Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Ανοδος με άρωμα window dressing

Ανοδική κίνηση με τον «γνωστό» χαμηλό τζίρο των τελευταίων συνεδριάσεων. Ο Σεπτέμβριος, όμως ολοκληρώθηκε με τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση εδώ και 15 μήνες. Ο ΓΔ έχασε 7,9% και ο τραπεζικός 13,6%.

Χρηματιστήριο: Ανοδος με άρωμα window dressing

Συνεδρίαση που, έστω και με μεγάλες δόσεις επιφυλακτικότητας, ήλθε να επιβεβαιώσει το παραδοσιακό “window dressing” και να ακολουθήσει τον θετικό βηματισμό αντίδρασης των κύριων Ευρωπαϊκών Αγορών, με τις τελευταίες να προσπαθούν να τιμολογήσουν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό Σεπτεμβρίου, που ανακοινώθηκαν σήμερα.

Πιο συγκεκριμένα, σημαντική αποκλιμάκωση εμφάνισε ο πληθωρισμός στην Ευρώπη τον Σεπτέμβριο. Σε επίπεδο Ευρωζώνης ο δείκτης επιβράδυνε στο 4,3% ετησίως, σημείο που είναι το πιο χαμηλό από τον Οκτώβριο του 2021, από το 5,2% του Αυγούστου. Οι οικονομολόγοι εκτιμούσαν ότι θα υποχωρούσε στο 4,5%. Ο δομικός πληθωρισμός, που εξαιρεί στοιχεία με ευμετάβλητες τιμές όπως η Ενέργεια και τα Τρόφιμα, επιβράδυνε στο 4,5% ετησίως τον Σεπτέμβριο, από το 5,3% που είχε προηγηθεί, σε επίσης καλύτερο επίπεδο των εκτιμήσεων που τον τοποθετούσαν στο 4,8%.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., μπορεί ο Γενικός Δείκτης να πέτυχε επιστροφή υψηλότερα των 1200 μονάδων (ενδοσυνεδριακά έφθασε να δοκιμάζει τιμές ψηλότερα των 1211 μονάδων), όμως η γενικότερη εικόνα της Αγοράς, δεν προβλημάτισε αυτούς που έχουν επιλέξει να παρακολουθήσουν τις εξελίξεις με μειωμένες θέσεις, καθώς η σημερινή κίνηση του Χ.Α. ήταν, μάλλον, αναμενόμενη.

“Η Αγορά είναι σε υπερπουλημένα, τεχνικά, επίπεδα και η πίεση των προηγούμενων ημερών δεν αποκλείεται να φέρει κάποιες επιλεκτικές τοποθετήσεις”, τονίζουν οι περισσότεροι από τους αναλυτές.

“Στο Χ.Α. η ταλαιπωρία αναμένεται να ολοκληρωθεί με ορίζοντα το placement της Εθνικής. Το κλίμα εκτιμάται ότι θα αρχίσει να αλλάζει, λίγο πριν τη δημοσίευση αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου από τις Τράπεζες”, είναι η άποψη έμπειρου παράγοντα της Αγοράς.

“Αφήστε λίγες μονάδες ανόδου για τους βιαστικούς” υποστηρίζει ο γράφων την στήλη και “αναθεωρήστε προς το θετικότερο τις κινήσεις σας, αν ο Δείκτης δώσει συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα των 1240 μονάδων, τουλάχιστον όσον αφορά τα χαρτοφυλάκια που κινούνται με βραδύτερα αντανακλαστικά”.

Σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα από το σημερινό πρόσημο της συνεδρίασης, δεν υπάρχει αμφιβολία πως η εικόνα των τελευταίων συνεδριάσεων, έχει μειώσει τις τάξεις των συγκρατημένα αισιόδοξων.

Η Εγχώρια Αγορά συνεχίζει να επηρεάζεται από τις πρωτοβουλίες των traders, που κινούνται σε αυστηρά βραχυπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα και δεν έχουν πρόβλημα να αλλάξουν “στρατόπεδο”, στην πρώτη υποτροπή του κλίματος, δημιουργώντας ανατροφοδοτούμενη πτωτική τάση, προκειμένου να προστατέψουν το κεφάλαιο που διαχειρίζονται.

Σε κάθε περίπτωση και σύμφωνα με τα τρέχοντα τεχνικά δεδομένα, όσο ο Δείκτης αδυνατεί να επιστρέψει με κλεισίματα υψηλότερα των 1240 μονάδων, δεν μπορεί να αποκλειστεί υποχώρηση προς τις 1180, 1162 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1149 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 ημερών), ενώ οι πρώτες συνεδριάσεις της ερχόμενης εβδομάδας, με το Χ.Α. να έχει απαλλαγεί από τις όποιες προσπάθειες “καλλωπισμού” των αποτιμήσεων, θα δώσουν σαφέστερα δείγματα γραφής, όσον αφορά τις διαθέσεις της βραχυπρόθεσμης τάσης.

