Διολίσθηση με τραπεζικό μοχλό στο Χρηματιστήριο

Κάτω από τις 1.180 μονάδες υποχωρεί ο Γενικός Δείκτης, με τους πωλητές να επικεντρώνονται στον τραπεζικό κλάδο. Ανοδος για Mytilineos, θετικά πρόσημα για ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Coca Cola.

Διολίσθηση με τραπεζικό μοχλό στο Χρηματιστήριο

Απώλειες στα ευρωπαϊκά, με το βλέμμα και στη συνεδρίαση της ΕΚΤ στην Αθήνα. Πτωτικό το ξεκίνημα και στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους πωλητές να επικεντρώνονται κατ' αρχάς στον τραπεζικό κλάδο.

Στο «κόκκινο» η προθεσμιακή αγορά στη Νέα Υόρκη, έως 1,54% χαμηλότερα ο DAX, έως 0,75% διόρθωνε ο FTSE100.

Από τις 1.178 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη οι πρώτες εντολές -με την τάση να έχει προδιαγραφεί από τις 10:25-, με «στημένες» πωλήσεις και στα τέσσερα τραπεζικά χαρτιά.

Τους πωλητές στα τραπεζικά ακολούθησαν και στα περισσότερα blue chips, με συνέπεια ο μεν ΔΤΡ από τις 952 διόρθωσε προς τις 944, ο δε FTSE25 από τις 2.915 προς τις 2.900 μονάδες. Στα 7,5 εκατ. ευρώ η αξία συναλλαγών -κυρίως πωλήσεων- στο πρώτο ημίωρο, με τη ροή εντολών σε ελεγχόμενο ρυθμό.

Χρηματιστές θεωρούν φυσιολογική τη στάση -πιθανότατα- βραχυπρόθεσμων, που δεδομένης της εικόνας στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια επισπεύδουν την κατοχύρωση μέρους των θέσεών τους. Αλλωστε, από τη χθεσινή συνεδρίαση -ειδικότερα από το μέσον και μετά- οι κινήσεις profit taking ήταν εμφανείς.

Στον τίτλο της Alpha Bank το κύριο μέρος των εντολών, στο εύρος των 1,3645-1,342 ευρώ, συνεκτιμώντας πως η υψηλότερη τιμή που έχει καταγραφεί από τη συνεδρίαση της Δευτέρας είναι το 1,45 ευρώ.

Με αγορές στο εύρος των 36,58-37,08 ευρώ στη μετοχή της Mytilineos, με την εισηγμένη να έχει ανακοινώσει μεγέθη 3μήνου/9μήνου πριν την έναρξη της συνεδρίασης. Σηματωρός όχι μόνο για τον κλάδο αλλά ευρύτερα για τον επενδυτικό προσανατολισμό των ξένων, η Mytilineos παρουσιάζει καθαρά κέρδη 462 εκατ. στην περίοδο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου.

Αυξημένες συναλλαγές σε αυτές τις δύο μετοχές, εκ των πρωταγωνιστών της εβδομάδας με σημαντική μεταβολή, 7,17% για την τραπεζική και 4,94% για το blue chip, άκρως ικανοποιητική για εβδομαδιαία.

Σε Jumbo (26,44) και ΟΤΕ (13) επίσης αγοραστές, όπως και σε ΟΠΑΠ (15,42) αλλά με συγκριτικά τον χαμηλότερο τζίρο για αυτή την εβδομάδα (για τον ΟΠΑΠ).

Εμφανές το πλεονέκτημα των πωλητών, καθώς υπερισχύουν στις 22 από τις 25 του FTSE25, ενώ στο «κόκκινο» χρωματίζεται το τραπεζικό καρέ.

Ανάλογη τάση στο μεγαλύτερο μέρος του ταμπλό, με τους πωλητές να έχουν το πλεονέκτημα σε 57 μετοχές, έναντι μόλις 18 με αγοραστές.

Στο 1,42 εκατ. η αξία των συναλλαγών -μέσω προσυμφωνημένων εντολών- για μετοχές των ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (στα 13,80), Mytilineos (στα 36,94) και Jumbo (στα 26,40).

Στα 11,8 εκατ. ο τζίρος με τη συμπλήρωση της πρώτης ώρας, κοντά στα χθεσινά μεγέθη των 70-75 εκατ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v