Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστηριακό πάρτι με χορηγό Alpha-UniCredit

Κέρδη 12,44% για την Alpha Bank στην πρώτη συνεδρίαση μετά τη συμφωνία. Ισχυρή άνοδο για Aegean, Mytilineos, ΕΛΧΑ και Lamda. Προς νέα αναμέτρηση με τις 1.200 μονάδες.

Χρηματιστηριακό πάρτι με χορηγό Alpha-UniCredit

Μία συνεδρίαση γεμάτη ΑΛΦΑ, αυτή που διεξήχθη σήμερα στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, καθώς μετά από ανακοίνωση του Χ.Α., “και αιτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, άρθηκε η αναστολή διαπραγμάτευσης επί των μετοχών της Alpha Bank στο Χρηματιστήριο Αθηνών”. Επίσης, άρθηκε η αναστολή διαπραγμάτευσης και των Παραγώγων προϊόντων της εν λόγω Εταιρείας, συμπεριλαμβανομένων των προϊόντων δανεισμού, με υποκείμενο τίτλο τη μετοχή της”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τίτλος της Alpha Βank (+12,44%), κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, σημείωσε υψηλό ημέρας στα 1,4345 (+12,95%), ενώ απασχόλησε το 24% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Οι εξελίξεις στην Alpha Bank, επόμενο ήταν να αφυπνίσουν και τις υπόλοιπες Βαρύδεικτες Τραπεζικές μετοχές, με τον Τραπεζικό κλάδο να ηγείται της ανοδικής κίνησης, έστω και με μικρή χρονοκαθυστέρηση, μετά την χθεσινή διστακτικότητα, κάτι που επιβεβαιώνεται και από το τελικό +4,43% του κλαδικού δείκτη των Τραπεζών.

Θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι έστω και καθυστερημένα, σήμερα η Αγορά τιμολόγησε την πολύ σημαντική ανακοίνωση συνεργασίας με πρόταση εξαγοράς του 9% της Alpha Βank από το ΤΧΣ της UniCredit (η πρώτη μετά από 17 χρόνια επένδυση Ξένης Τράπεζας στο Ελληνικό Τραπεζικό Σύστημα), αλλά και την απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και από την S&P, κάτι που δεν φάνηκε στο ταμπλώ, κατά τις χθεσινές συναλλαγές.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, “η πρόταση της UniCredit προς το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, για την απόκτηση του 9% των μετοχών της Alpha Bank προσφέρει premium της τάξης του 15%. Χθες, η Διοίκηση του Ταμείου συναντήθηκε με τα στελέχη της UniCredit, προκειμένου αφενός να ενημερωθεί εις βάθος για την πρόταση και αφετέρου οι δύο Πλευρές να συμφωνήσουν το περιεχόμενο της ανακοίνωσης η οποία εκδόθηκε χθες το βράδυ, με στόχο να επιτρέψει στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να δώσει το ‘πράσινο φως’ για επανέναρξη διαπραγμάτευσης της μετοχής. Στην ανακοίνωση, το Ταμείο δίνει ένα αδρό χρονοδιάγραμμα των εξελίξεων, επισημαίνοντας ότι τις επόμενες ημέρες θα οριστεί ο Σύμβουλος διάθεσης για το 9% της Alpha Βank, προκειμένου να τρέξουν οι σχετικές διαδικασίες. Ως προς το τίμημα, οι σχετικές γνωστοποιήσεις αναμένεται να γίνουν μετά από κάποιες ημέρες”.

Από εκεί και πέρα και όσον αφορά τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, αξίζει να σημειωθεί η ευδιάκριτη αύξηση της καθαρής αξίας συναλλαγών και η δραστηριοποίηση των αγοραστών σε μεγαλύτερο αριθμό τίτλων, ανεξάρτητα κεφαλαιοποιήσεων και κλάδων.

