς 80.753, Eurobank 44.796, Εθνική 18.982, ΑΔΜΗΕ 17.627, ΔΕΗ 30.057, ΟΤΕ 11.676, ΤΕΝΕΡΓ 15.999.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 59.116.745 τεμ., (από 59.116.745 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.617.253 τεμ. (1.551.149), Eurobank 34.133.884 τεμ. (34.133.884), ΟΠΑΠ 1.565.092 τεμ. (1.566.563), Εθνική  9.141.038 τεμ. (9.142.404), ΟΤΕ 2.291.687 τεμ. (2.284.614), Πειραιώς  4.874.175 τεμ. (4.874.175), Τέρνα Ενεργειακή 1.977.656 τεμ. (1.722.480).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

         Position Holder                                  Name of Issuer                NSP            Date

    
    

Millennium International Management LP

TERNA ENERGY SA

0,00%

 2023-08-31

    
 
 

NSPNet Short Position

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v