Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γλίτωσε τα χειρότερα το Χρηματιστήριο

Περιορίστηκαν οι απώλειες με τον ΓΔ να κλείνει στις 1.177 μονάδες. Θετικά πρόσημα για ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Autohellas. Ρευστοποιήσεις σε Aegean, Jumbo, Viohalco. Εντάθηκαν στο τέλος της συνεδρίασης οι πιέσεις στη Mytilineos.

Γλίτωσε τα χειρότερα το Χρηματιστήριο

“Ισραηλινές χερσαίες δυνάμεις επιχείρησαν στο εσωτερικό του βόρειου τμήματος της Λωρίδας της Γάζας χθες και επιτέθηκαν σε στόχους της Χαμάς προτού αποσυρθούν”, ανακοίνωσε σήμερα ο Ισραηλινός Στρατός, με τον ραδιοφωνικό σταθμό των Ενόπλων Δυνάμεων να κάνει λόγο για τη μεγαλύτερη διείσδυση στον θύλακα μέχρι στιγμής.

Από την άλλη, σημαντικές πιέσεις φέρνουν στη Wall Street τα αδύναμα τεχνολογικά αποτελέσματα που ανακοινώνονται στις ΗΠΑ. Να σημειωθεί ότι ο δείκτης – σηματωρός S&P 500 υποχώρησε χθες χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 4200 μονάδων, για πρώτη φορά από τον Μάιο, ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κατέγραψε τη χειρότερη ημέρα από τον Φεβρουάριο και βρέθηκε σε περιοχή διόρθωσης για πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο του 2022.

Όλα τα παραπάνω, είχαν σαν αποτέλεσμα την απόλυτη επικράτηση του “κόκκινου” στις κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, κίνηση την οποία αναγκάστηκε να ακολουθήσει και το Ελληνικό Χρηματιστήριο, παρά το γεγονός ότι συνεχίστηκαν οι θετικές ανακοινώσεις από πλευράς Εισηγμένων (ΔΕΗ, ΜΥΤΙΛ).

Πιο συγκεκριμένα, η σημερινή συνεδρίαση ήταν καθαρά πτωτική, με τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. (ΓΔ, FTSE25) να κινούνται μόνιμα με αρνητικό πρόσημο. Με μικτή εικόνα ο Βαρύδεικτος Τραπεζικός κλάδος, που αντέδρασε από τα χαμηλά ημέρας.

Σαφώς πιο επιλεκτικές οι κινήσεις των αγοραστών στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού 25αρη, αλλά οι λίγοι θετικοί πρωταγωνιστές, δεν μπόρεσαν να αποτελέσουν αντίβαρο στις πιέσεις των πολλών Δεικτοβαρών μετοχών.

Η γνωστή εικόνα απόσυρσης των αγοραστών σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, κλασική παθογένεια του Χ.Α. στην πρώτη υποτροπή του κλίματος, με αποτέλεσμα στα χαμηλά ημέρας οι πτωτικές μετοχές να είναι, περίπου, τετραπλάσιες των ανοδικών, αναλογία που βελτιώθηκε προς το τέλος.

Στα υπόλοιπα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, η παραμονή της καθαρής αξίας συναλλαγών σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, η κακή “μεγάλη εικόνα” του ταμπλώ, που παραπέμπει σε συνεδρίαση απόλυτης επικράτησης των “sellers”, αλλά και η ευδιάκριτη αντίδραση από τα ενδοσυνεδριακά χαμηλά, μετά τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ.

Πιο συγκεκριμένα, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητα τα τρία βασικά επιτόκια της ΕΚΤ. Το ΔΣ είναι αποφασισμένο να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα επανέλθει εγκαίρως στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%. Με βάση την τρέχουσα αξιολόγησή του, το ΔΣ θεωρεί ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ βρίσκονται σε επίπεδα τα οποία, αν διατηρηθούν για επαρκώς μακρό χρονικό διάστημα, θα έχουν σημαντική συμβολή σε αυτόν τον στόχο.

