Χρηματιστήριο: Παίρνουν την κατιούσα ΓΔ και τράπεζες

Βραχύβια η αντίδραση στην αγορά, με τον Γενικό Δείκτη να διολισθαίνει πλέον προς τις 1.180 μονάδες. Πτώση άνω του 1% για τον τραπεζικό δείκτη. Ποιες μετοχές βρίσκονται στο επίκεντρο.

Χρηματιστήριο: Παίρνουν την κατιούσα ΓΔ και τράπεζες

Πτωτικό γύρισμα για τον Γενικό Δείκτη μετά την προσπάθεια αντίδρασης νωρίτερα, με τους πωλητές να πιέζουν την αγορά χαμηλότερα με μοχλό τις τραπεζικές μετοχές. 

Νωρίτερα, το Euro2day.gr μετέδιδε: 

Με απώλειες στα ευρωπαϊκά, οριακά στο «πράσινο» η προθεσμιακή αγορά στη Νέα Υόρκη και στο Χρηματιστήριο Αθηνών οι επενδυτές συγχρονίζονται με τους ομολόγους τους στη Φρανκφούρτη.

Συνεχίζεται η διόρθωση μεν, με ηπιότερο ρυθμό δε, και πρώτες ενδείξεις ενεργοποίησης αγοραστών με τον DAX κατά 0,25% χαμηλότερα στις 15.211 μονάδες. Τα στοιχεία για τη μεταποίηση, οι εκτιμήσεις για την τακτική των κεντρικών τραπεζιτών βαραίνουν στη στάση των επενδυτών, πλην όμως διακριτή είναι η αναζήτηση σημείων εξισορρόπησης. Το αν θα επιτευχθεί η δημιουργία «αναχωμάτων» -έστω βραχυπρόθεσμα- θα διαφανεί στη συνέχεια, ξεκινώντας από τη σημερινή συνεδρίαση.

Διακριτή η προσπάθεια επαναφοράς αγοραστών, σταδιακά μετά τις 11:15, με σηματωρούς Alpha Bank και Mytilineos. Μετοχή επικαιρότητας η Aegean, με εντολές αγοραστών έως 3,04% υψηλότερα, λίγο πριν τη συμπλήρωση της πρώτης ώρας.

Από χαμηλότερα επίπεδα το «άνοιγμα» -με μικρό πτωτικό χάσμα-, εύλογα μετά τη χθεσινή «βουτιά» και την κεκτημένη ταχύτητα των πωλητών, ωστόσο στα σημαντικά τεχνικά σημεία (όπως αναφέρθηκαν στο προσυνεδριακό σχόλιο) βγήκαν εντολές αγοράς. Κατ' αρχήν ενθαρρυντικό -στη λογική του μη χείρον βέλτιστον- σε μία «ρηχή» αγορά που υπερπουλήθηκε τον Σεπτέμβριο.

Με πλεονέκτημα μεν οι πωλητές -σε 40 μετοχές έναντι 29-, αλλά με ενδιαφέροντα στοιχεία που -υπό προϋποθέσεις- μπορεί να σημαίνουν αναστροφή της τάσης σήμερα (;) - αύριο (;).

Εντολές από το 1,229 στην Alpha Bank και τα 33,40 στη Mytilineos, με την Jumbo να ακολουθεί στα 25,80 και τον ΟΠΑΠ στα 15,71, σχεδόν ταυτόχρονα ο ΟΤΕ στα 13,77 ευρώ.

Εως τις 2.863,77 μονάδες η διόρθωση για τον FTSE25, έως τις 889,19 για τον Δείκτη Τραπεζών, με σημαντικές εντολές και σε Εθνική, Eurobank, Πειραιώς.

«Σφήνα» στη σχετική κατάταξη η ΕΚΤΕΡ με θεαματικά αυξημένες συναλλαγές έως 23% υψηλότερα στα 2,68 ευρώ, χωρίς ωστόσο να επιβεβαιώνεται (ή όχι) κάποιο από τα πολλά σενάρια που και παλαιότερα είχαν δώσει ώθηση στη μετοχή.

Στα 10,40 ευρώ η μετοχή της Aegean, μία μέρα μετά την παρουσίαση του διευρυμένου χειμερινού προγράμματος, με τη μετοχή να έχει διαγράψει «βουτιά» σχεδόν 25% τον Σεπτέμβριο.

Σε αύξηση κεφαλαίου έως 135 εκατ. προχωρά η Intralot -με την Intracom Holdings να αποκτά δικαιώματα-, τους βασικούς μετόχους να μειώνουν τα ποσοστά τους και τον εφοπλιστή Γιώργο Μουνδρέα να δηλώνει «παρών» στη σχετική διαδικασία της αμκ. Στο 0,58/μτχ. η άσκηση.

Στα 9,225 η μετοχή της ΔΕΗ -επιμένει ο ξένος πωλητής-, στα 6,35 η Cenergy Holdings, στα 5,06 η Viohalco. Η νέα παράταση στην εισαγωγή της Noval Property -για τον Οκτώβριο 2024- ενδεικτική της επιφυλακτικότητας που δείχνει η κοινότητα.

Η Alumil συνεχίζει στην ανοδική διόρθωση, με εντολές έως τα 2,37 ευρώ. Με αγορές ΑΔΜΗΕ στα 2,15 ευρώ, Entersoft στα 5,66, Epsilon Net στα 9,60, Intracom στο 1,968 ευρώ, από τις μετοχές με θετικό πρόσημο.

Στις 45 οι μετοχές με θετικό πρόσημο έναντι 38 με αρνητικό, αλλαγή ισορροπιών στο διάστημα 11:10-11:25 (από το 29/40) καθώς κάτι δείχνει να κινείται από τους αγοραστές κατ' αρχάς σε μετοχές-σηματωρούς (κυρίως Alpha Bank, Mytilineos, ΟΠΑΠ ειδικά σήμερα Aegean).

Αποτέλεσμα, το «γύρισμα» έστω οριακά στο «πράσινο» για τον ΓΔ στις 1.192 μονάδες.

Με ένα πακέτο για 250.000 τμχ. της Εθνικής στα 5,178, η αξία των συναλλαγών στα 9,2 εκατ. στις 11:30.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v