Πώς ήρθαν τα κάτω… πάνω στο Χρηματιστήριο

Ολική επαναφορά για τον Γενικό Δείκτη σε συνεδρίαση για γερά νεύρα. Οι κινήσεις των τραπεζών και τα δεικτοβαρή blue chips που έκαναν τη ρελάνς. Με πτώση όμως έκλεισε η εβδομάδα.

Πώς ήρθαν τα κάτω… πάνω στο Χρηματιστήριο

Συνεδρίαση έκδηλης νευρικότητας και εναλλαγής προσήμων, η τελευταία της εβδομάδας στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, με τον Γενικό του Δείκτη να ξεκινά ήπια ανοδικά, να ακολουθεί βύθισμα που τον έφερε να δοκιμάζει τιμές χαμηλότερα των 1235 μονάδων, όμως κάπου εκεί ενεργοποιήθηκαν εκ νέου εντολές αγορών, που ανέσυραν από τα χαμηλά ημέρας τις Βαρύδεικτες Τραπεζικές μετοχές και μαζί τους και τους βασικούς δείκτες του Χ.Α., εξασφαλίζοντας το θετικό τελικό πρόσημο και το κλείσιμο κοντά στα υψηλά ημέρας.

Επιφυλακτικοί, παρά τη σημερινή αντίδραση, δηλώνουν αρκετοί επαγγελματίες του χώρου, σπεύδοντας να επισημάνουν πως “τα κέρδη που έχουν προηγηθεί παραμένουν σημαντικά και δεν μπορεί να αποκλειστεί περαιτέρω πλαγιοκαθοδική κίνηση, ιδιαίτερα αν η DBRS ‘ξεχάσει’ να κάνει το ‘δώρο’ της επενδυτικής βαθμίδας στη Χώρα, σήμερα το βράδυ”.

Η Nomura αναμένει ότι η DBRS θα πραγματοποιήσει μια θετική ενέργεια, θεωρητικά, σήμερα για την Ελλάδα. “Ο Οίκος θα μπορούσε ήδη να αναβαθμίσει σε επενδυτική βαθμίδα (ΙG), αλλά είναι συνολικά πιο πιθανό να περιοριστεί σε μια θετική προοπτική, με σκοπό να αποδώσει στην Ελλάδα αξιολόγηση IG το 2024”, αναφέρει η Nomura.

Διεθνώς, το κλίμα παραμένει επιφυλακτικό, καθώς η άνοδος των αποδόσεων στα Κρατικά ομόλογα και η αναζωπύρωση των ανησυχιών για την πορεία του πληθωρισμού τους επόμενους μήνες, έχει βγάλει από το τραπέζι κάθε σενάριο για πιθανή μείωση των επιτοκίων από τις Κεντρικές Τράπεζες και η πλέον αισιόδοξη άποψη θέλει τα επιτόκια να παραμένουν στα τρέχοντα, υψηλά, επίπεδα, περισσότερους μήνες από όσους είχαν προϋπολογίσει οι Αγορές.

Στο Χ.Α., δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το διεθνές κλίμα, τα συνεχόμενα ανεπιτυχή “crash tests” του Επιτελικού Κράτους, αλλά και η καταστροφή μεγάλου μέρους εγχώριας πρωτογενούς παραγωγής, Υποδομών και Ιδιωτικής περιουσίας, με ανυπολόγιστο ακόμα κόστος, έχουν αλλάξει την ψυχολογία των, μέχρι πρότινος, αγοραστών και οι οποίοι έχουν επιλέξει να τηρήσουν στάση αναμονής, περιμένοντας να δουν τις εξελίξεις.

Σε αυτή την περίπτωση, θα αρκεί η παρουσία λίγων πωλητών, προκειμένου οι αποτιμήσεις στο Χ.Α. να πιεστούν προς χαμηλότερα επίπεδα.

Άλλωστε είναι σε όλους γνωστό, ότι η ψυχολογία είναι ο νούμερο ένα παράγοντας διαμόρφωσης κλίματος και διαθέσεων στις Αγορές και όχι μόνον.

