Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Τα μηνύματα του profit taking

Κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας με τις καθαρές συναλλαγές να υποχωρούν στα 66 εκατ. ευρώ. Ρευστοποιήσεις στην Alpha Bank (-3,33%) και σε ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Πειραιώς. Κράτησαν δυνάμεις Jumbo, MOH και ΓΕΚ Τέρνα.

Χρηματιστήριο: Τα μηνύματα του profit taking

Συνεδρίαση στην οποία περίσσεψαν οι εναλλαγές προσήμων, αυτή που διεξήχθη στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη να κοντοστέκεται στις παρυφές των 1200 μονάδων.

Αυτά στο πρώτο κομμάτι των συναλλαγών, καθώς στην συνέχεια οι εν δυνάμει πωλητές ανέπτυξαν περισσότερες πρωτοβουλίες, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης όχι μόνο να μην αναμετρηθεί με τις 1200 μονάδες, αλλά να χάσει και το ψυχολογικό όριο των 1190 μονάδων, δοκιμάζοντας τιμές σε σχετικά χαμηλότερα επίπεδα και αφήνοντας “ανοιχτούς λογαριασμούς” για τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.

Μετά το χθεσινό ανοδικό τίναγμα, η προσοχή των ενεργών traders επέστρεψε και στις Διεθνείς Αγορές, με την Ευρώπη να διατηρεί την επιφυλακτική της στάση, αναμένοντας τις αυριανές αποφάσεις της ΕΚΤ και τις δηλώσεις Λαγκάρντ που θα ακολουθήσουν.

“Θα χρειαστούν και άλλες συνεδριάσεις σαν τη χθεσινή για να αλλάξει το κλίμα στην Εγχώρια Αγορά, η οποία μετά από καιρό έδειξε αντανακλαστικά. Το ζητούμενο ενός θετικού μίνι - σοκ από ένα μη αναμενόμενο νέο ήρθε από την προσφορά των Ιταλών σε μια καλοσχεδιασμένη συμφωνία ευρύτερης συμμετοχής στην Alpha Bank”, τονίζει ο Μάνος Χατζηδάκης (Beta Sec.) και η σημερινή εικόνα της Αγοράς δικαίωσε τις εκτιμήσεις του έμπειρου αναλυτή.

Από την άλλη και σήμερα το Χ.Α. έδειξε ότι διαθέτει κάποια στοιχειώδη αντανακλαστικά, επιχορηγώντας με σημαντικά κέρδη στην μετοχή του ΟΛΠ (+5,33%), μετά τα τουλάχιστον ικανοποιητικά αποτελέσματα εννεαμήνου που ανακοίνωση ο Οργανισμός. Για να “αλλάξει πίστα” ο τίτλος, θέλει συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα των 22,40 ευρώ.

Από εκεί και πέρα και όσον αφορά τα υπόλοιπα άξια αναφοράς της σημερινής συνεδρίασης, σε αυτά καταχωρούνται η χαμηλή καθαρή αξία συναλλαγών, οι απόλυτα επιλεκτικές κινήσεις των αγοραστών στο ταμπλώ της υψηλής κεφαλαιοποίησης, αλλά και οι λίγες πρωτοβουλίες των “long” σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, με αρκετούς τίτλους να διεκδικούν υψηλότερες αποτιμήσεις με “market” εντολές αγορών και ιδιαίτερα χαμηλό όγκο συναλλαγών.

Όλα τα παραπάνω, επισκιάστηκαν στο τελευταίο κομμάτι των συναλλαγών, όπου οι “profit takers” φάνηκαν σαφώς πιο κινητικοί, κερδίζοντας τις τελευταίες εντυπώσεις.

