Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Καταβαράθρωση συναλλαγών με πτώση ΓΔ

Ανώμαλη προσγείωση με τζίρο μόλις 53,7 εκατ. περιλαμβανομένων πακέτων 10,5 εκατ.! Σε Πειραιώς, Mytilineos, Viohalco οι μεγαλύτερες πιέσεις. Η εικόνα σε μεσαία-μικρή κεφαλαιοποίηση.

Χρηματιστήριο: Καταβαράθρωση συναλλαγών με πτώση ΓΔ

Πριν 147 χρόνια και πιο συγκεκριμένα στις 30/9/1876 ξεκίνησε η επίσημη ιστορία του Χ.Α., όταν επί Κυβέρνησης Αλέξανδρου Κουμουνδούρου, δόθηκε η Κυβερνητική έγκριση για τη σύστασή του Ελληνικού Χρηματιστηρίου.

Η πρώτη του Στέγη βρισκόταν στον χώρο του Κεντρικού Ταχυδρομείου. Στη συνέχεια, μεταφέρθηκε στην Οικία Αργυρόπουλου, στη βορειοδυτική γωνία των Οδών Αιόλου και Σοφοκλέους. Δεν κατάφερε όμως να στεριώσει για πολύ εκεί. Διότι το 1885 εγκαταστάθηκε σε Κτίριο επί της Οδού Σοφοκλέους 11, που είχε ανεγερθεί από την Ανώνυμη Χρηματιστηριακή Εταιρεία "Ο Ερμής". Η Χρηματιστηριακή Εταιρεία όμως διαλύθηκε και έτσι η μετέπειτα Εμπορική Τράπεζα, ανάγκασε το Χρηματιστήριο σε νέα εύρεση Στέγης.

Τελικά το 1891 το Χρηματιστήριο στεγάστηκε σε Κτίριο στην Οδό Πεσμαζόγλου 1.

Η μοναδική, καλλιτεχνικά, αίθουσα, του λεγόμενου σήμερα "παλαιού Χρηματιστηρίου", άρχισε να γίνεται μη λειτουργική. Ιδιαίτερα μετά το 1923 οι ανάγκες εξεύρεσης κατάλληλου Κτιρίου έγιναν επιτακτικές, εξαιτίας των πολλών διορισμών και της αύξησης των Μελών που συνωστίζονταν στη μικρή αίθουσα συναλλαγών.

Το Νοέμβριο του 1934 η Εθνική Τράπεζα προσέφερε στην Επιτροπή του Χρηματιστηρίου ένα καινούργιο Κτίριο, παραπλήσια με το παλιό, επί της Οδού Σοφοκλέους 10.

Τον Απρίλιο του 2001 καταργήθηκε η αίθουσα συνεδριάσεων (trading floor) του Χ.Α., στην οδό Σοφοκλέους 10.

Τον Ιούλιο του 2007 ξεκίνησε η μεταφορά όλων των Υπηρεσιών του Ομίλου στο νέο ιδιόκτητο Κτίριο στη Λεωφόρο Αθηνών 110.

Τον Δεκέμβριο του 2007 έκλεισε για τελευταία φορά της πόρτες του το ιστορικό Κτίριο της οδού Σοφοκλέους 10, ως Χρηματιστήριο και επανήλθε στην Εθνική Τράπεζα, με την κεντρική αίθουσα να φιλοξενεί εκδηλώσεις.

Σύμφωνα με παράγοντες της Αγοράς, μπορεί το νέο Κτίριο του Χρηματιστηρίου, επί της Λεωφόρου Αθηνών, να είναι επιβλητικό, μέσα από τη μοντέρνα όψη του, όμως παραμένει μακριά από την καρδιά του Εμπορίου και της Αγοράς της Αθήνας, σε αντίθεση με το προηγούμενο Κτίριο, ενώ αρνητικό ρόλο έπαιξε και η κατάργηση της αίθουσας συναλλαγών, που έδινε άλλο παλμό και ενδιαφέρον στις συνεδριάσεις.