Πυρετός επεξεργασίας των αποτελεσμάτων που ανακοινώνουν οι Εισηγμένες, επικρατεί σε αρκετά χρηματιστηριακά γραφεία και σύμφωνα με πληροφορίες, στις πρώτες επενδυτικές επιλογές, εκτός από τις Εταιρείες με σημαντικό growth, θα προστεθούν και αυτές που δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα από την αύξηση των επιτοκίων. Προσοχή λοιπόν στους αδάνειστους του ταμπλώ (!)

Από εκεί και πέρα και η σημερινή συνεδρίαση ήλθε να επιβεβαιώσει, με τον πλέον εμφατικό τρόπο, την φθίνουσα πορεία που ακολουθεί ο τζίρος (ο χαμηλότερος των τελευταίων 24 συνεδριάσεων, με τον αμέσως χαμηλότερο να έχει σημειωθεί στις 28/8, με 73 εκατ.), τις απόλυτα επιλεκτικές κινήσεις των αγοραστών σε όλο το εύρος του ταμπλώ, αλλά και τις επιθετικές κινήσεις των εν δυνάμει πωλητών, όπου τα αποτελέσματα που ανακοινώνονται δεν επιβεβαιώνουν τις προσδοκίες της Αγοράς και δεν δικαιολογούν τις τρέχουσες αποτιμήσεις.

Συνεχίζεται το “ασανσέρ”, όσον αφορά τις διαθέσεις των αποδόσεων στην Αγορά ομολόγων, όπου σήμερα παρατηρείται αποκλιμάκωση για όλους τους Εκδότες. Πιο συγκεκριμένα, στο 5,02% υποχωρεί η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,51% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 4,32% διολισθαίνει η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Ο CEO της BlackRock, Λάρι Φινκ, αναμένει ότι η απόδοση του 10ετους ομολόγου του Αμερικανικού Δημοσίου θα ξεπεράσει το 5% καθώς οι γεωπολιτικές μεταβολές και οι διαταραχές στις Εφοδιαστικές Αλυσίδες, καθιστούν τον πληθωρισμό πιο επίμονο.

Μένοντας στους Κρατικούς τίτλους, την Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2023 θα διενεργηθεί δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων του Ελληνικού Δημοσίου, σε άυλη μορφή, ποσού 625 εκατ. ευρώ, λήξεως 5 Ιανουαρίου 2024.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1193,25 (-0,01%) και 1211,47 μονάδων (+1,52%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1211,02 (+1,48%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1209,34 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,34%.

Ο τζίρος στα 73,2 εκατ., από τα οποία το 1 εκατ. αφορούσε προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΙΝΤΕΚ, ΑΔΜΗΕ, ΜΠΕΛΑ), ενώ οι ΑΛΦΑ, ΜΠΕΛΑ και ΟΠΑΠ απασχόλησαν το 32% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 73,2 εκατ., τα 67,5 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Από εκεί και πέρα, η σημερινή συνεδρίαση ήταν η τελευταία της εβδομάδας, του μήνα και του χρηματιστηριακού εννεαμήνου.

Ξεκινώντας από την εβδομάδα, αυτή αποδείχθηκε πέμπτη συνεχόμενη πτωτική, “χαρίζοντας” στον Γενικό Δείκτη εβδομαδιαίες απώλειες 0,69%. Στο ίδιο διάστημα, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών σημείωσε απώλειες 2,97%.

Να σημειωθεί ότι το “πενταρέ” πτωτικών εβδομάδων είναι αρνητικό ρεκόρ 12μηνου και σύμφωνα με στοιχεία της Beta Sec. παραπέμπει στην περίοδο 22/8 – 3/10/2022, όταν ο ΓΔ συμπλήρωσε έξι συνεχόμενες πτωτικές εβδομάδες.

Ο Σεπτέμβριος επιβεβαίωσε τα “autumn blues” που, παραδοσιακά, τον χαρακτηρίζουν, με μηνιαίες απώλειες 7,86% για τον ΓΔ (Σεπτέμβριος 2022 -7,41%, Σεπτέμβριος 2021 -6,26%) και απώλειες 13,64% για τον ΔΤΡ.

Το -7,86 του ΓΔΧΑ είναι η μεγαλύτερη μηναία υποχώρηση των τελευταίων 15 μηνών, με την αμέσως μεγαλύτερη να έχει σημειωθεί τον Ιούνιο του 2022 (-9,01%).

Η λήξη του χρηματιστηριακού εννεαμήνου βρήκε τον Γενικό Δείκτη να καταγράφει κέρδη 30,07% και τον Τραπεζικό δείκτη κέρδη 43,34%

Μετοχή του χρηματιστηριακού εννεαμήνου η ΔΟΜΙΚ (+304,94%).

