Προσπάθεια σταθεροποίησης στο Χρηματιστήριο

Εναλλαγές προσήμων πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος για τον Γενικό Δείκτη. Μεικτά πρόσημα για τις τράπεζες, πιέσεις για Coca Cola, ξεχωρίζει ανοδικά ο ΟΠΑΠ, κέρδη και για Aegean.

Προσπάθεια σταθεροποίησης στο Χρηματιστήριο

Επιφυλακτικά, όπως προϊδέαζαν και τα futures, ξεκίνησαν τις σημερινές συναλλαγές οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές και είναι περισσότερο από ευδιάκριτη η έλλειψη διάθεσης ανάληψης επενδυτικού ρίσκου, όσο πλησιάζει η ημερομηνία συνεδρίασης της ΕΚΤ (14/7).

Σε ένα εύρος λίγο μεγαλύτερο των επτά μονάδων έχει κινηθεί, μέχρι στιγμής, ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, με κύριο χαρακτηριστικό τις εναλλαγές προσήμων και την έκδηλη νευρικότητα των συναλλασσόμενων.

Πιο συγκεκριμένα και λίγο πριν συμπληρωθεί η πρώτη ώρα των συναλλαγών, ο Γενικός Δείκτης έχει κινηθεί μεταξύ 1.270,8 (+0,27%) και 1.263,07 μονάδων (-0,34%), ενώ ο τζίρος φθάνει στα 17 εκατ., από τα οποία τα 3,2 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΠΕΛΑ, ΜΟΗ, ΕΥΡΩΒ, ΟΠΑΠ).

Χωρίς διάθεση αλλαγής της επιφυλακτικής εικόνας, μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, με μόνη εξαίρεση τον τίτλο της Lavipharm (+1,81%), στην προσπάθειά του να αντιδράσει, μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις.

Μοιραία και μέχρι να αναπτυχθούν περισσότερες πρωτοβουλίες, το ενδιαφέρον των traders περιορίζεται στα στενά όρια της υψηλής κεφαλαιοποίησης και μάλιστα όχι σε όλους τους τίτλους, καθώς με διψήφιο όγκο συναλλαγών κινείται η ΟΤΟΕΛ (-0,88%) και με τετραψήφιο όγκο οι ΕΕΕ (-1,11%), ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (+0,47%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (+0,21%), ΕΥΔΑΠ (-0,61%), ΚΟΥΕΣ (-1,13%), ΣΑΡ (-0,13%) και TITC (+0,45%).

Απόλυτα αναμενόμενο μετά τα χθεσινά ικανοποιητικά αποτελέσματα και το προμέρισμα-μαμούθ, το σημερινό “flying start” του ΟΠΑΠ (+2,69%), ενώ με κέρδη μεγαλύτερα της μίας ποσοστιαίας μονάδας ακολουθεί η Αεροπορία Αιγαίου (+1,43%).

Από τις μετοχές που πιέζονται προς χαμηλότερες αποτιμήσεις, με απώλειες μεγαλύτερες του 1% οι Πειραιώς (-1,31%), ΕΕΕ (-1,11%), ΚΟΥΕΣ (-1,13%), ΜΟΗ (-1,67%), ΜΠΕΛΑ (-1,63%) και CENER (-1,25%).

Είναι εξαιρετικά νωρίς, κάθε πρόβλεψη για το τελικό πρόσημο της συνεδρίασης, όμως αν συνυπολογιστούν και οι απώλειες που έχουν προηγηθεί, μάλλον αδυναμία αντίδρασης δείχνει η Εγχώρια Αγορά, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τη συνέχεια.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v