Μέχρι τον επόμενο ανοδικό καταλύτη, οι traders θα κινούνται πιο επιφυλακτικά και με γνώμονα το θεώρημα που θέλει “το φθηνότερο να είναι εχθρός του φθηνού”.

Από την άλλη, οι σχετικές αντιδράσεις της Αγοράς από τα ημερήσια χαμηλά, κάτι που έλαβε χώρα και σήμερα, είναι μία ένδειξη ότι οι αποτιμήσεις παραμένουν “υπό παρακολούθηση” και ανά τακτά χρονικά διαστήματα, οι αγοραστές παρεμβαίνουν για να διορθώσουν τις “πτωτικές υπερβολές”.

Ασφαλώς και υπάρχει και η αισιόδοξη σχολή σκέψης, που συνεχίζει να υποστηρίζει ότι “αν η DBRS δώσει την επενδυτική βαθμίδα στη Χώρα, θα αλλάξει το κλίμα στην Εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά”.

Από την άλλη και σύμφωνα με τους “κατά συνείδηση απαισιόδοξους”, “ακόμα και αν η DBRS Morningstar μας δώσει το πολυπόθητο ‘Investment grade’, η αντίδραση της Αγοράς θα είναι βραχύβια και γρήγορα θα επιστρέψει η επιφυλακτικότητα, μπροστά στις καταστροφές που βιώνει η Χώρα”.

Από τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, η έκδηλη νευρικότητα, οι εναλλαγές προσήμων, η σχετικά χαμηλότερη συναλλακτική δραστηριότητα, η σημαντική αντίδραση από τα χαμηλά ημέρας, αλλά και η χαμηλή παρουσία αγοραστών σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση.

Μοιραία και σήμερα οι γνωστοί τίτλοι της υψηλής κεφαλαιοποίησης, απέσπασαν την μερίδα του λέοντος σε συναλλαγές και ενδιαφέρον, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι στα χαμηλά ημέρας και από το σύνολο των μετοχών του FTSE25, μόνο οι ΕΥΔΑΠ (+1,90%) και ΤΕΝΕΡΓ (+0,80%), διασώζονταν με θετικό πρόσημο.

Επιφυλακτικά πτωτικά κινούνται οι αποδόσεις στην Αγορά ομολόγων. Πιο συγκεκριμένα, στο 4,95% υποχωρεί η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,25% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,934% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1234,02 (-1,08%) και 1262,5 μονάδων (+1,20%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1260,76 (+1,06%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1259,5 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,96%.

Ο τζίρος υποχώρησε στα 93,1 εκατ., από τα οποία τα 8,2 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΥΔΑΠ, ΠΕΙΡ, ΙΝΚΑΤ, ΜΠΕΛΑ, ΙΑΤΡ, ΕΤΕ, ΟΠΑΠ), ενώ ΠΕΙΡ και ΑΛΦΑ απασχόλησαν το 27% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 93,1 εκατ., τα 83,1 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Από εκεί και πέρα, η εβδομάδα που ολοκληρώθηκε αποδείχθηκε δεύτερη συνεχόμενη πτωτική, δίνοντας απώλειες 3,08% στον Γενικό Δείκτη. Στο ίδιο διάστημα, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών σημείωσε απώλειες 4,51%. Από την αρχή του χρόνου ο ΓΔ σημειώνει κέρδη 35,56% και ο ΔΤΡ κέρδη 55%.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Επιφυλακτική εικόνα, εν μέσω ανησυχιών για την πορεία των επιτοκίων και των ανανεωμένων ανησυχιών για τις προοπτικές της Παγκόσμιας Οικονομίας”, αναφέρει η Eurobank Equities.

Όλα τα βλέμματα σήμερα είναι στραμμένα στην αξιολόγηση της Ελλάδας από τη DBRS, η οποία αν υλοποιηθεί θα αλλάξει κατά την άποψή μας το αρνητικό κλίμα που διατηρείται. Στο επίκεντρο η ΓΕΚΤΕΡΝΑ η οποία κατέθεσε την υψηλότερη προσφορά για την Αττική Οδό και η Aegean που σημείωσε εκπληκτικές επιδόσεις στο δεύτερο τρίμηνο και δίνει τάση για ένα ισχυρό τρίτο τρίμηνο επίσης”, σύμφωνα με την Beta Sec.

