Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στάση και… stock picking στο χρηματιστήριο

Οριακή κίνηση για τον ΓΔ και μειωμένες στα 75,7 εκατ. ευρώ συναλλαγές. Ανοδική κίνηση για ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Helleniq Energy, ΔΕΗ και Πειραιώς. Πωλητές σε Jumbo, Quest, Aegean.

Στάση και… stock picking στο χρηματιστήριο

Σε μία συνεδρίαση που δεν έλειψαν οι εναλλαγές προσήμων, ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου κατόρθωσε να ολοκληρώσει τις συναλλαγές με θετικό πρόσημο και σε υψηλά πέντε συνεδριάσεων (το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο στις 19/9 και στις 1227,78 μονάδες).

Αξίζει να σημειωθεί ότι το σημερινό θετικό κλείσιμο, οφείλεται καθαρά και μόνο στις επιλεκτικές τοποθετήσεις των αγοραστών σε τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης, ενώ μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, πλην λίγων εξαιρέσεων, κράτησαν σαφώς πιο επιφυλακτική στάση.

Το τελευταίο είχε σαν αποτέλεσμα, οι τίτλοι με αρνητικό πρόσημο, “να οδηγήσουν την κούρσα από αρχής μέχρι τέλους”, ενώ σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, παρέμεινε η καθαρή αξία συναλλαγών.

Χωρίς διάθεση αλλαγής της επιφυλακτικής εικόνας οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, καθώς η προοπτική να διατηρηθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα τα επιτόκια, στα πολυετή - ιστορικά υψηλά επίπεδα που βρίσκονται σήμερα, σε συνδυασμό με την επιμονή του πληθωρισμού και τη γενικότερη οικονομική αβεβαιότητα, δείχνει να έχει μειώσει σημαντικά τη διάθεση ανάληψης ρίσκου των επενδυτών στις μετοχικές Αγορές.

Θεωρούμε ότι τα επιτόκια πολιτικής μας έχουν φτάσει σε επίπεδα που, διατηρούμενα για αρκετά μεγάλη διάρκεια, θα συμβάλουν ουσιαστικά στην έγκαιρη επιστροφή του πληθωρισμού στον στόχο μας”, δήλωσε η Christine Lagarde στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, επιβεβαιώνοντας τις ανησυχίες των Αγορών.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα εύρος, περίπου, 13 μονάδων, προσπαθεί να βελτιωθεί η εικόνα στο Βαρύδεικτο Τραπεζικό ταμπλώ, ενώ κάποιες πρωτοβουλίες πήραν οι αγοραστές και στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού 25αρη, όμως η νευρικότητα ήταν έκδηλη, παρά τη σημαντική διόρθωση που έχει προηγηθεί.

Σύμφωνα με έμπειρο αναλυτή, “η σημερινή συνεδρίαση θύμισε συντήρηση δυνάμεων, κάποιοι Δεικτοβαρείς τίτλοι έβαλαν ‘πλάτη’ στον Δείκτη, τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Epsilon Net διασκέδασαν κάπως τις εντυπώσεις, ενώ ‘θόρυβο’ στο ταμπλώ, έκανε και η επιστροφή της Βιοκαρπέτ”.

Υπενθυμίζεται ότι απομένουν μόλις τρεις συνεδριάσεις για την συμπλήρωση του χρηματιστηριακού εννεαμήνου και μένει να φανεί αν θα επιχειρηθεί περαιτέρω “καλλωπισμός” των αποτιμήσεων και εξωραϊσμός των σημαντικών απωλειών του Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με την Beta Sec. “στις κυριότερες ανακοινώσεις που απομένουν επισημαίνονται αυτές των Κρι-Κρι (σήμερα), Lamda Development, ΑΔΜΗΕ, ΟΛΠ (27/09), ενώ την ερχόμενη Παρασκευή (28/09) ανακοινώνουν οι ΕΥΔΑΠ, EYΑΘ και Elinoil. Την Τετάρτη η Διοίκηση της ΓΕΚΤΕΡΝΑ θα ενημερώσει την Επενδυτική Κοινότητα στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Την Πέμπτη θα διεξαχθεί η επενδυτική ημερίδα της TITC.  Στο διάστημα 27 – 29 Σεπτεμβρίου θα διεξαχθεί η Δημόσια Προσφορά μετοχών της Optima Bank, με στόχο την συγκέντρωση κεφαλαίων ύψους 151,2 εκατ. ευρώ και την είσοδό της στην Κύρια Αγορά του Χ.Α.”.

