Χρηματιστήριο: Βύθιση σε χαμηλό τριμήνου, πωλητές οι ξένοι

Στις 1.247 μονάδες το κλείσιμο του ΓΔ, μόνο η Jumbo διασώθηκε από τον FTSE 25. Εκτεταμένες πωλήσεις και σε μεσαία-μικρή κεφαλαιοποίηση. Τα βλέμματα στην DBRS για… ανάσα.

Χρηματιστήριο: Βύθιση σε χαμηλό τριμήνου, πωλητές οι ξένοι

Συνεδρίαση που απλά επιβεβαίωσε ότι ο έλεγχος της βραχυπρόθεσμης τάσης έχει περιέλθει στα “χέρια” των “sellers” η σημερινή, ενώ η λήξη των συναλλαγών βρήκε τον Γενικό Δείκτη να έχει “χρεωθεί” έξι πτωτικές συνεδριάσεις, στις τελευταίες επτά και να δοκιμάζει τα χαμηλά τριμήνου, με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 28/6 (1247,2 μονάδες).

Σε χαμηλά τριμήνου και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 27/6 (961,0 μονάδες).

Όλα τα παραπάνω, παρά το ήπια ανοδικό ξεκίνημα και παρά την πρώτη αντίδραση από το αρχικά χαμηλά.

Όμως από εκεί και πέρα, οι “sellers” πήραν τον απόλυτο έλεγχο της ημερήσιας τάσης, έχοντας και πλουραλισμό στις κινήσεις τους, ενώ η παραβίαση των 1260 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη των 995 μονάδων για τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών και των 3052 μονάδων για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, ενεργοποίησε, εκ νέου, κινήσεις “stop long”, που εντάθηκαν μόλις ο Δείκτης δοκίμασε τιμές χαμηλότερα και από το ψυχολογικό όριο των 1250 μονάδων.

Η στήλη είχε ειδοποιήσει εδώ και μέρες πως η Εγχώρια Αγορά, αλλά και αρκετοί Δεικτοβαρείς τίτλοι, είχαν πάρει επικίνδυνη “κλίση” και απλά σήμερα συνέβη αυτό που αποφεύχθηκε στη συνεδρίαση της Τρίτης.

Σύμφωνα με τεχνικούς αναλυτές, αν ο Δείκτης συνεχίσει να δίνει κλεισίματα χαμηλότερα των 1260 – 1250 μονάδων, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα αντέξει η επόμενη στήριξη στις 1220 μονάδες, ιδιαίτερα αν η αυριανή ετυμηγορία της DBRS για το Ελληνικό αξιόχρεο, εμπεριέχει αρνητικές εκπλήξεις.

Από την άλλη και σύμφωνα με Ιδιωτική ΑΧΕ που διατηρεί “ανοιχτή γραμμή” με Ξένα χαρτοφυλάκια, “αρκετοί από τους Ξένους Διαχειριστές που παρακολουθούν Ελλάδα, δηλώνουν εξαιρετικά προβληματισμένοι για την εικόνα που παρουσιάζει ο Κρατικός Μηχανισμός, σε ότι πρόβλημα παρουσιάζεται, αλλά και από γεγονός ότι ένα μεγάλο κομμάτι της πρωτογενούς παραγωγής έχει καταστραφεί” και αυτό δεν αποκλείεται να επιβεβαιωθεί στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλώ.

Σε αυτό δείχνουν να συνηγορούν και τα στοιχεία του νέου AXIANumbers Αυγούστου 2023:

Δημιουργήθηκαν 1710 νέοι λογαριασμοί πελάτη και εγγεγραμμένων διαμεσολαβητών, σε σχέση με 5210 νέους λογαριασμούς τον Ιούλιο, ενώ οι Συλλογικοί Λογαριασμοί Πελατείας στο σύνολό τους (Μερίδες Εγγεγραμμένων Διαμεσολαβητών και Μερίδες Ασφαλειών), κατέχουν €2,17 δισ. (2,84% της συνολικής αξίας χαρτοφυλακίου).

