Χρηματιστήριο: ΟΠΑΠ, Aegean, MOH ηγήθηκαν της αντεπίθεσης

Τα μετόπισθεν των 1.260 μονάδων, έβγαλαν αντίδραση. Αγορές σε τραπεζικές μετοχές αλλά και δεικτοβαρή blue chips. Στα 107 εκατ. ευρώ ανέβηκε η αξία των συναλλαγών. Η τεχνική εικόνα.

Χρηματιστήριο: ΟΠΑΠ, Aegean, MOH ηγήθηκαν της αντεπίθεσης

Με μικτά πρόσημα και οριακές μεταβολές, η εικόνα στις κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, καθώς έχουν δώσει μία πρώτη αντίδραση από τα πρωινά χαμηλά, όμως σαν επικρατέστερο σενάριο δείχνει αυτό της πλάγιας κίνησης, όσο πλησιάζει η ώρα των συνεδριάσεων των Κεντρικών Τραπεζών.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ συνεδριάζει στις 14 Σεπτεμβρίου 2023 και στις 20 Σεπτεμβρίου, η Fed.

Σύμφωνα με τεχνικό αναλυτή – συνεργάτη της στήλης, “προσοχή θέλει το επίπεδο των 4535 μονάδων, για τον δείκτη – σηματωρό S&P 500. Όσο ο εν λόγω δείκτης συνεχίζει να δίνει κλεισίματα χαμηλότερα από το εν λόγω επίπεδο, δεν μπορεί να αποκλειστεί ‘ξαφνικό άνοιγμα της καταπακτής’. Αντίθετα πειστική ανοδική διαφυγή, δεν αποκλείεται να οδηγήσει τον εν λόγω δείκτη, σε νέα πολυετή υψηλά”.

Ερχόμενοι στα δικά μας, ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου ερχόταν από τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις (αρνητικό ρεκόρ εξαμήνου), με αθροιστικές απώλειες 3,87%, ενώ ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών ερχόταν από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, με αθροιστικές απώλειες 7%. Να σημειωθεί ότι στο τετραήμερο πτωτικό σερί, από τη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α., χάθηκαν 3,2 δισ. ευρώ και αυτό έκανε ακόμα πιο επιτακτική την προσπάθεια αντίδρασης, έστω και τεχνικού χαρακτήρα.

Έτσι, σήμερα ο ΓΔ ξεκίνησε με ανοδικές διαθέσεις, κόντρα στην επιφυλακτική εικόνα των Ευρωπαϊκών Χρηματιστηρίων, δίνοντας μία πρώτη αντίδραση μέχρι τις 1270,8 μονάδες (+0,27%), όμως από εκεί και πέρα οι εν δυνάμει πωλητές ανέπτυξαν περισσότερες πρωτοβουλίες και ο Δείκτης υποχώρησε μέχρι τις παρυφές των 1260 μονάδων.

Η προσέγγιση των 1260 μονάδων, χτύπησε “red alert” στις τάξεις των αγοραστών, καθώς ήταν κοινό μυστικό, πως η δοκιμαστική κίνηση του Δείκτη χαμηλότερα από το εν λόγω όριο, θα έφερνε νέο κύμα πωλήσεων, από τα χαρτοφυλάκια που κινούνται με γνώμονα τις τεχνικές ενδείξεις, αλλά και νέες κινήσεις “stop long”.

Η ανασύνταξη των δυνάμεων από πλευράς αγοραστών, είχε σαν αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης, όχι μόνο να επιστρέψει σε θετικό βηματισμό, αλλά και να σημειώσει νέα υψηλά ημέρας, κερδίζοντας χρόνο και παίρνοντας μικρή “απόσταση ασφαλείας”, έστω και αν υποχώρησε αισθητά από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά.

Εννοείται ότι το volatility αύξησε τον τζίρο (σήμερα ο υψηλότερος των τελευταίων τριών συνεδριάσεων).

Όλα τα παραπάνω, εν όψει των αυριανών στοιχείων για το ΑΕΠ β΄ τριμήνου και εν αναμονή της “ετυμηγορίας” της DBRS, αναφορικά με το Ελληνικό αξιόχρεο.