Η DΒRS ανακοινώνει αργά το βράδυ την ετυμηγορία της για το Ελληνικό αξιόχρεο, με ανοικτό το ενδεχόμενο να αποδοθεί η επενδυτική βαθμίδα στην Ελληνική Οικονομία. Η ματαίωση της παρουσίας του Πρωθυπουργού στα αυριανά εγκαίνια της ΔΕΘ, μεταθέτει την ομιλία με τις εξαγγελίες στην Οικονομία, σε συνέχεια των βιβλικών καταστροφών που έχουν συντελεστεί στη Θεσσαλία”, αναφέρει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Στο εσωτερικό, αυξημένες πιέσεις έχουν καταγραφεί στον Τραπεζικό δείκτη, ο οποίος ωστόσο πλησιάζει σταδιακά σε περιοχή σημαντικών στηρίξεων που εντοπίζονται στην ζώνη των 950 - 900 μονάδων. Από Δευτέρα και γνωρίζοντας την απόφαση της DBRS, ενδεχομένως να μεταβάλλουμε το πιθανό εύρος τιμών για το επόμενο διάστημα. Αξίζει όμως να αναφέρουμε ότι σε αυτή την φάση η όποια αναβάθμιση είναι εν πολλοίς προεξοφλημένη, όπως έχουμε αναφέρει ξανά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα μπορούσε να οδηγήσει και πάλι τον ΓΔΧΑ στα προηγούμενα τοπικά υψηλά”, τονίζει η Depolas Investment Services.

Βασική αρχή στην επιλογή τίτλων υπέρ μιας ανοδικής τάσης είναι να προτιμώνται αφενός εκείνοι που ‘τρέχουν’ στην άνοδο, αφετέρου εκείνοι που ανθίστανται στα πτωτικά σκέλη της Αγοράς, όπως σημειώνει ο Συμεών Μαυρουδής.

Στην παρούσα φάση, έχουμε και κραταιά ανοδική τάση, και πτωτικό σκέλος. Και έτσι, είναι λογικό να αναζητήσουμε μετοχές για να (επανα)τοποθετηθούμε.

Από τη μία, θα ψάξουμε ένα σημείο αγοράς, είτε τεχνικά/διαγραμματικά, είτε και σε σχέση με τη γενικότερη εικόνα της Αγοράς. Το σημείο αυτό, είναι υποκειμενική επιλογή του καθενός, ανάλογα τον επενδυτικό του χαρακτήρα και χρονικό ορίζοντα τοποθέτησης.

Από την άλλη, θα ψάξουμε τις “καλύτερες μετοχές” και η λογική προτάσσει να επιλέξουμε εκείνες με την καλύτερη συμπεριφορά.

Ισχύει και το αντίστροφο, να αποστραφούμε τίτλους που δεν ακολούθησαν την ανοδική κίνηση όλης της Αγοράς, ή έμειναν πίσω, ή ακόμα κι αν έχουν πολύ νευρική συμπεριφορά τόσο ανοδική (σε ανοδικά σκέλη) όσο και πτωτική (σε πτωτικά σκέλη)”, σύμφωνα με τον κ. Μαυρουδή (διαχειριστής χαρτοφυλακίου Fast Finance ΑΕΠΕΥ).

Με ισχυρή διόρθωση έκλεισε η εβδομάδα για τον ΓΔ, με την πτώση να διαχέεται σχεδόν σε όλους τους τίτλους του ταμπλό, όπως σημειώνει η Merit Sec.

