Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα τραπεζοβαρής βουτιά στο Χρηματιστήριο

Καθοδικά συνεχίζει η εγχώρια αγορά με τον ΔΤΡ να χάνει 2%. Στα 78 εκατ. οι συναλλαγές. Θετική εξαίρεση Titan και Lamda μετά τις εταιρικές ανακοινώσεις. Πώς διαμορφώνονται τα τεχνικά δεδομένα.

Νέα τραπεζοβαρής βουτιά στο Χρηματιστήριο

Κατά το χθεσινό μετασυνεδριακό σχόλιο, μεταξύ άλλων, η στήλη ανέφερε, “ο ΓΔΧΑ δοκίμασε για τρίτη συνεδρίαση, στις τελευταίες έξι, τιμές χαμηλότερα από τις 1200 μονάδες, ενεργοποιώντας αντανακλαστικά αντίδρασης, έστω και τεχνικού χαρακτήρα. Εξαιρετικά επιφυλακτικοί δηλώνουν οι περισσότεροι αναλυτές, επισημαίνοντας το χρηματιστηριακό αξίωμα που θέλει ‘τη στήριξη που δοκιμάζεται συνεχώς, τελικά να διασπάται’, ενώ ταυτόχρονα επισημαίνουν την συνεχιζόμενη επιφυλακτική εικόνα των Διεθνών Αγορών”.

Δυστυχώς η σημερινή συνεδρίαση ήλθε να επιβεβαιώσει τις ανησυχίες του γράφοντος και αυτό που απέφυγε κατά τις προηγούμενες συνεδριάσεις ο Γενικός Δείκτης, δεν το γλύτωσε σήμερα, καθώς η νέα βουτιά μέχρι τις παρυφές των 1185 μονάδων, δεν έφερε την ίδια κινητοποίηση από πλευράς αγοραστών και το τελικό κλείσιμο χαμηλότερα των 1200 μονάδων, φάνηκε σαν απόλυτα αναμενόμενη κατάληξη.

Να σημειωθεί ότι το σημερινό κλείσιμο του ΓΔΧΑ σηματοδοτεί νέα χαμηλά τετραμήνου, με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 24/5/2023 και στις 1191,83 μονάδες.

Συνεχίζεται η επιφυλακτική εικόνα και η αδυναμία απεγκλωβισμού από τα πρόσφατα χαμηλά, για τις κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, με τους εκεί επενδυτές να περιμένουν την ανακοίνωση των επόμενων μάκρο, προκειμένου να ψυχανεμιστούν τις κινήσεις των Κεντρικών Τραπεζών.

Σε κάθε περίπτωση, η προκαταρκτική έκθεση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του Σεπτεμβρίου για την Ευρωζώνη και η έκθεση Αυγούστου για τον πληθωριστικό Δείκτη Προσωπικών Καταναλωτικών Δαπανών (PCE) στις ΗΠΑ, είναι τα επόμενα στοιχεία που αναμένουν Αγορές και Κεντρικές Τράπεζες. Και τα δύο στοιχεία είναι προγραμματισμένο να δημοσιευτούν αύριο Παρασκευή.

Σύμφωνα με τον Μάνο Χατζηδάκη (Beta Sec.), “την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου θα ανακοινωθούν τα στοιχεία πληθωρισμού στις ΗΠΑ, τα οποία θα είναι καθοριστικά για το αν θα δούμε ‘πλατύσκαλο’ και στο βάθος αποκλιμάκωση, ή το ταξίδι ανόδου των επιτοκίων θα συνεχιστεί. Σε κάθε περίπτωση η ανακοίνωση αυτή έρχεται κοντά στο τέλος της διαχειριστικής περιόδου και ως εκ τούτου θα φτιάξει κλίμα ανάλογο με την τάση που θα δείξουν τα νούμερα”.

Επιστρέφοντας “εντός των τειχών”, δεν υπάρχει αμφιβολία πως η εικόνα των τελευταίων συνεδριάσεων, έχει μειώσει δραματικά τις τάξεις των συγκρατημένα αισιόδοξων.

Την ίδια ώρα, οι περισσότεροι traders που κινούνται σε αυστηρά βραχυπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα, εμφανίζονται αγοραστές στο ξεκίνημα των συναλλαγών, αλλά αναγκάζονται να ακολουθήσουν με ρευστοποιήσεις, προκειμένου να προστατέψουν το κεφάλαιο που διαχειρίζονται, δημιουργώντας ανατροφοδοτούμενη πτωτική τάση.