Υπενθυμίζεται ότι η DBRS Morningstar έχει αξιολογήσει τη Χώρα με "BB high", απέχοντας μόλις μία βαθμίδα από την επενδυτική, ενώ η Moody's (ετυμηγορία 15/9) διατηρεί την αξιολόγηση "Ba3", τρεις βαθμίδες πίσω από την επενδυτική.

Η σημερινή αντίδραση από τα χαμηλά των 1260 μονάδων, ασφαλώς και δεν άλλαξε τα τεχνικά δεδομένα. Η Αγορά παραμένει σε κλίση και αν η DBRS διαψεύσει τις προσδοκίες, σενάριο που συγκεντρώνει τις λιγότερες πιθανότητες, δεν μπορεί να αποκλειστεί κίνηση σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα.

Υπενθυμίζεται ότι μετά τα ικανοποιητικά αποτελέσματα εξαμήνου που ανακοίνωσε ο ΟΠΑΠ, σήμερα ανακοινώνει η Fourlis και ακολουθούν οι Quest (6/9) και Αεροπορία Αιγαίου (7/9).

Με ανοδικές διαθέσεις οι αποδόσεις στην Αγορά ομολόγων, για όλους τους Εκδότες. Πιο συγκεκριμένα, στο 4,93% αναρριχάται η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,23% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,897% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Ερχόμενοι στα στατιστικά της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1260,12 (-0,57%) και 1281,57 μονάδων (+1,12%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1275,55 (+0,65%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1276,52 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,73%.

Ο τζίρος στα 107,6 εκατ., από τα οποία τα 9,5 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΠΕΛΑ, ΜΟΗ, ΕΥΡΩΒ, ΟΠΑΠ, CENER, ΔΕΗ, ΠΕΙΡ, ΑΛΦΑ), ενώ ΠΕΙΡ, ΟΠΑΠ και ΑΛΦΑ απασχόλησαν το 36% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 107,6 εκατ., τα 99,5 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Με δεδομένο ότι δεν υφίσταται κάποια μεταβολή στους καταλύτες που οδήγησαν έως εδώ το Χρηματιστήριο, ψάχνουμε τη βραχυπρόθεσμη αλήθεια στο ταμπλώ. Ο Τραπεζικός δείκτης έχει ενδιαφέρουσα στήριξη στην ζώνη του 980, που θα μπορούσε να δώσει μία αντίδραση στην ζώνη του 1010 – 1030 και στο 1050. Σε πρώτη φάση, για να ανακόψει την επιθετική τάση, πρέπει να κάτσει πάνω από την ζώνη του 1010”, σημειώνει η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Θα περιμένουμε η Αγορά να προσπαθήσει να σταθεροποιηθεί. Επαναλαμβάνουμε τη θετική μας άποψη για τον ΟΠΑΠ, μετά από ένα ισχυρό σύνολο αποτελεσμάτων 2ου τριμήνου και ένα εντυπωσιακό ενδιάμεσο μέρισμα (1,0 ευρώ ανά μετοχή). Η Μυτιληναίος θα βρεθεί επίσης στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, μετά από μια εξαγορά με σημαντικές προοπτικές στον τομέα των Μετάλλων”, αναφέρει η Piraeus Securities.

Περιμένουμε από το Χ.Α. να κινηθεί υψηλότερα, με τον ΟΠΑΠ να είναι στο επίκεντρο”, αναφέρει στις δικές της εκτιμήσεις η Optima Bank.

Μετά από 4 μέρες υποχώρησης, σήμερα αντίδραση με ήπιο ρυθμό, με την Αγορά να περιμένει την ετυμηγορία της DBRS για την επενδυτική βαθμίδα την Παρασκευή. Το ενδιαφέρον στον ΟΠΑΠ, μετά την ανακοίνωση των καλών και ανάλογων των εκτιμήσεων αποτελεσμάτων και τη διανομή προσωρινού μερίσματος για τη χρήση 2023, 1 ευρώ ανά μετοχή, ενώ η Quest θα βρεθεί στο επίκεντρο, καθώς ανακοινώνει αύριο τα δικά της αποτελέσματα”, επισημαίνει η Beta Sec.

