Ψάχνει δυνάμεις για αντίδραση το Χρηματιστήριο

Το πτωτικό άνοιγμα (σχεδόν 1% για τον ΓΔ) ακολούθησε προσπάθεια ανασύνταξης για τους βασικούς δείκτες. Υψηλές συναλλαγές και πίεση στο ντεμπούτο της Optima Bank.

Ψάχνει δυνάμεις για αντίδραση το Χρηματιστήριο

Στον ρυθμό διόρθωσης της Wall Street τα ευρωπαϊκά, η συνεδρίαση στο ΧΑ ξεκίνησε με σφυροκόπημα των πωλητών, αλλά μετά τα πρώτα 30 λεπτά καταγράφηκε ενεργοποίηση των αγοραστών.

Σε χαμηλότερες τιμές «δείχνουν» τα futures του S&P 500, έως 0,85% χαμηλότερα ο DAX και στο ΧΑ η χθεσινή «ουρά» πωλητών παρασύρει προς τις 1.157 μονάδες τον Γενικό Δείκτη.

Γεγονός της ημέρας η είσοδος της Optima Bank στο χρηματιστήριο, από τα 7,20 με πωλήσεις -σχεδόν αντανακλαστικά με το άνοιγμα της συνεδρίασης- έως τα 6,88 ευρώ (-4,44%) με αυξημένη ροή εντολών, ενδεικτικό το σχεδόν ένα εκατομμύριο τεμάχια που πραγματοποιήθηκε στα πρώτα 15', με αγοραστές από τα αρχικά χαμηλά σταδιακά πάνω από τα 7 ευρώ.

Γενικότερη πτωτική η τάση στην αρχή για τα τραπεζικά χαρτιά, την πλειονότητα των blue chips και συγκεκριμένων mid caps, με συνέπεια ο μεν ΔΤΡ να συνεχίσει στη διόρθωσή του προς τις 866, ο δε FTSE25 έως τις 2.793 μονάδες.

Επιστροφή σε τιμές 4μήνου, με νέους εγκλωβισμένους να προστίθενται σε αυτούς του 3μήνου, κατάσταση που περιπλέκει την όποια προσπάθεια επαναφοράς των long προς τις 1.200 μονάδες. Τεχνικά η υποχώρηση των «τοπικών κορυφών» όλο και χαμηλότερα, διαμορφώνει κλίση που υπό τις παρούσες συνθήκες στις διεθνείς αγορές δύσκολα μπορεί να επανορθωθεί.

Επίσης ανακύπτουν πρόσθετα ζητήματα, ενδεικτικό αυτό που αναφέρει ο Στέφανος Κοτζαμάνης για τα δύσκολα που είναι μπροστά λόγω επιτοκίων. Χρηματιστές συγκρατημένα απαισιόδοξοι (όπως χαρακτηριστικά δήλωσαν) επιφυλάσσονται για την εικόνα που παρουσιάζουν τα μεγέθη των εταιρειών το τρίτο αλλά και το τέταρτο 3μηνο.

Αίφνης (;) η αγορά διαπιστώνει πως υπάρχει -πλέον- σοβαρότερο πρόβλημα, αποτυπώθηκε άλλωστε στα χθεσινά χαμηλά ποσοστά της μεταποίησης -κλάδος με σημαντική επενδυτική/χρηματιστηριακή παρουσία-, με ό,τι αυτό σημαίνει βραχυπρόθεσμα.

Σε Optima Bank ο μεγαλύτερος τζίρος, θυμίζοντας πως από παλαιότερο ομολογιακό μέτοχοι έχουν θέσεις στα 4,26 ευρώ, ακολουθούν Mytilineos (32,30), Εθνική (5,01), Πειραιώς (2,58), με την πρώτη διακριτή προσπάθεια να μαζευτεί η προσφορά λίγο μετά τις 11:00 και στο διάστημα μέχρι τις 11:10 με συναλλαγές αξίας 1,8 εκατ. Στα 2,95 εκατ. ο τζίρος μέσω προσυμφωνημένων εντολών, τέσσερις, όλες στον τίτλο της Optima Bank στα 7,20 ευρώ -τιμή εγγραφής στην αύξηση κεφαλαίου.

Οπως και στη χθεσινή συνεδρίαση, μία κατ' αρχήν πιο συντονισμένη κίνηση από αγοραστές επιχειρήθηκε, αφού μαζεύτηκε η προσφορά του ημιώρου, με αποτέλεσμα σε μετοχές των ΔΕΗ (9,135), JUMBO (25,52), ΟΠΑΠ (15,61) κ.α. για να ακολουθήσουν το «γύρισμα» και τα τραπεζικά χαρτιά. Ο Γενικός Δείκτης πέρασε οριακά σε θετικό πρόσημο.

Αν μη τι άλλο, αυξημένη μεταβλητότητα στα πρώτα 45', με ενδοσυνεδριακές κινήσεις από πωλητές/αγοραστές.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v