Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Βύθιση συναλλαγών και μικρή άνοδο

Ο τραπεζικός κλάδος εξασφάλισε το θετικό πρόσημο για τον ΓΔ. Ανοδική κίνηση για ΟΤΕ και Lamda. Ρευστοποιήσεις σε Τέρνα Ενεργειακή, Viohalco και Helleniq Energy, Σαράντη. Τζίρος στα 68 εκατ.

Χρηματιστήριο: Βύθιση συναλλαγών και μικρή άνοδο

Από τις συνεχείς εναλλαγές προσήμων, χαρακτηρίστηκε η πρώτη συνεδρίαση της νέας εβδομάδας, με τους αγοραστές να παίρνουν περισσότερες πρωτοβουλίες, γυρίζοντας τον Γενικό Δείκτη σε θετικό έδαφος, το οποίο και διατήρησε μέχρι τέλους.

Μένει να φανεί, αν στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις οι “long” θα επιχειρήσουν να πάρουν κάποια “απόσταση ασφαλείας” από τα πρόσφατα χαμηλά, περιμένοντας την Παρασκευή την ετυμηγορία της S&P, ή θα επιβεβαιωθεί η εκτίμηση της Beta Sec. και όχι μόνο, η οποία υποστηρίζει πως “υπό άλλες συνθήκες η Αγορά θα προεξοφλούσε το ενδεχόμενο της απόκτησης της επενδυτικής βαθμίδας και από ένα δεύτερο Οίκο αξιολόγησης, όμως τώρα η Επενδυτική Κοινότητα φαίνεται να εστιάζει σχεδόν αποκλειστικά στο τι γίνεται στο εξωτερικό και αυτό δεν μπορεί να αφήσει αδιάφορη την Ελληνική Αγορά, αφού η αποεπένδυση του ΤΧΣ από τα ποσοστά των τριών Ελληνικών Τραπεζών, έχει βασικό Αντισυμβαλλόμενο επενδυτικά κεφάλαια από το εξωτερικό. Το ίδιο ισχύει και για μια σειρά από άλλες εταιρικές πράξεις, ή δημόσιες προσφορές που μέχρι πρότινος είχαν μπει σε ένα χρονοδιάγραμμα άμεσης υλοποίησης”.

Βλέπουμε υψηλή πιθανότητα αναβάθμισης της Ελλάδας από την S&P σε επενδυτική βαθμίδα από ‘ΒΒ+’ με θετική προοπτική, σε ‘ΒΒΒ-’ με σταθερή προοπτική, κατά την αναθεώρησή της στις 20 Οκτωβρίου. Ως εκ τούτου, η αναθεώρηση της αξιολόγησης της Ελλάδας από την Fitch, με την τρέχουσα αξιολόγηση να είναι ‘ΒΒ+’ με σταθερές προοπτικές, θα είναι κρίσιμη. Αναμένουμε ότι η Fitch θα αναβαθμίσει την Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα την 1η Δεκεμβρίου”, εκτιμά η JP Morgan.

Χωρίς διαθέσεις να αλλάξουν την επιφυλακτική εικόνα των τελευταίων ημερών οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, επέλεξαν να κινηθούν και σήμερα αλλάζοντας πρόσημα και με μικρές θετικές μεταβολές, καθώς κάθε διάθεση για κάτι καλύτερο, διακόπηκε από την επιστροφή των ανοδικών τάσεων των αποδόσεων, στην Αγορά ομολόγων.

Σύμφωνα με την Beta Sec., “η εβδομάδα που ξεκίνησε έχει στοιχεία λιανικών πωλήσεων Σεπτεμβρίου την Τρίτη (ΗΠΑ), πληθωρισμού Σεπτεμβρίου την Τετάρτη (Ευρώπη) και νομισματικής πολιτικής στην Κίνα την Πέμπτη. Στις κυριότερες δημοσιεύσεις αποτελεσμάτων ξεχωρίζουν οι ανακοινώσεις των Bank of America, Goldman Sachs, Johnson & Johnson την Τρίτη, ακολουθούν την Τετάρτη οι Morgan Stanley, Procter & Gamble, Netflix, Tesla, ενώ την Πέμπτη ανακοινώνουν οι AT&T, Blackstone και Philip Morris. Την ερχόμενη Παρασκευή λήγουν οι σειρές Παραγώγων για το μήνα Οκτώβριο”.