Η Fourlis ανακοινώνει σήμερα τα εξαμηνιαία αποτελέσματά του. Η αυτονόμηση της κίνησης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, με την υπεροπλία των πωλητών σε όλη τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης, είναι πιθανό να οφείλεται στην εκτίμηση για ανάσχεση της υψηλής δυναμικής της Ελληνικής Οικονομίας, που πυροδότησε τα αντανακλαστικά επενδυτών που επιλέγουν στρατηγικές υποτιμητικής κερδοσκοπίας, θεωρώντας ότι η επενδυτική βαθμίδα ίσως καθυστερήσει. Κρίσιμης σημασίας η διατήρηση του ορίου στήριξης των 1268 - 1260 μονάδων για τον ΓΔ”, σύμφωνα με την Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Σημαντική υποχώρηση καταγράφηκε χθες για τον ΓΔΧΑ. Ωστόσο, δεν μεταβάλλουμε το εκτιμώμενο εύρος τιμών, το οποίο παραμένει στην περιοχή των 1230 - 1330 μονάδων, τουλάχιστον μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Σχετικά με τα αποτελέσματα του ΟΠΑΠ, οι αποφάσεις της Διοίκησης για προμέρισμα 1 ευρώ/μετοχή, σε συνδυασμό με την έναρξη επαναγοράς μετοχών έως και 150 εκατ. ευρώ, αποδεικνύουν και πάλι την δυνατότητα παραγωγής μετρητών του Οργανισμού. Συγκεκριμένα, οι λειτουργικές ταμειακές ροές ξεπέρασαν τα 300 εκατ. ευρώ στο Α΄ εξάμηνο του 2023. Ο τίτλος παραμένει σταθερά στις ‘top’ επιλογές μας”, τονίζει η Depolas Investment Services.

“Η Moody’s περιλαμβάνεται στους Οίκους που εκτιμούν ότι το σενάριο της επιβράδυνσης της Παγκόσμιας Οικονομίας είναι πιθανό, εξαιτίας της αδυναμίας της Κινεζικής Οικονομίας να επιταχύνει την ανάπτυξή της, του ενδεχομένου πρόσθετων επιτοκιακών αυξήσεων από τις Κεντρικές Τράπεζες και των πιθανών αναταράξεων στο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα. Παράλληλα, η αυξημένη επίδοση της ανεργίας τον Αύγουστο, στο 3,8%, απομακρύνει το ενδεχόμενο αυξήσεων από τη Federal στο τέλος Σεπτεμβρίου. Όμως, την ίδια ώρα, η παραμονή του εναρμονισμένου πληθωρισμού στο 5,3% στην ευρωζώνη, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο μιας ακόμη αύξησης του επιτοκίου κύριας αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ στο 4,5%, εξέλιξη που θα βλάψει κυρίως την υπερχρεωμένη Ιταλία, που απειλείται με τεχνική ύφεση, αν και το επόμενο τρίμηνο καταγράψει αρνητική επίδοση στο ΑΕΠ (στο -0,4% στο 2ο τρίμηνο έναντι του 1ου), όπως επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας.

Με αυτά τα δεδομένα και την καταγραφή πολλών ακόμη απειλών από το πάντα εύθραυστο γεωπολιτικό σκηνικό, από κοινού με τις δυσμενείς επιπτώσεις που επιφέρουν καθημερινά οι καταστροφές λόγω της κλιματικής αλλαγής, οι Διεθνείς Αγορές σημειώνουν αξιοθαύμαστη ψυχραιμία, με θετικές κατά κανόνα ημερήσιες επιδόσεις.

Με τον Ρουμπινί ωστόσο να προειδοποιεί ότι απώλειες της τάξης του 10%, είναι πιθανό να καταγραφούν κατά το 2ο εξάμηνο του έτους.

Ενόψει των παραπάνω, ο συγχρονισμός του Ελληνικού Χρηματιστηρίου με τις Διεθνείς Αγορές, θα μπορούσε να αποτελεί το αναμενόμενο.

Αντιθέτως όμως, το Ελληνικό Χρηματιστήριο κινείται στις τελευταίες συνεδριάσεις πτωτικά, υποχωρώντας κάτω από τις 1300 μονάδες, αναζητώντας στήριξη στις 1260, καθώς αναδιατάχθηκε η βραχυχρόνια επενδυτική στρατηγική (στάση αναμονής από τους αγοραστές, κλείσιμο θέσεων “long” από όσους κινούνται με βραχυπρόθεσμό επενδυτικό ορίζοντα).