Επιστροφή των ανοδικών διαθέσεων, καταγράφουν οι αποδόσεις στην Αγορά ομολόγων. Πιο συγκεκριμένα, στο 5,08% κινείται η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,85% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 4,214% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Μένοντας στους Κρατικούς τίτλους, στο 3,92% διαμορφώθηκε η απόδοση στη σημερινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων, ύψους 625 εκατ. ευρώ, οριακά αυξημένη από την αντίστοιχη δημοπρασία στα τέλη Σεπτεμβρίου (3,90%). Υποβλήθηκαν συνολικές προσφορές ύψους 1103 εκατ. ευρώ, που υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό κατά 1,76 φορές, όπως ανακοίνωσε ο ΟΔΔΗΧ.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1199,65 (+0,26%) και 1184,34 μονάδων (-1,02%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1187,27 (-0,78%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1185,24 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,95%.

Ο τζίρος στα 77,1 εκατ., από τα οποία τα 11,3 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΤΕ, ΜΠΕΛΑ, ΜΥΤΙΛ, ΟΤΕ, ΦΒΜΕΖΖ, ΕΥΡΩΒ), ενώ ΕΤΕ, ΜΥΤΙΛ, ΑΛΦΑ και ΟΠΑΠ απασχόλησαν το 52% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 77,1 εκατ., τα 72,6 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Ο S&P 500 κράτησε με νύχια και με δόντια το 4220 προχθές και χθες έδωσε αντίδραση τιμώντας το επίπεδο. Κάτω από εκεί σε κλείσιμο ημέρας, τα πράγματα δυσκολεύουν πολύ. Ο ισχνός τζίρος συνεχίζει να είναι το βασικό αρνητικό δεδομένο στην Εγχώρια Αγορά, που δείχνει ότι δεν βιάζεται να κάνει κίνηση. Το πιο πιθανό είναι να περιμένει να δει και το πως θα κινηθούν οι Ξένοι, που συνεχίζουν να έχουν άσχημη εικόνα. Ο Τραπεζικός κλάδος είναι αυτός που έχει κάνει την διαφορά. Από την άλλη, έχουμε αρκετούς Δεικτοβαρείς τίτλους που ακόμα δεν έχουν δώσει αγοραστικά σήματα. Ιδανικά η Τρίτη πρέπει να μας βρει με κλείσιμο μήνα πάνω από το 1211, μιας και οι πιθανότητες για μία επαναπροσπάθεια του 1260, ή και του υψηλού μας ανεβαίνουν σημαντικά. Ουσιαστική κοντινή κύρια στήριξη έχουμε στις 1182 μονάδες. Περιμένουμε τους ταλαντωτές μας να αποσυμπιεστούν μετά την τελευταία ανοδική κίνηση”, σημειώνει η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Περιμένουμε από το Χ.Α. να ακολουθήσει τις διεθνείς τάσεις μετά και τη χθεσινή αντίδραση”, αναφέρει η Optima Bank.

Ένας δεύτερος γύρος ενδιαφέροντος στον Τραπεζικό κλάδο θα μπορούσε να υπάρξει από τις επικείμενες ανακοινώσεις αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου που ξεκινούν την επόμενη εβδομάδα”, σύμφωνα με την Beta Sec.

Το deal της Alpha Bank με τη Unicredit άλλαξε την επενδυτική ψυχολογία στο Ελληνικό Χρηματιστήριο. Την ίδια ώρα υποχωρούν τα yields των ομολόγων, η τιμή του Αργού Πετρελαίου και ο Χρυσός, με τους δείκτες στη Wall Street να αναρριχώνται. Η αναμέτρηση με τις 1200 μονάδες του ΓΔ είναι πάλι εδώ, με τις 1217 μονάδες να είναι η πλησιέστερη αντίσταση”, σημειώνει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Στο εσωτερικό, υπάρχουν ανοδικά περιθώρια, με τα πρώτα δύσκολα επίπεδα να εμφανίζονται στην περιοχή γύρω από τις 1250 μονάδες. Αναμένουμε στο κοντινό μέλλον και άλλες συμφωνίες παρόμοιες με εκείνες της Alpha Bank και εκτός του Τραπεζικού κλάδου”, όπως εκτιμά η Depolas Investment Services.