Ακόμα περισσότερη κλίση πήρε η τεχνική εικόνα της Αγοράς, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τα χαρτοφυλάκια που επιμένουν να κινούνται με γνώμονα τις τεχνικές ενδείξεις και αν δεν υπάρξει κάποια εντυπωσιακή έκπληξη, μάλλον θα μπουν σε δοκιμασία οι επόμενες στηρίξεις στις 1180, 1162 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1148 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 ημερών).

Σύμφωνα με την Solidus Sec., “η Ελληνική Αγορά συνεχίζει για βρίσκεται σε ‘sell status’. Η απώλειες της στήριξης στις 1210 μονάδες, θα μπορούσε να την οδηγήσει προς την επόμενη σημαντική περιοχή στις 1130 μονάδες, με ενδιάμεση στήριξη το 1175±. Αλλαγή της κατάστασης αυτής θα μπορούσε να συμβεί, με τα σημερινά δεδομένα, με την κατοχύρωση της περιοχής του 1310”.

Σε επίπεδο εταιρικών αποτελεσμάτων, υπάρχει ένα ‘μούδιασμα’ μετά την ανακοίνωση των εξαμηνιαίων αποτελεσμάτων, καθώς για τις Εταιρείες που είχαν ευνοηθεί σημαντικά πέρυσι από τις πολύ υψηλές τιμές της Ενέργειας, του Πετρελαίου και των Μετάλλων, αλλά και από τον κορωνοϊό, η μείωση των κερδών είναι υψηλότερη και σε μερικές περιπτώσεις πολύ υψηλότερη, από την αναμενόμενη σημαντικότερος λόγος της υποχώρησης των τιμών στο Χ.Α. είναι η δημοσίευση των εξαμηνιαίων αποτελεσμάτων, όπου οι απογοητεύσεις είναι σαφώς περισσότερες από τις ευχάριστες εκπλήξεις. Ταυτόχρονα, έχουν αρχίσει να φαίνονται οι επιπτώσεις του πληθωρισμού και της αύξησης των επιτοκίων σε πολλές περιπτώσεις”, τονίζει η HellenicAmerican Sec.

Σε αυτή την περίπτωση, οι αδάνειστες Εταιρείες του ταμπλώ, παίζουν με σχετικό πλεονέκτημα, αλλά σε μία “ρηχή” Αγορά, όπως το Χ.Α. και αυτές υφίστανται τις συνέπειες της αλλαγής του κλίματος.

Απομένει μόλις μία συνεδρίαση για την συμπλήρωση του χρηματιστηριακού εννεαμήνου και μένει να φανεί αν θα επιχειρηθεί “καλλωπισμός” των αποτιμήσεων και εξωραϊσμός των σημαντικών απωλειών του Σεπτεμβρίου, όμως ακόμα και αν συμβεί κάτι τέτοιο, δύσκολα θα επιστρέψουν αυτοί που επέλεξαν να ρευστοποιήσουν και να παρακολουθήσουν τις εξελίξεις με μειωμένες θέσεις.

Στην παρούσα φάση και όσο συνεχίζουν να επιδεινώνονται κλίμα και ψυχολογία, ακόμα και τα θετικά αποτελέσματα που ανακοινώνονται από τις Εισηγμένες, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα έχουν αντίκτυπο στο ταμπλώ. Αντίθετα οι απογοητεύσεις, θα φέρνουν έως και επιθετικές πωλήσεις, κάτι που επιβεβαιώθηκε και σήμερα σε αρκετές περιπτώσεις Εισηγμένων.

Στα υπόλοιπα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, η επιμονή του τζίρου στα χαμηλά επίπεδα των τελευταίων ημερών και η συνεχιζόμενη κακή εικόνα στο συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι του ταμπλώ.

Εξαιρετικά βραχύβια αποδείχθηκε η αποκλιμάκωση των τιμών και σήμερα σημειώνεται νέα ανοδική κίνηση των αποδόσεων στην Αγορά ομολόγων, για όλους τους Εκδότες. Πιο συγκεκριμένα, στο 5,11% ανηφορίζει η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,65% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 4,435% σκαρφαλώνει η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1208,7 (+0,38%) και 1185,04 μονάδων (-1,42%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1192,53 (-0,96%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1193,32 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,90%.