Το εύρος της τιμής διάθεσης των 21 εκατ. μετοχών διαμορφώνεται μεταξύ κατώτατης τιμής 6,4 ευρώ και ανώτατης στα 7,2 ευρώ.

Σταθεροποιητικά – ήπια διορθωτικά, κινούνται οι αποδόσεις στην Αγορά ομολόγων, για όλους τους Εκδότες. Πιο συγκεκριμένα, στο 5,11% κινείται η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,49% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 4,214% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1209,44 (-0,52%) και 1223,42 μονάδων (+0,63%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1220,37 (+0,38%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1219,57 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,31%.

Ο τζίρος υποχώρησε στα 75,2 εκατ., από τα οποία τα 12,9 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΜΠΕΛΑ, ΜΠΛΕΚΕΔΡΟΣ, ΟΠΑΠ), ενώ οι ΟΠΑΠ, ΠΕΙΡ και ΜΠΕΛΑ  απασχόλησαν το 40% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 75,2 εκατ., τα 67,1 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Οι επενδυτές είναι σε εγρήγορση, αναφορικά με την πορεία των επιτοκίων Παγκοσμίως”, σημειώνει η Eurobank Equities.

Η επιφυλακτική επενδυτική ψυχολογία στις Ξένες Αγορές, οδηγούμενη από τις ανησυχίες για τα επιτόκια, θα συνεχίσει να επηρεάζει την Εγχώρια Αγορά”, σύμφωνα με την Piraeus Securities.

Μία συνεδρίαση μεταβλητότητας, καθώς η Αγορά δε μπορεί να βελτιώσει το momentum της και διατηρεί σφιχτή συσχέτιση με τις Ξένες Αγορές”, όπως διαπιστώνει η Beta Sec.

Σε ικανοποιητικό έδαφος κινήθηκαν τα αποτελέσματα Β΄ τριμήνου της ΓΕΚΤΕΡΝΑ, με τα προσαρμοσμένα EBITDA να διαμορφώνονται στα 250,2 εκατ. ευρώ (έναντι 218 εκατ. ευρώ) και τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη  στα 54,7 εκατ. (έναντι 34,3 εκατ. ευρώ). Αξίζει να σημειώσουμε ότι σημαντικό ανεκτέλεστο της τάξεως των 5,7 δισ. ευρώ εμφανίζει πλέον ο Όμιλος. Η νευρικότητα στο Χ.Α. πιθανότατα να συνεχιστεί, με το κλίμα στο εξωτερικό να μην είναι ιδιαίτερα υποστηρικτικό στην παρούσα φάση”, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Depolas Investment Services.

Η Moody’s αναβάθμισε την Εθνική και την Eurobank σε καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας, προϊδεάζοντας ανάλογη κίνηση και  για την Ελληνική Οικονομία στην επόμενη ετυμηγορία της, όπως εκτιμά ο Δημήτρης Τζάνας.

Η εικόνα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών για το 1ο επτάμηνο παρουσιάζει υποχώρηση του ελλείμματος κατά 3 δισ., διαμορφωνόμενο στα €7 δισ., αποτέλεσμα της υποχώρησης των εισαγωγών, αλλά και της αναρρίχησης των  ταξιδιωτικών εισπράξεων στα €10,9 δισ., ψηλότερα από τα €9,1 δισ. του 2019.

Η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν έγινε σε καλό κλίμα και είναι πιθανό να υπογραφούν συμφωνίες οικονομικού περιεχομένου το Δεκέμβριο.