Η Οδός Σοφοκλέους ταυτίστηκε με την Οικονομία και την ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας. Το εκεί Κτίριο του Χρηματιστηρίου στέκεται μέχρι σήμερα, όμως από την αίθουσα συνεδριάσεων έχουν απομείνει το ορειχάλκινο άγαλμα του Ερμή, το ξύλινο ημερολόγιο, το καμπανάκι και το σφυρί της συνεδρίασης, για να θυμίζουν από οικονομικές πτωχεύσεις και κατοχικούς πληθωρισμούς, μέχρι την εκτόξευση του Γενικού Δείκτη τιμών σε ιστορικά υψηλά και την είσοδο στο Ευρώ. Καταγράφοντας και ζώντας την άνοδο και τις διακυμάνσεις ολόκληρης της Ελληνικής Οικονομίας, αλλά και των Ξένων Αγορών.

Ερχόμενοι στο σήμερα και παρά το επετειακό κλίμα των ημερών, εξαιρετικά βραχύβια αποδείχθηκε η αντίδραση της συνεδρίασης της Παρασκευής, δικαιώνοντας όλους όσους υποστήριζαν ότι ήταν αποτέλεσμα “window dressing” και όχι επιστροφής του αγοραστικού ενδιαφέροντος.

Παρά το ήπια ανοδικό ξεκίνημα, που έφερε τον Γενικό Δείκτη λίγο πάνω από τις 1.217 μονάδες, σχετικά γρήγορα οι εν δυνάμει πωλητές πήραν περισσότερες πρωτοβουλίες και σε συνδυασμό με το γύρισμα των κύριων Ευρωπαϊκών σε αρνητικό βηματισμό, ο Δείκτης ξανάρχισε τις “δοκιμαστικές βουτιές, στα θολά νερά” χαμηλότερα των 1200 μονάδων, επαναφέροντας την νευρικότητα στις τάξεις των ενεργών traders.

Ακαριαία ήταν η απόσυρση των αγοραστών από τους περισσότερους τίτλους χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων, ενώ σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα παρέμεινε ο τζίρος (ο χαμηλότερος του τελευταίου εξαμήνου, με τον αμέσως χαμηλότερο να έχει σημειωθεί στις 24/4, 51,7 εκατ.) και σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα η καθαρή αξία συναλλαγών.

Ακόμα πιο κακή εντύπωση έκανε η “μεγάλη εικόνα” του ταμπλώ, καθώς η επιστροφή της επιφυλακτικότητας και της χαμηλής επενδυτικής διάθεσης, συμπεριέλαβε και τίτλους Εισηγμένων με καθαρό ταμείο, που δεν επηρεάζονται από τα αυξημένα χρηματοοικονομικά κόστη, αλλά και μετοχές Εταιρειών που εμφάνισαν σημαντικό growth, στα αποτελέσματα α΄ εξαμήνου που δημοσίευσαν.

Θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι και η σημερινή, ήταν ακόμα μία συνεδρίαση που εξέθεσε τους πρωινούς αγοραστές και όσοι από τους αναλυτές παραμένουν συγκρατημένα αισιόδοξοι για την βραχυπρόθεσμη τάση, έχουν στραμμένες τις ελπίδες τους σε μια νέα αναβάθμιση του Ελληνικού αξιόχρεου από τον Οίκο S&P, η αξιολόγηση του οποίου είναι προγραμματισμένη για τις 20 Οκτωβρίου.

Η προσοχή και στα μηνύματα που έρχονται από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και αφορούν την πρώτη πράξη αποεπένδυσης από την Εθνική Τράπεζα. Η ολοκλήρωση της διάθεσης του 20% θα γίνει τον Νοέμβριο, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Από την άλλη, από τότε που ξεκίνησε η πιο μαζική δημοσίευση αποτελεσμάτων από τις Εισηγμένες, η στήλη είχε επισημάνει πως “σε περίπτωση που τα αποτελέσματα που ανακοινώνονται δεν συνάδουν με τις προσδοκίες της Αγοράς, οι πωλητές παίρνουν ιδιαίτερα επιθετικές πρωτοβουλίες” και αυτό επιβεβαιώθηκε και κατά τη σημερινή συνεδρίαση.