Ιδιαίτερα για την υψηλή κεφαλαιοποίηση, στα υψηλά ημέρας μόνο ο τίτλος της ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-1,36%) παρέμενε αμετάβλητος, ενώ όλοι οι υπόλοιποι τίτλοι κατέγραφαν μικρά, ή μεγαλύτερα κέρδη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι θα μπορούσε να είναι καλύτερη η εικόνα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, αν συνυπολογιστεί η κίνηση του Γενικού Δείκτη, μόνιμα με θετικό πρόσημο.

Για όσους επιμένουν να ασχολούνται με τα στατιστικά, να σημειωθεί ότι το σημερινό κλείσιμο του Γενικού Δείκτη είναι το υψηλότερο των τελευταίων 18 συνεδριάσεων, με το αμέσως υψηλότερο να έχει σημειωθεί στις 29/9 (1209,34 μονάδες) και το σημερινό κλείσιμο του ΔΤΡ είναι το υψηλότερο των τελευταίων 27 συνεδριάσεων, με το αμέσως υψηλότερο να έχει σημειωθεί στις 18/9 (981,87 μονάδες).

Χωρίς διαθέσεις αλλαγής της επιφυλακτικής εικόνας, των τελευταίων πολλών ημερών, οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, με τους εκεί επενδυτές να έχουν επιλέξει την στάση αναμονής, περιμένοντας τις εξελίξεις, αλλά και τις δηλώσεις Λαγκάρντ από την Αθήνα, στις 26 τρέχοντος.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία, η Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε στους προέδρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Eurogroup ότι “η οικονομία της ευρωζώνης είναι αντιμέτωπη με στασιμότητα τα επόμενα τρίμηνα και καθοδικούς κινδύνους, αν και τα ρίσκα για τον πληθωρισμό είναι πιο ισορροπημένα”.

Με διαθέσεις ήπιας αποκλιμάκωσης οι αποδόσεις στην Αγορά ομολόγων. Πιο συγκεκριμένα, στο 5,09% υποχωρεί η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,87% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 4,188% υποχωρεί η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, σημειώνοντας υψηλό ημέρας στις 1198,17 μονάδες (+2,08%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1198,13 (+2,08%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1196,56 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,95%.

Ο τζίρος στα 113,5 εκατ., από τα οποία τα 22,1 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΑΛΦΑ, ΜΠΕΛΑ, ΕΤΕ, ΙΝΚΑΤ, ΟΤΟΕΛ, ΟΠΑΠ, OPTIMA), ενώ ΑΛΦΑ, ΕΤΕ και ΟΠΑΠ απασχόλησαν το 52% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 113,5 εκατ., τα 108 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Το deal της Alpha Bank με μια από τις κορυφαίες Ευρωπαϊκές Τράπεζες και την 34η μεγαλύτερη σε ενεργητικό Τράπεζα του Κόσμου, συνιστά ηχηρή ψήφο εμπιστοσύνης για το ευοίωνο των προοπτικών της. Όμως, οι γεωπολιτικοί φόβοι και η ρηχότητα του Ελληνικού Χρηματιστήριου δεν επιτρέπουν την άμεση αναβάθμιση της επενδυτικής ψυχολογίας”, όπως εκτιμά η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Μετά την απόφαση της Επ. Κεφαλαιαγοράς για την επανέναρξη της διαπραγμάτευσης των μετοχών της Alpha Bank, θα περιμέναμε ότι η Αγορά θα επιχειρήσει να κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα, με κύριο άξονα τον Τραπεζικό τομέα”, αναφέρει η Piraeus Sec.

Παρά το αρνητικό κλίμα από το εξωτερικό, η ροή ειδήσεων θα μπορούσε να δημιουργήσει ενδιαφέρον, να δώσει ώθηση στην Αγορά και να απορροφήσει τις πιέσεις. Όλα τα βλέμματα στις Τράπεζες, η δραστηριότητα συγχωνεύσεων και εξαγορών αποτελεί βασικό καταλύτη για την αναπροσαρμογή των αποτιμήσεων”, όπως εκτιμά η Beta Sec.