Με τους Διεθνείς Οίκους να συνεχίζουν να αναφέρονται εγκωμιαστικά: την Bofa να ξεκινά να καλύπτει τις ομολογιακές εκδόσεις των Τραπεζών που τις αποκαλεί “Γη της επαγγελίας” και την Jefferies να αναπροσαρμόζει τις τιμές - στόχους των συστημικών Τραπεζών, χαρακτηρίζοντας την Εθνική Τράπεζα κορυφαία επενδυτική επιλογή.

Όμως, η Wood θεωρεί ότι συντρέχουν λόγοι να χαμηλώσει ο αναπτυξιακός πήχης για την Ελληνική Οικονομία, αναθεωρώντας στο 2,8% τη φετινή επίδοση, καθώς θεωρεί ότι οι επιτοκιακές αυξήσεις θα επιβραδύνουν την Ιδιωτική κατανάλωση, ενώ οι καταστροφές από τις πυρκαγιές θα αφαιρέσουν μέρος του ΑΕΠ ( στο €1,6 δισ. είναι οι πρώτες εκτιμήσεις).

Από την άλλη πλευρά ωστόσο, το ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί περισσότερου του αναμενομένου από τις ταξιδιωτικές εισπράξεις, που εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν φέτος τα €20 δισ., από €18,2 δισ. το 2019, τις αυξημένες επενδύσεις που υποβοηθούνται από τα Ευρωπαϊκά κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ 2014 - 2020 που κλείνει φέτος (Ν+3) και του βελτιωμένου εμπορικού ισοζυγίου λόγω των χαμηλών τιμών του Πετρελαίου και του Φυσικού Αερίου που εισάγονται.

Τα δεδομένα αυτά θα αποτυπωθούν στο 3ο τρίμηνο με την ΕΛΣΤΑΤ να ανακοινώνει στις 6/7 τις επιδόσεις του 2ου τριμήνου.

Καταλυτικής σημασίας για να επανέλθει η θετική επενδυτική ψυχολογία στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, με το πανθομολογούμενο ελπιδοφόρο αφήγημά του, είναι να δοθεί θετική ψήφος εμπιστοσύνης με τις εκθέσεις που αναμένονται τις επόμενες ημέρες: η επενδυτική βαθμίδα με την έκθεση της Καναδικής DBRS αργά το βράδυ της Παρασκευής 8/9 και η αναβάθμιση από την Moody’s στις 15/9 που απέχει ωστόσο 3 βαθμίδες από την επενδυτική, με τον Οίκο να έχει ήδη προϊδεάσει προς αυτή την κατεύθυνση.

Εξελίξεις που θα επιτρέψουν την επάνοδο πάνω από τις 1300 μονάδες, με προσδοκίες για προσέγγιση της περιοχής των 1380 μονάδων το επόμενο διάστημα.

Στο αντίθετο ενδεχόμενο, ο ΓΔ θα αναζητήσει τη στήριξη στις 1250 μονάδες, ή και χαμηλότερα”, σύμφωνα με τον κ. Τζάνα (σύμβουλος Διοίκησης Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ).

Περιήγηση στους “πάνω ορόφους” της Αγοράς

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (9,7), ακολουθούμενη από ΟΠΑΠ (6,1), ΟΤΕ (5,9), Eurobank (5,7), Εθνική (5,4), Μυτιληναίο (5,1), Πειραιώς (3,9), ΔΕΗ (3,8), Jumbo (3,6), Alpha Bank (3,4), Motor Oil (2,6), Ελ. Πετρέλαια (2,4) και ΤΕΝΕΡΓ (2 δισ. ευρώ).

Και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών.

Πιο συγκεκριμένα, ο τίτλος της ΑΛΦΑ (+0,35%) κινήθηκε μεταξύ 1,425 (-1,18%) και 1,479 ευρώ (+2,57%), της ΕΤΕ (+1,07%) μεταξύ 5,774 (-0,45%) και 5,94 ευρώ (+2,41%) της ΕΥΡΩΒ (+1,59%) μεταξύ 1,4825 (-1,82%) και 1,578 ευρώ (+4,50%) και της ΠΕΙΡ (+0,92%) μεταξύ 2,984 (-2,48%) και 3,096 ευρώ (+1,18%).