Και οι Εταιρείες συνεχίζουν να ανακοινώνουν ικανοποιητικά 6μηνιαία αποτελέσματα, με τη Jumbo να αναγγέλλει υψηλό μέρισμα ύψους €1,47/μετχ. και την Cenergy ανεκτέλεστο €2,5 δισ. και βελτιωμένα μεγέθη, που ωστόσο δεν αφορούσαν το σύνολο των Εταιρειών του Ομίλου Viohalco.

Παράλληλα, εκτιμάται ότι είναι δυνατή η συγκέντρωση διαθεσίμων ύψους €3 δισ. για την αποκατάσταση των καταστροφών στη Θεσσαλία, μέσω Ευρωπαϊκών πόρων και έκδοσης πράσινου ομολόγου, χωρίς να υπάρξει δημοσιονομική εκτροπή.

Θα είναι επομένως δυνατό να συνταχθεί προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2024, με πρωτογενές πλεόνασμα πάνω από το 1% του ΑΕΠ, ώστε να είναι εφικτή η συνέχιση της υποχώρησης της σχέσης του δημόσιου χρέους ως προς το ΑΕΠ και το 2024.

Ωστόσο, όλα τα προαναφερόμενα δεν έχουν αλλάξει την επενδυτική ψυχολογία των επενδυτών, με τους αγοραστές να διατηρούν στάση αναμονής. Σαν αποτέλεσμα, οι προγραμματισμένες πωλήσεις, με στόχο το “κλείδωμα” των κερδών που συνεχίζουν να εκδηλώνονται, οδήγησαν τις προηγούμενες ημέρες σε παρατεταμένες ρευστοποιήσεις Τραπεζικών και άλλων Δεικτοβαρών τίτλων, με τον ΓΔ να κινείται  κάτω από τις 1200 μονάδες.  Λαμβάνοντας επιπροσθέτως  υπόψιν  την επαμφοτερίζουσα κατάσταση της Ευρωπαϊκής Οικονομίας, με την Κριστίν Λαγκάρντ να συνεχίζει να χρησιμοποιεί ρητορική που υπεραμύνεται της ανάγκης διατήρησης των επιτοκίων σε υψηλά επίπεδα.

Και με τη Γερμανία να ανακηρύσσεται ως “μεγάλος ασθενής” της Ευρώπης, καθώς το υψηλό ενεργειακό κόστος και οι συνεχώς μειούμενες εξαγωγές προς την Κίνα, οδηγούν στην εκτίμηση ότι η Οικονομία της εισέρχεται σε ύφεση.

Με δεδομένη την περιδίνηση της Ευρωπαϊκής, αλλά και της Παγκόσμιας Οικονομίας,  εξαιτίας κυρίως της διατήρησης των υψηλών επιτοκίων και της τιμής του Πετρελαίου που οδεύει προς τα $100 /βαρέλι, η αποεπένδυση των Διεθνών funds από το Χ.Α., με το επενδυτικό profile των γρήγορων κινήσεων  που τα χαρακτηρίζει, δεν πρέπει να μας εκπλήσσει, αλλά ούτε και να μας ανησυχεί !

Η “αλλαγή φρουράς” και η έλευση νέων funds  με επενδυτική στρατηγική μακράς πνοής σύντομα θα δρομολογηθεί, σαν αποτέλεσμα της απόκτησης της επενδυτικής βαθμίδας και από τους άλλους Επενδυτικούς Οίκους (S&P στις 20/10, Fitch 1/12) με το Ελληνικό Χρηματιστήριο να βάζει υποψηφιότητα για επάνοδο στις Ανεπτυγμένες Αγορές το 2024. 

Στο μεταξύ, θα πυκνώσουν οι καταλύτες που θα επαναφέρουν θετική επενδυτική ψυχολογία, με τη διαδικασία αποεπένδυσης των μετοχών του ΤΧΣ να ξεκινάει και τη Eurobank να προσφέρει premium ύψους 17% για να αποκτήσει το 1,4%.