Άτολμή ήταν η χθεσινή συνεδρίαση στο Χ.Α., παρόλο που είχαμε επιπλέον ευχάριστα νέα από την ΑΛΦΑ. Στο εξωτερικό, σε αρνητικό έδαφος κινήθηκε για το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας και η Ευρώπη, ενώ μικτή ήταν η εικόνα στις ΗΠΑ με τον S&P 500 να κλείνει στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο και κάτω από τον ΚΜΟ 200 ημερών. Οι Αγορές φοβούνται πλέον την επιδείνωση της Οικονομίας και την επίπτωση αυτής στις Εισηγμένες. Για τον λόγο αυτό, τα προς ανακοίνωση εταιρικά αποτελέσματα του Γ΄ τριμήνου, παρόλο που αναφέρονται στο παρελθόν, ενδεχομένως να είναι εκείνα που μπορούν να αλλάξουν το κλίμα κατά περίπτωση, μιας και πιθανότατα θα διασφαλίζουν τους στόχους των Διοικήσεων για το 2023”, σύμφωνα με την Depolas Investment Services.

Η απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας από τη S&P την περασμένη Παρασκευή, ανοίγει το δρόμο για την ενσωμάτωση των Ελληνικών ομολόγων σε όλους εκείνους του δείκτες, ώστε να είναι επιλέξιμοι τίτλοι από τα Διεθνή funds. Αυτό θα οριστικοποιηθεί αν στις 1/12 η ετυμηγορία της Fitch αναφέρεται και αυτή με τη σειρά της στη λήψη επενδυτικής βαθμίδας για την Ελληνική Οικονομία”, σύμφωνα με τον Δημήτρη Τζάνα.

Οι θετικές επιπτώσεις της επενδυτικής βαθμίδας είναι πολλαπλές, με κορυφαία ωστόσο τη δυνατότητα της ευχερέστερης και φθηνότερης χρηματοδότησης του Ελληνικού Κράτους και κατ’ επέκταση όλων των Νομικών Προσώπων του Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα, που επιζητούν χρηματοδοτικούς πόρους.

Ο Ευρωπαϊκός απόηχος της αναβάθμισης ήταν άμεσος: η Unicredit, κορυφαία Ιταλική Τράπεζα και 34η σε μέγεθος Τράπεζα με ενεργητικό €858 δισ., λειτουργικά κέρδη πάνω από €1 δισ. και προσωπικό 75 χιλ. εργαζομένους και με δραστηριότητες σε όλη την Ευρώπη, ανήγγειλε την συμφωνία της με την Alpha Βank. Με τη συμπόρευση των δύο Τραπεζών στην πολλά υποσχόμενη Ρουμανική Αγορά, στις ασφαλιστικές εργασίες και με την επιθυμία για απόκτηση του 9% των μετοχών της Alpha Bank από το ΤΧΣ.

Ευλόγως, οι Ξένοι Οίκοι (JP Morgan, Goldman Sachs, Morgan Stanley, AXIA) σπεύδουν να εγκωμιάσουν τη συμφωνία και να αναβαθμίσουν τις τιμές - στόχους των συστημικών Τραπεζών, καθώς σε συνέχεια της μεταβίβασης των μετοχών της Alpha Bank θα ακολουθήσει το 15 - 25% της Εθνικής και το 27% της Πειραιώς, οδηγώντας στον απογαλακτισμό των Ελληνικών Τραπεζών από την υπερβολική Κρατική κηδεμονία, ελέω της συμμετοχής του ΤΧΣ.

Με τα παραπάνω δεδομένα, το Ελληνικό Χρηματιστήριο είναι πιθανό να αλλάξει ρότα, ολοκληρώνοντας τη διαδικασία συσσώρευσης των τελευταίων εβδομάδων.

Με το ΙΟΒΕ να εκτιμά ότι ο φετινός ρυθμός της ανάπτυξης θα φτάσει φέτος το 2,4%, με ανάλογη εκτίμηση και για το 2024 με την υποβοήθηση των αυξημένων επενδύσεων, δημόσιων και ιδιωτικών, όπως αυτές μοχλεύονται από τους Ευρωπαϊκούς πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ.

