Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Νέα δοκιμασία για τις 1.200 μονάδες

Στο «κόκκινο» ξανά ο Γενικός Δείκτης, με τις τραπεζικές μετοχές στο επίκεντρο των πιέσεων. Ιδιαίτερα περιορισμένος ο τζίρος. Ισχυρές πιέσεις και σε Viohalco, ΔΕΗ, Mytilineos, Τιτάν.

Χρηματιστήριο: Νέα δοκιμασία για τις 1.200 μονάδες

Εξαιρετικά βραχύβια αποδεικνύεται η αντίδραση της Παρασκευής, καθώς σήμερα και μετά το ήπια ανοδικό ξεκίνημα, οι εν δυνάμει πωλητές δείχνουν να παίρνουν περισσότερες πρωτοβουλίες και ο Δείκτης γύρισε σε αρνητικό πρόσημο, βάζοντας και πάλι σε δοκιμασία το ψυχολογικό όριο των 1.200 μονάδων.

Σε αυτή την αλλαγή κλίματος, σημαντικό ρόλο παίζει και το γύρισμα των κύριων Ευρωπαϊκών Αγορών σε αρνητικό πρόσημο, με τους εκεί επενδυτές να παρακολουθούν τη νέα ανοδική κίνηση των αποδόσεων στην Αγορά ομολόγων, αλλά και την επιστροφή των αγοραστών στο Πετρέλαιο.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., μπορεί ο Γενικός Δείκτης να ξεκίνησε τις σημερινές συναλλαγές με ήπια ανοδικές διαθέσεις, που τον έφεραν μέχρι τις 1.217,28 μονάδες (+0,66%), όμως λίγο μετά τις 12:00 γύρισε σε αρνητικό πρόσημο και την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, δοκιμάζει τιμές οριακά χαμηλότερα από το όριο των 1.200 μονάδων, βάζοντας σε πίεση τους σημερινούς πρωινούς αγοραστές - traders, που πίστεψαν ότι η αντίδραση της Παρασκευής μπορεί να έχει και συνέχεια.

Σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα παραμένει η καθαρή αξία συναλλαγών, καθώς από τον συνολικό τζίρο των 25 εκατ., τα 8,5 εκατ. αφορούν «πακέτα» (ΕΤΕ, ΙΝΚΑΤ, ΜΠΕΛΑ, ΕΛΠΕ).

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το σύνολο των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με θετική μεταβολή παραμένουν μόνο οι ΕΛΠΕ (+0,13%), ΣΑΡ (+0,22%), ΤΕΝΕΡΓ (+0,34%) και CENER (+0,15%), ενώ από τους τίτλους που υποχωρούν προς χαμηλότερα επίπεδα, τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι ΕΥΡΩΒ (-1,34%), ΠΕΙΡ (-2,70%), ΒΙΟ (-1,51%), ΔΕΗ (-1,89%), ΕΛΧΑ (-1,64%), ΚΟΥΕΣ (-1,25%), ΛΑΜΔΑ (-1,14%), ΜΥΤΙΛ (-1,78%), ΟΤΟΕΛ (-1,07%) και TITC (-1,81%).

Δεν ενθουσιάζει η «μεγάλη εικόνα» του ταμπλό, με τις πτωτικές μετοχές (79) να είναι υπερδιπλάσιες των ανοδικών (38), αναλογία που δεν αποκλείεται να επιδεινωθεί στη συνέχεια, αν ο Δείκτης κινηθεί προς ακόμα χαμηλότερα επίπεδα.

Χαμηλό το συναλλακτικό ενδιαφέρον στην Αγορά Παραγώγων, όπου το συμβόλαιο του FTSE25, λήξεως 20/10, έχει διακινήσει 298 τεμ. Παραμένουν με μηδενικές συναλλαγές το συμβόλαιο του ΔΤΡ, λήξης 15/12, αλλά και το συμβόλαιο του MSCI, λήξης 20/10.

Αυξημένη προσοχή θα χρειαστεί το υπόλοιπο της συνεδρίασης, καθώς παραμονή του Δείκτη χαμηλότερα των 1.200 μονάδων δεν αποκλείεται να πυκνώσει τις τάξεις των εν δυνάμει πωλητών.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v