Η προσοχή των Αγορών και στις ομιλίες αξιωματούχων των Fed, ECB και BoE.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση χαρακτηρίστηκε από τον χαμηλό τζίρο (ο χαμηλότερος των τελευταίων δέκα συνεδριάσεων), τις επιλεκτικές κινήσεις των αγοραστών στο ταμπλώ της υψηλής κεφαλαιοποίησης, αλλά και τη σχετικά καλύτερη εικόνα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, όπου παρατηρήθηκε κάποιο αγοραστικό ενδιαφέρον, με ζητούμενο την συνέχεια και την συνέπεια.

Από την άλλη και σήμερα δεν έλειψαν οι μετοχές που κινήθηκαν προς υψηλότερες αποτιμήσεις, με ιδιαίτερα χαμηλούς όγκους, ή με “market” εντολές αγορών.

Μετά τις συνεχείς εναλλαγές προσήμων, δεν θα ήταν υπερβολή να υποστηριχθεί ότι ο Βαρύδεικτος Τραπεζικός κλάδος, ήταν αυτός που ηγήθηκε της προσπάθειας αντίδρασης, ενώ σαφώς πιο επιφυλακτικά κινήθηκαν οι traders στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού 25αρη.

Και νέα αλλαγή σκηνικού στην Αγορά ομολόγων, καθώς μετά το “τίναγμα” των αποδόσεων της Πέμπτης και τις διαθέσεις αποκλιμάκωσης της Παρασκευής, σήμερα σημειώνεται νέα ανηφορική κίνηση των αποδόσεων και μάλιστα για όλους τους Εκδότες. Πιο συγκεκριμένα, στο 5,07% αναρριχάται η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,70% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 4,281% ανηφορίζει η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1161,22 (-0,72%) και 1177,33 μονάδων (+0,66%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1176,47 (+0,58%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1173,76 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,35%.

Ο τζίρος υποχώρησε στα 67,8 εκατ., από τα οποία τα 3,9 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΣΑΡ, ΕΠΣΙΛ, ΚΡΙ, ΜΥΤΙΛ, ΟΠΑΠ, ΜΠΕΛΑ), ενώ ΜΥΤΙΛ, ΤΕΝΕΡΓ και ΟΠΑΠ απασχόλησαν το 33% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 67,8 εκατ., τα 61,6 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Στις ΗΠΑ, συνεχίζονται τα αποτελέσματα 3ου τριμήνου για την Bank of America, τη Goldman Sachs, τη Morgan Stanley, την Tesla, τη Blackstone κοκ. Την Τετάρτη, η γ.σ. της Jumbo εγκρίνει μέρισμα 1,47 ευρώ/μετχ, ενώ την Παρασκευή λήγουν τα ΣΜΕ του τρέχοντα μήνα και αργά το βράδυ η S&P ανακοινώνει την ετυμηγορία της για το Ελληνικό αξιόχρεο. Ανοικτή σε όλα τα ενδεχόμενα η κίνηση του ΓΔ, ενόψει της αυξημένης αβεβαιότητας”, σύμφωνα με την Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Η μεταβλητότητα μπορεί να συνεχιστεί, καθώς υπάρχουν οι περισσότερες από τις αβεβαιότητες. Ωστόσο, αναμένουμε κάποιο επιλεκτικό ενδιαφέρον, για να εξισορροπήσει την προσφορά και να περιορίσει την αρνητική πλευρά”, αναφέρει η Beta Sec.