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Η συνεδρίαση κατάφερε να μην απειλήσει το χθεσινό χαμηλό, με τους ταλαντωτές να έχουν ανοδική διάθεση στο intraday. Τo 122 είναι κοντινή αντίσταση. Θυμίζουμε ότι το ‘stop’ στην παρούσα είναι στο 1240 σε όλους τους χρόνους. Τo 1,22 επίπεδο στην ΑΛΦΑ είναι μεσοπρόθεσμη στήριξη που δύσκολα θα χαθεί χωρίς αντίδραση σε τιμές και σε χρόνο. Το ‘stop’ στο Intraday είναι στο 1,279 σε κλείσιμο ώρας και στο ημερήσιο στο 1,38 επίπεδο που είναι και κύρια διαγραμματική αντίσταση. Η Αγορά ‘πληρώνει’ κατευθείαν με πωλήσεις τα άσχημα αποτελέσματα ακόμα και στην Περιφέρεια. Σημερινό παράδειγμα η μετοχή της Έλαστρον. Ο μήνας κατάφερε να συντηρήσει το 1200, με την Αγορά να είναι σε πολύ σημαντικά ‘Make or break’ μεσοπρόθεσμα επίπεδα για αυτό και η συσσώρευση. Στα θετικά ότι ο τζίρος πέφτει στις πτωτικές συνεδριάσεις, με την Αγορά να ολοκληρώνει ένα σημαντικό Τραπεζικό IPO, με πάνω από 3,5 φορές υπερκάλυψη. Θεωρούμε ότι τα Τραπεζικά ‘πακέτα’ παίζουν τον ρόλο τους στην κίνηση της Αγοράς. Η επενδυτική βαθμίδα πλέον έχει υλοποιηθεί, με αρκετά funds να παρακολουθούν στενά την Αγορά για να αρχίσουν να παίρνουν θέσεις. Ο Τουρισμός φαίνεται να σπάει ιστορικό ρεκόρ, οι αναβαθμίσεις θα αρχίσουν να πληθαίνουν και πλέον είμαστε στην τελική ευθεία για το κλείσιμο έτους, μιας και από Δευτέρα ξεκινάει το τελευταίο τρίμηνο. Το Ταμείο Ανάκαμψης ακόμα δεν έχει βοηθήσει στο μέγεθος που αναμένεται Οικονομία και Επιχειρήσεις, κάτι που θα αρχίσει να λειτουργεί σταδιακά και με γεωμετρική πρόοδο τα επόμενα τρίμηνα. Μπροστά μας, εκτός από νέες εισαγωγές, θα επιχειρηθούν και άλλες αυξήσεις κεφαλαίου, μιας και σε καλό κλίμα είναι σαφώς πιο συμφέρουσες από νέους δανεισμούς. Τεχνικά οι ταλαντωτές μας είναι σε πολύ καλή φάση έχοντας δείξει ήδη θετικά σημάδια και πλέον περιμένουμε και τα αγοραστικά κλαδικά σήματα”, σημειώνει η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Η λήξη του εννεαμήνου έφερε κάποιες επιλεκτικές κινήσεις, ακολουθώντας τις Ξένες Αγορές. Το γεγονός επίσης πως βραχυπρόθεσμα είναι η Αγορά υπερπουλημένη, μπορεί να βοηθήσει σε μία ήπια αντίδραση”, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Beta Sec.

Νέα υποχώρηση κατέγραψε χθες ο ΓΔΧΑ με αρνητικό πρωταγωνιστή τον Τραπεζικό δείκτη, ο οποίος βρέθηκε σε επίπεδα προ της 1ης εκλογικής αναμέτρησης. Βέβαια, το τελευταίο διάστημα είχαμε και άνοδο των Κρατικών αποδόσεων, με την εγχώρια 10ετια να κινείται υψηλότερα του 4,4%, αλλά αξίζει να σημειώσουμε ότι η διεύρυνση των spread (έναντι Γερμανίας) ήταν μόλις ≈25μβ το τελευταίο τρίμηνο. Επικεντρωνόμαστε στην αξιολόγηση των εταιρικών αποτελεσμάτων που ανακοινώνονται και αναζητούμε σημεία προς ενίσχυση θέσεων κατά περίπτωση, καθώς ο ΓΔΧΑ μπορεί να δει και χαμηλότερα επίπεδα”, τονίζει η Depolas Investment Services.