Μεταξύ 984,97 (-1,04%) και 1022,11 μονάδων (+2,69%) κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 1007,96 (+1,27%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1005,5 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,02%.

Ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο σήμα πώλησης, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1083 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 950, 932 και 900 μονάδες. Οι αντιστάσεις στις 1117, 1137, 1180, 1191 και 1250 μονάδες.

Μένοντας στον κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, “Η απόκρυψη των πραγματικών εισοδημάτων από 1 εκατομμύριο ελεύθερους επαγγελματίες, στερεί από το Τραπεζικό Σύστημα σημαντική νέα Πελατεία, όσον αφορά στις χορηγήσεις με αιχμή τα στεγαστικά δάνεια, ενώ την ίδια στιγμή, τους τελευταίους μήνες έχουν υπάρξει συνολικά πρόωρες αποπληρωμές δανείων ύψους 800 εκατ. - 1 δισ. ευρώ”.

Σαφώς καλύτερη της ενδοσυνεδριακής, η τελική εικόνα στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, όπου την αντίδραση του ΓΔ δεν ακολούθησαν οι BIO (-0,30%), EEE (-0,15%), ΕΛΠΕ (-0,38%), ΕΥΔΑΠ (-1,22%), ΛΑΜΔΑ (-0,30%), ΜΠΕΛΑ (-1,04%), ΜΥΤΙΛ (-0,33%), ΟΤΕ (-0,51%) και CENER (-1,39%). Αμετάβλητη η μετοχή της ΕΛΧΑ.

Απόλυτα αναμενόμενο, μετά τα χθεσινά ικανοποιητικά αποτελέσματα και το προμέρισμα – μαμούθ, το σημερινό “flying start” του ΟΠΑΠ, ο οποίος ανακοίνωσε και αγορές ιδίων μετοχών, έως 150 εκατ. ευρώ, μη συμπεριλαμβανομένων των σχετικών εξόδων, κατά τη χρονική περίοδο από 5/9/2023 έως 31/12/2024, με κατώτατη τιμή αγοράς τα 0,30 ευρώ και ανώτατη τιμή αγοράς τα 20 ευρώ ανά μετοχή.

Να σημειωθεί ότι ο τίτλος του Οργανισμού (+4,99%) κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, δίνοντας σημαντικότατες βοήθειες στους βασικούς δείκτες του Χ.Α., έστω και αν υποχώρησε από το υψηλό ημέρας των 16,69 ευρώ (+6,85%). Μετά και τη σημερινή ανοδική κίνηση, η κεφαλαιοποίηση του ΟΠΑΠ πέρασε τα 6 δισ. και στην δεύτερη θέση του Χ.Α., πίσω από την ΕΕΕ.

Σύμφωνα με την Fast Finance ΑΕΠΕΥ, “η ‘κότα με τα χρυσά αυγά’ συνεχίζει να εκπλήσσει θετικά, με σταθερή μερισματική συνολική απόδοση κοντά στο 10%. Είναι και η μόνη από τον FTSE25 που βοήθησε την Αγορά στην διόρθωση με τα 16,62 ευρώ επόμενη αντίσταση. Το 15,86 πλέον είναι σημαντική στήριξη, με το ‘stop’ στο ‘long’ στα 15,07 ευρώ σε κλείσιμο ημέρας. Δύσκολα κάποιος βρίσκει Ευρωπαϊκό τίτλο με τόσο καλή μερισματική απόδοση και σε ένα κλάδο που δύσκολα θα φοβηθεί από κρίσεις”.