Η αξία συναλλαγών για τον Αύγουστο 2023 έφτασε τα €2278,73 εκατ. σημειώνοντας αύξηση κατά 15,11% από τη συναλλακτική δραστηριότητα του προηγούμενου μήνα που ήταν €1979,59 εκατ., ενώ σε σχέση με τον Αύγουστο 2022, που η αξία συναλλαγών ήταν €1257,84 εκατ., σημειώθηκε αύξηση 81,16%.

Οι Αλλοδαποί Δικαιούχοι Μερίδων πραγματοποίησαν εκροές ύψους €79,80 εκατ. κατά το μήνα Αύγουστο, σε αντίθεση με τους Ημεδαπούς Δικαιούχους Μερίδων οι οποίοι πραγματοποίησαν εισροές ύψους €79,80 εκατ. τον Αύγουστο.

Η κατανομή της αξίας χαρτοφυλακίου των Δικαιούχων Μερίδων διαμορφώθηκε στα 62,80% για τους Αλλοδαπούς Δικαιούχους Μερίδων και 37,20% για τους Ημεδαπούς.

Οι Αλλοδαποί Δικαιούχοι Μερίδων πραγματοποίησαν το 62,3% των συνολικών συναλλαγών (αγορές & πωλήσεις) τον Αύγουστο 2023 (σε σχέση με το 51,9% τον προηγούμενο μήνα), ενώ οι Ημεδαποί Δικαιούχοι Μερίδων, πραγματοποίησαν το 37,7% των συναλλαγών (σε σχέση με το 48,1% τον προηγούμενο μήνα) (§2.1).

Να σημειωθεί ότι ο Αύγουστος ήταν ο πέμπτος μήνας εκροών από τους Αλλοδαπούς Δικαιούχους Μερίδων.

Είχαν προηγηθεί εκροές ύψους €97,16 εκατ. τον Ιούλιο, €190,85 εκατ. τον Ιούνιο, €95,46 εκατ. τον Μάϊο και εκροές ύψους €72,54 εκατ. τον Απρίλιο, με ότι αυτό συνεπάγεται για τις συνεχιζόμενες αποχωρήσεις κάποιων Ξένων χαρτοφυλακίων, εν όψει πιθανολογούμενης αναβάθμισης του Ελληνικού αξιόχρεου.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στη σημερινή συνεδρίαση, επιβεβαιώθηκε η γνωστή απόσυρση των αγοραστών σε τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης, με αποτέλεσμα στα χαμηλά ημέρας οι πτωτικές μετοχές να είναι περίπου οκταπλάσιες των ανοδικών, εικόνα που ελάχιστα βελτιώθηκε προς το τέλος των συναλλαγών.

Μικτή η εικόνα, όσον αφορά τις αποδόσεις στην Αγορά ομολόγων. Πιο συγκεκριμένα, στο 5,03% αναρριχάται η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,29% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,955% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1275,81 (+0,18%) και 1241,66 μονάδων (-2,50%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1248,56 (-1,96%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1247,51 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 2,04%.

Ο τζίρος αναρριχήθηκε στα 108,4 εκατ., από τα οποία τα 2,7 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΠΕΛΑ, ΟΠΑΠ, ΜΟΗ, ΤΕΝΕΡΓ, ΕΧΑΕ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ), ενώ ΠΕΙΡ και ΑΛΦΑ απασχόλησαν το 30% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 108,4 εκατ., τα 98,2 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Η διάσπαση των 978, μπορεί να φέρει κίνηση προς τις 936 μονάδες, για τον ΔΤΡ”, αναφέρει η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Ένα ακόμη αρνητικό κλείσιμο, λόγω της αναζωπύρωσης των ανησυχιών για τον πληθωρισμό και τη διατήρηση, από τις Κεντρικές Τράπεζες, της επιθετικής διάθεσης για τα επιτόκια”, σημειώνει η Eurobank Equities.