Με απώλειες έκλεισε η εβδομάδα για τον ΓΔ, η οποία είναι και η πέμπτη συνεχόμενη. Αν και πολλές Εισηγμένες παρουσιάζουν εξαιρετικά οικονομικά αποτελέσματα εξαμήνου και καλές προοπτικές για την συνέχεια, η Αγορά εξακολουθεί να διορθώνει. Τεχνικά οι επόμενες στηρίξεις εντοπίζονται στα επίπεδα των 1177 και 1150 μονάδων ενώ οι επόμενες αντιστάσεις 1225 και 1259 μονάδες Ιδιαίτερη θετική εντύπωση είχε το Investor Day της TITC όπου παρουσιάστηκε το business plan Ομίλου για τα επόμενα χρόνια, ενώ πολύ κάλο εξάμηνο δημοσίευσαν οι ΚΡΙ ΚΡΙ και ΟΛΠ. Την Δευτέρα περιμένουμε στοιχεία για την ανεργία της Ευρωζώνης για τον μήνα Αύγουστο. Την Τετάρτη θα ανακοινωθούν οι τιμές παραγωγού της Ευρωζώνης για τον μήνα Αύγουστο. Την Πέμπτη περιμένουμε τα στοιχεία εξαγωγών/ εισαγωγών των Η.Π.Α., ενώ την ίδια μέρα θα δημοσιευτεί ο Κατασκευαστικός PMI αρκετών Χωρών της Κεντρικής Ευρώπης. Εκτιμούμε ότι η νευρικότητα στην Αγορά θα συνεχιστεί, καθώς τα ενθαρρυντικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα για τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης δεν δίνουν ξεκάθαρη εικόνα για την βραχυπρόθεσμη τάση της Αγοράς”, αναφέρει η Merit Sec.

Μια από τις πιο ‘βαριές’ και υγιείς επενδυτικές επιλογές, κατέγραψε άλλο ένα υπέροχο εξάμηνο. Τα οικονομικά αποτελέσματα του ΟΛΠ δεν άφησαν κανέναν παραπονεμένο. Εν ολίγοις, τα βασικά του μεγέθη ισχυροποιήθηκαν, παράλληλα με τη σαφέστατη βελτίωση κρίσιμων αριθμοδεικτών, επισημαίνει ο Συμεών Μαυρουδής.

Η μετοχή παρουσιάζει ενδιαφέρον σε μακροπρόθεσμο, μόνο, επίπεδο, καθώς ο χαρακτήρας της είναι αρκετά αμυντικός και η μετοχική βάση είναι συγκεκριμένη. Παρουσιάζει συνέπεια στο μέρισμα, ομαλή κίνηση της τιμής και ένα λειτουργικό αντικείμενο που δεν επιτρέπει σημαντικές διακυμάνσεις σε βραχυπρόθεσμη ανάλυση.

Η ανοδική τάση κρατάει τουλάχιστον μία δεκαετία και φαίνεται να στοχεύει στη ζώνη των 25 ευρώ. Θεωρούμε ότι βάσει χρηματοροών και γενικότερης χρηματοοικονομικής θέσης της Εταιρείας, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί “ακριβός” ο ΟΛΠ, ακόμα κι εκεί.

Η πρώτη στήριξη δείχνει στα 20,80, ενώ το 22,40 - 22,50 έχει δοκιμαστεί ανεπιτυχώς τρις.

Ωστόσο, η μετοχή δεν ‘αγαπήθηκε’ ποτέ από το Επενδυτικό Κοινό, ακριβώς λόγω της αργής συμπεριφοράς. Οι μέτοχοι θα πρέπει να είναι συνειδητοποιημένοι ότι ‘παρκάρουν λεφτά’ για ένα χρονικό διάστημα σε μια αξιόλογη Εταιρεία, ούτως ώστε να μην ενδιαφέρονται για τις βραχυπρόθεσμες μεταβολές τόσο της ίδιας της μετοχής, όσο και σε σύγκριση με τις λοιπές, και πιθανότατα πολύ πιο επιθετικές”, σημειώνει ο κ. Μαυρουδής (διαχειριστής χαρτοφυλακίου Fast Finance ΑΕΠΕΥ).

Και οι πέντε εβδομάδες του Σεπτεμβρίου έκλεισαν με αρνητικό πρόσημο, οδηγώντας τον Γενικό Δείκτη σε χαμηλά τετραμήνου, επαναλαμβάνοντας το μοτίβο διακύμανσης του περυσινού Σεπτεμβρίου, όπως επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Τα 9 δισ. ευρώ που χάθηκαν από την κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. τιμολόγησαν τις επιπτώσεις των φυσικών καταστροφών στην Χώρας μας, την αύξηση του κόστους δανεισμού στην Ευρώπη και την αναβλητικότητα που παρατηρήθηκε σε εγχειρήματα εξαγορών στα οποία υπήρχε έντονη παρουσία βραχυπρόθεσμου ενδιαφέροντος.

Παρόλα αυτά ο μήνας δεν πήγε χαμένος: Η Χώρα ανέκτησε το επενδυτικό αξιόχρεο, το Χρηματιστήριο “είδε” μετά από πολλά χρόνια την ολοκλήρωση δημόσιας προσφοράς μετοχών Τράπεζας στην Κύρια Αγορά του Χ.Α. με σημαντική μάλιστα υπερκάλυψη και το ΤΧΣ εκκίνησε την διαδικασία αποεπένδυσης από τις Ελληνικές Τράπεζες.

