Ανοδος με προσεκτικά βήματα στο Χρηματιστήριο

Για το 3 στα 3 σε εβδομαδιαία βάση πάνε οι long, με αγοραστική τάση σε τραπεζικά και blue chips, χωρίς ιδιαίτερη σπουδή από την πλευρά των short. Ριμπάουντ στη Mytilineos. Η τεχνική εικόνα.

Ανοδος με προσεκτικά βήματα στο Χρηματιστήριο

Μικτές τάσεις στα ευρωπαϊκά, μέτριας ισχύος αντίδραση στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Στα εταιρικά αποτελέσματα, τις ανακοινώσεις Λαγκάρντ και τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή η προσοχή των επενδυτών από Φρανκφούρτη μέχρι Λονδίνο.

Στο «πράσινο» η προθεσμιακή αγορά στη Νέα Υόρκη, μετά από νέα «βουτιά» για τους κολοσσούς τεχνολογίας εχθές βράδυ.

Με θετικό πρόσημο η εκκίνηση στην Αθήνα, με πολύ συγκεκριμένη εστίαση των αγοραστών από τις πρώτες κιόλας εντολές.

Από τις 1.179,88 το «άνοιγμα» για τον Γενικό Δείκτη, διακύμανση σε στενό εύρος 4-5 μονάδων με μέτρια ροή εντολών στα πρώτα 45', προϊδεάζοντας για συνεδρίαση χαμηλών τόνων.

Τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, με οριακά θετικό πρόσημο (0,64%) προσώρας, θα είχε ενδιαφέρον εάν συνεχιζόταν το σερί με την καταγραφή και τρίτης με άνοδο.

Για το 3 στα 3 συνεπώς οι long, με αγοραστική τάση σε τραπεζικά και blue chips, χωρίς ιδιαίτερη σπουδή οι short, τουλάχιστον για όσο δεν αναπτύσσεται δυναμική υπέρβασης των 1.200, με στόχο την αντίσταση των 1.220 μονάδων. Διπλή αποτυχία επίτευξης ανοδικής κίνησης πάνω από τις 1.200 μονάδες, αυτή την εβδομάδα, με δύο συνεδριάσεις να υπολείπονται για το «κλείσιμο» Οκτωβρίου.

Μεταξύ 2.903-2.919 μονάδων η διακύμανση για τον FTSE25, με θετικό πρόσημο για την εβδομάδα και ζητούμενη -σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση- καταγραφή (σε κλείσιμο) τιμών πάνω από το όριο των 2.900 μονάδων.

Αρκετά τα blue chips με αγοραστές, εφικτή η επιβεβαίωση της long τάσης για τον δείκτη μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Mytilineos, Motor Oil, Sarantis οι 3 από τις 7 μετοχές που σύμφωνα με τον Γιώργο Α. Σαββάκη κερδίζουν το στοίχημα της αναβάθμισης.

Με ανοδικό χάσμα, οι εντολές στη Mytilineos -τεχνικά δικαιολογείται μετά την ισχυρή διόρθωση στις δημοπρασίες, σε εύρος 35,62-35,84 ευρώ.

Αυξημένες συναλλαγές και σήμερα στον τίτλο του ΟΠΑΠ στα 15,35-15,47 ευρώ οι αγοραστές, στα 13,24 ο ΟΤΕ με σημαντική άνοδο 2,34%, στα 5,85 η Cenergy Holdings, στα 9,47 η ΔΕΗ με αγορές έως 2,07% υψηλότερα -απόρροια της εξαγοράς της ENEL Romania, εκτιμούν αναλυτές, στα 22,60 με αγοραστές η Motor Oil.

Προσωρινό μέρισμα (0,40/μτχ.) διανέμει η Motor Oil -στις 22 Δεκεμβρίου η καταβολή-, ενισχύεται και λόγω της τάσης διεθνώς.

Στα 9,86 ευρώ με αγοραστές και η AEGEAN, σε μία συγκυρία που ευρωπαϊκοί όμιλοι ανακοινώνουν σημαντική αύξηση μεγεθών.

Πέρασε πάνω από τον πήχη του 2019 η τουριστική Αθήνα, σημείωνε η Εύα Δ. Οικονομάκη, εξέλιξη που ενισχύει την εκτίμηση αναλυτών για χρονιά-ρεκόρ για την AEGEAN.

Σε AVAX (1,316), Alumil (2,50), Ideal Holdings (5,68), Fourlis (4,01) το μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τα mid caps.

Από την κατηγορία, στο επίκεντρο η Fourlis κυρίως λόγω Trade Estates, με την Πέννυ Κούτρα να έχει τις λεπτομέρειες για το story της εταιρείας πριν την εισαγωγή στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v