Η υποχώρηση των δεικτών στη Wall Street, μετά την άνοδο της τιμής του Πετρελαίου και την επάνοδο του ενδεχομένου αυξήσεων των επιτοκίων της Federal, δεν βοηθάει για διαμόρφωση σεναρίων αυτόνομης πορείας του Ελληνικού Χρηματιστηρίου”, επισημαίνει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Η Επενδυτική Κοινότητα παρακολουθεί στενά μάκρο και εταιρικά αποτελέσματα, με τις συνεδριάσεις των Κεντρικών Τραπεζών να πλησιάζουν. Στο εσωτερικό, ένα εξαιρετικό Β’ τρίμηνο με λειτουργικά EBITDA 120 εκατ. ευρώ είχε η Aegean, με την αύξηση έναντι του αντίστοιχου περσινού να ξεπερνάει το 120%. Επιπλέον, ο καθαρός δανεισμός, συμπεριλαμβανομένων των μισθώσεων μειώθηκε στα 385 εκατ. ευρώ, έναντι 478 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2022”, αναφέρει η Depolas Investment Services.

Η ώρα της αλήθειας για τις αξιολογήσεις της Ελληνικής Οικονομίας από τους Οίκους φτάνει, όπως επισημαίνει ο Πέτρος Στεριώτης.

Ο κυριότερος καταλύτης που οδήγησε το ράλι των τελευταίων μηνών στη Λεωφόρο Αθηνών θα πάψει να χρονολογείται στο μέλλον και το λόγο θα πάρουν πλέον κατά σειρά η DBRS το βράδυ της Παρασκευής 8/9 και η Moody’s μία εβδομάδα αργότερα.

Η Αγορά ποθεί και έχει ανάγκη τα θετικά σχόλια των Ξένων προκειμένου αυτά να υποστηρίξουν περαιτέρω την “ανάβασή” της, ειδικά σε μία απαιτητική διεθνή χρηματιστηριακή συγκυρία, όπως είναι η τρέχουσα.

Με το Πετρέλαιο Brent να “κοιτά” πλέον προς τα $100/βαρέλι, ο ενεργειακός πληθωρισμός θα συνεχίσει να βαραίνει το κόστος τόσο του επιχειρείν, όσο και του ζειν γενικότερα.

Παρά το γεγονός ότι εξαιρούνται η Ενέργεια και τα Τρόφιμα από κάποιους δείκτες πληθωρισμού, ο πραγματικός λογαριασμός “γράφει” και δεν νιώθουμε έτοιμοι να υιοθετήσουμε την αισιοδοξία κάποιων από τους υπεύθυνους χάραξης της νομισματικής πολιτικής, ότι τα επιτόκια “ταβανιάζουν”.

Οι δημόσιες τοποθετήσεις θα περάσουν σύντομα από το “reality check” της Οικονομίας και των Διεθνών Αγορών και ενώ έχουν καλλιεργηθεί προσδοκίες στην Επενδυτική Κοινότητα ότι τα επιτόκια αναφοράς ακόμη και θα υποχωρήσουν μέσα στο επόμενο 6-9μηνο.

Κοιτώντας “ανατολικά”, η Κίνα με τα δισεπίλυτα οικονομικά της ζητήματα συνεχίζει να προβληματίζει, ασχέτως του ότι οι εξελίξεις στη δεύτερη μεγαλύτερη Οικονομία παραμένουν “θολές” και δεν λαμβάνουν ακόμη τη δημοσιότητα που θεωρούμε ότι τους πρέπει.

Κλείνοντας και αναμένοντας τις ετυμηγορίες των Οίκων, θα θέλαμε να σκιαγραφήσουμε την απόσταση που χωρίζει τους επίσημους δείκτες οικονομικής ανάπτυξης, από την καθημερινή πραγματικότητα την οποία βιώνουν οι πολίτες.

Σημασία δεν έχουν οι αιτιολογίες και τα “τσιτάτα” περί κλιματικής αλλαγής κλπ, με την εικόνα να αξίζει 1.000 λέξεις και να μην περνά απαρατήρητη φυσικά ούτε από τους Ξένους Διαχειριστές, με ότι αυτό συνεπάγεται για την προσπάθεια προσέλκυσης νέων Επενδυτικών Κεφαλαίων στο Χ.Α.

Η φετινή υπεραπόδοση του ΓΔ έχει δημιουργήσει μεγάλες προσδοκίες και πλέον χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή σε περίπτωση εξωγενών, ή ενδογενών “ολισθημάτων”.