Ταυτόχρονα, η δημόσια προσφορά της Optima Bank, 15 χρόνια μετά τη τελευταία εισαγωγή Τράπεζας στο Χ.Α.,  με στόχο την εισαγωγή της στην Κύρια Αγορά,  αναμένεται να καταγράψει αξιοσημείωτη υπερακάλυψη, μεταδίδοντας  το μήνυμα για ανάλογη στρατηγική και  από άλλες Εταιρείες με κεφαλαιακές ανάγκες. 

Επί του παρόντος, οι 1240 μονάδες του ΓΔ συνιστούν το πλησιέστερο όριο αντίστασης, καθώς βιώνουμε ένα σκηνικό, με όλες τις Αγορές του Πλανήτη να κινούνται σε περιβάλλον υψηλής αβεβαιότητας και να αναζητούν τα νέα επίπεδα ισορροπίας, όπως επισημαίνει ο κ. Τζάνας (σύμβουλος Διοίκησης Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ).

Περιήγηση στους “πάνω ορόφους” της Αγοράς

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (9,6), ακολουθούμενη από ΟΠΑΠ (5,9), ΟΤΕ (5,8), Eurobank (5,7), Μυτιληναίο (5,1), Εθνική (5,1), ΔΕΗ (3,7), Πειραιώς (3,6), Jumbo (3,5), Alpha Bank (3,1), Motor Oil (2,7), Ελ. Πετρέλαια (2,3) και ΤΕΝΕΡΓ (1,8 δισ. ευρώ).

Ξεκινώντας από τις Βαρύδεικτες Τραπεζικές μετοχές, αξίζει να σημειωθεί ότι άλλαξαν και τα δύο πρόσημα, με την τελική εικόνα να “γέρνει” υπέρ των αγοραστών (Alpha Bank +1,13%, Εθνική 0%, Eurobank -0,33%, Πειραιώς +1,90%).

Μεταξύ 940,99 (-1,81%) και 965,28 μονάδων (+0,72%) κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 961,31 (+0,31%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 963,01 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,48%.

Να σημειωθεί ότι ο εν λόγω δείκτη, μάλλον αθόρυβα, συμπλήρωσε τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, παίρνοντας σχετική “απόσταση ασφαλείας” από τα πρόσφατα χαμηλά τετραμήνου που είχε βρεθεί.

Ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο σήμα πώλησης, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 999 μονάδων. Η επόμενη στήριξη στις 901 - 887 μονάδες (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Οι αντιστάσεις στις 1026 1083, 1117, 1137, 1180, 1191 και 1250 μονάδες.

Έκλεισε το βιβλίο προσφορών για το ομόλογο Tier 2 της Εθνικής Τράπεζας, με τις προσφορές να υπερβαίνουν το 1,25 δισ. ευρώ και την Τράπεζα να αντλεί 500 εκατ. ευρώ. Το βιβλίο προσφορών για το ομόλογο άνοιξε νωρίτερα, με τις αρχικές σκέψεις για την τιμολόγηση να διαμορφώνονται στην περιοχή του 8,375%. Ωστόσο, λόγω της σημαντικής υπερκάλυψης, το κουπόνι υποχώρησε στο 8%. Το ομόλογο θα είναι διάρκειας 10,25 ετών, χωρίς δυνατότητα ανάκλησης πριν το πέρας των πρώτων 5,25 ετών (έως τις 3/10/2028).

Σαφές πλεονέκτημα των “sellers” δείχνει η τελική εικόνα το ταμπλώ του μη Τραπεζικού 25αρη, όπου με θετική μεταβολή ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές μόνο οι ΔΕΗ (+3,27%), ΕΕΕ (+0,23%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (+3,99%), ΕΛΠΕ (+2,60%), ΟΠΑΠ (+0,38%), ΣΑΡ (+2,55%), CENER (+1,82%), TITC (+1,80%). Αμετάβλητη η μετοχή της ΒΙΟ.

Ο μοναδικός τίτλος από όλη την υψηλή κεφαλαιοποίηση, που κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, ήταν αυτός του Σαράντη (+2,55%).

