Χρηματιστήριο: Ζητείται συνέχεια στην ανοδική διόρθωση

Η εξισορρόπηση της αγοράς στέλνει σινιάλο αναστροφής. Το «γρήγορο χρήμα» στις τράπεζες και οι επίμονες πιέσεις στα blue chips. «Εστία» μόχλευσης στα mid caps. Τα τεχνικά σημεία.

Χρηματιστήριο: Ζητείται συνέχεια στην ανοδική διόρθωση

Η τεχνολογία έδωσε ώθηση στη Wall Street και ανάσες στους long. Ανοδικά οι αγορές στην Ασία, με αφορμή την υποχώρηση της απόδοσης των αμερικανικών ομολόγων από τα υψηλά 16ετίας.

Νωρίτερα από τις 4.291 (-0,21%) τα futures του S&P500 στη Νέα Υόρκη, από τις 15.099 ο DAX, με αναλυτές να αναθαρρούν από τις δηλώσεις του Μάριο Σεντένο πως η πολιτική σύσφιξης της ΕΚΤ μπορεί να έχει ολοκληρωθεί. Ο κεντρικός τραπεζίτης της Πορτογαλίας και μέλος του δ.σ. στη Φρανκφούρτη εκφράζει την προσέγγιση των «νοτίων», την τάση μιας μετριοπαθέστερης πολιτικής σε σχέση με αυτή των «γερακιών». Ευάριθμη η ομάδα, μένει να φανεί εάν η κατάσταση θα διευκολύνει τα μέλη της να περάσουν αυτή τη γραμμή στη συνεδρίαση του Οκτωβρίου.

Σε αυτό το περιβάλλον εκτός -στο Χρηματιστήριο Αθηνών οι αγοραστές πήραν μία ανάσα στη χθεσινή συνεδρίαση, μετά από αμφίρροπη εξέλιξη και κατ' αρχήν επιβεβαίωση σημαντικών -βραχυπρόθεσμων- στηρίξεων.

Μετά από μέρες, κάποιοι μηχανισμοί άμυνας λειτούργησαν, ενεργοποιήθηκαν αντανακλαστικά «ισχυρών χεριών», με αποτέλεσμα για τον Γενικό Δείκτη οι 1.150 μονάδες να μπορεί να θεωρηθούν σημείο αναφοράς-δυνητικής αναστροφής. Με αυξημένες συναλλαγές η χθεσινή προσπάθεια, προστέθηκαν σημαντικές και λόγω της εισαγωγής της Optima Bank, με ό,τι αυτό σήμαινε για το τελικό «ταμείο».

Στον τραπεζικό κλάδο επικεντρώθηκε η κυρίως προσπάθεια για να «γυρίσει» η αγορά -κλάδος με την ισχυρότερη διόρθωση από τις κορυφές στα τέλη Ιουλίου αλλά και με τις μεγαλύτερες αποδόσεις στο 7μηνο.

Με εμφανή την παρουσία «γρήγορου χρήματος» -απαραίτητου για τη δημιουργία μόχλευσης-ευρείας μεταβλητότητας ο Δείκτης Τραπεζών από τις 866 αντέδρασε έως τις 921, για να διαμορφωθεί τελικά στις 912 μονάδες. Volatility που έδωσε την ευκαιρία για ενδοσυνεδριακές κινήσεις, τάση που αποτυπώθηκε στο 5,12% της Πειραιώς, στο 4,04% της Eurobank, όπως και στο 2,67% της Εθνικής, στο 2,27% της Alpha Bank.

Μπορεί να έχει συνέχεια η ανοδική διόρθωση σήμερα-αύριο; Τεχνικά η απάντηση είναι καταφατική, εάν σήμερα οι traders ενεργήσουν υψηλότερα των 920-925 μονάδων. Βραχυπρόθεσμα η συγκυρία τούς ευνοεί, πιθανότατα να μην αφήσουν αναξιοποίητη την αφορμή. Μάλιστα, χρηματιστές σημείωναν πως όσο θα ξεκαθαρίζει το σκηνικό αναφορικά με τη διάθεση του 20% της Εθνικής, τόσο θα αλλάζει η στάση και ορισμένων ξένων, για αυτό και θα πρέπει να αποσαφηνισθούν το ταχύτερο δυνατό οι όροι της σχετικής διαδικασίας. Ενδεικτικό το χθεσινό ρεπορτάζ της Αναστασίας Παπαϊωάννου.

Βγήκε αντίδραση στα τραπεζικά χαρτιά, μαζεύτηκε η προσφορά των βιαστικών στην Optima Bank, φαίνεται να ισορροπεί ο κλάδος-κλειδί.

Ωστόσο, παρέμεινε η πίεση στα blue chips, Mytilineos, Jumbo, Motor Oil, Viohalco, αλλά και ΟΤΕ, ΟΠΑΠ «ταλαιπωρήθηκαν» και χθες με συναλλαγές που παρέπεμπαν κυρίως σε ξένους πωλητές.

Από τις 2.793 έως τις 2.854 και «κλείσιμο» στις 2.840 μονάδες για τον FTSE25, μένει να φανεί εάν σε κάποια από τα blue chips που αναφέρθηκαν θα μπορούσε να ακολουθήσουν αγοραστές όπως λ.χ. σε ΔΕΗ, Aegean, Autohellas στη χθεσινή συνεδρίαση.

Αφορμής δοθείσης επανενεργοποιήθηκαν εγχώριες δυνάμεις σε συγκεκριμένα mid caps, Alumil, Intracom Holdings, Loulis Mills, ΚΛΜ, Δομική Κρήτης κ.α. Στο προσκήνιο των mid caps οι εξελίξεις στην Intralot, καθώς επηρεάζουν τον ευρύτερο όμιλο από Intracom Holdings μέχρι ΚΛΜ.

Ο Χρήστος Κίτσιος περιγράφει αναλυτικά το... τελευταίο μίλι του turnaround για την Intralot, εξέλιξη που δημιουργεί εστία μόχλευσης στα mid caps. Καλοδεχούμενη...

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v