Χρηματιστήριο: Τα επόμενα βήματα μετά τον χορό Alpha

Πώς ζυγίζουν οι παίκτες στην εγχώρια αγορά τις αποτιμήσεις, στη σκιά του μεθυστικού «ελληνικού bet» που σπονσοράρουν πανίσχυροι τραπεζικοί όμιλοι και οίκοι αξιολόγησης.

Χρηματιστήριο: Τα επόμενα βήματα μετά τον χορό Alpha

Σε πρώτο ρόλο οι αγοραστές στη Wall Street, μετά τις Microsoft, AlphaBet που ανακοίνωσαν μεγέθη 3μήνου εχθές βράδυ, σήμερα η σειρά της Meta και αύριο της Amazon.

Στις 4.247 (0,73%) ο S&P500, τρίτη σερί υποχώρηση για το πετρέλαιο στα $83,74, περαιτέρω μικρή μείωση στο 4,83% η απόδοση του 10ετούς των ΗΠΑ.

Κινεζική ώθηση, τα ξημερώματα, στις αγορές της Ασίας, με discount νωρίτερα τα futures του S&P500 στη Νέα Υόρκη.

Στα ευρωπαϊκά συγκρατημένη αισιοδοξία μετά τις δηλώσεις Λαγκάρντ για τον πληθωρισμό, σήμερα-αύριο τα φώτα στραμμένα στη συνεδρίαση της ΕΚΤ στην Αθήνα.

Από τις 14.879 (0,54%) στη Φρανκφούρτη, από τις 7.389 (0,20%) ο FTSE100 στο Λονδίνο και στο Χρηματιστήριο Αθηνών μία συνεδρίαση γεμάτη ΑΛΦΑ η χθεσινή -όπως εύγλωττα σημείωνε ο Θανάσης Σταυρόπουλος.

Εμφατική επάνοδος των αγοραστών, στη μετοχή της Alpha Bank το -σχεδόν- ήμισυ της αξίας συναλλαγών, «άλμα» 12,44% στο1,428 ευρώ και σημαντική ενίσχυση της αποτίμησης στα 3,358 δισ. ξαναβάζει την τράπεζα στη διεκδίκηση μιας θέσης καλύτερης της υφιστάμενης 10ης. Στα 3,541 δισ. η αποτίμηση της ΔΕΗ και στα 3,638 της Πειραιώς προοιωνίζονται γερές κόντρες στο ταμπλό των αποτιμήσεων.

Το 4,43% του ΔΤΡ στις 981,18 μονάδες έναντι 2,51% του FTSE100 στις 2.955,24 μονάδες καταδεικνύει την προτεραιοποίηση traders, επενδυτών ως προς την εστίασή τους, επιβεβαιώνει την ταχύτερη κίνηση του κλάδου σε σχέση με τα blue chips -τόσο στις διορθώσεις όσο και στις ανόδους, όπως εχθές.

Με premium τα Συμβόλαια της Alpha Βank στα Παράγωγα, μένει να φανούν αφενός η δυναμική της αντίδρασης, αφετέρου εάν θα ενδώσουν traders στον πειρασμό της μερικής κατοχύρωσης σημαντικών υπεραξιών.

Στο 13,33% ήδη η εβδομαδιαία μεταβολή για τη μετοχή, στο 4,48% για τον ΔΤΡ, αποδόσεις σημαντικές σε περιόδους ρευστές όπως η τρέχουσα.

Το μέτωπο στη Μέση Ανατολή ενεργότατο, σχεδόν 20 ημέρες τώρα, με μήνυμα Νετανιάχου ότι έρχεται η χερσαία επίθεση. Προφανώς και οποιαδήποτε εξέλιξη στην πολύπαθη περιοχή θα επηρεάσει ανάλογα και τις αγορές, γι' αυτό και -κυρίως- οι traders είναι σε alert διαρκείας.

Για το ΧΑ, το συγκριτικό πλεονέκτημα είναι κατ' αρχάς η συνολικά χαμηλή αποτίμησή του -σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, θεωρείται αυτή την περίοδο από τα πιο «καυτά» και αποδοτικά στοιχήματα και έχει την ξεκάθαρη στήριξη του αμερικανικού παράγοντα. Πανίσχυροι τραπεζικοί όμιλοι και οίκοι αξιολόγησης είναι αναφανδόν υπέρ του «ελληνικού bet», που προσώρας αποφέρει 53,18% για τον τραπεζικό κλάδο, 28,69% για την αγορά και 31,26% για τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση.

Διψήφιες αποδόσεις για μετοχές εισηγμένων-σηματωρών, λ.χ. Cenergy Holdings με 95,36%, Mytilineos με 81,67% για το 2023, Jumbo με 64,58%, ενδεικτικά και μόνο όσον αφορά τα μη τραπεζικά του FTSE25.

Μετοχή επικαιρότητας η Mytilineos, καθώς αύριο πριν τη συνεδρίαση ανακοινώνει αποτελέσματα 3μήνου. Στα 36,88 ευρώ η τιμή -ελάχιστα από την ιστορικά υψηλή των 38,30, με αποτίμηση στα 5,269 δισ.

Κινητικότητα ωστόσο και σε άλλες περιπτώσεις, είτε εισηγμένων όπως λ.χ. των Attica Bank - Παγκρήτιας, με την Αναστασία Παπαϊωάννου να αναφέρεται στο business plan και τον οδικό χάρτη της συγχώνευσης. Είτε προς εισαγωγή της Trade Estates, με ιδιωτική τοποθέτηση από Autohellas και εκκίνηση της Δημόσιας Προσφοράς για είσοδο στο ΧΑ, την Τετάρτη 1η Νοεμβρίου.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v