Έπειτα από ένα μεγάλο ράλι από την αρχή του έτους, η Αγορά δείχνει μια νευρικότητα, περιμένοντας τις ετυμηγορίες των Οίκων για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Στο εξωτερικό τα νέα δεν βοηθούν στην δημιουργία ενός θετικού κλίματος, καθώς η πτώση των εξαγωγών της Κίνας, τα απογοητευτικά μακροοικονομικά στοιχεία της Ευρωζώνης, αλλά και η άνοδος του BRENT κοντά $90/βαρέλι, κάνουν τους επενδυτές να είναι αρκετά διστακτικοί στην ανάληψη ρίσκου.

Στα παραπάνω θα πρέπει προσθέσουμε για το ενδεχόμενο περεταίρω ανόδου των επιτοκίων από την ΕΚΤ και την FED.

Τεχνικά οι επόμενες στηρίξεις για το ΓΔ εντοπίζονται στα επίπεδα 1233 και 1177 μονάδες ενώ οι επόμενες αντιστάσεις στις 1263 και 1318 μονάδες.

Στο κομμάτι των εταιρικών αποτελεσμάτων, ξεχωρίζει η επίδοση της Aegean, που δημοσίευσε ένα εξαιρετικό δεύτερο τρίμηνο, με την Διοίκηση να είναι αρκετά αισιόδοξη για τα πορεία του Ομίλου τα επόμενα τρίμηνα.

Στο εξωτερικό την επόμενη εβδομάδα ξεχωρίζει στην agenda, η απόφαση της ΕΚΤ στις 14/9 για το βασικό επιτόκιο της Ευρωζώνης.

Πιο πριν, την Τετάρτη 13/9 περιμένουμε τα στοιχεία της βιομηχανικής παραγωγής (Ιουλίου) της Ευρωζώνης, ενώ την ίδια μέρα θα ανακοινωθεί και ο CPI (Αυγούστου) των Η.Π.Α.

Την Παρασκευή αναμένουμε τις ανακοινώσεις για την βιομηχανική παραγωγή των Η.Π.Α. για τον μήνα Αύγουστο, καθώς και για το εμπορικό ισοζύγιο της Ευρωζώνης για τον μήνα Ιούλιου.

Σήμερα περιμένουμε την αξιολόγηση της DBRS για το Ελληνικό αξιόχρεο.

Την Δευτέρα ανακοινώνει οικονομικά αποτελέσματα πρώτου εξαμήνου η Σαράντης, ενώ την Τετάρτη “κόβεται” το μέρισμα και η επιστροφή κεφαλαίου των ΕΥΔΑΠ και η ΜΠΛΕ ΚΕΔΡΟΣ αντίστοιχα.

Την Πέμπτη είναι η ημερομηνία αποκοπής του μερίσματος της Real Consulting.

Τέλος την Παρασκευή περιμένουμε την αξιολόγηση της Moody’s, ενώ θα πραγματοποιηθούν οι αλλαγές της εξαμηνιαίας αναθεώρησης των δεικτών του FTSE RUSSELL. Πιο συγκεκριμένα στον Large Cap εισέρχεται η ΒΙΟΧΑΛΚΟ, στον Mid Cap εισέρχονται οι μετοχές των CENERGY και ΟΛΠ, στον Small Cup εισέρχεται η Epsilon Net ενώ στον Micro Cup εισέρχονται οι DIMAND, LAVIPHARM και ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ και αφαιρούνται η ΙΝΤΡΑΚΑΤ και η ΚΡΙ ΚΡΙ.

Φαίνεται ότι η μεταβλητότητα θα συνεχιστεί τις επόμενες εβδομάδες, καθώς αναμένονται σημαντικές ανακοινώσεις και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.

Μια πιθανή αναβάθμισή του Ελληνικού αξιογράφου, σήμερα, ή την επόμενη εβδομάδα θα μπορούσε να αλλάξει ριζικά την βραχυπρόθεσμη τάση της Αγοράς, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του τμήματος ανάλυσης της Merit Sec.

Περιήγηση στους “πάνω ορόφους” της Αγοράς

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (9,7), ακολουθούμενη από ΟΠΑΠ (6), ΟΤΕ (5,8), Eurobank (5,5), Εθνική (5,4), Μυτιληναίο (5), Πειραιώς (3,9), Jumbo (3,8), ΔΕΗ (3,7), Alpha Bank (3,3), Motor Oil (2,6), Ελ. Πετρέλαια (2,3) και ΤΕΝΕΡΓ (1,9 δισ. ευρώ).