Η Μυτιληναίος ανακοίνωσε την υπογραφή συμφωνίας με την Γαλλική IMERYS για την εξαγορά του 100% των μετοχών της Εταιρείας IMERYS ΒΩΞΙΤΕΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε. Η συμφωνία αφορά στο σύνολο των δραστηριοτήτων για την εξόρυξη Βωξίτη στην Περιοχή της Φωκίδας, που πλέον θα εντάσσονται στον κλάδο Μεταλλουργίας της Μυτιληναίος. Σύμφωνα με την Διοίκηση της Εισηγμένης, “σχεδιάζεται η επέκταση της ετήσιας παραγωγικής δυναμικότητας σε 1,25 εκατ. τόνους ένυδρης Αλουμίνας. Ταυτόχρονα, οι επενδύσεις επιτρέπουν την υποστήριξη εφοδιασμού της Ευρώπης με κρίσιμες Πρώτες Ύλες, όπως το Γάλλιο και σπάνιες γαίες όπως το Σκάνδιο. Με την ολοκλήρωση της συναλλαγής θα καταβληθεί τίμημα 10 εκατ. ευρώ στην IMERYS, ενώ η Μυτιληναίος θα έχει την υποχρέωση να προμηθεύει με συγκεκριμένες ποσότητες Βωξίτη την Γαλλική Εταιρεία, για περίοδο 4 ετών”.

Αν και ο τίτλος της ΜΥΤΙΛ (-0,33%) βρέθηκε να αναρριχάται μέχρι τα 36,54 ευρώ (+1,22%), τελικά δεν απέφυγε την τρίτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση. Η επόμενη αντίσταση στα 38,30 ευρώ και η πρώτη στήριξη στα 34,82 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).

Ασφαλώς και δεν είναι λίγες οι τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, για την μετοχή της ΕΥΔΑΠ. Αν χαθεί η σημαντική στήριξη στα 6,06 ευρώ, “θα πεταχτούν χαρτιά από τα παράθυρα”. Για τη σχετική αποκατάσταση της τεχνικής εικόνα, απαιτούνται συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα της ζώνης 6,78 – 6,83 ευρώ (σπεύδουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών).

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις, προηγείται η ΔΟΜΙΚ (+293,83%) ακολουθούμενη από ΜΙΓ (+155,83%), ΑΡΑΙΓ (+147,26%), CENER (+134,44%), ΜΑΘΙΟ (+125,4%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+125,07%), ΚΛΜ (+123,63%), ΓΚΜΕΖΖ (+122,9%), ΠΕΙΡ (+114,74%), ΙΝΚΑΤ (+113,7%) και ΞΥΛΠ (+100%).

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις

Από σήμερα, εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση οι 118300 νέες μετοχές της CPI (-0,30% και έξι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις), που προέκυψαν από την πρόσφατη Α.Μ.Κ. λόγω άσκησης δικαιωμάτων προαίρεσης αγοράς μετοχών, από 14 στελέχη της Εταιρείας, με τιμή διάθεσης μετοχής €0,30. Το νέο σύνολο εισηγμένων μετοχών ανέρχεται σε 10.365.100.

Η Reds (+1,27%) ενημερώνει το Επενδυτικό Κοινό, ότι βρίσκεται σε προχωρημένες, αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με την Εταιρεία Trade Estates ΑΕΕΑΠ, του Ομίλου Fourlis, για την πώληση του 100% των μετοχών της ΓΥΑΛΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΜΑΕ, που έχει στην ιδιοκτησία της το Εμπορικό Πάρκο Smart Park, χωρίς ωστόσο να έχει επιτευχθεί ακόμη συμφωνία. Περαιτέρω επισημαίνεται, ότι ο καθορισμός του τιμήματος τελεί υπό όρους, παραδοχές και προϋποθέσεις, οι οποίες ομοίως τελούν υπό διαπραγμάτευση.

Από εκεί και πέρα, μετά από επτά πτωτικές συνεδριάσεις αντέδρασε η Revoil (+6,77%), μετά από πέντε η Τεχν. Ολυμπιακή (+2,25%), μετά από τέσσερις η Ίλυδα (+2,36%) και μετά από τρεις οι Lavipharm (+6,33%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+5,15%) και ΑΔΜΗΕ (+1,14%).

Επιστροφή αγοραστών σε ΦΒΜΕΖΖ (+5,66%), ΓΚΜΕΖΖ (+4,77%), Ικτίνο (+4,33%) και Intralot (+2,19%).

