Φρένο στην κατηφόρα ψάχνει το Χρηματιστήριο

Σταθεροποιητική εκκίνηση για τον Γενικό Δείκτη, με το ταμείο Σεπτεμβρίου να είναι «μείον» για traders και επενδυτές. Ο υπαίτιος της διόρθωσης, το πρόβλημα... δυσπιστίας και τα επόμενα βήματα.

Φρένο στην κατηφόρα ψάχνει το Χρηματιστήριο

Αντίδραση στη Wall Street, μετά από σερί με τέσσερις συνεδριάσεις απωλειών. Ελπίδες των long πως η ανακοίνωση θετικών νέων για τον δομικό πληθωρισμό θα μπορούσε να συμβάλει περισσότερο στην εκτόνωση της διόρθωσης του Σεπτεμβρίου, με τους επενδυτές να «κλείνουν βιβλία» μηνός και 9μήνου την Παρασκευή.

Ωστόσο, η ανησυχία πως τα υψηλά επιτόκια θα παραμείνουν σε αυτά τα επίπεδα για καιρό ήταν ο κύριος λόγος της διόρθωσης στις αγορές της Ασίας, νωρίτερα.

Στα ευρωπαϊκά, οι πωλητές επέμειναν και εχθές, τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση, ακριβώς λόγω των επιφυλάξεων για την πολιτική της ΕΚΤ στο θέμα των επιτοκίων. Επιπρόσθετα στη Φρανκφούρτη η κατηφόρα για τον DAX συνεχίστηκε με 0,95% στις 15.405 μονάδες, καθώς πυκνώνουν οι αρνητικές ενδείξεις για τη γερμανική οικονομία. Η ανακοίνωση στοιχείων πληθωρισμού Σεπτεμβρίου, προς το τέλος της εβδομάδας, θα επενεργήσει σημαντικά είτε υπέρ των short είτε προς όφελος των long.

Σε αυτό το περιβάλλον εκτός, στο Χρηματιστήριο Αθηνών η διόρθωση που ξεκίνησε -σε πρώτη φάση- από τα τέλη Ιουλίου και -σε δεύτερη- από τα τέλη Αυγούστου συνεχίζεται με ανοδικά διορθωτικά διαλείμματα, με συνέπεια την επιστροφή στα επίπεδα Μαΐου.

Παρότι η διόρθωση στην αγορά μετοχών δεν συσχετίζεται άμεσα με αυτήν των ομολόγων, ορισμένοι χρηματιστές αναφέρονταν στην κίνηση της JPMC να «κλείσει» τις θέσεις της στους ελληνικούς κρατικούς τίτλους. Μάλιστα, συμπληρώνουν ότι για περίπου δύο μήνες οι ξένοι είναι περισσότερο πωλητές παρά αγοραστές.

Από τις 1.215,80 μονάδες ο Γενικός Δείκτης διορθώνοντας 6,40% σε διάστημα μηνός, από τις 2.975,16 με απώλειες 5,53% ο FTSE25 και με τις μεγαλύτερες -8,83%- για τον Δείκτη Τραπεζών, ο τραπεζικός κλάδος είναι ο κατ' αρχάς «υπαίτιος» της διόρθωσης. Εύλογα όμως, καθώς οι αποδόσεις 7μήνου -ακόμη και 3ψήφιες- δικαιολογούσαν τη μερική κατοχύρωσή τους από διαχειριστές «γρήγορων κεφαλαίων».

Προφανώς για τους long ο Σεπτέμβριος είναι... χαμένος μήνας, θα κάνουν ταμείο με «μείον», μένει όμως να φανεί εάν είναι αναστρέψιμη η πορεία από αρχές Οκτωβρίου και μετά.

Η εκκίνηση της διαδικασίας αποεπένδυσης του ΤΧΣ από τις τράπεζες, οι εγγραφές για την αμκ της Optima Bank στο ΧΑ -πρώτης τράπεζας μετά από 17 χρόνια-, η αναβάθμιση του κλάδου από τη Moody's -με απόδοση του investment grade σε Eurobank, Εθνική- είναι λόγοι που μπορεί να επαναπροσελκύσουν αγοραστές. Θα φανεί από τη Δευτέρα.

Πάντως η Εθνική σπεύδει για έκδοση ομολόγου Tier2, με έξι ξένους οίκους να αναλαμβάνουν τις παρουσιάσεις σε επενδυτές.