Οι εγχώριες εξελίξεις στον Τραπεζικό κλάδο, αλλά και οι αναβαθμίσεις της Ελληνικής οικονομίας από τους Διεθνείς Οίκους αξιολόγησης, έχουν αναχαιτίσει τις πιέσεις στο Ελληνικό Χρηματιστήριο και έχουν δώσει μερικές ανάσες, με την κίνηση στην περιοχή των 1200 μονάδων. Ωστόσο, ‘βαρίδι’ για το Ελληνικό Χρηματιστήριο παραμένει η αρνητική εικόνα των Διεθνών Αγορών. Ο Τραπεζικός κλάδος έχει βγει στο προσκήνιο (με την αποεπένδυση του ΤΧΣ από την EUROBANK και την πρόταση από την UniCredit για το ποσοστό του ΤΧΣ στην Alpha) και θα είναι αυτός που θα οριοθετήσει την εικόνα της Αγοράς. Θα χρειαστεί το επόμενο διάστημα να κατοχυρώσει ο γενικός δείκτης την περιοχή των 1200 μονάδων, για να ενισχυθεί η θετική εικόνα της τελευταίας εβδομάδας και για να ενεργοποιήσει κεφάλαια που περιμένουν το σήμα για να τοποθετηθούν, ή επανατοποθετηθούν στην Ελληνική Αγορά. Η εικόνα θα διαφοροποιηθεί εάν και εφόσον περάσει χαμηλότερα των 1160 μονάδων”, σύμφωνα με το τμήμα ανάλυσης της Solidus Sec.

H Αγορά φαίνεται να διατηρεί μια εύθραυστη ισορροπία μεταξύ 1140 και 1200 μονάδων σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, όπως επισημαίνει ο Γιώργος Πήττας.

Από τη μια πλευρά, έχουμε την αύξηση του γεωπολιτικού ρίσκου, αφού μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία ήρθε και ο πόλεμος στο Ισραήλ, αλλά και τα γνωστά πλέον θέματα με την Παγκόσμια προσπάθεια μείωσης του πληθωρισμού, μέσω της συνεχούς αύξησης των επιτοκίων.

Ο κύριος φόβος αυτή τη στιγμή παραμένει η κλιμάκωση των πολεμικών επιχειρήσεων με εισαγωγή στον πόλεμο και άλλων Χωρών και κυρίως του Ιράν.

Από την άλλη πλευρά, ήρθε επιτέλους και η πολυσυζητημένη επενδυτική βαθμίδα που όσο και αν είχε προεξοφληθεί στις τιμές των ομολόγων, ανοίγει το δρόμο για επενδύσεις από funds, που σε διαφορετική περίπτωση δεν θα μπορούσαν να επενδύσουν στην Ελλάδα. Επιπλέον, μετά την έξοδο του ΤΧΣ από την Eurobank, η αποεπένδυση από την Alpha Bank πραγματοποιείται με εντυπωσιακό τρόπο, με την είσοδο της Unicredit, ανεβάζοντας τις προσδοκίες και για τις πιο δύσκολες περιπτώσεις της Εθνικής και της Πειραιώς.

Θα πρέπει να σταθούμε ιδιαίτερα στα εντυπωσιακά νούμερα που ανακοινώθηκαν για τον Τουρισμό στο οκτάμηνο, με τις προβλέψεις να κάνουν λόγο για εύκολο ιστορικό υψηλό, με τα έσοδα από τον Τουρισμό να φτάνουν για πρώτη φορά τα 20 δισ. ευρώ για το σύνολο της χρήσης.

Στο ίδιο μήκος κύματος και τα σημαντικά αυξημένα αποτελέσματα του ΟΛΠ σήμερα.

Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στις μετοχές Εταιρειών που ασχολούνται με τον Τουρισμό”, όπως τονίζει ο κ. Πήττας (αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Hellenic-American Sec.).

Περιήγηση στους “πάνω ορόφους” της Αγοράς

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (9,2), ακολουθούμενη από ΟΠΑΠ (5,7), Eurobank (5,6), ΟΤΕ (5,5), Μυτιληναίο (5,3), Εθνική (5,1), Jumbo (3,6), Πειραιώς (3,5), ΔΕΗ (3,5), Alpha Bank (3,2), Motor Oil (2,5), Ελ. Πετρέλαια (2,1) και ΤΕΝΕΡΓ (1,7 δισ. ευρώ).