Δεν έπεισαν οι αγοραστές σε ΙΝΤΕΤ (+3,08%), ΑΒΕ (+2,22%), ΒΟΣΥΣ (+1,63%), ΜΟΝΤΑ (+3,90%), ΚΑΡΕΛ (+2,34%), ΦΙΕΡ (+8,48%) και ΜΕΒΑ (+5,64%).

Νέα υψηλά 7ετιας για Ευρωσυμβούλους (+1,81%).

Σε χαμηλά 4μηνου η ΦΛΕΞΟ (-1,23% και τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις).

Πτωτικό “πενταρέ” για ΕΥΑΠΣ (-3,70%), με τον υψηλότερο όγκο των τελευταίων 166 μηνών (ο αμέσως υψηλότερος στις 10/11/2009 με 204685 τεμ.) Εμφανής η αποχώρηση παίκτη.

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης διατηρεί το ημερήσιο σήμα πώλησης το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1326 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1250, 1227, 1180 – 1165 και 1149 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι αντιστάσεις στις 1350, 1366, 1379 και 1400 μονάδες.

Διατήρησε το ημερήσιο αγοραστικό σήμα ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή χαμηλότερα των 3060 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 2960, 2923, 2911, 2843 – 2840 2800 – 2795 και 2786 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι επόμενες αντιστάσεις στις 3350 και 3441 μονάδες.

Μια ματιά στις Διεθνείς Αγορές

Με σαφές πλεονέκτημα των πωλητών, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.

Γύρισε σε οριακές απώλειες η Ευρώπη, με πτωτικές διαθέσεις οι δείκτες στην Wall Street.

Αξιοσημείωτα κέρδη για το Πετρέλαιο, προς το 1,0721 υποχωρεί το Ευρώ, έναντι του Δολαρίου.

Η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε ότι παρατείνει τη μονομερή της μείωση παραγωγής Πετρελαίου, κατά 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα, για τρεις ακόμα μήνες, ενώ και η Ρωσία προσχώρησε στη στρατηγική με επέκταση των περιορισμών στις δικές της εξαγωγές, κατά 300000 βαρέλια την ημέρα.

Κάτω από τα $1955 ο Χρυσός, χαμηλότερα των $24,0 το Ασήμι.

Προς τα $25860 υποχωρεί το Bitcoin, προς τα $1635 το Ethereum.

Η Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας διατήρησε το βασικό της επιτόκιο στο 4,1%, για τρίτο διαδοχικό μήνα. Η απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας ήταν σε ευθυγράμμιση με τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.

Από την άλλη, ο πληθωρισμός στη Νότια Κορέα, τον Αύγουστο, ήταν υψηλότερος από το αναμενόμενο, στο 3,4%.

Εν τω μεταξύ, η Κινεζική Εταιρεία ανάπτυξης Ακινήτων, Country Garden, πλήρωσε τα κουπόνια σε ομόλογα δολαρίου εντός της περιόδου χάριτος, αποφεύγοντας την αθέτηση πληρωμών.

Ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών στον τομέα Υπηρεσιών Caixin/S&P Global ή PMI, στην Κίνα, υποχώρησε στις 51,8 μονάδες τον Αύγουστο, από 54,1 τον Ιούλιο, στη χαμηλότερη ένδειξη από τον Δεκέμβριο.

Τα στοιχεία για το Γερμανικό Εμπόριο έδειξαν μηνιαία πτώση των εξαγωγών κατά 0,9% τον Ιούλιο, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 1,4%. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει μείωση 1,5% στις εξαγωγές.

Η πτώση της επιχειρηματικής δραστηριότητας της Ευρωζώνης επιταχύνθηκε τον περασμένο μήνα. Ο τελικός σύνθετος δείκτης υπεύθυνων προμηθειών (PMI) της HCOB, που καταρτίστηκε από την S&P Global, υποχώρησε στο 46,7 τον Αύγουστο, από το 48,6 του Ιουλίου, χαμηλό που δεν έχει παρατηρηθεί από τον Νοέμβριο του 2020 και χαμηλότερα από μια προκαταρκτική εκτίμηση για 47,0.