Ωστόσο, η κίνηση του ΓΔ που θα επιτρέψει την υπέρβαση των 1200 μονάδων απαιτεί αυξημένες συναλλαγές, διαδικασία που μπορεί να εκτυλιχθεί τις επόμενες ημέρες, καθώς θα ξεκινήσει η δημοσιοποίηση των ικανοποιητικών μεγεθών του 9μηνου αρκετών Δεικτοβαρών τίτλων (Μυτιληναίος, Alpha Bank, Eurobank κοκ), πιστοποιώντας ότι τα εταιρικά μεγέθη των Εισηγμένων θα συνεχίσουν να βελτιώνονται στο 2ο εξάμηνο, ενώ την ίδια ώρα οι χρηματικές διανομές θα φτάσουν τα 3 δισ. το 2023, με τις αποδόσεις λόγω μερισμάτων, ή επιστροφών κεφαλαίου να φτάνουν το 3,6%!

Την ίδια ώρα, οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι από τη Μ. Ανατολή παραμένουν, παρά το γεγονός ότι η χερσαία επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα επιδιώκεται να ματαιωθεί, ώστε να αποφευχθεί μια ανυπολόγιστη ανθρωπιστική κρίση.

Σαν αποτέλεσμα, τα φοβικά σύνδρομα κυριαρχούν στις Αγορές, αποθαρρύνοντας την ανάληψη μετοχικών επενδυτικών κινδύνων από τους Διαχειριστές.

Ωστόσο, η αυξημένη αβεβαιότητα λόγω του ενδεχομένου κλιμάκωσης του πολέμου έχει και το καλό νέο για τις Αγορές: την τιθάσευση των αποδόσεων των ομολόγων καθώς οι Διαχειριστές αντιμετωπίζουν τα 10ετη ομόλογα ως “ασφαλή καταφύγια” και αυξάνουν τις τοποθετήσεις σε αυτά.

Σαν αποτέλεσμα, τόσο η ΕΚΤ που συνεδριάζει στις 25 - 26 Οκτωβρίου στην Αθήνα, όσο και η Federal, παγώνουν τις αποφάσεις για επιτοκιακές αυξήσεις, διατηρώντας ωστόσο αμετάβλητα τα παρόντα επίπεδα, μέχρις ότου υποχωρήσει δραστικά ο πληθωρισμός.

Με το Νομπελίστα, Joseph Stilglitz, να τονίζει από το Συνέδριο του Economist για τις “άλλες δράσεις που πρέπει να κάνουν οι Κυβερνήσεις για να αντιμετωπίσουν την πλευρά της προσφοράς, που ευθύνεται κυρίως για τον πληθωρισμό σε όλον τον Πλανήτη”, όπως σημειώνει ο κ. Τζάνας (σύμβουλος Διοίκησης Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ).

Περιήγηση στους “πάνω ορόφους” της Αγοράς

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (9,2), ακολουθούμενη από ΟΠΑΠ (5,7), Eurobank (5,7), ΟΤΕ (5,6), Μυτιληναίο (5,3), Εθνική (5,1), Πειραιώς (3,6), Jumbo (3,6), ΔΕΗ (3,5), Alpha Bank (3,4), Motor Oil (2,5), Ελ. Πετρέλαια (2,1) και ΤΕΝΕΡΓ (1,7 δισ. ευρώ).

Ξεκινώντας από τις μετοχές των συστημικών Τραπεζών, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκαν οι ΑΛΦΑ (+12,44%), ΕΤΕ (+2,93%) και ΠΕΙΡ (+1,96%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξε ο τίτλος της ΕΥΡΩΒ (+1,25%).

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, σημειώνοντας υψηλό ημέρας στις 988,12 μονάδες (+5,17%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 982,8 (+4,60%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 981,18 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 4,43%.

Ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 900 μονάδων και με ενδιάμεσες στηρίξεις στις 916 – 904 (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών) μονάδες. Οι επόμενες αντιστάσεις στις 999, 1026 1083 και 1117 μονάδες.

