Χρηματιστήριο: Εντείνονται οι πιέσεις, νέα αναμέτρηση με τις 1.200

Μεγάλη πτώση με μικρό τζίρο για τον Γενικό Δείκτη, που υποχωρεί κάτω από το κρίσιμο όριο, με τις τραπεζικές μετοχές στο επίκεντρο των πωλητών. Θετική αυτονόμηση για ΟΤΕ, Coca Cola.

Χρηματιστήριο: Εντείνονται οι πιέσεις, νέα αναμέτρηση με τις 1.200

Αλλαγή σκηνικού στις αγορές, με τη μεγαλύτερη διόρθωση να εξελίσσεται στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Αρνητικό «γύρισμα» για τον DAX μετά τις 11:45 και λόγω εγγενών ζητημάτων ακολούθησε μισή ώρα αργότερα στο χρηματιστήριό μας.

Με χαμηλό τζίρο, από την αρχή της συνεδρίασης, χωρίς ουσιαστικό ενδιαφέρον από την πλευρά των αγοραστών να συνεχίσουν πέραν των 1.230 μονάδων, όπου και σταδιακά άρχισαν να υπερτερούν οι πωλητές.

Εκτοτε σταθερή κλίση χαμηλότερα, έως τις 1.207 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη, με τις πρώτες στοχευμένες ρευστοποιήσεις να ξεκινούν από τον τραπεζικό κλάδο, συγκεκριμένα από τη μετοχή της Eurobank.

Από το 1,529 στο 1,468 ευρώ με μέτριες συναλλαγές και χωρίς ουσιαστικό λόγο, σε μία συνεδρίαση που εμφανίζονταν τεχνικού χαρακτήρα προβλήματα σε συγκεκριμένη πλατφόρμα, που όμως αρκεί μία εντολή ισχυρού παίκτη για να δοθεί κατεύθυνση προς τη μία ή την άλλη πλευρά.

Και αυτή τη φορά ήρθε από τους πωλητές, εκ νέου στον κλάδο-κλειδί της αγοράς. Σχεδόν άμεση η ενεργοποίηση ανάλογων εντολών και στις άλλες τρεις τραπεζικές να διορθώνουν με μικρότερη ταχύτητα.
Στα 2,868 (-0,98%) η Πειραιώς, στα 5,504 (-1,54% ) η Εθνική, στο 1,3115 (-2,64%) η Alpha Bank και με απώλειες 3,76% η Eurobank στο 1,468 ευρώ.

Ανάλογη η κλίση για τον τραπεζικό δείκτη, από τις 970 στις 940 μονάδες (με εκκίνηση από τις 959 μονάδες).
Πωλητής/ές σε μία συγκυρία που τα ξένα σπίτια είναι θετικά, αναβαθμίζουν την αξιολόγηση των συστημικών, δίνουν τιμές-στόχους υψηλότερα.

Σε αυτή που εκκινεί η διαδικασία αποεπένδυσης του ΤΧΣ, με τη διοίκηση της Eurobank να προτείνει την επαναγορά του 1,4% με ικανοποιητικό premium, με τη διαδικασία εισαγωγής τράπεζας -μετά από 17 χρόνια- να «τρέχει» από σήμερα έως και την Παρασκευή.

Ωστόσο, σημειώναμε στο προηγούμενο σχόλιό μας πως ενδεχομένως ορισμένοι διαχειριστές να αντλήσουν ρευστότητα μέσω πώλησης μικρού μέρους θέσεών τους. Σε μία τόσο «ρηχή» αγορά, αρκεί ένας ξένος ή Έλληνας θεσμικός πωλητής στα τραπεζικά και δεικτοβαρή blue chips για να «γυρίσει» ο ΓΔ από το συν στο μείον με σχετική ευκολία.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι πωλήσεις στα 4 τραπεζικά διευρύνθηκε με εντολές στα περισσότερα χαρτιά του δείκτη, επιβαρύνοντας εκ νέου τη διάθεση των επενδυτών.

Ούτως ή άλλως, εντελώς short ο Σεπτέμβριος, ευάλωτη η διάθεση/τάση των ενεργών επενδυτών, με το αποτέλεσμα να αποτυπώνεται -για ακόμη μία φορά- στο ταμπλό.

Coca Cola (26), OTE (13,65), ElvalHalcor (1,774), οι μόνες 3 από τις 25 του δείκτη με θετικό πρόσημο νωρίτερα.

Αλλαγή τάσης και για το υπόλοιπο του ταμπλό, με 60 μετοχές σε διόρθωση έναντι 37 σε άνοδο.

Συναλλαγές μόλις 25 εκατ. ευρώ στις 13:35, ενδεικτικές της κατάστασης.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v