Κατά 0,5% κατηφόρισαν οι τιμές παραγωγού στη Βιομηχανία τον Ιούλιο στην Ευρωζώνη, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Eurostat που δημοσιεύθηκαν. Σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι τιμές παραγωγού μειώθηκαν κατά 0,6% μηνιαίως. Σε ετήσια βάση, οι τιμές στην Ευρωζώνη και στην ΕΕ μειώθηκαν κατά 7,6% και 6,6% αντίστοιχα.

Οι παραγγελίες για Αγαθά που έχουν παρασκευαστεί στις ΗΠΑ μειώθηκαν απότομα τον Ιούλιο, στην πρώτη πτώση μετά από τέσσερις συνεχείς μηνιαίες ανόδους. Ειδικότερα, το Υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε ότι οι εργοστασιακές παραγγελίες μειώθηκαν 2,1%. Οι αναλυτές προέβλεπαν πτώση 2,3%.

Η Goldman Sachs βλέπει τώρα πιθανότητα 15% οι ΗΠΑ να διολισθήσουν στην ύφεση, έναντι 20% προηγουμένως, καθώς ο χαμηλός πληθωρισμός και η ακόμα ανθεκτική Αγορά εργασίας υποδηλώνουν ότι η Federal Reserve μπορεί να μην χρειαστεί να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση πρόσθεσε στη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 0,6 δισ. ευρώ, στα 86,6 δισ. ευρώ.

Επιβεβαίωσαν την τιμή - στόχο των 45 ευρώ για την Μυτιληναίος, τόσο η Morgan Stanley όσο και η Citi, μετά την ανακοίνωση της εξαγοράς της IMERYS Βωξίτες. Σε νέες αναλύσεις τους τόσο η Morgan Stanley, όσο και η Citi εκτιμούν ότι η εξαγορά, σε ιδιαίτερα χαμηλό τίμημα, αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά τον κλάδο των Μετάλλων.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΕΕΕ, ΟΤΕ και CENER και με το αρνητικό οι ΟΠΑΠ και TITC. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Quest, Motor Oil, Autohellas, TITC.

Μοιρασμένη η τελική εικόνα με 67 ανοδικούς τίτλους, έναντι 62 πτωτικών, ενώ 9 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 4%.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση ανοδικής αντίδρασης και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν οριακή μείωση στο συμβόλαιο του δείκτη και σημαντικά μεγαλύτερη υποχώρηση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (38.713 συμβόλαια).

Στα 2.887 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 3.227 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος).

Στα 2.032 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 2.037 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος).

Στα 182 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 182 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 1.313, 988 για τον Σεπτέμβριο και 325 για τον Οκτώβριο τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.087), κινήθηκε μεταξύ 3.048 και 3.117 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 25 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 33, 33 για τον Σεπτέμβριο και 0 για τον Δεκέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 991), κινήθηκε μεταξύ 991 και 997,5 μονάδων.

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Σεπτέμβριο και 0 για τον Οκτώβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 4.872,25).

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (15.438), Eurobank (4.534), Πειραιώς (8.647), Εθνική (2.646), ΔΕΗ (1.563), Ιντρακάτ (479), ΕΧΑΕ (148), Αεροπορία Αιγαίου (578), ΑΔΜΗΕ (470), Ιντρακόμ (113), Μυτιληναίο (597), ΟΠΑΠ (1.103), Τέρνα Ενεργειακή (658), Viohalco (147), ΕΛΧΑ (101), ΓΕΚ (251), Motor Oil (350), ΟΤΕ (257), ΟΛΠ (200).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 211.035, Πειραιώς 77.852, Eurobank 44.634, Εθνική 19.148, ΑΔΜΗΕ 17.606, ΔΕΗ 29.385, ΟΤΕ 11.604, ΤΕΝΕΡΓ 15.902.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 59.116.745 τεμ., (από 59.116.745 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.567.201 τεμ. (1.617.253), Eurobank 34.134.103 τεμ. (34.133.884), ΟΠΑΠ 1.562.685 τεμ. (1.565.092), Εθνική 8.950.551 τεμ. (9.141.038), ΟΤΕ 2.308.687 τεμ. (2.291.687), Πειραιώς 20.397.922 τεμ. (4.874.175), Τέρνα Ενεργειακή 306.921 τεμ. (1.977.656).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v