Χρηματιστήριο: Η εξαέρωση και το κρίσιμο στοίχημα του Οκτώβρη

Σήμα επανεισόδου ζητείται στην αγορά, που προέρχεται από πέντε πτωτικές εβδομάδες και χαμένα 9 δισ. κεφαλαιοποίησης. Τα όπλα των long, τα ορόσημα που δίνουν τάση και τα νέα δεδομένα.

Χρηματιστήριο: Η εξαέρωση και το κρίσιμο στοίχημα του Οκτώβρη

Η φοβία του Οκτωβρίου ή ο Οκτώβριος φονέας των αρκούδων; Την Τρίτη 31 του μηνός που θα γίνεται "ταμείο" στις διεθνείς αγορές, στο Χρηματιστήριο Αθηνών θα επιβεβαιωθεί ένα από τα 2 χαρακτηριστικά του, καθώς στην διεθνή ορολογία October phobia vs Bears killer είναι συνυφασμένοι με ορισμένα από τα ιστορικά κραχ αλλά και τις ισχυρότερες ανοδικές διορθώσεις, προοίμια μεγαλειωδών year's end rally.

Κατ' αρχήν τα δεδομένα του Σεπτεμβρίου ήταν συντριπτικά υπέρ των short, με απώλειες 5,02% για τον S&P500, με 3,18% για τον DAX και μεγαλύτερες 8,17% για τον ΓΔ.

Σε όρους αποτίμησης, στο ΧΑ τον Σεπτέμβριο εξαερώθηκαν περί τα 9 δισ. σε όρους αποτίμησης- στα 82,4 δισ. συνολικά- ενώ στα Αμοιβαία Κεφάλαια το Ενεργητικό μειώθηκε ανάλογα στα 13,9 δισ.

Από τις 1.209,34 μονάδες για τον ΓΔ, η εκκίνηση του Οκτωβρίου- με θετικό πρόσημο όμως 30% για το 2023. Από τις 2.933,29 για τον FTSE25-με θετικό πρόσημο 30,28% ενώ στο 43,34% για τον ΔΤΡ, από αρχή έτους.

Και οι 5 εβδομάδες του Σεπτεμβρίου στο "κόκκινο" , με μόλις μία από τις 25 μετοχές του δείκτη στο "πράσινο" (Motor Oil) και μόλις μία χωρίς μεταβολή (ΟΤΕ) με ζητούμενο το κατά πόσον οι σημαντικά χαμηλότερες αποτιμήσεις θα μπορούσε να αποτελέσουν (δυνητικά) σημεία εισόδου/επανατοποθέτησης traders, επενδυτών.

Με γνώμονα και τα οικονομικά αποτελέσματα 6μηνου, δίνεται η δυνατότητα της επιλογής κατ' αρχήν επενδυτικά αλλά και βραχυπρόθεσμα. Η ανοδική διόρθωση της Παρασκευής- για την πλειονότητα των αναλυτών ήταν αντίδραση στο πλαίσιο συνήθους window dressing- οι σημαντικές εντολές αγοράς κυρίως σε blue chips (Jumbo, ΟΠΑΠ, Mytilineos κ.α.) διαμορφώνουν τάση που-υπό προϋποθέσεις- θα μπορούσε να λειτουργήσει υπέρ των long αυτή την φορά.

Μετά τον ανάδρομο Σεπτέμβριο-όπως τον χαρακτήρισε ο Μάνος Χατζηδάκης- το στοίχημα του Οκτωβρίου αφορά τόσο τις "αρκούδες" όσο τους "ταύρους" των αγορών. Ιστορικά κραχ (λ.χ. 1929, 1987, 2008) αλλά και θεαματικές ανοδικές αντιδράσεις (λ.χ1966,1974,2001) αποδόθηκαν με ορολογία ως October phobia και Bears killer, δημιουργώντας ανάλογο σκηνικό προεξόφλησης για traders, επενδυτές.

Κατ' αρχήν, όσον αφορά στην Wall Street- με τον S&P500 στις 4.288,05 μονάδες- το ενδεχόμενο ενός shutdown αποφεύγεται- ως αναμενόταν άλλωστε- με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει βραχυπρόθεσμα, για την πρώτη εβδομάδα του μηνός. Την Παρασκευή ανακοινώνονται οι δείκτες απασχόλησης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ. Στην Ευρώπη- με τον DAX στις 15.386,58 μονάδες- η προσοχή πέφτει και στις εκλογές σε Βαυαρία, Εσση (τα πολυπληθέστερα, οικονομικά ισχυρότερα κρατίδια της Γερμανίας) εν μέσω πιέσεων (και) από την οικονομία. Την Τετάρτη ανακοινώνεται ο δείκτης οικονομικής δραστηριότητας στην Ευρώπη. Οι συγκρούσεις ευρωπαϊκών κρατών με στόχο την στήριξη της βιομηχανίας, όπως αναφέρεται σχετικά, είναι ενδεικτική του κλίματος στο εσωτερικό της Ενωσης.