Την ερχόμενη Παρασκευή 6 Οκτωβρίου, φαίνεται ότι η υπόθεση Ιδιωτικοποίησης της μεγαλύτερης σε κεφαλαιοποίηση Τράπεζας της Χώρας θα τελειώσει, δίνοντας την σκυτάλη στην Εθνική Τράπεζα για την οποία, βάση προγραμματισμού, το ΤΧΣ θα επιδιώξει την πώληση του 20% συνδυασμένα σε Ιδιώτες και Θεσμικούς Επενδυτές.

Παράλληλα τον Σεπτέμβριο έτρεξε ο κύριος όγκος σε πλήθος δημοσιεύσεων αποτελεσμάτων εξαμήνου, με τις Εισηγμένες να εμφανίζουν καθαρή κερδοφορία 4,72 δισ. ευρώ, για τις 110 Εταιρείες (70%) που είχαν δημοσιεύσει ως το απόγευμα της Παρασκευής.

Ειδικά στο θέμα των κερδών των Εισηγμένων, η επίδοση είναι άκρως ικανοποιητική, αφού τα φετινά μεγέθη χαρακτηρίζονται από λιγότερα έκτακτα αποτελέσματα, ή έχουν επιβαρυνθεί από μη επαναλαμβανόμενους παράγοντές.

Στα άλλα επιμέρους στοιχεία, ο κύκλος εργασιών είναι μειωμένος κατά 3%, ενώ τα λειτουργικά κέρδη είναι μειωμένα κατά 9,4%, με σημαντική ωστόσο αρνητική επίδραση από τον κλάδο Διύλισης (+12% χωρίς ΕΛΠΕ και ΜΟΗ).

Η ολοκλήρωση της αποτύπωσης του εξαμήνου, καθώς και η προοπτική που επικοινώνησαν οι Εισηγμένες Εταιρείες για την συνέχεια της χρήσης θα διαμορφώσει κλίμα και ενδεχομένως κάποιο επιλεκτικό ενδιαφέρον στις προσεχείς συνεδριάσεις, σε ένα σχετικά άνυδρο από πλευράς νέων ημερολόγιο.

Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης συνέχισε να φυλλοροεί, υποχωρώντας σε κλείσιμο ακόμα και κάτω από τις 1200 μονάδες.

Στα ημερήσια διαγράμματα, οι ταλαντωτές εφάπτονται πλέον στα σημεία των υποτιμημένων ζωνών, ενώ οι εβδομαδιαίες και μηνιαίες τιμές τους έχουν εμφανίσει σοβαρή αποκλιμάκωση, από τις ακραίες υπερτιμήσεις που είχαν παρατηρηθεί από τα μέσα Αυγούστου.

Παρόλα αυτά, οι πρόσφατες αντιδράσεις που έχει δώσει η Αγορά δείχνουν ιδιαίτερα αδύναμες, χωρίς διάρκεια και ένταση συναλλαγών, με αποτέλεσμα, χωρίς ιδιαίτερα υψηλό τζίρο, η Αγορά να ολισθαίνει προς την περιοχή του κινητού μέσου όρου των 200 ημερών.

Ακόμα σήμα εισόδου δεν έχει δοθεί, η στήριξη των τιμών έχει σαν επίπεδο αναφοράς τις 1162 μονάδες του εκθετικού μέσου των 200 ημερών, ενώ ανοδικά οι 1220 μονάδες έχουν “αποκρούσει” τους αγοραστές τρεις φορές και θα χρειαστούν καλύτερες συναλλακτικές προϋποθέσεις για να υπερβούν το εν λόγω επίπεδο.

Η επιστροφή του Γενικού Δείκτη πάνω από τις 1200 μονάδες στην συνεδρίαση της Παρασκευής έγινε με σχετικά χαμηλό τζίρο και ως εκ τούτου χρήζει προσοχής, πριν την εξαγωγή συμπερασμάτων για αντίστροφή της εικόνας, αφού κάτι ανάλογο είχε παρατηρηθεί και στην συνεδρίαση της προηγούμενης Παρασκευής.

Το Σάββατο ολοκληρώνεται τυπικά η δημοσίευση των λογιστικών καταστάσεων εξαμήνου. Την Τετάρτη θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση των μετοχών της Optima Bank στην Κύρια Αγορά του Χ.Α

Στο εξωτερικό ξεχωρίζουν οι ανακοινώσεις των δεικτών οικονομικής δραστηριότητας (Μεταποίηση και Υπηρεσίες) για τον μήνα Σεπτέμβριο την Δευτέρα σε Κίνα και ΗΠΑ, την Τετάρτη θα ανακοινώσει τους δείκτες οικονομικής δραστηριότητας η Ευρώπη, ενώ την Παρασκευή θα ανακοινωθούν οι δείκτες απασχόλησης του Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ”, υπενθυμίζει ο κ. Χατζηδάκης (υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης Beta Sec.).

