Κατοχύρωση θέσεων και καθίζηση τζίρου στο Χρηματιστήριο

Κλίση παίρνει ο Γενικός Δείκτης, με την αρχική αντίδραση να φθίνει σταδιακά. Κέρδη για διυλιστήρια, ΔΕΗ και ΟΤΕ, μεικτά οι τράπεζες, κίνηση χαμηλότερα για Mytilineos, Jumbo.

Κατοχύρωση θέσεων και καθίζηση τζίρου στο Χρηματιστήριο

Σε ήπιο ανοδικό ρυθμό οι επενδυτές στα ευρωπαϊκά, σε μερική κατοχύρωση θέσεων προχωρά μερίδα επενδυτών στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Ανηφορίζουν 2,5% οι τιμές πετρελαίου με το βλέμμα στη Μέση Ανατολή, σημείωνε η Λία Δεληγιάννη, εξέλιξη που ευνοεί τις μετοχές εταιρειών του κλάδου πανευρωπαϊκά. Αντιθέτως δοκιμάζονται τίτλοι ενεργοβόρων επιχειρήσεων.

Από 0,28% υψηλότερα τα futures του S&P500 στις 4.167 μονάδες, στις 14.786 (0,36%) ο DAX, στις 7.350 (0,02%) ο FTSE100.

Στο ΧΑ, σε μία μέτριων τόνων συνεδρίαση -ενδεικτικά τα μόλις 32 εκατ. ευρώ-, η αρχική ανοδική αντίδραση άρχισε να φθίνει μετά τις 11:30, διάστημα που βγήκαν εντολές πώλησης σε τραπεζικά χαρτιά και blue chips.

Δεδομένης της απουσίας ουσιαστικού αγοραστικού ενδιαφέροντος, η κλίση για τον Γενικό Δείκτη έφθασε έως τις 1.176 μονάδες. Ακόμη μία συνεδρίαση με εμφανή αδυναμία υπέρβασης των 1.200 μονάδων -υψηλό ημέρας σήμερα στις 1.189,66 μονάδες-, ενισχύοντας την εκτίμηση χρηματιστών πως ο Οκτώβριος πιθανότερο είναι να διαμορφωθεί χαμηλότερα (των 1.200-1.220) παρά υψηλότερα.

Οριακά θετική -0,44%- η εβδομαδιαία μεταβολή, τρίτη σερί, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για το «ταμείο» Οκτωβρίου. Στο 1,97% οι απώλειες, σε μηνιαίο, ενδεχομένως διαμορφώνοντας σημείο αναφοράς ενόψει Νοεμβρίου.

Η σημερινή και δύο συνεδριάσεις μένουν για το τέλος του μηνός, που -αν μη τι άλλο- χαρακτηρίστηκε και από θετικές εξελίξεις για την ελληνική οικονομία, αρκετές εισηγμένες.

Στις 2.903 (-0,03%) ο FTSE25, απόρροια του «γυρίσματος» μετοχών-σηματωρών, λ.χ. Mytilineos, Jumbo, ΟΠΑΠ κ.α., μεταβολή που χρηματιστές αποδίδουν σε μερική κατοχύρωση θέσης διαχειριστή. Σε αυτή την αγορά που παραμένει απελπιστικά «ρηχή», η μεταβολή της τάσης αποδεικνύεται συγκριτικά εύκολη, σε σχέση με ανεπτυγμένα ευρωπαϊκά.

Αλλωστε, όπως σημειώνει και ο Κώστας Σιαμπράκος, οι εγχώριοι θεσμικοί περισσότερο ενδιαφέρονται για τη διατήρηση των όποιων κεκτημένων παρά σε ένα ενδεχόμενο «τρέξιμο» της αγοράς. Στα 14 δισ. το ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων, με πολλές θέσεις σε Μετοχικά και Μεικτά ΑΚ να «γράφουν» θετικό πρόσημο για τον Οκτώβριο, ορισμένα και σε διάστημα 10μήνου. Εξηγώντας, εν μέρει, τη στάση ορισμένων εγχώριων θεσμικών.

Από τις 974 έως και 20 μονάδες χαμηλότερα η διόρθωση για τον Δείκτη Τραπεζών, με την αδυναμία διατήρησης πάνω από τις 980 μονάδες να ενισχύει τις short θέσεις.

Στο 1,39 ευρώ -με υψηλό εβδομάδος το 1,45 ευρώ- η μετοχή της Alpha Bank παραμένει στο προσκήνιο, αλλά με την ασάφεια όσον αφορά στην τιμή/προσφορά της UniCredit στο ΤΧΣ να επενεργεί ανασταλτικά. Παρ' όλα αυτά για την Αlpha Bank το «ταμείο» είναι θετικό κατά 9,76% σε διάστημα εβδομάδας.

Στις 51/42 η σχέση μετοχών με θετικό/αρνητικό πρόσημο, ξεχωρίζουν Cenergy Holdings (5,85), ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (14,04) από τα χαρτιά του δείκτη και Ideal Holdings (5,70), Intralot (0,74), AVAX (1,304) από τα mid caps.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v