Μένοντας στον κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “ποσό της τάξης των 360 - 370 εκατ. ευρώ αναμένεται να εισρεύσει στα ταμεία της Αlpha Bank από την υλοποίηση του mega deal με UniCredit, ενώ η εναπομείνασα θέση του 9,9% στη νέα Οντότητα που θα προκύψει από τη συγχώνευση UniCredit Romania - Αlpha Bank Romania εκτιμάται ότι μπορεί να αποτιμηθεί ως και 270 εκατ. ευρώ. Με βάση τη συμφωνία, η Αlpha Bank θα εισπράξει το ποσό των 300 εκατ. ευρώ για πώληση μέρους του ποσοστού της Αlpha Bank Romania στον Όμιλο UniCredit, ώστε μετά τη συγχώνευση των Τραπεζικών Θυγατρικών των δύο Ομίλων στη Ρουμανία (UniCredit Romania και Αlpha Bank Romania) να κατέχει το 9,9% της νέας Οντότητας. Το τίμημα θα οριστικοποιηθεί μετά την ολοκλήρωση του due diligence”.

Σαφές πλεονέκτημα των “πράσινων” τίτλων, δείχνει η τελική εικόνα στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού 25αρη, με μοναδικές “κόκκινες” εξαιρέσεις τις ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-1,36%), ΟΤΕ (-0,91%) και ΟΤΟΕΛ (-1,09%).

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος της Μυτιληναίος (+2,73%), συμπληρώνοντας τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, καθώς συνεχίζονται τα πονταρίσματα των traders, εν όψει της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων γ΄ τριμήνου, στις 26 τρέχοντος μήνα.

Για τον τίτλο το ημερήσιο “stop long” στα 34,14 ευρώ και η επόμενη αντίσταση στα 37,90 ευρώ.

Συνεχίζει να προβληματίζει η αδυναμία για ουσιαστική αντίδραση, από την μετοχή του ΟΤΕ (-0,91%). Το ημερήσιο “stop short” κατέβηκε στα 13,64 ευρώ και η επόμενη αντίσταση στη ζώνη 14,12 – 14,23 (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Η πρώτη στήριξη στα 12,89 ευρώ.

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις, προηγείται η ΔΟΜΙΚ (+281,48%) ακολουθούμενη από ΣΑΝΜΕΖΖ (+126,39%), ΜΙΓ (+124,95%), ΓΚΜΕΖΖ (+109,91%), ΙΝΚΑΤ (+105,48%) και ΠΕΙΡ (+102,36%).

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις

Από σήμερα, έπαψε η διαπραγμάτευση του δικαιώματος (ΙΝΛΟΤΔ) της Intralot, συμμετοχής στην πρόσφατη ΑΜΚ με καταβολή μετρητών. Ημερομηνία λήξης άσκησης του δικαιώματος προτίμησης ορίζεται η 26/10/2023.

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα οι ΜΟΝΤΑ (+1,92%), ΒΟΣΥΣ (+4,76%), ΜΑΘΙΟ (+4,44%), ΕΛΙΝ (+3,15%), ΞΥΛΚ (+2,90%), ΜΕΒΑ (+1,69%), ΚΤΗΛΑ (+1,59%), ΕΠΙΛΚ (+8%), ΤΡΑΣΤΟΡ (+4,81%), ΑΚΡΙΤ (+4,35%), ΜΕΝΤΙ (+1,02%) και ΕΥΑΠΣ (+3,05%).

Τα αποτελέσματα γ΄ τριμήνου, δίπλωσαν τις ανοδικές συνεδριάσεις για Μοτοδυναμική (+1,50%).

Επιστροφή αγοραστών “για το τελευταίο μίλι” της συγχώνευσης ΑΝΕΚ (+9,68%) με Attica Group.

Προσπάθεια αντίδρασης από τα χαμηλά 10μηνου για Καρέλια (+3,45%).

Στο +6,50% η Unibios, μετά την πώληση μέρους του Ακινήτου στον Βόλο.

Επιστροφή αγοραστών σε ΕΚΤΕΡ (+4,49%), Άβακα (+2,82%), ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+1,91%), ΚΛΜ (+2,46%), Ελλάδος (+2,22%), ΓΚΜΕΖΖ (+1,97%) και Entersoft (+1,42%).