Ο τζίρος στα 77,5 εκατ., από τα οποία τα 6,2 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΚΡΙ, ΔΕΗ, ΜΟΗ, ΙΝΚΑΤ, ΕΝΤΕΡ, ΜΠΕΛΑ, ΤΕΝΕΡΓ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ), ενώ οι ΑΛΦΑ, ΠΕΙΡ και ΜΥΤΙΛ απασχόλησαν το 35% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 77,5 εκατ., τα 69,9 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Μία ακόμη συνεδρίαση μεταβλητότητας, καθώς η Αγορά δε μπορεί να βελτιώσει το momentum της και εξακολουθεί να ακολουθεί τις διεθνείς τάσεις. Το ενδιαφέρον στο εσωτερικό είναι στραμμένο στη δημόσια εγγραφή της Optima Bank και στα εταιρικά αποτελέσματα”, κατά την εκτίμηση της Beta Sec.

Στις ΗΠΑ ανακοινώθηκε το αναθεωρημένο ΑΕΠ του 2ου τριμήνου και στη Γερμανία ο πληθωρισμός Σεπτεμβρίου. Η περιδίνηση της Παγκόσμιας Οικονομίας πλήττει όλες τις Αγορές του Πλανήτη. Αναπόφευκτα, το Χ.Α. έχασε την αναμέτρηση με τις 1200 μονάδες, αντί του πιθανολογούμενου καλλωπισμού στις τελευταίες συνεδριάσεις του 9μηνου”, αναφέρει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Όσο ασταμάτητο υπήρξε το ανοδικό σερί του Γενικού Δείκτη, άλλο τόσο ‘one-way’ είναι και το καθοδικό που βρίσκεται σε εξέλιξη, όπως επισημαίνει ο Πέτρος Στεριώτης.

Τα "ζητήματα" που έφεραν τον Γενικό Δείκτη σε χαμηλά τετραμήνου δεν είναι μόνον "εσωτερικά", αλλά πρωτίστως, εκτιμούμε, διεθνούς υφής και σχετίζονται με τα επιτόκια.

Αυτά ήταν γνωστά σε όλους τους επενδυτές, αλλά εκείνοι κώφευαν, αγνοώντας την ακρίβεια στο κόστος του χρήματος, προκειμένου να δώσουν την πρωτοκαθεδρία της Παγκόσμιας επενδυτικής ατζέντας στην Α.Ι. (τεχνητή νοημοσύνη), τις Αμερικανικές εκλογές κλπ, προκειμένου να οδηγήσουν τις μετοχικές αποτιμήσεις υψηλότερα.

Όμως, τα υπό ανελέητη πίεση διεθνή Κρατικά ομόλογα είναι ο "ελέφαντας στο δωμάτιο" και η βαρύτητα και η προβλεπτική τους δεινότητα τέτοιες, που δεν θα μπορούσαν να αγνοηθούν για πολύ καιρό ακόμη.

Στα καθ' ημάς, η Αγορά "διψούσε" για θετικές εξελίξεις, τις οποίες πήρε μετά από 10 - 15 "πονεμένα" χρόνια, οι αναβαθμίσεις κατέφτασαν δημιουργώντας προσδοκίες, αλλά αυτό που δεν είδαμε σε αξιόλογο βαθμό είναι η προσέλκυση "φρέσκου" χρήματος και νομοτελειακά η συγκυρία έχει οδηγήσει σε απώλεια ακόμη και του εκατοστάρη ΚΜΟ με άγριες διαθέσεις και πλέον με σαφή κατεύθυνση τον διακοσάρη, που συμπίπτει με το προ-Τεμπών υψηλό.

Για τον Οκτώβριο που έρχεται, η εποχικότητα είναι αρνητική, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αυτή θα επιβεβαιωθεί και φέτος.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, με το Πετρέλαιο κοντά στα $100/βαρέλι και με τα παρεμβατικά επιτόκια ήδη σε υψηλά πολλών δεκαετιών, δε μπορούμε να εκφράσουμε ιδιαίτερη αισιοδοξία για τον Γενικό Δείκτη και ενώ τα ‘αφηγήματα’ της ‘Παγκόσμιας πρωταθλήτριας’, Λεωφόρου Αθηνών και της αυτονόμησης του Χ.Α. από τα Ξένα, έχουν αρχίσει να ‘μπαγιατεύουν’ επικίνδυνα”, όπως τονίζει ο κ. Στεριώτης (CEO Κυπριακής ΕΠΕΥ).