Περιήγηση στους “πάνω ορόφους” της Αγοράς

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (9,7), ακολουθούμενη από ΟΤΕ (5,9), ΟΠΑΠ (5,9), Eurobank (5,4), Μυτιληναίο (5), Εθνική (4,9), ΔΕΗ (3,6), Πειραιώς (3,5), Jumbo (3,5), Alpha Bank (3), Motor Oil (2,7), Ελ. Πετρέλαια (2,3) και ΤΕΝΕΡΓ (1,7 δισ. ευρώ).

Ξεκινώντας από τις Βαρύδεικτες Τραπεζικές μετοχές, αξίζει να σημειωθεί ότι δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο η ΕΤΕ (+0,21%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι ΑΛΦΑ (+0,68%), ΕΥΡΩΒ (+0,21%) και ΠΕΙΡ (+1,44%).

Μεταξύ 927,72 (+1,57%) και 908,52 μονάδων (-0,53%) κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 923,59 (+1,12%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 918,16 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,53%.

Ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο σήμα πώλησης, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 988 μονάδων. Η επόμενη στήριξη στις 901 - 892 μονάδες (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Οι αντιστάσεις στις 999, 1026 1083, 1117, 1137, 1180, 1191 και 1250 μονάδες.

Μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον συγκέντρωσε η Δημόσια Προσφορά για την εισαγωγή της Oprima Bank στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με κεφάλαια που έφθασαν τα 548 εκατ. Καταγράφεται συμμετοχή - έκπληξη από Ξένα Θεσμικά Χαρτοφυλάκια, πληροφορίες που εφόσον επιβεβαιωθούν, ενδέχεται να έχουν επίπτωση και στην κατανομή μεταξύ Ιδιωτών και Θεσμικών. Υπενθυμίζεται ότι για την τιμή διάθεσης ορίστηκε εύρος 6,4 έως 7,2 ευρώ. Με βάση την ανώτατη τιμή μπορούν να αντληθούν 151,2 εκατ. ευρώ.

Με σχετικό πλεονέκτημα των “πράσινων” τίτλων, ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, όπου υστέρησαν οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-0,15%), ΕΛΠΕ (-0,27%), ΕΥΔΑΠ (-1,06%), ΚΟΥΕΣ (-0,36%), ΟΤΟΕΛ (-0,15%) και ΣΑΡ (-0,14%). Αμετάβλητες οι μετοχές των ΔΕΗ και ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

Σημαντική ενίσχυση των πωλήσεων και της λειτουργικής κερδοφορίας του Ομίλου TITC προβλέπει η Διοίκηση κατά την περίοδο 2023 - 2026, στο πλαίσιο του σχετικού στρατηγικού σχεδίου που έχει εκπονηθεί και φέρει τον τίτλο “Πράσινη ανάπτυξη και στρατηγική κατεύθυνση 2023 – 2026”. Βάσει αυτού, οι πωλήσεις θα αυξηθούν σε 3 δισ. ευρώ ετησίως, ενώ τα λειτουργικά κέρδη EBITDA αναμένεται να αυξάνονται με μέσο ετήσιο ρυθμό της τάξεως του 10%. Ταυτόχρονα, αναμένονται κέρδη 3 ευρώ/μετοχή, ενώ στους στόχους προβλέπεται και η διατήρηση της πιστοληπτικής αξιολόγησης σε επίπεδο όχι χαμηλότερο του “BB+”.

Να σημειωθεί ότι κατά τη σημερινή συνεδρίαση ο τίτλος της TITC (+3,87%) κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, “ντουμπλάροντας” τις ανοδικές συνεδριάσεις. Το ημερήσιο “stop short” στα 17,68 ευρώ και η πρώτη στήριξη στα 16,44 ευρώ.

Σταθερά πλαγιοκαθοδικά κινείται η μετοχή της Quest (-0,36%), σε μία κίνηση που έχει ξεκινήσει από τα 6,46 ευρώ (κλείσιμο 6/9). Στις τελευταίες 17 συνεδριάσεις, οι 14 είχαν αρνητικό τελικό πρόσημο, ενώ ο τίτλος έχει υποχωρήσει σε χαμηλά τετραμήνου. Η επόμενη στήριξη στα 5,12 ευρώ και οι αντιστάσεις στα 5,55 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών), 5,65 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 5,95 ευρώ (ημερήσιο “stop short”).

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις, προηγείται η ΔΟΜΙΚ (+304,94%) ακολουθούμενη από ΜΙΓ (+149,21%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+118,45%), CENER (+117,55%), ΓΚΜΕΖΖ (+115,18%), ΚΛΜ (+108,01%) και ΙΝΚΑΤ (+105,48%).

