Τα βραχυπρόθεσμα στοιχήματα για το Χρηματιστήριο

Πτωτικό ξεκίνημα για τον ΓΔ. Το βαρύ διεθνές περιβάλλον με τα ενθαρρυντικά νέα από τα εγχώρια ντιλ (Alpha Bank, ΔΕΗ) «συγκρούονται» στο ταμπλό. Οι προσπάθειες μερικής «αυτονόμησης».

Τα βραχυπρόθεσμα στοιχήματα για το Χρηματιστήριο

Tεχνολογική βουτιά στη Wall Street, διεισδύσεις Ισραηλινών τανκς μέσα στη Γάζα, στην ΕΚΤ η προσοχή των επενδυτών στα ευρωπαϊκά και στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Σε αυτό το πλαίσιο, χθες, βραχυπρόθεσμοι επενδυτές έκαναν ένα πέρασμα από το ταμείο. Στο «κόκκινο» η προθεσμιακή αγορά στη Νέα Υόρκη, από τις 14.892 μονάδες ο DAX στη Φρανκφούρτη και για το ΧΑ η πυκνή ειδησεογραφία δικαιολογεί την «εσωστρέφεια» των επενδυτών.

Από την εξαγορά της ENEL Romania από τη ΔΕΗ, την ανακοίνωση των οικονομικών μεγεθών τρίτου 3μήνου της Mytilineos, μέχρι τις εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο αλλά και αρκετά επιμέρους, traders και επενδυτές έχουν λόγους να συνεχίσουν να διαφοροποιούνται από τις διεθνείς αγορές.

Πάντα συγκριτικά και στο μέτρο του εφικτού, η μερική αυτονόμηση του ΧΑ από τα ευρωπαϊκά είναι διακριτή εδώ και αρκετές συνεδριάσεις, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να διαμορφώνεται με θετικό πρόσημο στις 1.185,24 μονάδες, με μοχλό τον τραπεζικό κλάδο και βοήθειες από συγκεκριμένες μετοχές-σηματωρούς.

Στις 964 μονάδες ο Δείκτης Τραπεζών με άνοδο 2,61% σε διάστημα εβδομάδας, στις 2.926 με άνοδο 1,43% ο FTSE 25, με σταθερή υπεραπόδοση των τραπεζικών έναντι των blue chips, απόρροια της ενεργότερης παρουσίας «γρήγορου χρήματος» στα τραπεζικά χαρτιά.

Γιατί είναι πιστωτικά θετικό για Alpha Bank το deal με UniCredit αποτιμά η Moody's, νέες υψηλότερες τιμές-στόχους θέτει η Euroxx για το τραπεζικό καρέ.

Βραχυπρόθεσμα, οδηγός του κλάδου η Alpha Bank με θετικό πρόσημο 8,70% σε εβδομαδιαίο και στο 1,3805 ευρώ. Ωστόσο, πέραν του τραπεζικού, στο επίκεντρο είναι και ο ευρύτερα εννοούμενος ενεργειακός κλάδος, με την εξαγορά της ΔΕΗ στη Ρουμανία να διαμορφώνει νέα δεδομένα για τον όμιλο. Το σχέδιο για μετασχηματισμό της Επιχείρησης σε έναν διεθνοποιημένο παίκτη αναλύει η Αθηνά Καλαϊτζόγλου. Στα 9,24 ευρώ η μετοχή με θετικό πρόσημο σε εβδομαδιαίο.

Νέο άλμα στα καθαρά κέρδη για τη Mytilineos -ίσως ο σημαντικότερος σηματωρός τόσο για την κατηγορία όσο για τα μεγέθη της αγοράς. Στα 462 εκατ. στο 9μηνο, και ο λόγος για καθαρά κέρδη, μέγεθος που εξηγεί το 4,49% για τη μετοχή σε διάστημα εβδομάδας, στα 36,78 ευρώ η μετοχή σε απόσταση... αναπνοής από την καταγραφή ακόμη ενός ιστορικά υψηλού. Στα 38,30 ευρώ το, μέχρι στιγμής, all time high.

Ενδεικτικά τα μεγέθη της εισηγμένης για ένα σημαντικό μέρος των μη τραπεζικών, με τη Mytilineos να ανοίγει την αυλαία για την ανακοίνωση μεγεθών 3μήνου/9μήνου, προοπτική που θα ενισχύει την τακτική των επιλεκτικών τοποθετήσεων από «ισχυρά χέρια».

Σε αναμονή και των ανακοινώσεων Λαγκάρντ οι επενδυτές, σε ΧΑ και ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μένει να επιβεβαιωθεί (ή όχι) η κρατούσα εκτίμηση για «παύση» στην αύξηση των επιτοκίων. Δύο καυτοί φάκελοι στη συνεδρίαση της ΕΚΤ στην Αθήνα, η προσοχή και στις πρόσθετες επιλογές για τον ισολογισμό της κεντρικής τράπεζας.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v