Συνεχίζεται το “ασανσέρ”, όσον αφορά τις διαθέσεις των αποδόσεων στην Αγορά ομολόγων, καθώς μετά την αποκλιμάκωση της Παρασκευής, σήμερα επέστρεψε η “βόρεια” κίνηση για όλους τους Εκδότες. Πιο συγκεκριμένα, στο 5,10% αναρριχάται η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,63% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 4,32% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1217,28 (+0,66%) και 1193,02 μονάδων (-1,35%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1193,94 (-1,28%) μέσω των τελικών δημοπρασιών σημείωσε νέα χαμηλά στις 1191,65 (-1,46%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1191,77 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,45%.

Ο τζίρος στα 53,7 εκατ., από τα οποία τα 10,5 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΤΕ, ΙΝΚΑΤ, ΜΠΕΛΑ, ΕΛΠΕ, ΟΤΕ), ενώ οι ΕΤΕ, ΜΠΕΛΑ και ΠΕΙΡ απασχόλησαν το 36% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 53,7 εκατ., τα 47,3 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Νέο τρίμηνο, νέα αρχή: Οι επενδυτές μπορεί να ρίξουν μία δεύτερη ματιά στα αποτελέσματα πρώτου εξαμήνου και να προσαρμόσουν ανάλογα τις επιλογές τους με βάση και τις προοπτικές για το υπόλοιπο του έτους”, εκτιμά η Beta Sec.

Την Τετάρτη ξεκινάει η διαπραγμάτευση της Optima Bank (υπερκάλυψη 5,1 Φ) και την ίδια ημέρα διενεργείται δημοπρασία εντόκων 3μηνης διάρκειας. Την Παρασκευή το ΤΧΣ ξεκινάει τη διαδικασία μεταβίβασης του 20% της Εθνικής, ενώ στις ΗΠΑ ανακοινώνονται τα στοιχεία της Αγοράς εργασίας του Σεπτεμβρίου. Σε εξέλιξη η προσπάθεια παραμονής του ΓΔ πάνω από τις 1200 μονάδες”, σύμφωνα με την Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Εκτιμούμε ότι το εύρος τιμών για τον ΓΔΧΑ το επόμενο διάστημα θα διαμορφωθεί μεταξύ των 1140 και 1320 μονάδων”, αναφέρει η Depolas Investment Services.

Ο Σεπτέμβριος είχε τα πιο θετικά νέα της τελευταίας 20ετιας και παράλληλα τις μεγαλύτερες απώλειες του έτους. Το κλείσιμο του μήνα, βρήκε τους αισιόδοξους να έχουν ‘παραδώσει τα όπλα’, όπως σημειώνει ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Παράλληλα ολοκληρώθηκε το IPO της OPTIMA, με την Αγορά να βλέπει Τραπεζική εισαγωγή σχεδόν μετά από πολλά χρόνια, ενώ όλα δείχνουν ότι υπάρχει “ουρά” στις εισαγωγές.

Ακολουθεί η αποεπένδυση του ΤΧΣ στις Ελληνικές Τράπεζες συνεχίζοντας να πιστεύουμε ότι ο βασικός λόγος της βύθισης είναι αυτός.

Μπροστά μας η Αγορά έχει πρωτίστως να “πουλήσει” την ανάπτυξη, σε μία υφεσιακή περίοδο, μαζί με την μεγέθυνση των Εισηγμένων.

Το Ταμείο ανάκαμψης ακόμα δεν έχει πέσει στην Αγορά γεγονός που θα κάνει την διαφορά.

Ο Τουρισμός από την άλλη φαίνεται να πηγαίνει για νέο ιστορικό ρεκόρ για την Χώρα, βοηθώντας σημαντικά το ΑΕΠ.

Οι ζημιές στην Θεσσαλία φαίνεται να καλύπτονται τόσο από την ΕΕ, όσο και από το νέο ΕΣΠΑ και το πλεόνασμα και μένει να δούμε πόσο γρήγορα θα μπορέσουν να κλείσουν οι πληγές και να επανέλθει η Περιοχή και η Οικονομία της στην κανονικότητα, θυμίζοντας ότι επηρεάζει σημαντικά τόσο τον πληθωρισμό, όσο και την επάρκεια προϊόντων.