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις

Από σήμερα, εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση στο οι 7869000 νέες μετοχές της Ideal (+6,27%) που προέκυψαν από την πρόσφατη Α.Μ.Κ. με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των παλαιών μετόχων. Από την ίδια ημερομηνία, το νέο σύνολο εισηγμένων μετοχών της Εταιρείας που είναι διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. ανέρχεται σε 48.003.921.

Πιθανή επιστροφή κεφαλαίου ύψους 0,06 ευρώ και εξαγορές, έφεραν αγοραστικό ενδιαφέρον στους Ευρωσυμβούλους (+3,43%).

Δεν άρεσαν τα αποτελέσματα στον ΚΑΡΕΛ (-1,74%) και πολύ περισσότερη η τελική γραμμή στην ΣΠΕΙΣ (-7,67%).

Μετά την ανακοίνωση για ΟΛΒ, συνεχίζει να έχει πωλητή ο ΟΛΘ (-2,50%).

Τελευταίο αρνητικό κλείσιμο στις 22/9 για ΜΠΛΕΚΕΔΡΟΣ (+4,96%).

Πονταρίσματα για πιθανή έξοδο από την επιτήρηση στον Ακρίτα (+9,23%).

Μετά από πτωτικό “καρέ” αντέδρασαν τα Πλ. Θράκης (+1,02%) και μετά από πτωτικό “εξαρέ” η Entersoft (+7,55%).

Σε υψηλά 172 μηνών η Moda Bagno (+4,07%).

Δεν έπεισαν οι αγοραστές σε ΙΝΤΕΤ (+7,45%), ΧΑΙΔΕ (+4,42%), ΑΣΚΟ (+0,44%) και ΜΕΒΑ (+3,41%).

Με αυξημένες συναλλαγές, επέστρεψαν οι αγοραστές στην Foodlink (+5,62%).

Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Unibios (+7,36%) και τέσσερις για Epsilon Net (+1,06%) και Άβαξ (+3,85%).

Επιστροφή αγοραστών σε Λούλη (+3,21%), Ideal (+6,27%), Premia (+0,85%), Performance (+3,65%), ΕΚΤΕΡ (+2,69%) και Κυριακούλη (+1,84%).

Κακή εντύπωση έκανε η “καθυστερημένη” εντολή πώλησης 43884 τεμ. στα 22,20 ευρώ (+2,07%) στον ΟΛΠ (+1,15%), όταν ο τίτλος ενδοσυνεδριακά βρέθηκε μέχρι τα 22,40 ευρώ (+2,99%). Ο πωλητής συνεχίζει να δηλώνει παρουσία και η μετοχή για να “αλλάξει πίστα” θέλει συνεχόμενα κλεισίματα πάνω από τα 23,35 ευρώ.

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης διατηρεί το ημερήσιο σήμα πώλησης το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1240 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1180 – 1165 και 1161 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι αντιστάσεις στις 1267, 1282, 1326, 1350, 1366, 1379 και 1400 μονάδες.

Με ημερήσιο σήμα πώλησης και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή υψηλότερα των 3043 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 2960, 2843 – 2840 και 2816 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι επόμενες αντιστάσεις στις 3050, 3088, 3219, 3350 και 3441 μονάδες.

Μια ματιά στις Διεθνείς Αγορές

Με μικτά πρόσημα, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού. Αργία σε Κίνα, Ν. Κορέα και Ταϊβάν.

Με θετικά πρόσημα, αλλά μακριά από τα υψηλά ημέρας η Ευρώπη, με μικτές διαθέσεις οι δείκτες στην Wall Street.

Διορθώνει από τα υψηλά 10 μηνών το Πετρέλαιο, προς το 1,0576 αντιδρά το Ευρώ, έναντι του Δολαρίου.

Κάτω από τα $1870 προσγειώνεται ο Χρυσός, προς τα $22,55 υποχωρεί το Ασήμι.

Στα $26800 το Bitcoin, προς τα $1675 θέλει να κινηθεί το Ethereum.

Κατά 0,2% αυξήθηκε το ΑΕΠ του Ηνωμένου Βασιλείου το δεύτερο τρίμηνο του 2023, σε σύγκριση με ένα τρίμηνο πριν, σε ευθυγράμμιση με την προηγούμενη εκτίμηση της Στατιστικής Υπηρεσίας.

Κατά 2,3% υποχώρησε ο κύκλος εργασιών στο Λιανικό Εμπόριο στη Γερμανία τον Αύγουστο, σε πραγματικούς όρους και σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα, σύμφωνα με την Destatis. Σε σύγκριση με έναν μήνα πριν, οι λιανικές πωλήσεις σε πραγματικούς όρους μειώθηκαν κατά 1,2%.