Σε αυτό το διεθνές περιβάλλον, στην Αθήνα εμφανής είναι η σπουδή του οικονομικού επιτελείου να διασκεδάσει τις εντυπώσεις- σε θετική έκπληξη για τις αγορές/στο πλαίσιο του προϋπολογισμού 2024, αναφέρεται η Ελενα Λάσκαρη- μεταξύ άλλων το δημόσιο χρέος από τα 159% φέτος προβλέπεται στο 152,2% του ΑΕΠ τέλος του 2024 κ.λ.π

Για το ΧΑ η ακτινογραφία των οικονομικών αποτελεσμάτων 6μηνου, σύμφωνα με τον Στέφανο Κοτζαμάνη- έχει διπλή ανάγνωση, κρατώντας το ότι για 75 εισηγμένες βελτιώθηκαν τα μεγέθη (έχοντας ως συγκριτικό μειονέκτημα τα ισχυρά "ουρανοκατέβατα έσοδα" του 6μηνου 2022).

Τουρισμός, κατασκευές, πληροφορική, μεταφορές, υπηρεσίες συμβούλων ήταν οι κλάδοι, που σύμφωνα με τον Στέφανο ενισχύθηκαν. Δεδομένου του πιεστικού περιβάλλοντος από επιτόκια/πετρέλαιο έχει ενδιαφέρον το πως θα έχουν κινηθεί οι εισηγμένες το τρίτο 3μηνο.

Αρχής γενόμενης για το ΧΑ, από αύριο για έναν μήνα που περιλαμβάνει αρκετά ορόσημα-ικανά να επηρεάσουν την στάση των επενδυτών.

Στα 82,3 εκατ. η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών- κατά 20,9% μειωμένη σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη- είναι προφανές πως, από τα ζητούμενα είναι η αύξησή τους, η ενεργοποίηση των επενδυτών. Η παρακαταθήκη του Σεπτεμβρίου- investment grade από την DBRS, αρχή απο-επένδυσης ΤΧΣ από τις τράπεζες- πρώτη εισαγωγή τράπεζας από το 2006- έχει ενδιαφέρον εάν αξιοποιηθεί ανάλογα-κυρίως- από διαχειριστές ξένων funds. Θα φανεί εάν η τακτική τους τα τελευταία χρόνια θα μπορούσε να επαναληφθεί και φέτος, δλδ σταδιακό "χτίσιμο" θέσεων από χαμηλότερες τιμές τον Σεπτέμβριο και ανοδική διόρθωση από μέσα Οκτωβρίου μέχρι τέλη Νοεμβρίου.

Μέσα στο μήνα ολοκληρώνεται η πρώτη πράξη-από τις τέσσερις- της απο-επένδυσης του Ταμείου, κατά πάσα βεβαιότητα κλείνει με την απόκτηση του 1,4% του μ.κ από την Eurobank- εκτός συγκλονιστικού απροόπτου η δεύτερη θα αφορά την Εθνική.

Παράλληλα διεργασίες "τρέχουν" σε 2-3 επιχειρηματικά μέτωπα, μένει να φανεί εάν θα προκύψουν συμφωνίες/υπογραφές, στις 20 του μηνός αξιολογείται η οικονομία από την Standard & Poor's- με ότι μπορεί να σημαίνει η απόδοση ενός δεύτερου investment grade από "πιστοποιημένο" οίκο- Στις 25-26 η συνεδρίαση της ΕΚΤ στην Αθήνα- νομισματικής πολιτικής- θα έχει πολλαπλό ενδιαφέρον, θα μπορούσε να επηρεάσει και την αγορά.

Τεχνικά, σύμφωνα με το Μάνο Χατζηδάκη στα ημερήσια διαγράμματα οι ταλαντωτές εφάπτονται πλέον στα σημεία των υποτιμημένων ζωνών, ενώ οι εβδομαδιαίες και μηνιαίες τιμές τους έχουν εμφανίσει σοβαρή αποκλιμάκωση από τις ακραίες υπερτιμήσεις που είχαν παρατηρηθεί από τα μέσα Αυγούστου.

Παρόλα αυτά οι πρόσφατες αντιδράσεις που έχει δώσει η αγορά δείχνουν ιδιαίτερα αδύναμες, χωρίς διάρκεια και ένταση συναλλαγών με αποτέλεσμα χωρίς ιδιαίτερα υψηλό τζίρο η αγορά να ολισθαίνει προς την περιοχή του κινητού μέσου όρου των 200 ημερών.

Ακόμα σήμα εισόδου δεν έχει δοθεί, η στήριξη των τιμών έχει σαν επίπεδο αναφοράς τις 1.162 μονάδες του εκθετικού μέσου των 200 ημερών ενώ ανοδικά οι 1.220 μονάδες έχουν αποκρούσει τους αγοραστές τρεις φορές και θα χρειαστούν καλύτερες συναλλακτικές προϋποθέσεις για να υπερβούν το εν λόγω επίπεδο. Η επιστροφή του Γενικού Δείκτη πάνω από τις 1.200 μονάδες στην συνεδρίαση της Παρασκευής έγινε με σχετικά χαμηλό τζίρο και ως εκ τούτου χρήζει προσοχής.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v