Να σημειωθεί ότι η μετοχή ερχόταν από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, ενώ χθες ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε χαμηλά τετραμήνου. Η επόμενη στήριξη στα 6,94 ευρώ και οι αντιστάσεις στα 7,33 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών), 7,40 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 8,14 ευρώ (ημερήσιο “stop short”).

Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος της Jumbo (-2,43%), συμπληρώνοντας δεύτερη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση, παρά την έκτακτη χρηματική διανομή – μαμούθ που ανακοίνωσε, ύψους 1,47 ευρώ (μικτό) ανά μετοχή, ενώ ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και στο χαμηλό ημέρας. Το ημερήσιο “stop short” στα 28,00 ευρώ και η πρώτη στήριξη στα 24,40 ευρώ.

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις, προηγείται η ΔΟΜΙΚ (+313,58%) ακολουθούμενη από ΜΙΓ (+148,9%), CENER (+122,85%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+120,21%), ΜΑΘΙΟ (+119,05%), ΚΛΜ (+112,89%), ΓΚΜΕΖΖ (+109,91%), ΑΡΑΙΓ (+107,56%), ΙΝΚΑΤ (+107,53%) και ΠΕΙΡ (+101,39%).

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις

Από σήμερα, κατόπιν απόφασης του Χ.Α., άρθηκε η αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών της Βιοκαρπέτ (-15,94%).

Από εκεί και πέρα, “καρέ” πτωτικών συνεδριάσεων για την ΕΝΤΕΡ (-2,48%).

Σε χαμηλά εξαμήνου τα ΠΛΑΘ (-2,46+%).

Τα αποτελέσματα έφεραν πίεση στην ΑΣΚΟ (-3,75%, με τον υψηλότερο όγκο του τελευταίου διμήνου).

Συνεχίζεται το επικίνδυνο ασανσέρ στην ΜΕΡΚΟ (-12,44% με μόλις 41 κομμάτια, εικόνα παντελώς αποτρεπτική).

Δίπλωσε τις ανοδικές συνεδριάσεις η Premia (+1,17%).

Σημαντική εντολή αγοράς στα 2,00 ευρώ (+1,01%) έδωσε ώθηση στην Έλτον (+4,55%).

Τα αποτελέσματα εξαμήνου επανέφεραν τους αγοραστές σε Profile (+1,93%) και Epsilon Net (+12,44%).

Τελευταίο αρνητικό κλείσιμο στις 20/9 για ΦΒΜΕΖΖ (+0,17%).

Αντίδραση στο χθεσινό -9,89% από Ελγέκα (+9,41%).

Επιστροφή αγοραστών σε ΑΔΜΗΕ (+2,39%), Άβακα (+1,26%), Ελλάδος (+1,26%), Αλουμύλ (+8,37%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+1,22%) και ACAG (+2,52%).

Δεν έπεισαν οι αγοραστές σε ΞΥΛΠ (+10,24%), ΝΑΥΠ (+4,59%), ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+0,93%) και ΣΙΔΜΑ (+1,42%).

Παρά την παρουσία πωλητή, σήμερα άνοιξαν βήμα οι αγοραστές στον ΟΛΠ (+3,72%), καθώς αυξήθηκαν τα πονταρίσματα για τα αυριανά αποτελέσματα α΄ εξαμήνου που θα ανακοινώσει η Εισηγμένη.

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης διατηρεί το ημερήσιο σήμα πώλησης το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1267 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1180 – 1165 και 1161 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι αντιστάσεις στις 1237, 1282, 1326, 1350, 1366, 1379 και 1400 μονάδες.

Με ημερήσιο σήμα πώλησης και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή υψηλότερα των 3088 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 2960, 2843 – 2840 και 2816 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι επόμενες αντιστάσεις στις 3050, 3219, 3350 και 3441 μονάδες.

Μια ματιά στις Διεθνείς Αγορές

Με απόλυτη επικράτηση των πωλητών, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.

Στο “κόκκινο” η Ευρώπη, με πτωτικές διαθέσεις οι δείκτες στην Wall Street.