Στον Γενικό Δείκτη ανεβάζουμε το ‘stop long’ στις 1225 μονάδες του Ιουνίου, τονίζει ο κ. Στεριώτης (CEO Κυπριακής ΕΠΕΥ).

Περιήγηση στους “πάνω ορόφους” της Αγοράς

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (9,6), ακολουθούμενη από ΟΠΑΠ (6), ΟΤΕ (5,8), Eurobank (5,5), Εθνική (5,2), Μυτιληναίο (5,1), Πειραιώς (3,8), ΔΕΗ (3,7), Jumbo (3,7), Alpha Bank (3,2), Motor Oil (2,6), Ελ. Πετρέλαια (2,4) και ΤΕΝΕΡΓ (1,9 δισ. ευρώ).

Και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι μετοχές των ΑΛΦΑ (-3,84%), ΕΤΕ (-1,07%) και ΕΥΡΩΒ (-1,68%), ενώ δεν ήλθε σε επαφή με το θετικό πρόσημο ο τίτλος της ΠΕΙΡ (-3,85%).

Μεταξύ 998,25 (+0,24%) και 961,3 μονάδων (-3,47%) κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 970,8 (-2,52%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 971,62 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 2,44%.

Ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο σήμα πώλησης, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1083 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 950, 936 και 900 μονάδες. Οι αντιστάσεις στις 1117, 1137, 1180, 1191 και 1250 μονάδες.

Μένοντας στον κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “η κατάθεση προσφοράς της Eurobank, τις προσεχείς εβδομάδες, για επαναγορά του ποσοστού 1,4% των μετοχών της που βρίσκονται στην κατοχή του ΤΧΣ, ανοίγει την αυλαία της αποχώρησης του Ταμείου από τις Τράπεζες και την επιστροφή του κλάδου στην κανονικότητα. Στελέχη της Αγοράς εκτιμούν ότι μετά την Eurobank δεν αποκλείεται να ακολουθήσει η Αlpha Bank, καθώς το μικρό ποσοστό (9,9%) που διαθέτει το ΤΧΣ, καθιστά τη συναλλαγή συγκριτικά πιο απλή σε σχέση με αυτές των Εθνικής και Πειραιώς”.

Δεν είναι σημαντικά καλύτερη η τελική εικόνα στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού 25αρη, όπου με θετική μεταβολή διασώθηκε η ΜΠΕΛΑ (+1,25%). Αμετάβλητος ο τίτλος της ΟΤΟΕΛ.

Επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις της Διοίκησης, το δεύτερο τρίμηνο της Αεροπορίας Αιγαίου ήταν ισχυρό και έδωσε καθαρά κέρδη 51,5 εκατ. ευρώ και EBITDA 120,2 εκατ. ευρώ. Έτσι το εξάμηνο είναι το πρώτο κερδοφόρο με 37,1 εκατ. ευρώ για τον Όμιλο. Υπενθυμίζεται πως με ζημιά 27,7 εκατ. ευρώ στο περσινό πρώτο εξάμηνο, ο Όμιλος στο σύνολο του 2022 είχε κέρδη 107 εκατ. ευρώ.

Η μετοχή της ΑΡΑΙΓ (-4,25%) ξεκίνησε τη σημερινή συνεδρίαση ανοδικά, φθάνοντας μέχρι τα 13,40 ευρώ (+1,67%), όμως γρήγορα γύρισε σε αρνητικό πρόσημο. Χωρίς αλλαγή της τεχνικής εικόνας, όσο δίνει κλεισίματα μεταξύ 13,80 και 12,28 ευρώ.