Στο 5,7% διαμορφώθηκε η ανεργία στη Γερμανία τον Σεπτέμβριο, χαμηλότερα κατά 0,1 ποσοστιαία μονάδα σε σύγκριση με τον Αύγουστο, σύμφωνα με έκθεση της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Απασχόλησης.

Υψηλότερα κινήθηκε σε ετήσια βάση ο δείκτης προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE) στις ΗΠΑ τον Αύγουστο. Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών PCE ενισχύθηκε κατά 3,5% σε ετήσια βάση τον Αύγουστο, έναντι ανόδου 3,4% τον Ιούλιο. Η μέτρηση ευθυγραμμίστηκε με τις προβλέψεις των αναλυτών. Σε μηνιαία βάση ο δείκτης ενισχύθηκε 0,4%, έναντι πρόβλεψης για άνοδο 0,5%. Εξαιρουμένων των ευμετάβλητων κατηγοριών των Τροφίμων και της Ενέργειας, ο λεγόμενος δομικός δείκτης τιμών PCE πραγματοποίησε άνοδο 3,9% σε ετήσια βάση, από 4,3% τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι ο δείκτης θα διαμορφωθεί στο 3,9%.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση πρόσθεσε στη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 1 δισ., στα 82,3 δισ. ευρώ.

Από τις 31/8 έως και το κλείσιμο της σημερινής συνεδρίασης, η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. υποχώρησε από τα 88,8 στα 82,3 δισ. ευρώ (-6,5 δισ.), ενώ από το υψηλότερο κλείσιμο τρέχοντος έτους και τις 1345,95 μονάδες (25/7) η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. υποχώρησε από τα 90,7 δισ., στα 82,3 δισ. Απώλειες 8,4 δισ. ευρώ

Κατά 2,4% αυξήθηκαν οι τιμές καταναλωτή στη Χώρα μας αυτόν τον μήνα ετησίως, σε εναρμονισμένη βάση για να μπορούν να συγκριθούν με τις υπόλοιπες Χώρες της Ευρωζώνης, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της Eurostat. Τον Αύγουστο ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή στη Χώρα μας είχε ενισχυθεί κατά 3,5% ετησίως.

Βελτιωμένες προσδοκίες για τον Ευρωπαϊκό Νότο, σε ότι αφορά την ανάπτυξη, διατυπώνει η DBRS σε ανάλυσή της. Για την Ελλάδα περιμένει τώρα ανάπτυξη 1,9% για το 2023, 0,4 μονάδες υψηλότερη από την προηγούμενη εκτίμηση.

Στα “top picks” εντάσσει τη μετοχή της Jumbo η Eurobank Equities, δίνοντας τιμή - στόχο 30,1 ευρώ, από 26,4 ευρώ και σύσταση “buy”.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΕΤΕ, ΕΕΕ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, TITC. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο υψηλό ημέρας έκλεισε η ΕΛΧΑ.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 89 ανοδικούς τίτλους, έναντι 34 πτωτικών, ενώ 19 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 3%.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση ανοδικής αντίδρασης και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να υποχωρούν τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (21.871 συμβόλαια).

Στα 2.085 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 2.141 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Οκτώβριος).

Στα 1.433 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.433 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Στα 85 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 85 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Οκτώβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 1.261, 1.221 για τον Οκτώβριο και 40 για τον Νοέμβριο τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.932,25), κινήθηκε μεταξύ 2.886,25 και 2.940 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 25 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 105, 105 για τον Δεκέμβριο και 0 για τον Μάρτιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 928), κινήθηκε μεταξύ 928 και 937 μονάδων.

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Οκτώβριο, 0 για τον Νοέμβριο, 0 για τον Δεκέμβριο και 0 για τον Ιανουάριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 4.610,75).

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (5.200 ΔΕΗ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (9.949), Eurobank (2.902), Πειραιώς (5.097), Εθνική (1.504), ΔΕΗ (218), Αεροπορία Αιγαίου (297), Μυτιληναίο (147), ΑΔΜΗΕ (334), Τέρνα Ενεργειακή (300), ΟΠΑΠ (110), Viohalco (176), ΕΧΑΕ (115), Motor Oil (288).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 156.206, Πειραιώς 58.299, Eurobank 33.732, Εθνική 17.167, ΔΕΗ 21.032, ΑΔΜΗΕ 18.916, Τέρνα Ενεργειακή 15.236.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 60.605.668 τεμ., (από 60.220.726 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.279.023 τεμ. (1.279.023), Eurobank 34.120.608 τεμ. (34.120.608), ΟΠΑΠ 1.560.706 τεμ. (1.560.706), Εθνική 10.293.165 τεμ. (10.261.148), ΟΤΕ 1.803.393 τεμ. (1.803.393), Πειραιώς 1.379.230 τεμ. (1.379.230).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v