Διορθώνει από τα υψηλά 10 μηνών το Πετρέλαιο, προς το 1,0573 η ισοτιμία του Ευρώ, έναντι του Δολαρίου.

Προς τα $1920 υποχωρεί ο Χρυσός, προς τα $23,15 το Ασήμι.

Στα $26175 το Bitcoin, προς τα $1585 αντιδρά το Ethereum.

H Γερμανία θα εκδώσει λιγότερο χρέος από ότι σχεδίαζε το τέταρτο τρίμηνο, καθώς η Κυβέρνηση περιορίζει τη στήριξη στα Νοικοκυριά και στις Επιχειρήσεις που έχουν χτυπηθεί από την υπερβολική άνοδο του ενεργειακού κόστους. H έκδοση ομολόγων θα συρρικνωθεί κατά 8 δισ. ευρώ και οι πωλήσεις εντόκων γραμματίων κατά 23 δισ. ευρώ σε σχέση με το δημοσιονομικό σχέδιο που είχε δημοσιευτεί τον Δεκέμβριο”, ανακοίνωσε η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους. Μαζί με τις περικοπές το τρίτο τρίμηνο, η συνολική έκδοση χρέους θα είναι κατά 45 δισ. ευρώ μικρότερη από τα αρχικά σχέδια, στα 500 δισ. ευρώ, επίπεδο που εξακολουθεί να συνιστά ρεκόρ.

“Η Ένωση Γερμανικών Τραπεζών, με κυριότερα Μέλη την Deutsche Bank και την Commerzbank, αντιτίθεται στην προοπτική αύξησης του χρηματικού ποσού που πρέπει να διατηρούν στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τα Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα”, σύμφωνα με το Bloomberg.

Οι τιμές των κατοικιών στις ΗΠΑ τον Ιούλιο ενισχύθηκαν 0,8%, σε σχέση με τον Ιούνιο. Σε ετήσια βάση, οι τιμές κατέγραψαν άνοδ0 4,6%, σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Χρηματοδότησης Στέγης (FHFA).

Οι πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών στις ΗΠΑ υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε μηνών τον Αύγουστο, καταγράφοντας πτώση 8,7% σε σχέση με τον Ιούλιο, στο εποχικά προσαρμοσμένο επίπεδο των 675000. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη πτώση του τελευταίου έτους. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι οι πωλήσεις θα διαμορφωθούν στις 698000

Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί στη Γερουσία βρίσκονται κοντά στην επίτευξη μιας συμφωνίας, για την ψήφιση ενός μεσοπρόθεσμου νομοσχεδίου δαπανών, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο μιας διακοπής λειτουργίας των Υπηρεσιών της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης την 1η Οκτωβρίου. Το νομοσχέδιο θα παρατείνει τη χρηματοδότηση για τέσσερις, ή έξι εβδομάδες”, όπως μετέδωσε το Bloomberg επικαλούμενο πηγή που έχει λάβει γνώση για τις συνομιλίες.

H Moody's ανακοίνωσε ότι “ένα ‘λουκέτο’ στις Υπηρεσίες της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης των ΗΠΑ θα ήταν ‘πιστωτικά αρνητικό’, καθώς θα καταδείξει τη θεσμική αδυναμία των ΗΠΑ, σε σύγκριση με άλλες Κυβερνήσεις με κορυφαία αξιολόγηση, παρόλο που ο οικονομικός του αντίκτυπος θα είναι πιθανότατα βραχύβιος”.

“H Fed πιθανότατα θα χρειαστεί να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια και να τα κρατήσει σε υψηλό επίπεδο για κάποιον καιρό για να επαναφέρει τον πληθωρισμό στον στόχο του 2%”, δήλωσε ο αξιωματούχος της Κεντρικής Τράπεζας, Νιλ Κασκάρι.

“Ο Κόσμος δεν είναι προετοιμασμένος για το ‘worst-case’ σενάριο, με τα επιτόκια της Federal Reserve στο 7% και στασιμοπληθωρισμό”, υποστήριξε ο CEO της JP Morgan Τζέιμι Ντάιμον, σε συνέντευξή του στους “Times of India”.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση πρόσθεσε στη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 0,4 δισ., στα 83,1 δισ. ευρώ.