Τεχνικά η Αγορά συνεχίζει να συντηρεί την ζώνη του 1200, περιμένοντας ουσιαστικά να δει αν η πτωτική φάση των Ξένων τελείωσε.

Οι ταλαντωτές μας σε ιδανική θέση, με τα “stop” μας για είσοδο πλέον σε απόσταση βολής, στις 1240 μονάδες.

Αν τα χαμηλά περιόδου χαθούν και μόνο, μπορούμε άμεσα να δούμε συνέχιση της κίνησης με τις πιθανότητες να είναι μικρές.

Ο Οκτώβριος χαρακτηρίζεται από μεγάλες ανοδικές, ή πτωτικές κινήσεις στην χρηματιστηριακή ιστορία. Συνήθως η κίνηση έχει να κάνει με την τάση του έτους, κάτι που στην περίπτωσή μας είναι ανοδική.

Παρόλα τα θετικά σημάδια θα πρέπει να περιμένουμε και τα αντίστοιχα αγοραστικά σήματα, για να εικάσουμε ότι μπαίνουμε σε ένα ανοδικό νέο κύκλο, προς το κλείσιμο πλέον των ξένων βιβλίων και του δικού μας κλεισίματος έτους.

Σημαντικό ρόλο θα παίξει το timing της διάθεσης των ποσοστών του Τραπεζικού κλάδου, μιας και θυμίζουμε πως σημαντικότατα ποσοστά θα αλλάξουν χέρια με πιο σημαντικό αυτό της Εθνικής Τράπεζας που θα προσελκύσει και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

Δεν βλέπουμε κανέναν λόγο να μην πιστεύουμε ότι βιώνουμε απλά ένα διάλειμμα διόρθωσης, χρονικής και τιμών, μπροστά στις μεγάλες αποδόσεις του έτους και να εικάζουμε ότι ακόμα έχουμε να δούμε ακόμα μεγαλύτερες ‘συγκινήσεις’ και ανόδους για την Αγορά στο μέλλον. Φαίνεται οι αγοραστές δεν βιάζονται να αγοράσουν και ο μόνος λόγος επιμένουμε ότι είναι τα Τραπεζικά “πακέτα”. Συντήρηση δυνάμεων λοιπόν μέχρι o “αφέτης να πατήσει την σκανδάλη”.

Οι αγορές ιδίων συνεχίζονται σε διάφορες Εισηγμένες πιστεύοντας στις αποτιμήσεις τους. Είναι δεδομένο ότι το επόμενο διάστημα θα δούμε και άλλες σημαντικές ΑΜΚ σε Εταιρείες που το έχουν ανάγκη. Άλλωστε αν έχεις καλό όνομα και Εταιρεία που μπορεί να κάνει την διαφορά, οι επενδυτές ακολουθούν”, όπως εκτιμά ο κ. Ζαχαράκης (πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Fast Finance ΑΕΠΕΥ).

Περιήγηση στους “πάνω ορόφους” της Αγοράς

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (9,5), ακολουθούμενη από ΟΤΕ (5,9), ΟΠΑΠ (5,8), Eurobank (5,4), Μυτιληναίο (4,8), Εθνική (4,8), ΔΕΗ (3,5), Jumbo (3,5), Πειραιώς (3,4), Alpha Bank (2,9), Motor Oil (2,6), Ελ. Πετρέλαια (2,3) και ΤΕΝΕΡΓ (1,7 δισ. ευρώ).

Ξεκινώντας από τις Βαρύδεικτες Τραπεζικές μετοχές, αυτές άλλαξαν και τα δύο πρόσημα κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, με την τελική εικόνα να μην αφήνει και μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας, όσον αφορά την απόλυτα βραχυπρόθεσμη τάση (Alpha Bank -2,15%, Εθνική -2,32%, Eurobank -1,03%, Πειραιώς -3,91%).

Τεχνικά και ξεκινώντας από την ΑΛΦΑ, ο τίτλος είναι σε ημερήσιο “short” με “stop” τα 1,38 ευρώ και με ενδιάμεση αντίσταση στη ζώνη 1,335 – 1,329 ευρώ (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη στήριξη στα 1,23 ευρώ.

