Χρηματιστήριο: Ανοδική προσπάθεια με μοχλό τις τράπεζες

Κίνηση πάνω από τις 1.180 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη, με τις τραπεζικές μετοχές στο επίκεντρο, μετά το deal της Alpha με τη Unicredit. Ανοδική κίνηση και για Mytilineos, ΟΠΑΠ.

Χρηματιστήριο: Ανοδική προσπάθεια με μοχλό τις τράπεζες

Μικτές τάσεις και μεταβλητότητα στα ευρωπαϊκά, καθώς οι επενδυτές συγχρονίζονται περισσότερο με την τάση στην προθεσμιακή αγορά της Νέας Υόρκης.

«Γύρισαν» οριακά σε discount τα futures του S&P500 στις 4.242 μονάδες, «γύρισε» στο κόκκινο ο DAX στις 14.764 μονάδες, ενώ ακολούθησαν σε ανάλογο ρυθμό οι traders σε Παρίσι, Λονδίνο κ.α.

Εκ προοιμίου γνωστό πως η αυξημένη μεταβλητότητα θα είναι από τα κύρια χαρακτηριστικά αυτής της εβδομάδας, καθώς συντρέχουν από τα γεωπολιτικά με τη Μέση Ανατολή στο επίκεντρο μέχρι τα οικονομικά με ανακοίνωση στοιχείων πληθωρισμού στις ΗΠΑ, μεγέθη των BIG5 Techs στη Wall Street, τις συνεδριάσεις των κεντρικών τραπεζών (ΕΚΤ, Καναδά), με όσα αυτά μπορεί να επηρεάζουν τη στάση ειδικά των βραχυπρόθεσμων.

Ενισχυμένο volatility λοιπόν, με μεγαλύτερο βαθμό διάθεσης για ανάληψη ρίσκου και πάντα ανοιχτό το «μέτωπο» των ομολόγων. Νωρίτερα το US10Y στο 4,98%.

Σε αυτή τη ρευστή συγκυρία εκτός, στο ΧΑ επικρατεί εμφανώς πιο ζεστό κλίμα, απόρροια κυρίως της ανατροπής που δημιουργεί η ανακοίνωση της συμφωνίας Alpha Bank με UniCredit.

Mε εντολές αγοράς η αρχή, ανάλογη η συνέχεια σε ήπιο ρυθμό από την πλευρά των επενδυτών, καθώς από τις 1.187 ο Γενικός Δείκτης διολίσθησε περί τις 10 μονάδες χαμηλότερα. Με τζίρο 9 εκατ. στα πρώτα 35' της συνεδρίασης φάνηκε πως μερίδα επενδυτών έσπευσε να κατοχυρώσει μέρος θέσεών της -το πιθανότερο βραχυπρόθεσμων-, τακτική που ακολουθείται όλο αυτό το διάστημα της ρευστότητας/αβεβαιότητας στις διεθνείς αγορές.

Σε Εθνική (5,606), Πειραιώς (2,892), Eurobank (1,556) οι εντολές στα τραπεζικά χαρτιά, με τον ΔΤΡ έως τις 961,25 μονάδες. Ενδιαφέρουσα εξέλιξη η επαναπροσέγγιση των σημαντικών 980 μον. για τον ΔΤΡ.

Παράλληλα με τα τραπεζικά σταθερό το ενδιαφέρον για blue chips-μετοχές σηματωρούς, με κύριες επιλογές Mytilineos (36,24), ΟΠΑΠ (15,16), ΔΕΗ (9,10), Aegean (9,89), αλλά και Jumbo (25,42), TITAN (16,84), Cenergy Holdings (5,78) κ.α., με τον FTSE25 να επανέρχεται πάνω από τις 2.900 μονάδες.

Επίσης ενθαρρυντική ένδειξη -σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση-, με ό,τι αυτό μπορεί να σημάνει βραχυπρόθεσμα για τη συνέχεια της σημερινής συνεδρίασης. 

Κινητικότητα και σε συγκεκριμένα mid caps, Intrakat (2,98), EXAE (4,65), Ideal Holdings (5,74) κ.α., με τον FTMidCap στις 1.910 (0,72%).

Στις 69/23 η σχέση μετοχών με θετικό/αρνητικό πρόσημο, στα 13,8 εκατ. η αξία συναλλαγών με τη συμπλήρωση της πρώτης ώρας.

Με πακέτα 1,71 εκατ. σε τίτλους των Εθνικής και Intrakat. Σαφώς μεγαλύτερος ο καθαρός τζίρος σε σχέση με τα 70 εκατ. της τελευταίας εβδομάδας.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v