Δεν άρεσε η τελική γραμμή στα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Quest (-3,10%) και ο τίτλος βρέθηκε υπό πίεση από το ξεκίνημα των συναλλαγών, κινούμενος μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και υποχωρώντας μέχρι τα 5,94 ευρώ (-8,05%). Το ημερήσιο “stop short” στα 6,69 ευρώ και η πρώτη σημαντική στήριξη στα 5,61 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Κατά τον μήνα Αύγουστο 2023, οι συνολικές πωλήσεις του Ομίλου Jumbo κατέγραψαν αύξηση 8% περίπου, συγκρινόμενες με έναν εξαιρετικό περσινό Αύγουστο που και η Ρουμανία είχε υπεραποδώσει. Για το πρώτο οκτάμηνο του 2023, οι πωλήσεις του Ομίλου, εμφανίζονται αυξημένες κατά 18% περίπου. Ο Όμιλος θα ανακοινώσει αναλυτικά τα οικονομικά αποτελέσματα του α’ εξαμήνου 2023, την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2023, αμέσως μετά την λήξη της συνεδρίασης του Χ.Α.

Ο τίτλος της ΜΠΕΛΑ (+1,25%) συμπλήρωσε δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, αλλά είχαν προηγηθεί πέντε συνεχόμενες αρνητικές συνεδριάσεις. Στα 29,20 η επόμενη αντίσταση και στα 26,10 ευρώ η πρώτη στήριξη.

Το ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ, προχώρησε στην αποσφράγιση των οικονομικών προσφορών στο πλαίσιο της διαγωνιστικής διαδικασίας για την ανάθεση σύμβασης παραχώρησης Υπηρεσιών για τη χρηματοδότηση, λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση της Αττικής Οδού για χρονικό διάστημα 25 ετών.

Από τα έξι Επενδυτικά Σχήματα που υπέβαλαν οικονομικές προσφορές, η υψηλότερη ήταν της ΓΕΚΤΕΡΝΑ (3,27 δισ. ευρώ).

Το ΤΑΙΠΕΔ θα προχωρήσει με τον έλεγχο των οικονομικών προσφορών σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού και οι ανωτέρω προεπιλεγέντες Επενδυτές θα ενημερωθούν για την πρόοδο της διαγωνιστικής διαδικασίας.

Η είδηση έφερε ανοδική κίνηση μέχρι τα 13,32 ευρώ (+3,58%), όμως η συνέχεια επεφύλαξε αρνητικές εκπλήξεις για τους αγοραστές, καθώς ο τίτλος γύρισε σε αρνητικό πρόσημο μέχρι τα 12,00 ευρώ (-6,69%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στα 12,48 ευρώ, με ημερήσιες απώλειες 2,95%

Για τη μετοχή το ημερήσιο “stop short” στα 13,70 ευρώ, ενώ θα είναι αρνητική ένδειξη το κλείσιμο χαμηλότερα από το σημερινό χαμηλό των 12,00 ευρώ.

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις, προηγείται η ΔΟΜΙΚ (+272,84%) ακολουθούμενη από ΜΙΓ (+154,57%), ΑΡΑΙΓ (+138,56%), ΚΛΜ (+132,42%), CENER (+128,48%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+124,62%), ΓΚΜΕΖΖ (+120,87%), ΙΝΚΑΤ (+108,9%), ΠΕΙΡ (+108,62%), ΜΑΘΙΟ (+104,76%) και ΞΥΛΠ (+103,8%).

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις

Δεν είναι και πολλά τα άξια αναφοράς, από τα “χαμηλότερα στρώματα του ταμπλώ”.

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα και μετά την ισόποση αύξηση και μείωση του μετοχικού κεφαλαίου, οι μετοχές του Ιατρικού Αθηνών (-4,19%) ήταν είναι διαπραγματεύσιμες με τελική ονομαστική αξία μετοχής €0,31 και χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην επιστροφή κεφαλαίου ποσού €0,03 ανά μετοχή στους μετόχους της Εταιρείας με καταβολή μετρητών. Προσαρμοσμένη τιμή εκκίνησης: €1,9100.

Από εκεί και πέρα, κάποιοι βαρέθηκαν και δικαιολογημένα, να περιμένουν στην ΑΑΑΚ (-7,61%).

Νέα χαμηλά τριμήνου για ΚΡΙ (-1,50%), νέα χαμηλά 9μηνου για ΦΛΕΞΟ (-3,73%).

Με επτά πτωτικές στις τελευταίες οκτώ συνεδριάσεις η Άβαξ (-7,97%).