Ημερήσιο σήμα πώλησης έχει δώσει και η ΕΤΕ, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 5,696 ευρώ. Η ενδιάμεση αντίσταση στα 5,285 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και η επόμενη στήριξη στα 5,20 ευρώ.

Με πωλητικό ημερήσιο σήμα και η ΕΥΡΩΒ, που για να το αναστρέψει θέλει κλείσιμο υψηλότερα των 1,58 ευρώ. Αν επιμείνουν οι πιέσεις, η προσοχή στην ζώνη 1,392 – 1,391 ευρώ (σπεύδουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών).

Διατηρεί το ημερήσιο σήμα πώλησης η ΠΕΙΡ, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 2,94 ευρώ. Αν επιμείνει η πλαγιοκαθοδική τάση, η επόμενη στήριξη στα 2,607 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Μεταξύ 932,96 (+1,61%) και 897,45 μονάδων (-2,26%) κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 901,52 (-1,81%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 898,56 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 2,13%.

Να σημειωθεί ότι το σημερινό κλείσιμο του ΔΤΡ σηματοδοτεί νέα χαμηλά 5μηνου, με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 19/5/2023 (881,51 μονάδες).

Ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο σήμα πώλησης, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 988 μονάδων. Η επόμενη στήριξη στις 893 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι αντιστάσεις στις 999, 1026 1083, 1117, 1137, 1180, 1191 και 1250 μονάδες.

Δεν είναι εντυπωσιακά καλύτερη, η τελική εικόνα στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού 25αρη, όπου με θετική μεταβολή επέπλευσαν μόνο οι ΟΤΟΕΛ (+0,76%), ΣΑΡ (+0,82%) και ΤΕΝΕΡΓ (+0,55%)

Από το σύνολο των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης, ο μοναδικός τίτλος που κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, ήταν αυτός της Autohellas, αλλά με τις τελικές δημοπρασίες γύρισε σε θετικό πρόσημο και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στο υψηλό ημέρας (+0,76%). Το ημερήσιο “stop short” στα 13,30 ευρώ, ενώ αν χαθεί η στήριξη στα 12,72, δεν μπορεί να αποκλειστεί η υποχώρηση προς τα 12,54 – 12,50 ευρώ (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών).

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις, προηγείται η ΔΟΜΙΚ (+304,94%) ακολουθούμενη από ΜΙΓ (+141,97%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+118,01%), CENER (+114,24%), ΓΚΜΕΖΖ (+112,34%), ΙΝΚΑΤ (+105,48%) και ΚΛΜ (+105,08%).

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις

Σε χαμηλά 4μηνου ΜΑΘΙΟ (-3,88%), πενταμήνου ΙΛΥΔΑ (-6,98%) και 13 μηνών ΙΚΤΙΝ (-6,84%).

Τρεις συνεχόμενες πτωτικές και εννέα πτωτικές στις τελευταίες έντεκα συνεδριάσεις η ΞΥΛΚ (-9,67%).

Τελευταίο αρνητικό κλείσιμο στις 20/9 για Κρι Κρι (0%) και 25/9 για Epsilon Net (+0,21%).

Με βραχύβια ανοδικά διαλείμματα ο ΟΛΠ (-2,27%), συνεχίζει να επιβεβαιώνει την παρουσία μεγάλου πωλητή.

Παρουσία επιθετικών πωλητών σε ΚΟΥΑΛ (-12,81%), ΠΑΙΡ (-8,79%), ΝΑΥΠ (-2,48%), ΠΕΡΦ (-3,52%) και ΕΚΤΕΡ (-4,80%).

Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Ελινόιλ (+3,20%).

Ο υψηλότερος όγκος του τελευταίου τριμήνου στην Interlife (+2,94%).

Επιστροφή αγοραστών σε ΑΝΕΚ (+3,20%), Intralot (+3,20%), Space (+3,38%) και Παπουτσάνη (+0,48%).