Η κα. Λαγκάρντ υπογράμμισε ότι “η Οικονομία της Ευρωζώνης παραμένει αδύναμη και αναμένεται να παραμείνει αδύναμη για το υπόλοιπο του έτους, με τα ρίσκα να είναι καθοδικά. Επίσης υπάρχουν σημάδια ότι αποδυναμώνεται και η Αγορά εργασίας. Περαιτέρω αποδυνάμωση καταγράφει και ο τομέας των Υπηρεσιών”.

Οι ανακοινώσεις της ΕΚΤ, οι δηλώσεις Λαγκάρντ που ακολούθησαν, αλλά και το ισχυρό ΑΕΠ γ΄ τριμήνου στις ΗΠΑ, δείχνουν να αλλάζουν το σκηνικό, όσον αφορά τις αποδόσεις στην Αγορά ομολόγων. Πιο συγκεκριμένα, στο 5,10% υποχωρεί η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,94% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 4,139% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και η σημερινή συνεδρίαση έσπευσε να επιβεβαιώσει ότι και οι πλέον θετικές ειδήσεις, εύκολα “καίγονται” σε περίπτωση επικράτησης του αρνητικού διεθνούς κλίματος και το Ελληνικό Χρηματιστήριο δύσκολα μπορεί να διεκδικήσει κάτι σημαντικά καλύτερο, αν δεν επιστρέψει η κανονικότητα στις Διεθνείς Αγορές.

Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχωρώντας μέχρι τις 1167,38 μονάδες (-1,51%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1179,72 (-0,47%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1177,39 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,66%.

Ο τζίρος στα 96,6 εκατ., από τα οποία τα 17,3 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΠΕΛΑ, ΤΕΝΕΡΓ, ΜΥΤΙΛ, ΕΝΤΕΡ, ΕΥΡΩΒ, ΕΧΑΕ, OPTIMA, ΕΤΕ, ΠΕΙΡ, ΟΠΑΠ), ενώ ΜΥΤΙΛ, ΕΤΕ, ΑΛΦΑ και ΟΠΑΠ απασχόλησαν το 52% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 96,6 εκατ., τα 90,3 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Συνεχίζεται το κατενάτσιο στην Εγχώρια Αγορά, με τις Ξένες Αγορές να συνεχίζουν την πτωτική τους κίνηση. Μέχρι τώρα η κίνηση μπορεί να θεωρηθεί επιβεβαίωση της πρόσφατης διάσπασης, με τους τζίρους να μην βοηθούν στην παρούσα. Η ΔΕΗ ολοκλήρωσε την εξαγορά της ΕΝΕL στην Ρουμανία και το πρωινό ‘χάσμα’ να μετατρέπεται σε ‘spike’. OΙ περισσότερες Αγορές ‘παίζουν’ με τον 200αρη τους, κάτι που δημιουργεί νευρικότητα και συνεχείς εναλλαγές στην τάση βραχυπρόθεσμα. Για ακόμα μία φορά ο ΟΤΕ, που το τελευταίο διάστημα φαίνεται να ‘χειραγωγείται’, ειδικά στο κλείσιμο, από τους πωλητές, φλερτάρει με την ζώνη των χαμηλών του. Το 12,68 – 12,90 έχει ιδιαίτερο ‘contrarian’ ενδιαφέρον όσο το συντηρεί, με το 13,40 κοντινή αντίσταση και το 13,70 κύρια. Ο Χρυσός δείχνει ότι ο φόβος είναι διάχυτος, μιας και για ακόμα μία φορά φλερτάρει με τα $2000. Το ‘stop’ σε Intraday στην παρούσα στο 1953 σε κλείσιμο ώρας, με το 1965 να είναι κύρια στήριξη. Μία κατοχύρωση του 1997 - 1999 μπορεί να δώσει συνέχιση, θυμίζοντας το ιστορικό υψηλό των $2080. Το 1976 κοντινή στήριξη. o S&P 500 συνεχίζει την πλαγιοπτωτική του πορεία. Η διάσπαση του 4300 επιπέδου έδωσε την αφορμή για πιο επιθετική κίνηση. Σε πρώτη φάση χρειάζεται ημερήσιο κλείσιμο πάνω από το 4260 για ανακοπή της επιθετικής τάσης. Επόμενος κοντινός στόχος και στήριξη το 4125 και 4048”, σύμφωνα με την Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Περιμένοντας ότι δε θα υπάρξουν εκπλήξεις από τη σημερινή απόφαση της ΕΚΤ για τα επιτόκια, αναμένουμε ότι το ενδιαφέρον θα επικεντρωθεί στη συμφωνία της ΔΕΗ στη Ρουμανία και στα αποτελέσματα της Μυτιληναίος για το τρίτο τρίμηνο του 2023, τα οποία ήταν ανώτερα των εκτιμήσεων”, αναφέρει η Piraeus Sec.