Ξεκινώντας από τις μετοχές των συστημικών Τραπεζών, αυτές άλλαξαν και τα δύο πρόσημα, με την τελική εικόνα να δίνει σαφές προβάδισμα τους “profit takers” (Alpha Bank -3,33%, Εθνική -0,46%, Eurobank -1,11%, Πειραιώς -2,61%).

Μεταξύ 984,12 (+0,30%) και 963,41 μονάδων (-1,81%) κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 966,28 (-1,52%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 964,00 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,75%.

Ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 900 μονάδων και με ενδιάμεσες στηρίξεις στις 917 – 905 (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών) μονάδες. Οι επόμενες αντιστάσεις στις 999, 1026 1083 και 1117 μονάδες.

Σχετικά καλύτερη, η τελική εικόνα στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού 25αρη, όπου με θετική μεταβολή επέπλευσαν οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+0,15%), ΜΟΗ (+0,71%) και ΜΠΕΛΑ (+0,46%). Αμετάβλητη η μετοχή της ΟΤΟΕΛ.

Η Τέρνα Ενεργειακή, με ανακοίνωσή της “διέψευσε κατηγορηματικά τα σενάρια για δήθεν πρόθεσης υλοποίησης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, καλώντας τις Αρμόδιες Αρχές να παρέμβουν, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, για την προστασία του Επενδυτικού Κοινού”. Για τον τίτλο, το ημερήσιο “stop short” στα 14,91 ευρώ, ενώ αν επιμείνουν οι πιέσεις, η πρώτη σημαντική στήριξη εντοπίζεται στα 12,92 ευρώ.

Επεδίωξαν να κάνουν το 3Χ3 οι αγοραστές στον τίτλο του ΟΠΑΠ, ωθώντας τον μέχρι τα 15,71 ευρώ (+2,01%), αλλά στη συνέχεια υπέκυψε στην επιδείνωση του κλίματος και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στο χαμηλό ημέρας με απώλειες 0,52%. Υπενθυμίζεται ότι από την Πέμπτη, 2/11/2023, οι μετοχές του Οργανισμού θα διαπραγματεύονται στο Χ.Α. χωρίς το δικαίωμα στο προσωρινό μέρισμα για τη χρήση 2023, ύψους 0,95 ευρώ ανά μετοχή (καθαρό). Για τον τίτλο, το ημερήσιο “stop short” στα 15,67 ευρώ και η πρώτη στήριξη στη ζώνη 15,13 – 15,04, την οποία υπερασπίζονται οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών.

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις, προηγείται η ΔΟΜΙΚ (+270,37%) ακολουθούμενη από ΣΑΝΜΕΖΖ (+125,07%), ΜΙΓ (+121,8%), ΓΚΜΕΖΖ (+106,66%) και ΙΝΚΑΤ (+105,48%).

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, “σε διαπραγματεύσεις με στόχο τη σύνταξη του κοινού business plan ενόψει της συγχώνευσής τους βρίσκονται η Παγκρήτια και η Attica Bank (+0,35%), όπως είχε αποκαλύψει το ‘Euro2day.gr’. Το επιχειρησιακό σχέδιο εξελίσσεται σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα και με Σύμβουλο την Oliver Wyman, θα καθορίσει το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών που θα προκύψουν για το νέο Τραπεζικό Όμιλο και τις απαιτούμενες ενέργειες που θα ακολουθήσουν, ενώ βαρόμετρο θα αποτελέσει και ο ‘Ηρακλής ΙΙΙ’. Το business plan για τη συγχώνευση είναι ήδη σε εξέλιξη και το πιθανότερο είναι να είναι έτοιμο τον Φεβρουάριο του 2024”.