Δεν έπεισαν οι αγοραστές σε ΜΕΒΑ (+3,20%), ΕΒΡΟΦ (+3,66%), ΙΑΤΡ (+1,12%), ΣΙΔΜΑ (+0,46%), ΜΕΝΤΙ (+1,22%), ΑΒΕ (+1,12%), MED (+0,83%), ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+1,84%), ΑΤΤ (+1,20%), ΕΛΛ (+1,25%), ΧΑΙΔΕ (+3,39%), ΦΟΥΝΤΛ (+1,78%).

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης διατηρεί το ημερήσιο σήμα πώλησης το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1240 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1180 – 1165 και 1162 - 1151 μονάδες (σπεύδουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Οι αντιστάσεις στις 1267, 1282, 1326, 1350, 1366, 1379 και 1400 μονάδες.

Με ημερήσιο σήμα πώλησης και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή υψηλότερα των 3043 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 2843 – 2840 και 2819 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι επόμενες αντιστάσεις στις 2960, 3050, 3088, 3219, 3350 και 3441 μονάδες.

Μια ματιά στις Διεθνείς Αγορές

Με επικράτηση των πωλητών, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού. Αργία σε Κίνα, Ν. Κορέα, Ινδία και Χονγκ Κονγκ.

Στο “κόκκινο” η Ευρώπη, με μικτές διαθέσεις οι δείκτες στην Wall Street.

Διορθώνει από τα υψηλά 10 μηνών το Πετρέλαιο, προς το 1,0503 υποχωρεί το Ευρώ, έναντι του Δολαρίου.

Κάτω από τα $1845 προσγειώνεται ο Χρυσός (νέα χαμηλά 7 μηνών), προς τα $21,45 υποχωρεί το Ασήμι.

Στα $28300 ανηφορίζει το Bitcoin, πάνω από τα $1705 θέλει να κινηθεί το Ethereum.

Η Παγκόσμια Τράπεζα περιόρισε την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη της Ανατολικής Ασίας και του Ειρηνικού και προειδοποίησε ότι οι Αναπτυσσόμενες Οικονομίες της Ανατολικής Ασίας πρόκειται να επεκταθούν με έναν από τους χαμηλότερους ρυθμούς των τελευταίων πέντε δεκαετιών. Αναμένει πως οι Οικονομίες στην Ανατολική Ασία και στον Ειρηνικό θα αναπτυχθούν κατά 5% το 2023. Αυτό είναι ελαφρώς λιγότερο από το 5,1% που είχε προβλέψει τον Απρίλιο. Για το 2024, η Τράπεζα αναμένει ανάπτυξη 4,5% για την Περιοχή, κάτω από την πρόβλεψή της του Απριλίου για 4,8%.Η Παγκόσμια Τράπεζα διατήρησε την πρόβλεψή της για την οικονομική ανάπτυξη του 2023 για την Κίνα αμετάβλητη στο 5,1%, αλλά μείωσε την εκτίμησή της για το 2024 στο 4,4% από 4,8% προηγουμένως.

Οι τιμές των κατοικιών στη Βρετανία τον Σεπτέμβριο ήταν 5,3% χαμηλότερες από ότι πέρυσι, διατηρώντας την πτώση του Αυγούστου, η οποία ήταν η μεγαλύτερη ετήσια πτώση από το 2009, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας Nationwide. Σε μηνιαία βάση, οι τιμές παρέμειναν αμετάβλητες τον Σεπτέμβριο, μετά από πτώση 0,8% τον Αύγουστο, ανέφερε η Nationwide.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Λουί ντε Γκίντος αποκάλυψε, σε συνέντευξή του στους Financial Times, ότι ”οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν εξετάζουν το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων. Ένα τέτοιο βήμα θα ήταν πρόωρο, δεδομένης της πρόσφατης αύξησης των τιμών του Πετρελαίου. Το τελευταίο μίλι δεν θα είναι εύκολο”.

Ο τελικός Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) της HCOB στη Ζώνη του Ευρώ, που καταρτίστηκε από την S&P Global, υποχώρησε στο 43,4 τον Σεπτέμβριο, από το 43,5 του Αυγούστου, σε ευθυγράμμιση με την προκαταρκτική εκτίμηση.