Με κέρδη έκλεισε εν τέλει η προηγούμενη εβδομάδα για τον ΓΔΧΑ, μετριάζοντας τις απώλειες, καθώς βαδίζουμε πλέον προς την κρίσιμη αξιολόγηση της S&P. Παρόμοια ήταν και η εικόνα στην υπόλοιπη Ευρώπη, αλλά και στις ΗΠΑ, με την γεωπολιτική ένταση να μην δείχνει να αποκλιμακώνεται. Στο εξωτερικό, οι εξελίξεις θα ορίσουν την τάση, ενώ στο εσωτερικό η τρέχουσα εβδομάδα θα έχει ενδεχομένως σημαντικές διακυμάνσεις. Διατηρούμε το εύρος τιμών για τον ΓΔΧΑ, μέχρι την Παρασκευή, μεταξύ των 1140 και 1250 μονάδων. Στα σημαντικότερα μάκρο της εβδομάδας οι λιανικές πωλήσεις Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ αύριο, ο πληθωρισμός Σεπτεμβρίου στην Ευρωζώνη και σημαντικά στοιχεία από Κίνα την Τετάρτη και η ομιλία Πάουελ την Πέμπτη. Παράλληλα, συνεχίζονται οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων με Bank of America και Goldman Sachs να δημοσιεύουν αύριο το Γ΄ τρίμηνο, ενώ η ASML holdings την Τετάρτη”, σημειώνει η Depolas Investment Services.

Τα πολύ σημαντικά νέα, τεχνικά, δεδομένα είναι ότι τα υψηλά της Πέμπτης είναι και η νέα μας είσοδο στην Αγορά, σύμφωνα με τον Ηλία Ζαχαράκη.

Το volatility πλέον σε υψηλά επίπεδα, με αρκετά χαρτοφυλάκια που πούλησαν στις τελευταίες πτωτικές συνεδριάσεις και περιμένουν να μπουν και πάλι στην Αγορά.

Οι κινήσεις πανικού δεν είναι και ο καλύτερος σύμβουλος, μιας και τις περισσότερες φορές είναι λάθος. Το χειρότερο σύστημα, είναι και το καλύτερο απέναντι στις κινήσεις ψυχολογίας.

Οι περισσότεροι έριξαν το φταίξιμο της πτώσης στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, παρόλα αυτά συνήθως τα μη αναμενόμενα γεγονότα είναι μόνο αφορμές. Μπροστά μας την Παρασκευή έχουμε την ανακοίνωση της S&P για την Ελληνική Οικονομία, με την Αγορά πλέον να μην δίνει ιδιαίτερη σημασία, πιστεύοντας ότι θα βρει σημαντική προσφορά στον Τραπεζικό κλάδο από το ΤΧΣ. Παρόλα αυτά, ένα τόσο σημαντικό γεγονός, αν έρθει, θα συνεχίσει να δίνει θετική χροιά στην Ελληνική Αγορά.

Στην άλλη Πλευρά του Ατλαντικού τα αποτελέσματα ξεκινάνε και πάντα μπορεί να δώσουν σημαντικές κινήσεις.

Τεχνικά τώρα, ο ΓΔ πέρασε πρόσκαιρα κάτω από τον 200αρη και πλέον τον έχει και πάλι στα νώτα του. Το νέο σημαντικό δεδομένο είναι ότι τα ημερήσια “stop” στους κλαδικούς και στους περισσότερους τίτλους έχουν κατέβει στα υψηλά της Πέμπτης, με τον Τραπεζικό ήδη να έχει δώσει ημερήσιο αγοραστικό σήμα και να χρειάζεται την κατοχύρωση του 940 σε κλείσιμο για συνέχιση.

Πλέον μπήκαμε στο δεύτερο 15νθημερο του μήνα και σταδιακά ερχόμαστε πιο κοντά στα κλεισίματα βιβλίων των Ξένων που διψάνε για αποδόσεις, έστω στην πολύ δύσκολη χρονιά Παγκοσμίως για τις Αγορές.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι “συγκινήσεις” και το volatility θα συνεχιστούν. Ο τζίρος φαίνεται ότι χρειάζεται πάνω από 100 εκατ. την ημέρα για να έχουμε ανοδική Αγορά, ενώ τα Τραπεζικά “πακέτα” θα δώσουν ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον και τζίρο.

Από την στιγμή που μπροστά μας φαίνεται να έχουμε μόνο θετικά νέα, είναι λογικό μετά την ολοκλήρωση της διόρθωσης σε τιμές και χρόνο, να προσδοκούμε και νέα υψηλά στην Αγορά, όπως εκτιμά ο κ. Ζαχαράκης (πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Fast Finance ΑΕΠΕΥ).