Περιήγηση στους “πάνω ορόφους” της Αγοράς

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (9,6), ακολουθούμενη από ΟΤΕ (5,8), ΟΠΑΠ (5,7), Eurobank (5,4), Εθνική (4,9), Μυτιληναίο (4,9), ΔΕΗ (3,6), Πειραιώς (3,5), Jumbo (3,4), Alpha Bank (2,9), Motor Oil (2,6), Ελ. Πετρέλαια (2,3) και ΤΕΝΕΡΓ (1,7 δισ. ευρώ).

Ξεκινώντας από τις Βαρύδεικτες Τραπεζικές μετοχές, αυτές άλλαξαν και τα δύο πρόσημα κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, με την τελική εικόνα να μην αφήνει περιθώρια αμφιβολιών για την απόλυτη επικράτηση των “sellers” (Alpha Bank -2,80%, Εθνική -2,60%, Eurobank -0,72%, Πειραιώς -2,40%).

Μεταξύ 939,74 (+0,83%) και 910,3 μονάδων (-2,33%) κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 914,75 (-1,85%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 913,35 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 2%.

Ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο σήμα πώλησης, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 988 μονάδων. Η επόμενη στήριξη στις 901 - 890 μονάδες (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Οι αντιστάσεις στις 999, 1026 1083, 1117, 1137, 1180, 1191 και 1250 μονάδες.

Οριακά καλύτερη η τελική εικόνα στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού 25αρη, όπου με θετική μεταβολή διασώθηκαν οι ΛΑΜΔΑ (+1,71%), ΟΤΕ (+0,37%), ΤΕΝΕΡΓ (+0,35%) και TITC (+3,02%).

Απογοήτευσαν τα αποτελέσματα εξαμήνου που ανακοίνωσε η ΕΥΔΑΠ (-1,90%) και αυτό φάνηκε στο ταμπλώ, με τον τίτλο να υποχωρεί σε νέα χαμηλά 42 μηνών. Η επόμενη στήριξη στα 5,15 ευρώ και η σημαντική αντίσταση στη ζώνη 6,69 – 6,75, μέσα στην οποία “στριμώχνονται” οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών και το ημερήσιο “stop short”.

Τέσσερις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για τον τίτλο της Μυτιληναίος (-1,62%), με τον τίτλο να υποχωρεί σε χαμηλά διμήνου. Η μετοχή γύρισε σε ημερήσιο “short” με “stop” τα 36,50 ευρώ. Η επόμενη, κοντινή, στήριξη στα 33,34 ευρώ.

Ο μοναδικός τίτλος από την υψηλή κεφαλαιοποίηση που κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, ήταν αυτός της TITC (+3,02%). Στα 17,68 ευρώ το ημερήσιο “stop short”, στα 16,10 ευρώ η πρώτη σημαντική στήριξη (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις, προηγείται η ΔΟΜΙΚ (+298,77%) ακολουθούμενη από ΜΙΓ (+149,53%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+125,07%), CENER (+116,56%), ΓΚΜΕΖΖ (+114,78%), ΙΝΚΑΤ (+105,48%) και ΚΛΜ (+105,08%).

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις

Από σήμερα, εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση στην ΕΝ.Α. του Χ.Α. οι 10.005.765 νέες (ΚO) μετοχές της Foodlink (-4,76%) που προέκυψαν από την πρόσφατη Α.Μ.Κ. με καταβολή μετρητών και δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων. Το νέο σύνολο εισηγμένων μετοχών της Εταιρείας που είναι διαπραγματεύσιμες στην ΕΝ.Α. του Χ.Α. ανέρχεται σε 33.352.551.

Μετά την αποσφράγιση, το ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ αποφάσισε την ανακήρυξη του ΟΛΘ ως προτιμητέου Επενδυτή για την απόκτηση 67% των μετοχών του Ο.Λ.Β. Α.Ε έναντι τιμήματος 51 εκατ. ευρώ. Το ΔΣ ανακήρυξε, επίσης, την Κοινοπραξία “Goldair Cargo A.E. – Goldair Handling Α.Ε.” ως επιλαχόντα προτιμητέο Επενδυτή.

Η Αγορά εξέλαβε σαν ακριβή την απόκτηση του 67% του ΟΛΒ από τον ΟΛΘ (-2,44% και ο υψηλότερος όγκος του τελευταίου διμήνου), που έφθασε να υποχωρεί μέχρι τα 23,40 ευρώ (-4,88%).

Συνεχίζει ο επιθετικός πωλητής σε ΜΑΘΙΟ (-15,87%).

Έξι οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για ΕΝΤΕΡ (-1,85%).