Η εμπιστοσύνη έχει δεχθεί πλήγμα από τα κακά εταιρικά αποτελέσματα στις ΗΠΑ και ενόψει των στοιχείων για την πορεία του ΑΕΠ στο τρίτο τρίμηνο, αλλά και της απόφασης της ΕΚΤ για τα επιτόκια”, σύμφωνα με την Eurobank Equities.

“Καλά νέα (συμφωνίες, αποτελέσματα) έναντι αυξημένων γεωπολιτικών ανησυχιών. Αυτό μπορεί να αυξήσει τη μεταβλητότητα στη σημερινή συνεδρίαση. Ωστόσο, σημειώνουμε πως η ροή ειδήσεων από το εσωτερικό είναι υποστηρικτική και θα μπορούσε να περιορίσει την πτώση απορροφώντας τις πιέσεις από το εξωτερικό”, όπως αναφέρει η Beta Sec.

Δύσκολη εξίσωση απεδείχθη η αύξηση του πληθωρισμού στα μεγάλα οικονομικά συστήματα και ειδικότερα στις ΗΠΑ. Η οποία αύξηση φαίνεται ότι αρχικά προεκλήθη από τη συνδυασμένη αφήγηση της πελώριας εισροής (φθηνού χρήματος) από τα πακέτα στήριξης για την πανδημία και της περαιτέρω αύξησης τιμών ελέω πολέμου στην Ουκρανία και συν αυτώ εμπορικών περιορισμών. Κι όμως, το πρόβλημα πήρε άλλες διαστάσεις εξαιτίας των συνθηκών που προϋπήρχαν της πανδημίας, όπως σημειώνει ο Συμεών Μαυρουδής.

Με λίγα λόγια, και ενθυμούμενοι ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα είχε ήδη εκκινήσει διαδικασία αύξησης επιτοκίων λίγους μήνες πριν να ξεσπάσει η πανδημία, οι Οικονομίες είχαν υπερθερμανθεί από πιο πριν, εξου και η προσπάθεια αύξησης επιτοκίων μετά από τόσα χρόνια.

Και έτσι, τα νέα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης έφεραν νέο χρήμα, σε μια συγκυρία που απαιτούσε ακριβώς το αντίθετο. Και μάλιστα, αν συνυπολογίσουμε το μέγεθος της ποσοτικής χαλάρωσης (επίπεδα ρεκόρ σε Ευρώπη και ΗΠΑ), μπορούμε εύκολα να αντιληφθούμε τη δυσκολία που αντιμετωπίζουν την σήμερον οι Κεντρικές Τράπεζες να ισορροπήσουν την κατάσταση.

Θεωρούμε ότι το μείζον πρόβλημα δεν εστιάζεται στις τιμές των Εμπορευμάτων, Τροφίμων κ.λπ, όπως διατείνεται. Αλλιώς λογιζόμενο, η απλή συσχέτιση των υψηλών τιμών Ενέργειας (Φυσικού Αερίου και Πετρελαίου) και λοιπών Εμπορευμάτων με τα υψηλά επίπεδα πληθωρισμού δεν επαρκεί. Όπως θα δούμε παρακάτω, κρίσιμη θεωρείται η κατάσταση στην Αγορά εργασίας.