Σταθερά πλαγιοκαθοδικά από τα 3,3496 ευρώ (κλείσιμο 22/8) η ΒΙΟΚΑ και από τα 3,90 ευρώ (κλείσιμο 22/8) η ΑΛΜΥ.

Τρίτη επιθετικά πτωτική συνεδρίαση για ΝΤΟΠΛΕΡ (-9,55%).

Μετά από πέντε πτωτικές, στις τελευταίες έξι, αντέδρασε η Epsilon Net (+1,06%).

Ξεκίνησε ανοδικά μέχρι τα 1,245 ευρώ (+4,62%), αλλά στη συνέχεια υποχώρησε η ΚΛΜ (0%). Κλείσιμο πάνω από τα 1,265 ευρώ, θα δώσει κίνηση προς νέα πολυετή υψηλά.

Δεν έπεισαν οι αγοραστές σε ΜΟΝΤΑ (+1,92%), ΠΑΠ (+0,89%) και ΞΥΛΠ (+4,21%).

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης διατηρεί το ημερήσιο σήμα πώλησης το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1326 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1227 - 1220, 1180 – 1165 και 1151 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι αντιστάσεις στις 1350, 1366, 1379 και 1400 μονάδες.

Με ημερήσιο σήμα πώλησης και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή υψηλότερα των 3219 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 2960, 2923, 2911, 2843 – 2840 2800 – 2795 και 2791 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι επόμενες αντιστάσεις στις 3350 και 3441 μονάδες.

Μια ματιά στις Διεθνείς Αγορές

Με απόλυτη επικράτηση των πωλητών, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.

Μικτά τα πρόσημα και οριακές απώλειες στην Ευρώπη, η ίδια εικόνα και στην Wall Street με τον Nasdaq να πιέζεται σημαντικά.

Επιμένει στα υψηλά 10 μηνών το Πετρέλαιο, προς το 1,0700 υποχωρεί το Ευρώ, έναντι του Δολαρίου.

Κάτω από τα $1945 υποχωρεί ο Χρυσός, προς τα $23,25 το Ασήμι.

Πάνω από τα $25800 το Bitcoin, προς τα $1635 κινείται το Ethereum.

Μείωση κατά 8,8% κατέγραψαν οι εξαγωγές στην Κίνα τον Αύγουστο. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν πτώση 9,2%. Οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 7,3% τον Αύγουστο, σε σύγκριση με πέρυσι, με την πρόβλεψη να είναι για 9%.

Κατά 0,8% υποχώρησε η βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία, σε μηνιαία βάση, τον Ιούλιο, ανέφερε η Destatis σε προσωρινή έκθεση. Η παραγωγή στον κλάδο μειώθηκε κατά 2,1% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα.

Κατά 4,6% υποχώρησαν οι τιμές των κατοικιών στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Αύγουστο, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, σύμφωνα με τη Halifax. Σε μηνιαία βάση, οι τιμές των κατοικιών μειώθηκαν κατά 1,9%.

Αναθεώρησε την εκτίμησή της για το πώς κινήθηκε η ανάπτυξη της Ευρωζώνης το δεύτερο τρίμηνο η Eurostat. Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν στη Ζώνη του Ευρώ αυξήθηκε κατά 0,1% το δεύτερο τρίμηνο, σε σύγκριση με τους προηγούμενους τρεις μήνες, υποβαθμίζοντας την προηγούμενη εκτίμησή της που έκανε λόγο για 0,3%. Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,5%, ανέφερε η Eurostat, αναθεωρώντας την προηγούμενη εκτίμησή της για ανάπτυξη 0,6%.

Ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτημα για επίδομα ανεργίας υποχώρησε, την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου, στις 216000, από 229000 μια εβδομάδα νωρίτερα. Οι αναλυτές προέβλεπαν αύξηση στις 234000.