Και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, με την τελική εικόνα να δίνει προβάδισμα στους αγοραστές (ΑΛΦΑ +2,38%, ΕΤΕ +3,52%, ΕΥΡΩΒ +0,27%, ΠΕΙΡ +3,33%).

Μεταξύ 958,51 (-1,35%) και 999,79 μονάδων (+2,90%) κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 993,05 (+2,21%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 992,88 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 2,19%.

Ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο σήμα πώλησης, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1083 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 950, 936 και 900 μονάδες. Οι αντιστάσεις στις 1117, 1137, 1180, 1191 και 1250 μονάδες.

Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής, η τελική εικόνα στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, όπου με αρνητική μεταβολή ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές μόνο οι ΕΛΛΑΚΤΩΡ (-0,45%), ΚΟΥΕΣ (-0,96%), ΕΛΠΕ (-0,65%), ΜΥΤΙΛ (-0,68%) και ΟΤΟΕΛ (-0,29%).

Από τέσσερις πτωτικές και μία αμετάβλητη συνεδρίαση στις τελευταίες πέντε ερχόταν η μετοχή της Viohalco (+1,57%), που σήμερα βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 6,25 ευρώ (-1,57%), για να ακολουθήσει αντίδραση.

Ο τίτλος διατηρεί το ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο ακυρώνεται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 6,06 ευρώ και με την επόμενη στήριξη να εντοπίζεται στα 5,34 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Στα 7,13 ευρώ η πρώτη σημαντική αντίσταση.

Από τα 2,515 ευρώ (κλείσιμο 31/8) έχει ξεκινήσει η τελευταία πλαγιοκαθοδική κίνηση για τη μετοχή του Ελλάκτωρα (-0,45%). Ο τίτλος έδωσε και ημερήσιο σήμα αποβίβασης, που αναιρείται με κλείσιμο υψηλότερα των 2,54 ευρώ. Συνεχόμενα κλεισίματα χαμηλότερα της ζώνης 2,16 – 2,13 (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών), θα πιέσουν προς το ψυχολογικό και τεχνικό όριο των 2,00 ευρώ, που είναι και χαμηλά τετραμήνου.

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις, προηγείται η ΔΟΜΙΚ (+270,37%) ακολουθούμενη από ΜΙΓ (+145,75%), ΑΡΑΙΓ (+138,56%), ΚΛΜ (+134,38%), CENER (+132,45%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+129,04%), ΓΚΜΕΖΖ (+121,27%), ΠΕΙΡ (+115,58%), ΙΝΚΑΤ (+108,22%) και ΞΥΛΠ (+103,08%).

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις

Από σήμερα, έπαψε η διαπραγμάτευση του δικαιώματος (ΦΟΥΝΤΛΔ) της Foodlink, συμμετοχής στην πρόσφατη ΑΜΚ με καταβολή μετρητών. Ημερομηνία λήξης άσκησης του δικαιώματος προτίμησης ορίζεται η 12/9/2023.

Από εκεί και πέρα, από τα χαμηλά τριμήνου αντέδρασε η ΕΧΑΕ (+1,15%), από τα χαμηλά τετραμήνου ο Fourlis (+4,47%) και από τα χαμηλά εννέα μηνών η Flexopack (+5,16%, με ελάχιστες συναλλαγές).

Προσυμφωνημένη συναλλαγή 250 χιλ. τεμ. για το Ιατρικό (+3,28%), στα 2,05 ευρώ.

Σε χαμηλά τριμήνου η Q&R (-1,67%).

Δεν έπεισαν οι αγοραστές σε ΒΟΣΥΣ (+2,59%), ΚΑΡΕΛ (+2,34%), ΝΤΟΠΛΕΡ (+2,82%) και ΤΖΚΑ (+2,44%).