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα οι ΒΙΝΤΑ (+9,91%), ΜΟΝΤΑ (+3,77%), ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+3,94%), ΙΝΤΕΤ (+3,20%), ΙΑΤΡ (+0,29%), ΣΠΙ (+1,82%), ΑΣΤΑΚ (+0,30%), ΜΕΝΤΙ (+1,34%) και Realcons (+1,36%).

Ξαφνική εμφάνιση “bid” στη Sato (+3,13%).

Αύξησε συναλλαγές η BriQ (+0,81%).

Δίπλωσαν τις ανοδικές συνεδριάσεις οι Frigoglass (+6,15%), Entersoft (+0,35%), Performance (+2,28%), ΑΝΕΚ (+0,74%), Παπουτσάνης (+2,87%) και Κρι Κρι (+1,47%).

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης έδωσε ημερήσιο αγοραστικό σήμα το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1160 μονάδων. Οι ενδιάμεσες στηρίξεις στις 1171 – 1163 (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών) και οι επόμενες στις 1114 και 1100 μονάδες. Οι αντιστάσεις στις 1207, 1240, 1267, 1282, 1326 και 1350 - 1366 μονάδες.

Με ημερήσιο αγοραστικό σήμα και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή χαμηλότερα των 2827 μονάδων. Η ενδιάμεση στήριξη στις 2844 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και η επόμενες στις 2825 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών), 2730, 2701 και 2690 μονάδες. Οι αντιστάσεις στις 3043 - 3050 μονάδες.

Μια ματιά στις Διεθνείς Αγορές

Με σαφές πλεονέκτημα των αγοραστών, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.

Μικρά κέρδη στην Ευρώπη, με μικτές διαθέσεις οι δείκτες στην Wall Street.

Διορθώνει το Πετρέλαιο, προς το 1,0592 αντιδρά το Ευρώ, έναντι του Δολαρίου.

“Ένα νέο πετρελαϊκό σοκ θα μπορούσε να δημιουργηθεί σε περίπτωση επιδείνωσης της κατάστασης στη Μέση Ανατολή, απ' όπου προέρχεται το ένα τρίτο των Παγκόσμιων εξαγωγών Μαύρου Χρυσού”, υπογράμμισε ο διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (IEA) Φατίχ Μπιρόλ.

Θέλει να κρατήσει τα $1990 ο Χρυσός, προς τα $22,95 κινείται το Ασήμι.

Πάνω από τα $34600 κινείται το Bitcoin, προς τα $1805 υποχωρεί το Ethereum.

Πρώτο default σε ομόλογο Δολαρίου από την Κινεζική Εταιρεία Ανάπτυξης Ακινήτων, Country Garden. Η Εταιρεία Ακινήτων, μεταξύ των πιο υπερχρεωμένων στον Κόσμο, δεν πλήρωσε τόκους ομολόγων $15,4 εκατ. μέχρι το τέλος μιας περιόδου χάριτος 30 ημερών, αφού έχασε την αρχική προθεσμία της 17ης Σεπτεμβρίου.

Περισσότερο από το αναμενόμενο βελτιώθηκε το κλίμα μεταξύ των επιχειρηματιών στη Γερμανία τον Οκτώβριο, μετά από πέντε διαδοχικούς μήνες πτώσης. Το Ινστιτούτο Ifo ανέφερε ότι ο δείκτης του επιχειρηματικού κλίματος διαμορφώθηκε στις 86,9 μονάδες, έναντι πρόβλεψης των αναλυτών για 85,9, μετά από μια ελαφρώς αναθεωρημένη τιμή στο 85,8 τον Σεπτέμβριο.

Οι πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών στις ΗΠΑ ανέκαμψαν από τα χαμηλό πέντε μηνών τον Σεπτέμβριο. Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εμπορίου, οι πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών σημείωσαν άλμα 12,3% τον Σεπτέμβριο, σε σχέση με τον Αύγουστο στο εποχικά προσαρμοσμένο επίπεδο των 759000. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι οι πωλήσεις θα διαμορφωθούν στις 680000 καταγράφοντας άνοδο 0,7%

O CEO της BlackRock, Λάρι Φινκ, υποστήριξε ότι η τρέχουσα περίοδος του θυμίζει τη δεκαετία του 1970, προβλέποντας ότι η Fed θα πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια ακόμα υψηλότερα.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση αφαίρεσε από τη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 0,7 δισ., στα 81,3 δισ. ευρώ.