Τρεις συνεχόμενες θετικές συνεδριάσεις για Epsilon Net (+1,08%) και Εβροφάρμα (+1,52%).

Αύξησε συναλλαγές η Lavipharm (+1,82%).

Τελευταίο αρνητικό κλείσιμο στις 22/9 για ΜΠΛΕΚΕΔΡΟΣ (+4,80%).

Επιστροφή αγοραστών σε Moda Bagno (+6,17%), Frigoglass (+2,67%), Κέκροπα (+4,31%), Αλουμύλ (+4,31%) και ΣΑΝΜΕΖΖ (+3,45%).

Δεν έπεισαν οι αγοραστές σε ΠΛΑΚΡ (+5,26%), REALCONS (+3,43%), ΕΛΙΝ (+2,36%), ΜΕΡΚΟ (+2,58%), ΡΕΒΟΙΛ (+1,35%), ΣΠΙ (+2,08%), ΒΙΟΣΚ (+1,66%), ΑΣΚΟ (+1,34%), ΧΑΙΔΕ (+0,89%), ΒΙΟΚΑ (+1,83%) και ΤΖΚΑ (+1,64%).

Τα αποτελέσματα εξαμήνου έστειλαν τον ΟΛΠ (+0,69%) μέχρι τα 22,30 ευρώ (+3,24%), αλλά ο πωλητής επέστρεψε δριμύτερος.

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης διατηρεί το ημερήσιο σήμα πώλησης το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1240 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1180 – 1165 και 1161 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι αντιστάσεις στις 1267, 1282, 1326, 1350, 1366, 1379 και 1400 μονάδες.

Με ημερήσιο σήμα πώλησης και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή υψηλότερα των 3043 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 2960, 2843 – 2840 και 2816 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι επόμενες αντιστάσεις στις 3050, 3088, 3219, 3350 και 3441 μονάδες.

Μια ματιά στις Διεθνείς Αγορές

Με απόλυτη επικράτηση των πωλητών, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού. Αργία στην Ν. Κορέα.

Μικρά κέρδη στην Ευρώπη, με διαθέσεις αντίδρασης οι δείκτες στην Wall Street.

Διορθώνει από τα υψηλά 10 μηνών το Πετρέλαιο, προς το 1,0575 αντιδρά το Ευρώ, έναντι του Δολαρίου.

Προς τα $1880 υποχωρεί ο Χρυσός (σε χαμηλά εξαμήνου), προς τα $22,75 το Ασήμι.

Στα $26900 ανηφορίζει το Bitcoin, προς τα $1650 το Ethereum.Μικρή πτώση κατέγραψε τον Σεπτέμβριο ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στην Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως ενημέρωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στη Ζώνη του Ευρώ, το ποσοστό μειώθηκε κατά 1,8 ποσοστιαίες μονάδες, στο -17,8, ενώ στην ΕΕ, από το -17,1 του Αυγούστου, στο -18,7.

Με ύφεση θα ολοκληρωθεί το έτος για τη Γερμανική Οικονομία, εκτιμούν τα κορυφαία Οικονομικά Ινστιτούτα της Χώρας, αναθεωρώντας την Εαρινή τους εκτίμηση κατά 0,9 μονάδες, στο -0,6%. Προβλέπουν ωστόσο επιστροφή στην ανάπτυξη το 2024.

Ο πληθωρισμός στη Γερμανία βούτηξε στο χαμηλότερο επίπεδο των δύο τελευταίων ετών, από το 6,4% τον Αύγουστο, στο 4,3% τον Σεπτέμβριο. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν πτώση στο 4,5%.

Ο αριθμός των Αμερικανών που έλαβαν επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ σημείωσε οριακή άνοδο. Ειδικότερα, οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας ενισχύθηκαν κατά 2000, στις 204000, την εβδομάδα που έληξε στις 23 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε το Υπουργείο Εργασίας. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters τοποθετούσαν τις αιτήσεις στις 215000.

Η Αμερικανική Οικονομία συνέχισε να αναπτύσσεται με αρκετά ισχυρό ρυθμό το β' τρίμηνο του έτους, όπως έδειξε η τελευταία μέτρηση της Κυβέρνησης των ΗΠΑ. Ειδικότερα, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 2,1% το β' τρίμηνο, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εμπορίου.