Στα 8,1 ευρώ θέτει η Optima την τιμή - στόχο για τη μετοχή της Cenergy, θέτοντας και σύσταση "buy". Όπως αναφέρει η Χρηματιστηριακή, “παρά το ράλι μέχρι στιγμής στο έτος για τη μετοχή, η επενδυτική περίπτωση παραμένει ισχυρή, λόγω της αναμενόμενης ανόδου στη ζήτηση για καλώδια και σωλήνες, αλλά και λόγω του ισχυρού ανεκτέλεστου που υπερβαίνει τα 2,5 δισ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο”.

Η Optima προβλέπει ότι “τα κέρδη της Εταιρείας αναμένεται να καταγράψουν μέση ετήσια άνοδο 38% ως το 2025, οπότε και αναμένεται να ανέλθουν στα 162 εκατ. ευρώ”.

Η μετοχή της Ideal διαπραγματεύεται με discount έναντι των μετοχών Ομοειδών Ομίλων”, τονίζει η Eurobank Equities σε έκθεσή της στην οποία δίνει δίκαιη τιμή για τον τίτλο κοντά στα 7,9 ευρώ.

“Το discount της μετοχής δεν δικαιολογείται από τη διψήφια άνοδο κερδών, την κινητικότητα του Ομίλου στις εξαγορές και το περιθώριο διανομών μερισμάτων”, υπογραμμίζει η Χρηματιστηριακή, που εκτιμά ότι η Εισηγμένη θα εμφανίσει μέση ετήσια άνοδο των EBITDA κατά 10% ως το 2027, με αντίστοιχη μέση άνοδο στα έσοδα έως το 2027.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΕΥΔΑΠ, ΜΟΗ, ΜΠΕΛΑ, ΟΤΟΕΛ και με το αρνητικό η ΣΑΡ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι ΕΥΔΑΠ, Jumbo και στο υψηλό οι Ελ. Πετρέλαια, TITC.

Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής, αλλά όχι ικανοποιητική η τελική εικόνα με 51 ανοδικούς τίτλους, έναντι 65 πτωτικών, ενώ 14 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 2%.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση οριακών κερδών στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν αισθητή υποχώρηση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (17.405 συμβόλαια).

Στα 2.111 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 2.054 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Οκτώβριος).

Στα 1.413 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.387 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Στα 85 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 83 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Οκτώβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 632, 606 για τον Οκτώβριο και 26 για τον Νοέμβριο τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.971), κινήθηκε μεταξύ 2.947 και 2.987,25 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 25 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 35, 35 για τον Δεκέμβριο και 0 για τον Μάρτιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 981,25), κινήθηκε μεταξύ 968,75 και 981,25 μονάδων.

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 90, 30 για τον Οκτώβριο, 30 για τον Νοέμβριο, 0 για τον Δεκέμβριο και 30 για τον Ιανουάριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 4.731,5), κινήθηκε μεταξύ 4.731,5 και 4.731,5 μονάδων.

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (10.771), Eurobank (1.064), Πειραιώς (2.803), Εθνική (580), ΔΕΗ (868), Ιντρακάτ (147), ΑΔΜΗΕ (169), Μυτιληναίο (148), Viohalco (113), Τέρνα Ενεργειακή (152), ΟΠΑΠ (131).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 166.478, Πειραιώς 58.523, Eurobank 33.116, Εθνική 17.324, ΔΕΗ 21.502, ΑΔΜΗΕ 18.244, Τέρνα Ενεργειακή 15.484.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 59.859.587 τεμ., (από 59.160.591 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.279.023 τεμ. (1.279.023), Eurobank 34.120.608 τεμ. (34.120.608), ΟΠΑΠ 1.568.567 τεμ. (1.569.667), Εθνική 10.234.293 τεμ. (10.104.796), ΟΤΕ 1.822.179 τεμ. (1.834.533), Πειραιώς 1.778.473 τεμ. (1.778.473).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v