Τα stop long που βύθισαν το Χρηματιστήριο

Οριακές απώλειες στο ξεκίνημα για τον ΓΔ. Ζητούμενο η -έστω τεχνική- αντίδραση, μετά από 4 συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις που έχουν αφαιρέσει €3,2 δισ. Οι τράπεζες και τα blue chips στο προσκήνιο.

Τα stop long που βύθισαν το Χρηματιστήριο

Χθες το βράδυ στη Wall Street: Αργία (Labor Day).

Σήμερα το πρωί σε Ασία και Ειρηνικό: Με σχετικό πλεονέκτημα κινούνται οι πωλητές. Ξεχωρίζει το -2,08% για τον δείκτη Hang Seng, ενώ οριακά θετικός παραμένει ο ιαπωνικός Nikkei 225 (+0,27%).

Η Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας διατήρησε το βασικό της επιτόκιο στο 4,1%, για τρίτο διαδοχικό μήνα. Η απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας ήταν σε ευθυγράμμιση με τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.

Από την άλλη, ο πληθωρισμός στη Νότια Κορέα τον Αύγουστο ήταν υψηλότερος από το αναμενόμενο, στο 3,4%.

Εν τω μεταξύ, η κινεζική εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων Country Garden πλήρωσε τα κουπόνια σε ομόλογα δολαρίου εντός της περιόδου χάριτος, αποφεύγοντας την αθέτηση πληρωμών.

Για επιφυλακτικό ξεκίνημα προϊδεάζουν τα futures των κύριων ευρωπαϊκών αγορών, καθώς οι χθεσινές δηλώσεις Λαγκάρντ, στο European Economics Financial Centre στο Λονδίνο, δεν άφησαν και μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας για τις αγορές μετοχών.

Πιο συγκεκριμένα, «οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να κρατήσουν σθεναρά τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό στους στόχους τους, σε μια περίοδο που οι αλλαγές στις αγορές εργασίας και ενέργειας, καθώς και οι γεωπολιτικές αναταραχές, προκαλούν διακυμάνσεις των τιμών», τόνισε η Κριστίν Λαγκάρντ.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ συνεδριάζει στις 14 Σεπτεμβρίου και στις 20 Σεπτεμβρίου, η Fed.

Ερχόμενοι στα δικά μας, ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου συμπλήρωσε τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις (αρνητικό ρεκόρ εξαμήνου), με αθροιστικές απώλειες 3,87%, ενώ ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών έρχεται από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, με αθροιστικές απώλειες 7%.

Να σημειωθεί ότι στο τετραήμερο πτωτικό σερί από τη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. χάθηκαν 3,2 δισ. ευρώ και αυτό κάνει ακόμα πιο επιτακτική την προσπάθεια αντίδρασης, έστω και τεχνικού χαρακτήρα.

Όσον αφορά τη χθεσινή σημαντική διόρθωση, που αφαίρεσε από την κεφαλαιοποίηση της αγοράς 2,1 δισ. ευρώ, εκτός από το “profit taking” που πήρε επιθετικότερο χαρακτήρα, αρκετοί παράγοντες της αγοράς την αποδίδουν στην ενεργοποίηση κινήσεων “stop long” αλλά και στην έκθεση της Wood, που χαμήλωσε τις εκτιμήσεις ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία από το 3,5%, στο 2,8%. Για το επόμενο έτος προβλέπει ανάπτυξη 3,5%, από 4,2% προγενέστερα, και εκτιμά ότι το 2025 η ανάπτυξη θα διαμορφωθεί στο 4%.

Τεχνικά, η αγορά έχει πάρει κλίση και με όλα τα παραπάνω αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία η επερχόμενη αξιολόγηση του ελληνικού αξιόχρεου από την DBRS, καθώς διάψευση των προσδοκιών θα δώσει ακόμα περισσότερα «επιχειρήματα» στους εν δυνάμει πωλητές, προκειμένου να πιέσουν δείκτες και μετοχές σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα.

Σε μία τέτοια περίπτωση, οι επόμενες στηρίξεις εντοπίζονται στις 1.250 και 1.220 μονάδες, σε επίπεδο Γενικού Δείκτη.