Τα συμβόλαια για την αγορά κατοικιών τα οποία θα εκτελεστούν μετά από έναν, ή δύο μήνες κατέγραψαν μεγάλη πτώση στις ΗΠΑ τον Αύγουστο. Η Εθνική Ένωση Μεσιτών (NAR) ανακοίνωσε ότι ο δείκτης επικείμενων πωλήσεων κατοικιών, με βάση τα υπογεγραμμένα συμβόλαια, βούτηξε 7,1% τον Αύγουστο, σε σχέση με τον Ιούλιο στις 71,8 μονάδες. Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει ότι τα συμβόλαια θα υποχωρήσουν κατά 0,8%. Σε σχέση με τον Αύγουστο του 2022, οι πωλήσεις υποχώρησαν κατά 18,7%.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση αφαίρεσε από τη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 0,8 δισ., στα 81,3 δισ. ευρώ.

Μετά από μια πολύ ισχυρή ανάπτυξη του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) της Ελλάδας το δεύτερο τρίμηνο, που ήταν υψηλότερη από το αναμενόμενο (+1,3% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο), η UniCredit Bank βελτιώνει τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη του ΑΕΠ της Ελλάδας για το 2023, αυξάνοντάς τες κατά 0,6 ποσοστιαίες μονάδες, φθάνοντας το ποσοστό στο 2,4%.

“Η επιτάχυνση κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους θα αντισταθμίσει τις αναθεωρήσεις προς τα κάτω που κάνουμε για το δεύτερο εξάμηνο. Για τον επόμενο χρόνο, αναθεωρούμε την πρόβλεψή μας για την ανάπτυξη του ΑΕΠ στο 1,4% (έναντι του προηγούμενου 1,5%), λόγω της ασθενέστερης επίδρασης των εξαγωγών”, σημειώνει η Τράπεζα.

Αβεβαιότητες τόσο σε δημοσιονομικό επίπεδο, όσο και σε όρους ρυθμού ανάπτυξης την Ελληνικής Οικονομίας, γεννούν οι καταστροφικές επιπτώσεις από τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες των τελευταίων ετών, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή. Με τα έως τώρα δεδομένα, οι στόχοι του προϋπολογισμού για ρυθμό ανάπτυξης 2,3% και πρωτογενές αποτέλεσμα 0,7% του ΑΕΠ φαίνεται να επιτυγχάνονται, υπό την προϋπόθεση μιας σειράς λεπτών χειρισμών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΕΕΕ και ΚΟΥΕΣ και με το αρνητικό η TITC. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο υψηλό ημέρας έκλεισε η Lamda Development και στο χαμηλό ο ΟΠΑΠ.

Όχι ικανοποιητική η τελική εικόνα με 39 ανοδικούς τίτλους, έναντι 74 πτωτικών, ενώ 9 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 3%.

----ΧΠΑ

Πτωτικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν αύξηση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (46.516 συμβόλαια).

Στα 2.141 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 2.087 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Οκτώβριος).

Στα 1.433 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.433 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Στα 85 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 85 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Οκτώβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 1.466, 989 για τον Οκτώβριο και 477 για τον Νοέμβριο τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.894), κινήθηκε μεταξύ 2.873 και 2.929,5 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 25 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 70, 70 για τον Δεκέμβριο και 0 για τον Μάρτιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 915), κινήθηκε μεταξύ 915 και 958 μονάδων.

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Οκτώβριο, 0 για τον Νοέμβριο, 0 για τον Δεκέμβριο και 0 για τον Ιανουάριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 4.679).

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (27.534), Eurobank (3.678), Πειραιώς (7.546), Εθνική (1.953), ΔΕΗ (929), Ιντρακάτ (300), Αεροπορία Αιγαίου (957), Μυτιληναίο (720), ΑΔΜΗΕ (1.098), Τέρνα Ενεργειακή (511), ΟΠΑΠ (170), ΕΛΧΑ (309), ΕΧΑΕ (103), Motor Oil (113).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 159.679, Πειραιώς 58.414, Eurobank 33.722, Εθνική 17.655, ΔΕΗ 21.026, ΑΔΜΗΕ 18.214, Τέρνα Ενεργειακή 15.519.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 60.220.726 τεμ., (από 60.096.560 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.279.023 τεμ. (1.279.023), Eurobank 34.120.608 τεμ. (34.120.608), ΟΠΑΠ 1.560.706 τεμ. (1.562.593), Εθνική 10.261.148 τεμ. (10.243.583), ΟΤΕ 1.803.393 τεμ. (1.812.903), Πειραιώς 1.379.230 τεμ. (1.778.473).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v