Άλλο είναι το ζήτημα της παραμονής του πληθωρισμού επί μακρόν και της ευαισθησίας (ή καλύτερα αναισθησίας) του ΔΤΚ στις σοβαρές μεταβολές σε επιτοκιακό επίπεδο.

Δεν πρέπει εξάλλου να αμελείται το γεγονός ότι η άμεση εξομάλυνση των επιπέδων αυτών από τα ακραία υψηλά επίπεδα (9,1% τον Ιούνιο 2022) δείχνει την αποτελεσματικότητα των μηχανισμών, ώστε πλέον να μην μας απασχολεί το απόλυτο μέγεθος του πληθωρισμού. Προσέτι, τα τιθέμενα όρια της Fed είναι το 2% με απόκλιση 100 μ.β., κάτι που επιβεβαιώνει τα παραπάνω.

Επομένως, η ανησυχία προκύπτει στο ότι με τέτοιο ύψος επιτοκίων που ενοχλεί ήδη την Οικονομία και τις προσδοκίες περαιτέρω μεγέθυνσης, παραμένει ανοιχτό το μέτωπο.

Αυτό σημαίνει αφενός ότι οι Αγορές δεν αναμένουν σύντομα την ευκταία αντιστροφή των επιτοκίων, λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα που προαναφέραμε. Αφετέρου, ότι η σημασία που δίδεται στις τιμές των αγαθών έχει μειωθεί.

Και τούτο ισχύει από τη σημαντικότερη παρατήρηση της Αγοράς εργασίας, που παραμένει ισχυρή παρά τις πιέσεις που δέχονται (και θα συνεχίζουν να δέχονται) οι Επιχειρήσεις ως προς το κόστος δανεισμού υφιστάμενο, ή σχεδιαζόμενο.

Κι όσο βλέπουμε το ποσοστό ανεργίας, τουλάχιστον των ΗΠΑ, σε ιστορικά χαμηλά, τόσο φαίνεται εξαιρετικά δύσκολο για τη Fed να αλλάξει στάση.

Σε πρώτη φάση, πάντως, επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία ότι μέχρι το α’ τρίμηνο του 2024, θα εξομαλυνθούν τα πράγματα, ώστε η Fed να σχεδιάσει τα επόμενα βήματα μείωσης επιτοκίων, να απελευθερώσει τα “παρκαρισμένα” μετρητά που θα κινηθούν στην Οικονομία και να άρει τη διστακτικότητα για επανατοποθετήσεις μαζικού και θεσμικού χαρακτήρα.

Κι έτσι, δικαιολογείται η εξαρχής πρόβλεψη ότι το 2024 οι ρυθμοί θα παραμείνουν στάσιμοι, σε ένα τέτοιο σενάριο, ενώ το 2025 θα είναι πολύ πιο δυνατό, εάν δεν προκύψει κάποια νέα μακροοικονομική μεταβλητή.

Στις ΗΠΑ, να τονισθεί ότι έχει αρχίσει να μεγεθύνεται ένα πρόβλημα πολιτικού - δημοσιονομικού χαρακτήρα. Χωρίς να θέλουμε να υπεισέλθουμε σε λεπτομέρειες, και αρχικά παραθέτοντας ένα δεδομένο, πως οι ΗΠΑ συχνά αναθεωρούν το όριο του Κρατικού χρέους προς τα πάνω φυσικά, φαίνεται ότι έχει αρχίσει να προβληματίζει ο τρόπος με τον οποίον λαμβάνονται οι αποφάσεις.

Η κορύφωση στις εσωτερικές διαμάχες (Ρεπουμπλικάνων, αυτήν τη φορά) ήρθε με την άνευ προηγουμένου αποπομπή του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, ενδεικτικό της αναταραχής, λίγο μετά την ψήφιση για αύξηση του χρέους.

