Τραπεζικό «γύρισμα» ανεβάζει το Χρηματιστήριο

Σε υψηλότερα επίπεδα ο Γενικός Δείκτης, εν μέσω ανάκαμψης για τις τραπεζικές μετοχές. Υψηλότερα κέρδη για Eurobank, Πειραιώς. Θετικά πρόσημα για ΟΤΕ, Motor Oil, Cenergy.

Τραπεζικό «γύρισμα» ανεβάζει το Χρηματιστήριο

Κίνηση πάνω από τις 1.170 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη, με τις τράπεζες να ανακάμπτουν από τις πιέσεις που κατέγραφαν νωρίτερα και τον κλαδικό δείκτη να ενισχύεται έως 1,3%. 

Οι τραπεζικές μετοχές, από «βαρίδι» της συνεδρίασης, ωθούν πλέον τον ΓΔ στις 1.175 μονάδες με άνοδο 0,52%

Υψηλότερα κέρδη καταγράφουν οι Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς έναντι καλύτερης συμπεριφοράς στην πτώση για τον τίτλο της Alpha Bank νωρίτερα. 

Νωρίτερα, το Euro2day.gr μετέδιδε: 

Αρνητικό «γύρισμα» στα ευρωπαϊκά, σταθερά στο μείον το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Χωρίς να έχει μεταβληθεί η τάση στην προθεσμιακή αγορά της Νέας Υόρκης, σε Φρανκφούρτη, Λονδίνο οι πωλητές είναι αυτοί που έχουν τον έλεγχο της συνεδρίασης, μετά το αρχικό ημίωρο που δόθηκαν ευκαιρίες στους αγοραστές να κατοχυρώσουν θέσεις τους έως τις 15.234 για τον DAX και έως τις 7.634 για τον FTSE100. Στις 15.167 και 7.619 μονάδες αντίστοιχα, λίγο μετά τις 13:00.

Σταθερά με premium τα futures του S&P500 από τις 4.364 (0,14%) χωρίς σημαντική μεταβλητότητα, με τον VIX σταθερά χαμηλότερα του ορίου των 20 μον., σχετικά σταθεροποιητική η τάση στην αγορά πετρελαίου (για WTI, Brent).

Σε αναμονή και επιφυλακτικά οι επενδυτές, εύλογα καθώς οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή μπορεί ανά πάσα στιγμή να προσλάβουν δραματικότερη τροπή, με ό,τι αυτό αντανακλαστικά θα αποτυπωθεί και στις αγορές.
Χαμηλότερα του $1,05 το ευρώ, σε εξέλιξη το άτυπο Ecofin/Eurogroup, για ακόμη μία -πολλοστή- φορά η Ευρώπη αδυνατεί να έχει με ενιαία φωνή καθοριστικό ρόλο σε όσα διαδραματίζονται στα ανοιχτά μέτωπα της ευρύτερης περιοχής.

Με ολιγόλεπτα διαλείμματα με θετικό πρόσημο στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ο έλεγχος είναι στα χέρια των πωλητών. Μέτριος αλλά σταθερός ρυθμός ρευστοποιήσεων από την αρχή της συνεδρίασης, σε εύρος 1.171,24-1.161,22 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη.

Στα 25 εκατ. ευρώ η αξία συναλλαγών νωρίτερα, στα μεγέθη της Παρασκευής μέχρι τώρα, δίχως ουσιαστικό επιχειρηματικό/επενδυτικό ενδιαφέρον, επιτείνοντας τη στασιμότητα στο «ρηχό» χρηματιστήριο.

Χωρίς να κάνει ιδιαίτερη αίσθηση η εκτίμηση της JPMC, που πιθανολογεί την απόδοση της επενδυτικής βαθμίδας από τη Standard & Poor's, υπό πίεση συνεχίζει ο τραπεζικός κλάδος, με την Εθνική στο επίκεντρο.

Στις 906 (-1,05%) ο Δείκτης Τραπεζών, σήμερα-αύριο κατά πάσα πιθανότητα οι όποιες αποφάσεις για την προοπτική διάθεσης ποσοστού της Εθνικής από το ΤΧΣ. Σήμερα η ανάλυση των δεδομένων -παρουσία του Ταμείου αλλά και του συμβούλου της σχετικής διαδικασίας/JPMC-, αύριο η συνεδρίαση του δ.σ., κατά πάσα βεβαιότητα θα γίνει σαφέστερη η κατάσταση.

Στα 5,394 ευρώ η μετοχή της Εθνικής, με τις μικρότερες απώλειες από τις συστημικές.

Σταδιακή ενίσχυση των πωλητών σε μετοχές του δείκτη, με συνέπεια από τις 2.855 να διορθώσει έως τις 2.827 μονάδες, με «γύρισμα» της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής από τα 14,91 στα 14,16 ευρώ, τάση που ακολούθησαν τίτλοι των Lamda Development, Jumbo, Coca Cola HBC και όλο και περισσότερων μετά τις 12:50, σε σημείο που σε 20 λεπτά οι αγοραστές υπερίσχυαν σε μόλις 3, Cenergy Holdings (5,87), Motor Oil (22,26) και ΟΤΕ (13,40).

Αλλαγή προς την πλευρά των πωλητών συνολικότερα, καθώς από το 32/42 (στις 11:25) η σχέση έκλινε προς τις 42/68 και νωρίτερα (13:20) στις 35/64 μετοχές με θετικό/αρνητικό πρόσημο.

Στα 2,46 εκατ. η αξία συναλλαγών μέσω πακέτων, σε Mytilineos, Jumbo, ΟΠΑΠ και ΚΡΙ-ΚΡΙ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v