Οι επόμενες προγραμματισμένες αξιολογήσεις, στις 15/9 από τον οίκο Moody’s, στις 20/10 από τον οίκο Standard & Poor’s και στις 1/12 από τον οίκο Fitch.

Υπενθυμίζεται ότι η Moody's έχει κατατάξει την ελληνική οικονομία τρεις βαθμίδες χαμηλότερα από την επενδυτική, άρα θα χρειαστεί γενναία αναβάθμιση.

Στις 15/9 και το προγραμματισμένο triple witching Σεπτεμβρίου, ενώ την ίδια μέρα θα ακολουθήσει και το rebalancing των δεικτών του οίκου FTSE Russell (έφερε τη Viohalco στον Large Cap, από την κατηγορία Mid Cap. Στον Mid Cap εισέρχονται οι μετοχές των Cenergy και ΟΛΠ. Στον Small Cap εισέρχεται η Epsilon Net και στον Micro Cap εισέρχονται Dimand, Lavipharm και Πετρόπουλος και αφαιρούνται οι Ιντρακάτ και Κρι Κρι).

Τα αποτελέσματα εξαμήνου παραμένουν στο επίκεντρο της προσοχής, καθώς ανακοινώνει σήμερα η Fourlis και έπονται Quest (6/9) και Αεροπορία Αιγαίου (7/9).

Στα επιμέρους, η προσοχή των traders, εκτός από τον βαρύδεικτο τραπεζικό κλάδο, στη μετοχή του ΟΠΑΠ, καθώς ο Οργανισμός ανακοίνωσε ικανοποιητικά αποτελέσματα, αλλά και τη διανομή συνολικού μικτού προσωρινού μερίσματος 1,00 ευρώ ανά μετοχή για την εταιρική χρήση 2023, εξαιρουμένων των 1.829.624 ιδίων μετοχών που κατέχει η εταιρεία. Μετά την παρακράτηση φόρου 5%, οι μέτοχοι θα λάβουν καθαρό ποσό προσωρινού μερίσματος 0,95 ευρώ ανά μετοχή (αποκοπή στις 2/11/2023). Η πληρωμή του προσωρινού μερίσματος για τη χρήση 2023 στους δικαιούχους θα ξεκινήσει την Πέμπτη, 9/11/2023.

Επίσης, ο Οργανισμός Προγνωστικών ανακοίνωσε πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών (λήγει 17/6/2025). Το μέγιστο ποσό που αναμένεται να διατεθεί για αγορά ιδίων μετοχών κατά το προαναφερθέν διάστημα ανέρχεται σε περίπου 150 εκατ. ευρώ, μη συμπεριλαμβανομένων των σχετικών εξόδων, με κατώτατη τιμή αγοράς ίση με την ονομαστική αξία της μετοχής (0,30 €) και ανώτατη τιμή αγοράς είκοσι ευρώ (20 €) ανά μετοχή.

Η προσοχή και στη μετοχή της ΤΕΝΕΡΓ, καθώς η Millennium International Management LP μηδένισε την αρνητική καθαρή της θέση, από το 0,94% του συνόλου των μετοχών της εισηγμένης.

Επίσης, η Μυτιληναίος ανακοίνωσε την υπογραφή συμφωνίας με τη γαλλική IMERYS για την εξαγορά του 100% των μετοχών της εταιρείας IMERYS ΒΩΞΙΤΕΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε. Η συμφωνία αφορά στο σύνολο των δραστηριοτήτων για την εξόρυξη βωξίτη στην περιοχή της Φωκίδας, που πλέον θα εντάσσονται στον Κλάδο Μεταλλουργίας της Μυτιληναίος.

Να σημειωθεί ότι από σήμερα εισάγονται προς διαπραγμάτευση οι 118.300 νέες (KΟ) μετοχές της CPI, που προέκυψαν από την πρόσφατη Α.Μ.Κ. λόγω άσκησης δικαιωμάτων προαίρεσης αγοράς μετοχών, από 14 στελέχη της εταιρείας, με τιμή διάθεσης μετοχής €0,30. Το νέο σύνολο εισηγμένων μετοχών της εταιρείας που είναι διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. ανέρχεται σε 10.365.100 (ΚΟ).

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v