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης έδωσε ημερήσιο αγοραστικό σήμα το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1177 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1170 – 1163 (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών), 1114 και 1100 μονάδες. Οι αντιστάσεις στις 1207, 1240, 1267, 1282, 1326 και 1350 - 1366 μονάδες.

Με ημερήσιο αγοραστικό σήμα και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή χαμηλότερα των 2827 μονάδων. Η ενδιάμεση στήριξη στις 2841 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και η επόμενες στις 2824 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών), 2730, 2701 και 2690 μονάδες. Οι αντιστάσεις στις 3043 - 3050 μονάδες.

Μια ματιά στις Διεθνείς Αγορές

Με μικτά πρόσημα, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού. Αργία στην Ινδία.

Μικρά κέρδη στην Ευρώπη, με θετικές διαθέσεις οι δείκτες στην Wall Street.

Διορθώνει το Πετρέλαιο, προς το 1,0587 υποχωρεί το Ευρώ, έναντι του Δολαρίου.

Θέλει να κρατήσει τα $1975 ο Χρυσός, προς τα $22,95 διορθώνει το Ασήμι.

Πάνω από τα $34500 κινείται το Bitcoin, πάνω από τα $1775 το Ethereum.

Η πιθανή έγκριση τις επόμενες εβδομάδες των πρώτων Αμερικανικών ETFs Bitcoin τροφοδοτεί μια κερδοσκοπική διάθεση γύρω από το Κρυπτονόμισμα. Οι διαχειριστές Περιουσιακών Στοιχείων BlackRock και Fidelity Investments είναι μεταξύ εκείνων που θέλουν να προσφέρουν τέτοια προϊόντα. Οι “ταύροι” Ψηφιακών Περιουσιακών Στοιχείων υποστηρίζουν ότι “τα ETF θα διευρύνουν την υιοθέτηση του Κρυπτονομίσματος”.

“Η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας θα μπορούσε να υποχωρήσει κάτω από το 3% το 2024, εάν βαθύνει η επιβράδυνση του real estate”, σύμφωνα με την S&P Global Ratings.

Η Οικονομία της Γερμανίας προβλέπεται να εκτοπίσει την Ιαπωνία και να γίνει η τρίτη μεγαλύτερη στον Κόσμο το 2023, βοηθούμενη από την υποχώρηση του Γεν έναντι του Δολαρίου και του Ευρώ. Οι τελευταίες προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου εκτιμούν το ονομαστικό ΑΕΠ της Γερμανίας σε $4,43 τρισ. φέτος, έναντι $4,23 τρισ. της Ιαπωνίας.

Τροπή προς το χειρότερο πήρε η επιχειρηματική δραστηριότητα της Ευρωζώνης αυτόν τον μήνα. Τα προκαταρκτικά στοιχεία για τον Σύνθετο Δείκτη Υπεύθυνων Προμηθειών της HCOB (PMI) της Ευρωζώνης, που καταρτίστηκε από την S&P Global, υποχώρησε στις 46,5 μονάδες τον Οκτώβριο, από 47,2 τον Σεπτέμβριο, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2020. Εκτός από τους μήνες της πανδημίας της Covid-19, ήταν η χαμηλότερη ένδειξη από τον Μάρτιο του 2013.

Το Νορβηγικό Κρατικό Επενδυτικό Ταμείο των 1,3 τρισ. ευρώ, το μεγαλύτερο στον Κόσμο, ανακοίνωσε απώλειες 2,1% το τρίτο τρίμηνο, καθώς όλες οι κατηγορίες Περιουσιακών Στοιχείων μειώθηκαν σε αξία. Το Ταμείο κατέγραψε ζημίες 374 δισ. νορβηγικών κορονών (31,6 δισ. ευρώ) το τρίτο τρίμηνο, αναφέροντας ασθενέστερο τρίμηνο σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του έτους. Για τελευταία φορά το Ταμείο ανέφερε τριμηνιαία ζημία πριν από έναν χρόνο.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση πρόσθεσε στη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 1,5 δισ., στα 82 δισ. ευρώ.