Περιήγηση στους “πάνω ορόφους” της Αγοράς

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (9,1), ακολουθούμενη από ΟΤΕ (5,8), ΟΠΑΠ (5,6), Eurobank (5,5), Μυτιληναίο (5), Εθνική (5), ΔΕΗ (3,5), Πειραιώς (3,5), Jumbo (3,3), Alpha Bank (3), Motor Oil (2,5), Ελ. Πετρέλαια (2,1) και ΤΕΝΕΡΓ (1,6 δισ. ευρώ).

Ξεκινώντας και σήμερα από τις Βαρύδεικτες Τραπεζικές μετοχές και οι τέσσερις άλλαξαν και τα δύο πρόσημα κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, με την τελική εικόνα να δίνει πλεονέκτημα στους “buyers” (Alpha Bank +1,04%, Εθνική +0,78%, Eurobank +1,51%, Πειραιώς +1,24%).

Τεχνικά και ξεκινώντας από την ΑΛΦΑ, ο τίτλος είναι σε ημερήσιο “short” με “stop” τα 1,319 ευρώ και με την επόμενη αντίσταση στη ζώνη 1,326 – 1,341 ευρώ (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη στήριξη στα 1,15 ευρώ.

Ημερήσιο σήμα πώλησης έχει δώσει και η ΕΤΕ, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 5,58 ευρώ. Οι στηρίξεις στα 5,305 – 5,278 ευρώ (σπεύδουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών) και 4,90 ευρώ.

Με πωλητικό ημερήσιο σήμα και η ΕΥΡΩΒ, που για να το αναστρέψει θέλει κλείσιμο υψηλότερα των 1,539 ευρώ. Οι στηρίξεις στην ζώνη 1,398 – 1,412 ευρώ (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών) και στα 1,30 ευρώ.

Με ημερήσιο αγοραστικό σήμα η ΠΕΙΡ, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 2,55 ευρώ, με ενδιάμεση στήριξη στα 2,618 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 2,562 ευρώ (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη αντίσταση στα 2,80 ευρώ.

Μεταξύ 900,92 (-1,68%) και 933,44 μονάδων (+1,87%) κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 933,44 (+1,87%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 926,94 μονάδες, με ημερήσια κέρδη +1,16%.

Ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 846 μονάδων και με ενδιάμεσες στηρίξεις στις 907 – 901 (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών) μονάδες. Οι επόμενες αντιστάσεις στις 988, 999, 1026 1083 και 1117 μονάδες.

Δεν είναι εντυπωσιακά καλύτερη του Τραπεζικού, η τελική εικόνα στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, όπου με θετική μεταβολή διακρίθηκαν μόνο οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+1,24%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (+0,98%), ΛΑΜΔΑ (+3,34%, προμέρισμα τρέχουσας χρήσης, ύψους 12 εκατ. ευρώ, αποφάσισε να αποδώσει το Δ.Σ. της Lamda Malls στους δύο Μετόχους: την Εισηγμένη Μητρική του Ομίλου Lamda Development και στη Θυγατρική της, Lamda Development BV. Το προμέρισμα χορηγείται βάσει των οικονομικών καταστάσεων του οκταμήνου Ιανουάριος- Αύγουστος 2023, στο οποίο η Lamda Malls κατέγραψε κέρδη προ φόρων 16,95 εκατ. ευρώ), ΜΟΗ (+0,81%), ΟΤΕ (+2,64%), ΜΥΤΙΛ (+0,98%), CENER (+1,37%) Αμετάβλητες οι μετοχές των ΒΙΟ και ΚΟΥΕΣ.

Ο μοναδικός τίτλος του FTSE25 που δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο, ήταν αυτός της ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+1,24%). Αν επιστρέψουν οι πιέσεις στον τίτλο, η επόμενη στήριξη στα 12,53 – 12,41 ευρώ (σπεύδουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών) και η αμέσως επόμενη στα 11,70 ευρώ. Το ημερήσιο “stop short” στα 13,48 ευρώ.

