Πώς θα παιχτεί το investment grade στο Χρηματιστήριο

Εντονα ανοδικό το ξεκίνημα για τον ΓΔ. Οι εκτιμήσεις για τις κινήσεις της αγοράς και το αγκάθι του κόστους των καταστροφών. Τα κέρδη για τράπεζες και επιχειρήσεις από την αναβάθμιση.

Πώς θα παιχτεί το investment grade στο Χρηματιστήριο

Σε ρυθμό ΕΚΤ τα ευρωπαϊκά, σε τόνους επενδυτικής βαθμίδας το Χρηματιστήριο Αθηνών. Με τα futures του S&P 500 από 0,25% υψηλότερα στις 4.522 μονάδες, με μικτά πρόσημα στις αγορές της Ασίας και τον DAX στη Φρανκφούρτη από τις 15.740 μονάδες.

Στο ΧΑ η πρώτη συνεδρίαση με την ελληνική οικονομία σε καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας από «πιστοποιημένο» από την ΕΚΤ οίκο αξιολόγησης, 13 χρόνια μετά. Με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει κατ' αρχάς βραχυπρόθεσμα, σήμερα-αύριο και στο πλαίσιο του Τ+2, κυρίως όμως μεσοπρόθεσμα και σε δεύτερο χρόνο σε βάθος επενδυτικού διαστήματος.

Από τις 1.259,50 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη, από τις 3.053,25 ο FTSE25, από τις 992,88 ο Δείκτης Τραπεζών και από τις 2.060,88 μονάδες ο FTMidCap. Μετά από μία εβδομάδα απωλειών αλλά με εντυπωσιακό «γύρισμα» στην τελευταία συνεδρίασή της, κυρίως traders θα επιχειρήσουν να «τιμολογήσουν» την απόκτηση του investment grade, συνεκτιμώντας τη συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη και την επικείμενη αξιολόγηση από τον οίκο Moody's.

Συνεδρίαση-ζυγαριά η σημερινή, με πωλητές-αγοραστές στις δύο πλευρές, με «όπλα» αμφότερες και διαφορετικές επιδιώξεις. Τα οφέλη -προφανή- από την ετυμηγορία της DBRS vs των επιπτώσεων των φυσικών καταστροφών στην οικονομία. Στη ζυγαριά investment grade και καταστροφές το χθεσινό σχόλιό μας, με την Αλεξάνδρα Γκίτση από νωρίς να αναφέρεται στο 5,2% του ΑΕΠ που «πνίγηκε» στις λάσπες. Αναλυτική η καταγραφή της Αλεξάνδρας, αποτυπώνει τη μία όψη της πραγματικότητας, άκρως δραματικής, αρνητικής, πέραν του ανθρώπινου και ζωικού παράγοντα, εντελώς κόντρα στην άλλη που καταγράφηκε στην αιτιολόγηση της αναβάθμισης από την DBRS.

Τεχνικά, τα οφέλη της απόκτησης της επενδυτικής βαθμίδας πολλαπλά, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο μέσο- και μακροπρόθεσμα γενικά και ειδικά για ευρύτερους τομείς της οικονομίας αλλά και στοχευμένα για επιχειρηματικότητα, πραγματική οικονομία. Σε μία συγκυρία που η ΕΚΤ, μεταξύ σφύρας και άκμονος, αμφιταλαντεύεται εάν θα προχωρήσει σε ακόμη μία νέα αύξηση των επιτοκίων ή θα βάλει προσωρινά παύση, με δυσβάστακτο το κόστος χρήματος, τις συνέπειες της ποσοτικής σύσφιξης, ανοίγει «παράθυρο» χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας με ανταγωνιστικούς όρους.

Διελκυστίνδα «γερακιών» vs «περιστεριών» στη Φρανκφούρτη, με την προσοχή στις ανακοινώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ την Πέμπτη όπως και σε όσα θα αναφερθεί για τη συνέχεια. Για την ελληνική πλευρά ακολουθεί η βαθμολόγηση της Moody's, σημαντική καθώς θα είναι η πρώτη που θα προσμετρηθεί -κατά ένα μέρος- η επίπτωση της καταστροφής.

Κατ' αρχήν ευνοημένος ο τραπεζικός κλάδος, με τους traders να διακινδυνεύουν την Παρασκευή ένα short covering με «γύρισμα» του ΔΤΡ από τις 958,51 έως τις 999,79, με «κλείσιμο» στις 992,88 μονάδες. Η μετοχή της Πειραιώς, στα 3,10 ευρώ, με τις μικρότερες εβδομαδιαίες απώλειες και ισχυρή ανοδική διόρθωση 3,33% την Παρασκευή.

Εβδομάδα με σημαντικό γεγονός την επικράτηση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στον διαγωνισμό για την Αττική Οδό, μένει να φανεί εάν θα μπορούσε να υπάρξει συνέχεια, κατ' αρχάς βραχυπρόθεσμα. Πτωτική τάση στην απόδοση των ελληνικών ομολόγων, στο 3,931% το 10ετές, με premium αμφότερες οι σειρές Συμβολαίων στα Παράγωγα.

Ενδεικτικό το 1,02% για 1.026 ΣΜΕ της σειράς που λήγει την Παρασκευή.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v