Στις 28/8 το τελευταίο θετικό κλείσιμο για ΣΠΙ (-0,31%).

Επιστροφή αγοραστών σε Foodlink (+5,96%), Lavipharm (+5,12%), Centric (+2,19%), Frigoglass (+10%), Space (+2,02%), Έλαστρον (+3,42%), Μοτοδυναμική (+4,26%), Ιντεάλ (+3,02%), ΟΛΠ (+1,14%), Λούλη (+3,05%) και ΑΔΜΗΕ (+2,30%).

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης διατηρεί το ημερήσιο σήμα πώλησης το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1326 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1227 - 1220, 1180 – 1165 και 1152 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι αντιστάσεις στις 1350, 1366, 1379 και 1400 μονάδες.

Με ημερήσιο σήμα πώλησης και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή υψηλότερα των 3219 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 2960, 2923, 2911, 2843 – 2840, 2800 και 2794 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι επόμενες αντιστάσεις στις 3350 και 3441 μονάδες.

Μια ματιά στις Διεθνείς Αγορές

Με απόλυτη επικράτηση των πωλητών, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού. Αργία στο Χονγκ Κονγκ.

Μικρά κέρδη στην Ευρώπη, η ίδια εικόνα και στην Wall Street.

Ακόμα ψηλότερα το Πετρέλαιο, προς το 1,0713 προσπαθεί να αντιδράσει το Ευρώ, έναντι του Δολαρίου.

Προς τα $1950 θέλει να κινηθεί ο Χρυσός, προς τα $23,30 το Ασήμι.

Πάνω από τα $25900 το Bitcoin, προς τα $1635 κινείται το Ethereum.

Η Citigroup έκοψε στο μισό την πρόβλεψή της για την οικονομική ανάπτυξη της Ευρωζώνης το 2023, στο 0,4% (προηγούμενη πρόβλεψη για ανάπτυξη 0,8%), ενώ προειδοποίησε ότι περιμένει η Οικονομία της Περιοχής να συρρικνωθεί "ήπια" τα επόμενα τρία τρίμηνα.

Κατά 6,1% αυξήθηκαν οι τιμές καταναλωτή στη Γερμανία τον Αύγουστο, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, όπως ανακοίνωσε η Destatis. Το ποσοστό είναι χαμηλότερο σε σχέση με τον Ιούλιο, όταν ο πληθωρισμός ήταν στο 6,2%. Σε μηνιαία βάση, οι τιμές καταναλωτή ενισχύθηκαν κατά 0,3%.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση πρόσθεσε στη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 0,8 δισ. ευρώ, στα 85,5 δισ. ευρώ.

Στο 2,7% διαμορφώθηκε σε ετήσια βάση ο πληθωρισμός τον Αύγουστο, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ. Σε μηνιαία βάση, παρέμεινε αμετάβλητος. Ο εναρμονισμένος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 3,5% σε ετήσια βάση, ενώ καταγράφει οριακή μείωση 0,2% σε σχέση με τον Ιούλιο.

H Goldman Sachs αναβαθμίζει και προτείνει νέες τιμές - στόχους της για τις Ελληνικές Τράπεζες, “μετά τα πολύ ισχυρά αποτελέσματα του δευτέρου τριμήνου, τα οποία θα έχουν συνέχεια και στο τρίτο τρίμηνο, με περαιτέρω ενίσχυση των καθαρών εσόδων από τόκους, χάρη και στις αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ”.

Αυξάνει την τιμή - στόχο στα 2,05 ευρώ, από 1,86 ευρώ για την Alpha Bank. Για την Εθνική Τράπεζα αυξάνει την τιμή - στόχο στα 8 ευρώ, από 7,10 ευρώ προηγουμένως. Για την Πειραιώς αυξάνει την τιμή - στόχο στα 4,30 ευρώ, από 3,50 ευρώ, διατηρώντας τη σύσταση αγοράς και για τις τρεις Τράπεζες. Για τη Eurobank, η τιμή - στόχος αυξάνεται στα 1,85 ευρώ, από 1,75 ευρώ, αλλά η σύσταση παραμένει “neutral”.

