Χρηματιστήριο: Στο «κόκκινο» ξανά ο Γενικός Δείκτης

Απώλειες μετά το σταθεροποιητικό άνοιγμα για τον ΓΔ, με πιέσεις στις τράπεζες και πονταρίσματα σε blue chips. Ανοδος για Mytilineos, ΟΤΕ, πιέσεις για ΓΕΚ Τέρνα και ΤτΕ. Σε στενό εύρος η Optima.

Χρηματιστήριο: Στο «κόκκινο» ξανά ο Γενικός Δείκτης

Πτωτική κίνηση άνω του 1% για τον Γενικό Δείκτη μετά την σταθεροποιητική κίνηση στο ξεκίνημα. 

Νωρίτερα, το Euro2day.gr ανέφερε: 

Μικτές τάσεις στα ευρωπαϊκά, με θετική για το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Τα ομόλογα και οι κινήσεις των κεντρικών τραπεζιτών στο επίκεντρο της προσοχής των επενδυτών.

Διιστάμενες οι εκτιμήσεις για το πώς θα ενεργήσουν οι κεντρικοί τραπεζίτες στις συνεδριάσεις του Οκτωβρίου, οριακά αρνητικά τα futures του S&P500 στη Νέα Υόρκη, ήπια πτωτικό «γύρισμα» για τον DAX
στη Φρανκφούρτη, με το Χρηματιστήριο Αθηνών να συντηρείται με θετικό πρόσημο στην περιοχή των 1.175 μονάδων.

Σε συγχρονισμό με τα ευρωπαϊκά η αρχή, με τον Γενικό Δείκτη από τις 1.171,06 σε εύρος διακύμανσης 3-4 μονάδων υψηλότερα, με τζίρο 5 εκατ. στο πρώτο ημίωρο. Ενθαρρυντική ένδειξη η στάση των επενδυτών στο «γύρισμα» των ομολόγων τους στη Φρανκφούρτη, καθώς συνέχισαν με αγορές σε συγκεκριμένα blue chips, με αποτέλεσμα να διατηρηθεί το ελαφρώς θετικό κλίμα στην εξέλιξη της συνεδρίασης.

Στην περιοχή των 2.850 (0,05%) ο FTSE25, στις 910 (-0,15%) ο Δείκτης Τραπεζών.

Αυξημένες συναλλαγές από την αρχή της συνεδρίασης στη μετοχή της Τραπέζης της Ελλάδος, με τη μη διανομή μερίσματος από τα θέματα συζήτησης στα χρηματιστηριακά γραφεία. Οπως περιλαμβάνεται στα στοιχεία Προϋπολογισμού από τους λοιπούς φορείς παραγωγής, προβλέπονται έσοδα 718 εκατ., μειωμένα κατά 435 εκατ. έναντι της εκτίμησης του 2023, κυρίως λόγω της μη ενσωμάτωσης πρόβλεψης περί μη διανομής μερίσματος ΤτΕ.

Χρηματιστές σημείωναν πως λόγω των σημαντικών υποαξιών που εγγράφουν στα χαρτοφυλάκια ομολόγων τους οι κεντρικές τράπεζες, η μη διανομή εσόδων είναι αναπόφευκτη, γενική τάση που δεν θα μπορούσε να αφήσει εκτός την ΤτΕ.

Εως 7,21% χαμηλότερα, στα 14,15 ευρώ η μετοχή της ΤτΕ, λίγο πριν τη συμπλήρωση της πρώτης ώρας.

Αγοραστές σε blue chips-σηματωρούς, εντολές από τα 32 ευρώ στη Mytilineos έως τα 32,66 ευρώ, σε ΟΤΕ στα 13,69 ευρώ, σε ΔΕΗ στα 9,25, όπως και σε Helleniq Energy (7,13), Jumbo (24,98) κ.α.

Αν μη τι άλλο, μετά από ένα διάστημα συνεχών/σταθερών πωλήσεων σε μετοχές του δείκτη, φαίνεται πως από τη χθεσινή συνεδρίαση κάτι έχει αρχίσει να κινείται από την πλευρά των αγοραστών. Στην περίπτωση που πρόκειται για επάνοδο επενδυτών, τότε οι χαμηλές τιμές αυτής της περιόδου ενδέχεται να αποτελέσουν στηρίξεις για τη συνέχεια. Σήμερα-αύριο θα είναι κάπως πιο σαφής η εικόνα, πιθανότατα από Δευτέρα θα εξαρτηθεί και από το κλίμα στις διεθνείς αγορές.

Στο εύρος των 7,12-7,20 ευρώ οι εντολές στη μετοχή της Optima Bank -διακύμανση σε πιο στενά εύρη σε σχέση με εχθές (6,88-7,202), με την προσφορά να απορροφάται από τις ίδιες πηγές αγοραστών.

Στις 57/30 η σχέση μετοχών με θετικό/αρνητικό πρόσημο, AVAX (1,31), Intrakat (3,055), ΑΔΜΗΕ (2,045), Πλαστικά Θράκης (3,99), Premia (1,19), Ideal (5,35) κ.α. να ξεχωρίζουν από τα midcaps του FTSE20MidCap.

Στα 9,8 εκατ. ο τζίρος στις 11:30, χωρίς να έχουν «περάσει» προσυμφωνημένες εντολές.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v