Η ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων διαμορφώνουν τάση, παράλληλα όμως αναδεικνύονται και στοιχεία που προβληματίζουν.

Διαφορετικές περιπτώσεις μεταξύ τους για Alumil, Epsilon Net, ΕΛΤΟΝ, αλλά με κοινό παρονομαστή την προς το χειρότερο επανεκτίμηση οικονομικών δεδομένων, επιτείνουν την επιφυλακτικότητα της κοινότητας. Τέλος εβδομάδας λήγει η προθεσμία ανακοίνωσης μεγεθών 6μήνου και ερώτημα αρκετών παραγόντων της αγοράς είναι εάν θα προκύψουν και άλλες εκπλήξεις.

Από μία άποψη, το θέμα είχε θίξει ο Στέφανος Κοτζαμάνης τελευταία, σημειώνοντας πως τα «ουρανοκατέβατα κέρδη» του 2022 δύσκολα θα επαναληφθούν το 2023, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει σε αυτή τη (διορθωτική) φάση της αγοράς.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο ΧΑΜαιλέων αναφέρεται στην περίπτωση της Epsilon Net, που ανακοινώνει σήμερα μεγέθη 6μήνου, με την κοινότητα να περιμένει την οπτική της διοίκησης για το όλο θέμα, όπως και τον ορισμό της τηλεδιάσκεψης-ενημέρωσης των αναλυτών. Στα 8,20 ευρώ η μετοχή της εταιρείας -ισχυρές απώλειες 30,38% σε διάστημα εβδομάδας-, στα 2,15% της Alumil με μείον 4,44% στην εβδομάδα και 43,42% στον μήνα, ενώ μετά «βουτιά» 14,66% στο 1,98 η μετοχή της ΕΛΤΟΝ (με αυξημένες συναλλαγές 171 χιλ. τμχ.).

Προφανώς και υπάρχει πρόβλημα δυσπιστίας στην κοινότητα, εύλογη επιφυλακτικότητα, κάτι που σε διορθωτική φάση της αγοράς δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο την προσπάθεια των long, φρενάρει τους δυνητικούς αγοραστές και κρατά σε απόσταση παράγοντες που σχεδίαζαν να προχωρήσουν σε εισαγωγή των εταιρειών τους στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Ειδικά το τελευταίο υποθέτω πως απασχολεί -ήδη- τους καθ' ύλην αρμόδιους.

Τεχνικά οι συντεταγμένες -όπως αναφέρθηκαν εχθές στον Εκηβόλο- παραμένουν ενεργές, με τον τραπεζικό κλάδο να δείχνει πιο έτοιμος να κάνει τη διαφορά, την αναστροφή. Στις 988,10 μονάδες το υψηλό για τον ΔΤΡ στις 11:18, στις 954,58 το χαμηλό στις 16:45 και 958,38 το «κλείσιμο» με συγκριτικά καλύτερη διαγραμματική εικόνα για τον τίτλο της Πειραιώς. Από τα blue chips το 1,92% για τη μετοχή του ΟΠΑΠ στα 15,92 ευρώ με το μεγαλύτερο τζίρο και μάλιστα το «πέρασμα» του πακέτου για 800.000 τμχ. στα 15,92 ευρώ (στις 11:28) συζητήθηκε χθες.

Στα 54,7 εκατ. τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη για τον όμιλο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στο 6μηνο, με 5,7 δισ. ανεκτέλεστο στις κατασκευές και με την Αττική Οδό να ενισχύει μελλοντικά (από Νοέμβριο 2024) τον τομέα παραχωρήσεων, η μετοχή στα 13,24 (-0,90%).

Στα 9,49 με άνοδο 1,50% η μετοχή της ΔΕΗ, με μικρή ενίσχυση της θέσης από την Goldman Sachs στο 5,36% του μ.κ.

Από τον χώρο των mid caps, στα επιμέρους δίνεται προσοχή: λ.χ. στα καθαρά κέρδη 1,63 εκατ. της AsCo, στην επαναλειτουργία του εργοστασίου της Βιοκαρπέτ -η διοίκηση έχει αιτηθεί την άρση της προσωρινής αναστολής-, στη γενική συνέλευση της Attica Συμμετοχών σήμερα όπως και στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων 6μήνου από ΚΡΙ-ΚΡΙ, Profile. Αύριο είναι η σειρά των ΑΔΜΗΕ, ΟΛΠ και Loulis Mills.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v