Παιχνίδι window dressing στο Χρηματιστήριο

Προσπάθεια ανασύνταξης στην εγχώρια αγορά, με διεθνή ευνοϊκό άνεμο. Η εικόνα των μετοχών τελευταία συνεδρίαση μηνός, 3μήνου/9μήνου, καθώς επιχειρείται ανάσχεση πωλήσεων.

Παιχνίδι window dressing στο Χρηματιστήριο

Προσπάθεια αντίδρασης στα ευρωπαϊκά, σε ανάλογο ρυθμό οι επενδυτές στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Σε συνέχεια της χθεσινής, μετά από ένα σερί 5 συνεδριάσεων στο «κόκκινο», οι προσδοκίες των long στρέφονται στον πληθωρισμό. Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για τον γερμανικό δείκτη αφήνουν ένα μικρό ενδεχόμενο άμβλυνσης της επιθετικής τακτικής των κεντρικών τραπεζιτών, με αποτέλεσμα στη Φρανκφούρτη οι αγοραστές να ωθούν τον DAX κατά 0,62% υψηλότερα στις 15.422 μονάδες.

Σε αυτό το περιβάλλον εκτός, εντός επιχειρείται η ανάσχεση των πωλήσεων, μένει να φανεί εάν στη συνέχεια της συνεδρίασης θα ενταθούν οι αγορές (ή όχι), σε μια προσπάθεια window dressing, εξωραϊσμού της εικόνας. Τελευταία συνεδρίαση μηνός/3μήνου και 9μήνου, με ιδιαιτερότητες εν μέσω διαδικασίας εγγραφών στην αμκ της Optima Bank, με ό,τι αυτό φάνηκε να σημαίνει τις προηγούμενες δύο συνεδριάσεις.

Σε «ρηχή» αγορά, με τον μέσο ημερήσιο τζίρο στα 75 εκατ., η σχετική διαδικασία εύλογα «μετρά» ανάλογα και μάλιστα σε ξεκάθαρα διορθωτικό κύκλο.

Στα 7 εκατ. η αξία συναλλαγών στο ημίωρο, χωρίς προσυμφωνημένες εντολές, με επικέντρωση στις συνήθεις 4-6 επιλογές των επενδυτών.

Από τις 1.195,53 έως και 7 μονάδες υψηλότερα για τον ΓΔ, με εντολές πωλητών - αγοραστών πέριξ των 1.200 μονάδων.

Θυμίζοντας το «υψηλό έτους» στις 1.351,68 μονάδες και τη διόρθωση που ακολούθησε από τα τέλη Ιουλίου και μετά -σε δύο φάσεις.

Στα κρας τεστ στα κρίσιμα τεχνικά επίπεδα για ΔΤΡ και ΓΔ αναφέρεται ο Γιώργος Α. Σαββάκης, από τις 2.900,31 ο FTSE25, από τις 915,88 μονάδες ο ΔΤΡ.

Ανοδική διόρθωση μέχρι τις 10:50, χρονικό σημείο που τις προηγούμενες ημέρες ενεργοποιούνται εντολές πώλησης, με συνέπεια τη δοκιμασία των αντοχών και τη διολίσθηση χαμηλότερα. Σχηματισμός τύπου Λ και στην αρχή της σημερινής συνεδρίασης, με χρηματιστές να παραπέμπουν σε πωλήσεις κυρίως από την πλευρά διαχειριστών αμοιβαίων. «Κλείσιμο» 3μήνου και 9μήνου γαρ...

Μικτές τάσεις για τα τραπεζικά χαρτιά, ανάλογες μεταξύ των blue chips, με σηματωρούς της κατηγορίας στα όρια (μηνιαίων) στηρίξεων.

Αγορές σε Alpha Bank (1,256), πωλήσεις σε Πειραιώς (2,754), αγοραστές σε ΟΠΑΠ (15,63), πωλητές σε Mytilineos (33,88), εικόνα ενδεικτική της τάσης που διαμορφώνεται για τους τίτλους του δείκτη.

Προσπάθεια ανασύνταξης και στα mid caps, σημειωτέον ότι ο FTMidCap διορθώνει 10,22% σε διάστημα μηνός, καθώς χαρτιά-σηματωροί του δείκτη δοκιμάστηκαν το προηγούμενο διάστημα.

Με γνώμονα και τα οικονομικά αποτελέσματα 6μήνου η στάση των επενδυτών, άλλη μία ενδεικτική περίπτωση σήμερα αυτή της ΕΛΑΣΤΡΟΝ. Με αφορμή τα μεγέθη και η «βουτιά» της μετοχής με ανοιχτές εντολές πώλησης έως 12,35% στα 2,30 ευρώ.

Στα 59/32 η σχέση μετοχών με θετικό/αρνητικό πρόσημο, στα 8,9 εκατ. ευρώ η αξία συναλλαγών στις 11:20.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v