Νέες, υψηλότερες τιμές - στόχους για τις μετοχές των Helleniq Energy και Motor Oil δίνει σε έκθεσή της η Eurobank Equities. Ειδικότερα, ανεβάζει τον στόχο για τη Helleniq Energy στα 9,4, από 9,2 ευρώ και για τη Μotor Oil στα 27,5, από 26,6 ευρώ, αυξάνοντας τις εκτιμήσεις της για τα μεγέθη των δυο Εταιρειών.

Η Euroxx Sec. διατηρεί την ανοδική άποψή της για τις Ελληνικές Τράπεζες. Η σύσταση της Euroxx, για όλες τις Τράπεζες, είναι “overweight” και οι τιμές - στόχοι είναι στα 2,3 ευρώ για τη μετοχή της Eurobank, 8,5 ευρώ για τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, 2,1 ευρώ για τη μετοχή της Alpha Bank και 4,6 ευρώ για τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς.

Με “ιστορία από έναν άλλον Πλανήτη” παρομοιάζει η Welt την επάνοδο της Ελληνικής Οικονομίας, μετά και την επιστροφή της Χώρας στην επενδυτική βαθμίδα από την S&P. Σύμφωνα με το Γερμανικό μέσο, “η συγκριτικά καλή απόδοση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου δείχνει πως η Χρηματιστηριακή Αγορά έχει ήδη εν μέρει αποτιμήσει τη νέα αξιολόγηση. Αυτό δεν σημαίνει πως οι Ελληνικές μετοχές δεν μπορούν να ανέβουν κι άλλο, όμως οι επιδόσεις τους θα πρέπει τώρα να επιβραδυνθούν αισθητά. Γι’ αυτό και δεν αναμένεται ένα ακόμη ‘Ελληνικό θαύμα”.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΕΥΔΑΠ, CENER. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Πειραιώς, Ελλάκτωρ, Ελ. Πετρέλαια, ΕΥΔΑΠ, Quest, ΟΠΑΠ, Σαράντης, Cenergy, TITC και Τέρνα Ενεργειακή.

Κακή η τελική εικόνα με 46 ανοδικούς τίτλους, έναντι 71 πτωτικών, ενώ 8 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 3%.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση διόρθωσης και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν αισθητή υποχώρηση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (27.513 συμβόλαια).

Στα 2.992 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 2.894 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Νοέμβριος).

Στα 1.826 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.892 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Στα 83 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 83 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Νοέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 545, 485 για τον Νοέμβριο και 60 για τον Δεκέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.905), κινήθηκε μεταξύ 2.901,5 και 2.960 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 25 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 36, 36 για τον Δεκέμβριο και 0 για τον Μάρτιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 972), κινήθηκε μεταξύ 972 και 985 μονάδων.

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Νοέμβριο και 0 για τον Δεκέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 4.765).

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (3.220), Πειραιώς (2.349), Εθνική (986), ΔΕΗ (469), Αεροπορία Αιγαίου (140), ΑΔΜΗΕ (699), ΕΧΑΕ (117), Τέρνα Ενεργειακή (174), ΟΠΑΠ (136), ΟΤΕ (320), Alpha Bank (18.363).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 192.393, Πειραιώς 73.416, Eurobank 31.526, Εθνική 19.903, ΔΕΗ 19.901, ΑΔΜΗΕ 21.487, Τέρνα Ενεργειακή 15.017.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 59.550.425 τεμ., (από 60.029.791 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.278.881 τεμ. (1.278.881), Eurobank 34.120.608 τεμ. (34.120.608), ΟΠΑΠ 1.567.417 τεμ. (1.567.417), Εθνική 10.497.758 τεμ. (11.201.891), ΟΤΕ 1.654.776 τεμ. (1.671.654), Πειραιώς 1.371.061 τεμ. (1.371.061).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v