Ο ισχυρότερος Χρηματοπιστωτικός Επόπτης του Κόσμου έχει προειδοποιήσει για “περαιτέρω προκλήσεις και σοκ τους επόμενους μήνες, καθώς τα υψηλά επιτόκια υπονομεύουν την οικονομική ανάκαμψη και απειλούν βασικούς τομείς, συμπεριλαμβανομένου του real estate”. Στην τακτική ενημέρωση των Ηγετών της G20, ενόψει της Συνόδου Κορυφής τους στο Νέο Δελχί αυτή την εβδομάδα, ο Klaas Knot, πρόεδρος του Financial Stability Board, με έδρα τη Βασιλεία, δήλωσε: “η Παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη χάνει τη δυναμική της και οι επιπτώσεις της αύξησης των επιτοκίων στις μεγάλες Οικονομίες γίνονται όλο και πιο αισθητές. Σίγουρα θα υπάρξουν περαιτέρω προκλήσεις και σοκ που θα αντιμετωπίσει το Παγκόσμιο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα τους επόμενους μήνες και τα επόμενα χρόνια”.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση αφαίρεσε από τη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 1,7 δισ. ευρώ, στα 84,7 δισ. ευρώ.

Οι κορυφαίες επιλογές της Morgan Stanley από την Εγχώρια Χρηματιστηριακή Τραπεζική Αγορά είναι οι μετοχικοί τίτλοι της Τράπεζας Πειραιώς με τιμή - στόχο στα 4,40 ευρώ και της Εθνικής Τράπεζας με τιμή - στόχο τα 8,33 ευρώ και συστάσεις “overweight”. Αντίθετα, οι συστάσεις για τις Alpha Bank και Εurobank είναι ίσης απόδοσης με την Αγορά (“equalweight”) και οι τιμές - στόχοι διαμορφώνονται στα 2,11 ευρώ και 2,10 ευρώ, αντίστοιχα.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΠΕΙΡ, ΔΕΗ, ΚΟΥΕΣ, ΜΟΗ και CENER. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Μυτιληναίος, ΟΤΕ και TITC.

Κακή η τελική εικόνα με 15 ανοδικούς τίτλους, έναντι 118 πτωτικών, ενώ 12 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 6%.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση σημαντικών πιέσεων και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να αυξάνονται τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (79.887 συμβόλαια). Ξεκίνησαν οι πρώτες μετακυλίσεις θέσεων.

Στα 2.949 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 2.942 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος).

Στα 2.049 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 2.049 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος).

Στα 182 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 182 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 1.440, 1.041 για τον Σεπτέμβριο, 379 για τον Οκτώβριο και 20 για τον Νοέμβριο τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.021), κινήθηκε μεταξύ 3.010 και 3.079,25 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 25 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 1, 1 για τον Σεπτέμβριο και 0 για τον Δεκέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 991), κινήθηκε μεταξύ 991 και 991 μονάδων.

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Σεπτέμβριο και 0 για τον Οκτώβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 4.911,5).

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (43.160), Eurobank (6.633), Πειραιώς (9.452), Εθνική (2.413), ΔΕΗ (1.617), Ιντρακάτ (1.025), ΕΧΑΕ (747), ΑΔΜΗΕ (5.531), Ιντρακόμ (1.137), Μυτιληναίο (564), ΟΠΑΠ (474), Τέρνα Ενεργειακή (767), Viohalco (154), ΕΥΔΑΠ (110), Cenergy (183), Motor Oil (213), ΟΤΕ (1.603), Ελ. Πετρέλαια (107), Αεροπορία Αιγαίου (1.552), Άβακα (726), Ελλάκτωρα (252), ΕΛΧΑ (264), ΓΕΚ (396), Lamda Development (392).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 216.440, Πειραιώς 74.828, Eurobank 45.598, Εθνική 18.978, ΑΔΜΗΕ 16.852, ΔΕΗ 29.289, ΟΤΕ 11.326, ΤΕΝΕΡΓ 15.387.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 57.327.085 τεμ., (από 58.585.637 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.327.201 τεμ. (1.567.201), Eurobank 34.134.103 τεμ. (34.134.103), ΟΠΑΠ 1.561.695 τεμ. (1.562.684), Εθνική 8.950.551 τεμ. (8.950.551), ΟΤΕ 2.241.583 τεμ. (2.286.745), Πειραιώς 5.430.675 τεμ. (12.404.599).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v