Από την άλλη, ο μοναδικός τίτλος του FTSE25 που κινήθηκε μόνιμα στο “κόκκινο”, ήταν αυτός του Σαράντη (-3,16%), αλλά αξίζει υπενθύμισης ότι η μετοχή ερχόταν από πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις. Οι στηρίξεις στα 7,41 – 7,39 (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών) και 7,20 ευρώ (ημερήσιο “stop long”), ενώ τα 8,00 ευρώ παραμένουν η επόμενη αντίσταση για τον τίτλο.

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις, προηγείται η ΔΟΜΙΚ (+296,3%) ακολουθούμενη από ΜΙΓ (+132,51%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+124,18%), ΓΚΜΕΖΖ (+113,56%) και ΙΝΚΑΤ (+104,79%).

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα οι ΜΕΡΚΟ (+8,88%), ΦΛΕΞΟ (+7,38%), ΕΒΡΟΦ (+1,74%), ΝΑΥΠ (+2,59%), ΜΕΒΑ (+2,87%), ΑΣΚΟ (+3,15%), ΜΟΥΖΚ (+1,69%), ΑΤΕΚ (+1,81%) και ΒΙΟΚΑ (+2,05%).

Σε νέο ιστορικό χαμηλό έκλεισε η Dimand (-0,47%).

“Non stop” ο μόνιμος πωλητής στην ΕΚΤΕΡ (-1,60%).

Επιστροφή αγοραστών σε Κρι Κρι (+2,78%).

Δείχνει να ανεβάζει στροφές η Intralot (+3,17%).

Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Medicon (+3,23%) και πέντε για Epsilon Net (+7,52%) και Moda Bagno (+7,73%).

Επιμένει πλαγιοανοδικά από τα 5,10 ευρώ (κλείσιμο 28/9) η Ιντεάλ (+9,12%) και από τα 5,28 ευρώ (κλείσιμο 9/10) η Entersoft (+2,22%).

Από σήμερα με νέο ε.δ. (Optima) η Realcons (+3,65%).

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης διατηρεί το ημερήσιο σήμα πώλησης το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1207 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1163 – 1162 (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών), 1114 και 1100 μονάδες. Οι αντιστάσεις στις 1193, 1207, 1240, 1267, 1282, 1326 και 1350 - 1366 μονάδες.

Με ημερήσιο σήμα πώλησης και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή υψηλότερα των 2953 μονάδων. Η επόμενη στήριξη στις 2822 - 2820 (σπεύδουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών), 2730, 2701 και 2690 μονάδες. Οι αντιστάσεις στις 2905, 2953, 2960 και 3043 - 3050 μονάδες.

Μια ματιά στις Διεθνείς Αγορές

Με απόλυτη επικράτηση των πωλητών, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.

Μικρά κέρδη στην Ευρώπη, με σημαντικά κέρδη οι δείκτες στην Wall Street.

Διορθώνει το Πετρέλαιο, προς το 1,0543 αντιδρά το Ευρώ, έναντι του Δολαρίου.

Υποχωρεί προς τα $1935 ο Χρυσός, προς τα $22,8 διορθώνει το Ασήμι.

Πάνω από τα $27900 κινείται το Bitcoin, πάνω από τα $1580 το Ethereum.

“Η αίτηση για το iShares Spot Bitcoin ETF παραμένει υπό εξέταση από τη SEC” ανέφερε, σύμφωνα με το Bloomberg, εκπρόσωπος της BlackRock.

“Οι επενδυτές παραμένουν σε σύγχυση για το αν μπορούν να βρουν ένα ‘επενδυτικό καταφύγιο’ σε έναν Κόσμο με δύο πολέμους, που υπάρχει η απειλή να εξαπλωθούν πέρα από τα σύνορα των Εμπλεκόμενων Μερών”, αναφέρει η BNY Mellon.

