Γιατί παίζουν κατενάτσιο οι traders στο Χρηματιστήριο

Τακτική επιλεκτικών κινήσεων από τους επενδυτές διαμορφώνει μία αγορά πολλαπλών ταχυτήτων, στη σκιά της τιμολόγησης οικονομικών αποτελεσμάτων 6μήνου. Τι δείχνουν οι μέτριοι τζίροι.

Γιατί παίζουν κατενάτσιο οι traders στο Χρηματιστήριο

Ισχυρή διόρθωση στη Wall Street, σε χαμηλό 3 μηνών ο S&P500 μετά το χθεσινοβραδινό μείον 1,47% στις 4.273,53 και τα futures νωρίτερα να παραπέμπουν σε συνέχιση της διόρθωσης προς τις 4.314 μονάδες.

Στα ευρωπαϊκά, μετά και τη νέα χθεσινή διόρθωση συμπληρώθηκε το «καρέ», με τον DAX να κλίνει χαμηλότερα προς τις 15.255 μονάδες. 

Σε αυτό το διεθνές περιβάλλον, στο Χρηματιστήριο Αθηνών μία μικρή «ανάσα» δόθηκε στους long, με τον ΓΔ να συντηρείται πάνω από το όριο των 1.200, στις 1.219,57 (0,31%).

Αξία συναλλαγών μειωμένη στα 75,2 εκατ., τα 12,9 εκατ. αφορούσαν σε προσυμφωνημένες εντολές, για ακόμη μία συνεδρίαση υπερσυγκέντρωση καθώς σε μόλις τρεις εισηγμένες πραγματοποιήθηκε το 40% του τζίρου.

Σε ΟΠΑΠ, Πειραιώς και Jumbo, με αγορές στις πρώτες δύο μετοχές, με πωλήσεις στην τραπεζική. Δεύτερη σερί συνεδρίαση μεγάλων εντολών -με πακέτα- στον τίτλο του Οργανισμού. Μετά τις 800 χιλ. τμχ. στα 15,92 ευρώ τη Δευτέρα, το χθεσινό για 526 χιλ. στα 15,82 ευρώ, ανεβάζοντας σε 21 εκατ. την αξία συναλλαγών μέσω αυτών των συγκεκριμένων δύο πακέτων.

Σημειωτέον πως η μετοχή «έκλεισε» εχθές στα 15,98 (0,38%), από τις εξαιρέσεις του FTSE25 με θετικό πρόσημο (5,48%) σε διάστημα μηνός. Το αναφέρουμε αυτό καθώς μεθαύριο Παρασκευή ολοκληρώνεται -χρηματιστηρικά- ο Σεπτέμβριος, κλείνουν 9μηνο αρκετοί διαχειριστές -όπως επίσης είναι η καταληκτική για την ανακοίνωση αποτελεσμάτων 6μήνου.

Εχει τη σημασία του το γεγονός ότι, με βάση τις χθεσινές τιμές, σε μόλις δύο χαρτιά του δείκτη οι επενδυτές κάνουν θετικό «ταμείο» για τον Σεπτέμβριο. Το δεύτερο είναι η Motor Oil (24 ευρώ). Στο ίδιο διάστημα, για εννέα μετοχές οι μηνιαίες απώλειες είναι μεγαλύτερες του 10%, φτάνοντας έως 21,25% στην περίπτωση της Viohalco.

Για «Κόκκινο Σεπτέμβρη» κάνουν λόγο χρηματιστές, που εκτός όλων των άλλων αποδίδουν λόγο και στις... αστοχίες που προέκυψαν στη διάρκειά του (κυρίως από Αlumil, Epsilon Net, ΕΛΤΟΝ), στην ισχυρή πιθανότητα να ακολουθήσουν δύσκολα 3μηνα αποτελεσμάτων, από τη στιγμή που για πληθώρα εισηγμένων δεν πρόκειται να επαναληφθούν τα «ουρανοκατέβατα κέρδη» του 2022.

Για αυτό και παραμένουν επιφυλακτικοί, δικαιολογούν τη στάση αναμονής των διαχειριστών ξένων χαρτοφυλακίων -στην πλειονότητά τους-, όπως αυτή αποτυπώνεται καθημερινά στους μέτριους τζίρους, τις αυστηρά στοχευμένες επιλογές τους -σε 4, το πολύ 6 μετοχές/εισηγμένες.

Ο Στέφανος Κοτζαμάνης εξηγεί πώς τα περυσινά υψηλά έκτακτα κέρδη αλλοιώνουν την εικόνα του φετινού 6μήου, αναφέρεται δε στους κλάδους-οδηγούς και σε αυτούς που δοκιμάζονται. Προσέγγιση του Στέφανου που συνάδει με την τακτική των επιλεκτικών κινήσεων των επενδυτών, στη διαμόρφωση μιας αγοράς πολλαπλών ταχυτήτων. Καθαρό οικονομικό αποτέλεσμα, σχέση δανεισμού/ιδίων κεφαλαίων-ταμείου, προοπτικές που είναι σαφές πως αποτελούν κριτήρια επιλογής (ή μη) μίας εισηγμένης, για αυτό και το ανάλογο χρηματιστηριακό αποτέλεσμα.

ΑΔΜΗΕ, ΟΛΠ, Loulis Mills μεταξύ των εταιρειών που ανακοινώνουν μεγέθη 6μήνου, σήμερα ξεκινούν οι εγγραφές για την αμκ της Optima Bank και εισαγωγή στο ΧΑ, αύριο η Investor's Day για τον όμιλο ΤΙΤΑΝ, σε κύκλο παρουσίασης σε θεσμικούς η διοίκηση της Ideal Holdings, τιμολόγηση αποτελεσμάτων (ΚΡΙ-ΚΡΙ, Ideal Holdings, Μαθιός κ.α.) αυτές τις τελευταίες συνεδριάσεις Σεπτεμβρίου. Ζητούμενη, για σήμερα-Παρασκευή, η επιβεβαίωση (ή όχι) στηρίξεων, με τις 1.182 μονάδες του ΓΔ σημείο ανοδικής διόρθωσης από τη συνεδρίαση της Πέμπτης 21 Σεπτεμβρίου.

Στο 6,17% η μέχρι και χθες μηνιαία διόρθωση για τον ΓΔ, με 5,38% για τον FTSE25 και 8,38% για τον ΔΤΡ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v