“Συνολικά, παρά τον θετικό αντίκτυπο για τη UniCredit (UCG), πιστεύουμε ότι η Alpha Bank είναι αυτή που θα επωφεληθεί περισσότερο από τη συμφωνία”, επισημαίνει η Deutsche Bank και συνεχίζει να δίνει σύσταση αγοράς για τις μετοχές των δύο Τραπεζών. Για την Αlpha Bank, η τιμή - στόχος είναι στα 2 ευρώ και για τη UCG στα 27,90 ευρώ.

H Morgan Stanley, από την πλευρά της, προσθέτει την Alpha Βank στην κατηγορία “Financials Finest list”, με την ταυτόχρονη αφαίρεση της Τράπεζας Πειραιώς. Η αιτιολόγηση της αλλαγής από τη Morgan Stanley είναι η χαμηλή αποτίμησή της και η υπεραπόδοση της Τράπεζας Πειραιώς. H MS επισημαίνει τη συμφωνία με τη UCG ως θετικό καταλύτη και η νέα τιμή - στόχος για την Αlpha Bank είναι στο 1,99 ευρώ, από 2,11 ευρώ προηγουμένως.

Τέλος, η Axia επισημαίνει τα στρατηγικά οφέλη που θα έχει η κίνηση της Αlpha Bank με τη UniCredit και η οποία αναμένεται να αποφέρει θετικά στοιχεία τα επόμενα χρόνια. Η ΑΧΙΑ επαναλαμβάνει την αξιολόγηση αγοράς για την Αlpha Bank με τιμή - στόχο τα 2 ευρώ.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθε σε επαφή με το θετικό πρόσημο η ΓΕΚΤΕΡΝΑ και με το αρνητικό οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΠΕΙΡ, ΑΡΑΙΓ, ΒΙΟ, ΔΕΗ, ΕΕΕ, ΜΟΗ, ΜΠΕΛΑ, ΜΥΤΙΛ, ΟΠΑΠ και ΤΕΝΕΡΓ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο χαμηλό ημέρας έκλεισε η Autohellas και στο υψηλό οι ΔΕΗ, ΕΛΧΑ, ΕΥΔΑΠ, Quest και Jumbo.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 100 ανοδικούς τίτλους, έναντι 33 πτωτικών, ενώ 14 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 3%.

---ΧΠΑ

Ανοδικών συνεδριάσεων συνέχεια στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν μικρή αύξηση στο συμβόλαιο του δείκτη και σαφώς μεγαλύτερη στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (74.103 συμβόλαια).

Στα 2.894 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 2.955 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Νοέμβριος).

Στα 1.892 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.947 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Στα 83 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 83 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Νοέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 1.362, 1.122 για τον Νοέμβριο και 240 για τον Δεκέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.954), κινήθηκε μεταξύ 2.891,75 και 2.954 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 25 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 217, 217 για τον Δεκέμβριο και 0 για τον Μάρτιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 992), κινήθηκε μεταξύ 964,5 και 992 μονάδων.

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Νοέμβριο και 0 για τον Δεκέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 4.630,75).

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (16.272 Αεροπορία Αιγαίου), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (4.756), Πειραιώς (9.328), Εθνική (2.606), ΔΕΗ (328), Αεροπορία Αιγαίου (210), Cenergy (175), ΑΔΜΗΕ (122), ΕΧΑΕ (262), Τέρνα Ενεργειακή (124), Άβαξ (116), ΟΠΑΠ (127), Μυτιληναίο (216), ΟΤΕ (154), Alpha Bank (55.077).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 190.883, Πειραιώς 68.440, Eurobank 33.270, Εθνική 18.798, ΔΕΗ 19.792, ΑΔΜΗΕ 21.410, Τέρνα Ενεργειακή 14.993.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 60.029.791 τεμ., (από 60.311.297 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.278.881 τεμ. (1.278.881), Eurobank 34.120.608 τεμ. (34.120.608), ΟΠΑΠ 1.567.417 τεμ. (1.567.417), Εθνική 11.201.891 τεμ. (11.124.789), ΟΤΕ 1.671.654 τεμ. (1.676.099), Πειραιώς 1.371.061 τεμ. (1.371.061).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v