H Κριστίν Λαγκάρντ, από το Μαρακές του Μαρόκο, στην ετήσια Σύνοδο του ΔΝΤ δήλωσε ότι, “οι αξιωματούχοι θα αυξήσουν ξανά τα επιτόκια αν χρειαστεί, αλλά ταυτόχρονα παρακολουθούν τον αντίκτυπο των προηγούμενων κινήσεων. O στόχος μας, η αποστολή μας, είναι να επιστρέψουμε τον πληθωρισμό στο 2% μεσοπρόθεσμα, και θα το κάνουμε. Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε περισσότερα αν χρειαστεί”.

“Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα μειώσει τα επιτόκια μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2024”, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση σε οικονομολόγους, που εκτιμούν ότι θα κάνει μείωση τον επόμενο Οκτώβρη.

Ο δείκτης που μετράει τη μεταποιητική δραστηριότητα στη Νέα Υόρκη διολίσθησε 6,5 μονάδες τον Οκτώβριο, στις -4,6 μονάδες. Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της WSJ ανέμεναν ότι ο δείκτης θα διαμορφωθεί στις -6 μονάδες.

H Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, σε συνέντευξή της στο Sky News, δήλωσε ότι “τα επιτόκια μπορεί να παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα για καιρό. Η δημοσιονομική μας κατάσταση δεν είναι σε καμία περίπτωση άλυτη. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί”.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση πρόσθεσε στη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 0,4 δισ., στα 80,8 δισ. ευρώ.

Η Alpha Finance έθεσε νέες υψηλότερες τιμές - στόχους για τις Ελληνικές Τράπεζες σημειώνοντας, “σε αυτό το στάδιο προτιμούμε την Τράπεζα Πειραιώς. (Buy, PT στα 3,92 ευρώ) λόγω του προφίλ αποτίμησης/κερδοφορίας και τη Eurobank (Buy, PT στα € 2,00) λόγω των πρωτοβουλιών επέκτασής της. Εξακολουθούμε να βλέπουμε σημαντικό περιθώριο ανόδου για την Εθνική Τράπεζα (Buy, PT στα € 7,10) αν και κάπως χαμηλότερα από τις άλλες δύο”.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΒΙΟ, ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ, ΣΑΡ και με το αρνητικό η ΓΕΚΤΕΡΝΑ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο χαμηλό ημέρας έκλεισε η Σαράντης και στο υψηλό η Viohalco.

Περίπου ισορροπημένη η τελική εικόνα με 63 ανοδικούς τίτλους, έναντι 57 πτωτικών, ενώ 11 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 3%.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση αντίδρασης και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν αύξηση στο συμβόλαιο του δείκτη και να παραμένουν σταθερές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (22.332 συμβόλαια). Συνεχίστηκαν οι μετακυλίσεις θέσεων.

Στα 1.728 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 1.686 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Οκτώβριος).

Στα 1.803 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.834 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Στα 85 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 85 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Οκτώβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 1.290, 733 για τον Οκτώβριο, 412 για τον Νοέμβριο και 145 για τον Δεκέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.871), κινήθηκε μεταξύ 2.820,5 και 2.881,5 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 25 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 50, 50 για τον Δεκέμβριο και 0 για τον Μάρτιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 937), κινήθηκε μεταξύ 917,75 και 941 μονάδων.

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Οκτώβριο, 0 για τον Νοέμβριο και 0 για τον Δεκέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 4.569,25).

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (11.772), Eurobank (2.899), Πειραιώς (4.067), Εθνική (657), ΔΕΗ (741), Αεροπορία Αιγαίου (154), Cenergy (168), ΟΤΕ (136), ΕΧΑΕ (175), Τέρνα Ενεργειακή (770), Viohalco (147).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 177.726, Πειραιώς 60.008, Eurobank 32.746, Εθνική 17.373, ΔΕΗ 18.580, ΑΔΜΗΕ 20.748, Τέρνα Ενεργειακή 14.266.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 61.476.055 τεμ., (από 61.819.670 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.278.881 τεμ. (1.279.023), Eurobank 34.120.608 τεμ. (34.120.608), ΟΠΑΠ 1.566.457 τεμ. (1.566.457), Εθνική 10.178.071 τεμ. (10.178.605), ΟΤΕ 1.685.065 τεμ. (1.677.453), Πειραιώς 1.371.061 τεμ. (1.371.061).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v