Το ποσοστό ανεργίας στην Ευρωζώνη παρέμεινε αμετάβλητο στο 6,4% τον Αύγουστο, από το αναθεωρημένο ποσοστό του Ιουλίου, σύμφωνα με έκθεση της Eurostat. Σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, το ποσοστό ανήλθε στο 5,9%.

Η Αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε ένα νομοσχέδιο έκτακτης χρηματοδότησης, ενώ η Γερουσία υιοθέτησε το έκτακτο μέτρο με το οποίο θα επιτραπεί να συνεχιστεί να χρηματοδοτείται προσωρινά το Ομοσπονδιακό Κράτος.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση αφαίρεσε από τη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 1,2 δισ., στα 81,1 δισ. ευρώ.

“Παρότι το Χ.Α. παραμένει στις κορυφαίες Αγορές, σε όρους αποδόσεων από τις αρχές του χρόνου, ο Σεπτέμβρης και το τρίτο τρίμηνο βάζουν σε σκέψεις τους επενδυτές στην Αθήνα”. Σύμφωνα με την ανάλυση της Deutsche Bank, “ο Σεπτέμβρης συνέχισε το κακό σερί των τελευταίων χρόνων, βυθίζοντας μετοχές και ομόλογα σε χαμηλότερα επίπεδα”.

Ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της S&P Global για τον τομέα Μεταποίησης στην Ελλάδα (Purchasing Managers’Index - PMI) έκλεισε στις 50,3 μονάδες τον Σεπτέμβριο, τιμή χαμηλότερη από τις 52,9 μονάδες του Αυγούστου.

Η “Noval Property” ενημερώνει ότι με την υπ’ αριθμ. 5/995/20.09.2023 απόφαση του ΔΣ της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (αρ. πρωτ. 2395/02.10.2023), παρατάθηκε η προθεσμία για την εισαγωγή των μετοχών της Εταιρείας στο Χ.Α. μέχρι 15/10/2024.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο η ΣΑΡ και με το θετικό η TITC. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο υψηλό ημέρας έκλεισε η Autohellas και στο χαμηλό οι Εθνική, Πειραιώς, Αεροπορία Αιγαίου, ΕΕΕ, Ελλάκτωρ, ΕΛΧΑ, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ και Alpha Bank.

Κακή η τελική εικόνα με 37 ανοδικούς τίτλους, έναντι 78 πτωτικών, ενώ 15 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 3%.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση σημαντικής υποχώρησης και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να κινούνται χαμηλότερα στο συμβόλαιο του δείκτη και να μένουν σταθερές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (21.039 συμβόλαια).

Στα 2.025 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 2.085 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Οκτώβριος).

Στα 1.338 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.433 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Στα 85 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 85 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Οκτώβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 642, 418 για τον Οκτώβριο και 224 για τον Νοέμβριο τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.872,25), κινήθηκε μεταξύ 2.872,25 και 2.955,25 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 25 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 0, 0 για τον Δεκέμβριο και 0 για τον Μάρτιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 931).

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Οκτώβριο, 0 για τον Νοέμβριο, 0 για τον Δεκέμβριο και 0 για τον Ιανουάριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 4.674,25).

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (10.631), Eurobank (1.763), Πειραιώς (5.673), Εθνική (886), ΔΕΗ (706), Αεροπορία Αιγαίου (290), Μυτιληναίο (113), ΑΔΜΗΕ (116), Cenergy (132), ΟΤΕ (138), ΕΧΑΕ (171).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 156.118, Πειραιώς 58.639, Eurobank 34.227, Εθνική 17.464, ΔΕΗ 21.140, ΑΔΜΗΕ 19.000, Τέρνα Ενεργειακή 15.201.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 60.645.816 τεμ., (από 60.605.668 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.279.023 τεμ. (1.279.023), Eurobank 34.120.608 τεμ. (34.120.608), ΟΠΑΠ 1.561.030 τεμ. (1.560.706), Εθνική 10.315.585 τεμ. (10.293.165), ΟΤΕ 1.803.393 τεμ. (1.803.393), Πειραιώς 1.379.230 τεμ. (1.379.230).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v