Χρηματιστήριο: Τεστ αντοχών για τράπεζες και blue chips

Πτωτικό το άνοιγμα για τον Γενικό Δείκτη. Πιέσεις στο ξεκίνημα για τη μετοχή της Optima και υψηλές συναλλαγές. Το γκρίζο σκηνικό των «αρκούδων» κυριαρχεί στην αγορά.

Χρηματιστήριο: Τεστ αντοχών για τράπεζες και blue chips

Πρωτόγνωρες καταστάσεις στη Βουλή των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ, σε υψηλό 16ετίας η απόδοση του 10ετούς ομολόγου και μαζικό ξεπούλημα στη Wall Street.

Για πρώτη φορά στην ιστορία των ΗΠΑ καθαιρέθηκε ο πρόεδρος της Βουλής και μάλιστα από μομφή βουλευτών του κόμματός του (Ρεπουμπλικάνοι), παράλληλα με το sell off των αμερικανικών ομολόγων να πυροδοτεί αναταράξεις στις αγορές.

Στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων 11 μηνών οι αγορές στην Ασία, υπό την ασφυκτική πίεση των αγορών χρέους, δεύτερη σερί διόρθωση στα ευρωπαϊκά, παρασύροντας ακόμη χαμηλότερα και το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Από τις 15.085 (-1,06%) ο DAX, ακόμη ένα μίνι ξεπούλημα στο ΧΑ, με τον Γενικό Δείκτη με 1,96% στις 1.168,45 μονάδες.

Στα επίπεδα Μαΐου επιστρέφει η αγορά, ουσιαστικά «καίγοντας» τα όποια μετεκλογικά κέρδη είχαν καταγραφεί, τις προσδοκίες και για την προοπτική αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας, κατατάσσοντας τη  «ρηχή» ελληνική αγορά στις τελευταίες θέσεις μεταξύ των ευρωπαϊκών.

Με 82,2 εκατ. η χθεσινή νέα διόρθωση -περί τα 30 εκατ. περισσότερα από της Δευτέρας, ένδειξη πωλητών που επισπεύδουν αδιαφορώντας για το αν γράφουν υποαξίες. Το γεγονός πως σε μόλις δύο μετοχές, Εθνική, Mytilineos, πραγματοποιήθηκε τζίρος 25 εκατ. είναι ενδεικτικό της στόχευσης των πωλητών.

Στο στόχαστρο εδώ και μέρες ο τραπεζικός κλάδος, ακολούθησαν και χαρτιά εισηγμένων με εξαιρετικά αποτελέσματα και προοπτικές, στοιχείο που ενισχύει τη στάση των διαχειριστών ξένων χαρτοφυλακίων αλλά και εγχώριων θεσμικών.

Από τις 2.825,31 μονάδες ο FTSE25, μετρώντας απώλειες 7,68% σε διάστημα μηνός και 10,05% σε 3μήνου, από τις 881,73 ο Δείκτης Τραπεζών με «βουτιά» 11,41% και 14,19% αντίστοιχα, παραπέμποντας σε ομάδα «εγκλωβισμένων» από τα υψηλά στα τέλη Ιουλίου.

Το «χτύπημα» που όπως περιγράφει η Λία Δεληγιάννη δέχονται τα ομόλογα διεθνώς, το μεγαλύτερο από την εποχή της πανδημίας το 2020, προφανώς και δεν μπορεί να αφήσει ανεπηρέαστη την εγχώρια αγορά, πολύ δε περισσότερο από τη στιγμή που τέλη Ιουλίου ήταν πρώτη με τις υψηλότερες επιδόσεις.

Η απουσία ισχυρού θεσμικού μετώπου, λ.χ. διαχειριστών αμοιβαίων κεφαλαίων, το αρνητικό κλίμα που σε αρκετά μέτωπα δοκιμάζει τον ρυθμό άσκησης της κυβερνητικής πολιτικής, διαμορφώνουν αυτό το «γκρίζο» σκηνικό στην κεφαλαιαγορά.

«Μαχαίρι που πέφτει δεν δοκιμάζεις να το πιάσεις...» λέει ένας από τους κανόνες της αγοράς, φαίνεται να επιβεβαιώνεται για ακόμη μία φορά, με τον τραπεζικό κλάδο στο επίκεντρο. Χρηματιστές θεωρούν ότι μέρος της ισχύος της διόρθωσης οφείλεται στον τρόπο που επιχειρείται η διάθεση του 20% της Εθνικής από το ΤΧΣ  -μπορεί και να ισχύει.

Η ουσία όμως είναι πως κυρίως hedge funds με θέσεις και στις 4 τραπεζικές μετοχές, με αποδόσεις ακόμη και 3ψήφιες στα τέλη Ιουλίου, επέλεξαν να κάνουν «ταμείο». Funds που όταν βγαίνουν πωλητές, χρηματιστήρια «ρηχά» και χωρίς ουσιαστική δομή/σύνθεση, είναι από τα πρώτα που δοκιμάζονται.

Συνέπεια αυτών η ξεκάθαρα πωλητική τάση, οι όποιες βραχύβιες ανοδικές διορθώσεις να παραμένουν σημεία εξόδου. Τάση που δεν φάνηκε να διαφοροποιείται ούτε εχθές, μάλιστα η αύξηση του τζίρου κατά σχεδόν 30 εκατ. προς το αντίθετο συνηγορεί.

H μετοχή της Optima ξεκίνησε με πτώση στα 6,88 ευρώ (τιμή εισαγωγής τα 7,2 ευρώ) και στη συνέχεια ανέβηκε στα 7,06 ευρώ με συναλλαγές 985 χιλιάδες τεμάχια.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v