Επανεκκινεί την κάλυψη της Helleniq Energy η Euroxx Sec. και σε έκθεσή της βάζει τον πήχη για τη μετοχή στα 9,2 ευρώ με σύσταση “overweight”. Η Χρηματιστηριακή επισημαίνει ότι η Εταιρεία έχει υιοθετήσει μια φιλόδοξη στρατηγική, για διαφοροποίηση από τη βασική δραστηριότητα και είσοδο στο χώρο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Η στόχευση είναι για ισχύ 1 GW έως το 2025 και 2 GW έως το 2030. Ήδη έχει 356 MW σε λειτουργία και 506 MW σε κατασκευή.

Η AXIA εκτιμά πως η ΓΕΚΤΕΡΝΑ θα είναι σε θέση να διαχειριστεί τη χρηματοδότηση του έργου χωρίς την ανάγκη για νέα κεφάλαια (ΑΜΚ), ενώ υπό ορισμένα σενάρια σχετικά με την κίνηση και τις τιμές των διοδίων το έργο θα μπορέσει να αποφέρει διψήφια απόδοση (IRR), κάνοντας το ένα πολύ κερδοφόρο έργο για την Εταιρεία. Σε σχέση με την αποτίμηση, η Χρηματιστηριακή σημειώνει ότι υπολογίζει το incremental value σε 2 έως και 7 ευρώ ανά μετοχή (η τρέχουσα τιμή - στόχος χωρίς την Αττική Οδό είναι στα 21,20).

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΚΟΥΕΣ και ΟΤΟΕΛ και με το αρνητικό οι ΕΥΔΑΠ και ΤΕΝΕΡΓ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Πειραιώς, Motor Oil, Autohellas, Cenergy.

Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής η τελική εικόνα με 72 ανοδικούς τίτλους, έναντι 47 πτωτικών, ενώ 14 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 3%.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση αντίδρασης και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να αυξάνονται στο συμβόλαιο του δείκτη και να υποχωρούν στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (54.005 συμβόλαια). Συνεχίστηκαν μετακυλίσεις θέσεων

Στα 2.737 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 2.949 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος).

Στα 2.048 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 2.049 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος).

Στα 182 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 182 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 1.676, 1.026 για τον Σεπτέμβριο, 608 για τον Οκτώβριο και 42 για τον Νοέμβριο τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.062), κινήθηκε μεταξύ 2.993,5 και 3.069 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 25 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 0, 0 για τον Σεπτέμβριο και 0 για τον Δεκέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 988).

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 200, 100 για τον Σεπτέμβριο και 100 για τον Οκτώβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 4.818,75), κινήθηκε μεταξύ 4.818,75 και 4.818,75 μονάδων.

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (29.904), Eurobank (2.441), Πειραιώς (8.303), Εθνική (2.376), ΔΕΗ (2.577), Ιντρακάτ (826), ΕΧΑΕ (806), ΑΔΜΗΕ (2.369), Ιντρακόμ (524), Μυτιληναίο (254), Τέρνα Ενεργειακή (722), Viohalco (172), Cenergy (145), Motor Oil (103), ΟΤΕ (531), Ελ. Πετρέλαια (495), Αεροπορία Αιγαίου (512), ΕΛΧΑ (175), ΓΕΚ (111), Lamda Development (184).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 201.722, Πειραιώς 73.412, Eurobank 48.585, Εθνική 18.295, ΑΔΜΗΕ 13.942, ΔΕΗ 28.480, ΟΤΕ 10.517, ΤΕΝΕΡΓ 15.150.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 57.333.242 τεμ., (από 57.327.085 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.327.201 τεμ. (1.327.201), Eurobank 34.134.322 τεμ. (34.134.103), ΟΠΑΠ 1.561.695 τεμ. (1.561.695), Εθνική 8.950.551 τεμ. (8.950.551), ΟΤΕ 2.221.583 τεμ. (2.241.583), Πειραιώς 5.430.675 τεμ. (5.430.675).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v