Περνώντας στην Ευρώπη, η συνθήκη φαίνεται να ευνοεί εμάς, όπως και λίγες ακόμα Οικονομίες. Διαθέτοντας το κατάλληλο μίγμα κινδύνου - θετικών προσδοκιών κι έχοντας πάρει ώθηση από την είσοδό μας στα “μεγάλα επενδυτικά σαλόνια”, θεωρούμε ότι οι εισροές κεφαλαίων θεσμικού χαρακτήρα θα ενταθούν από τα τέλη του 2023 και στο α’ εξάμηνο του 2024.

Άσχετα από τις αποτιμήσεις των μετοχών και των ομολόγων μας. Κάτι που προφανώς θα δώσει ώθηση στις τιμές εν είδει υπεραποδόσεων στις μετοχές και μείωσης της απόδοσης στη λήξη των ομολόγων και εντόκων. Παράλληλα, αυτή η μεταστροφή των Αγορών υπέρ μας, θα έχει χαρακτήρα μακροπρόθεσμο, εξασφαλίζοντας τη διάρκεια και το βάθος των τοποθετήσεων.

Η υπόλοιπη Ευρώπη δεν αφορά στον καλύτερο επενδυτικό προορισμό, γενικά μιλώντας, καθώς βάλλεται από την πολιτική υψηλών επιτοκίων της ΕΚΤ και την εξαιρετικά “δαπανηρή” ενεργειακή εξίσωση.

Άλλο είναι το ζήτημα σε γεωστρατηγικό επίπεδο. Τα ανοιχτά μέτωπα σε Ισραήλ και Ουκρανία ταλανίζουν το Επενδυτικό Κοινό, αν και θεωρητικά (χωρίς να υποβαθμίζουμε το κόστος σε ανθρώπινες ζωές) φαίνεται να αποφεύγουμε μια κλιμάκωση, τουλάχιστον ως προς την άμεση εμπλοκή άλλων Χωρών, που δυνητικά θα οδηγούσε σε άλλα μονοπάτια.

Ωστόσο, όπως είδαμε και στην Ουκρανία, το πρόβλημα δεν ήταν απευθείας στρατιωτικό, αλλά πληθωριστικό λόγω της μεγάλης αναστάτωσης στις Εφοδιαστικές Αλυσίδες και την προσφορά Εμπορευμάτων.

Στην περίπτωση της Μέσης Ανατολής, κοιτάμε πρωτίστως το Πετρέλαιο και τις όποιες επιπτώσεις στην τιμή του”, τονίζει ο κ. Μαυρουδής (διαχειριστής χαρτοφυλακίου Fast Finance ΑΕΠΕΥ).

Ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ ‘αναπαύεται’ στον κινητό μέσο όρο 200 ημερών, καθώς η εδώ μακροπρόθεσμη ανοδική τάση συνεχίζεται, τη στιγμή που πολλοί Ευρωπαϊκοί δείκτες έχουν πέσει κάτω από τους αντίστοιχους δικούς τους, όπως επισημαίνει ο Πέτρος Στεριώτης.

Οι καιροί ου μενετοί”, δηλαδή οι ευκαιρίες δεν περιμένουν για τους Έλληνες Επενδυτές, οι οποίοι αποκτούν επιπλέον επιβεβαίωση για τις προοπτικές των Εισηγμένων, από το γεγονός ότι η εγχώρια ανάπτυξη υπερβαίνει τους μέσους όρους της Ευρωζώνης.

Χαιρετίζουμε τις αλλεπάλληλες αναβαθμίσεις του Ελληνικού αξιόχρεου, με την Οικονομία μας να ξαναμπαίνει στα “επενδυτικά σαλόνια” και τις, αλήστου μνήμης, εποχές που κατατάσσετο στην κατηγορία “σκουπίδια”, να ανήκουν στο παρελθόν.

Η αξιολόγηση της Fitch την 1η Δεκεμβρίου θεωρούμε ότι δεν θα αποτελέσει “έκπληξη”.

Σε μία συγκυρία πολύ δύσκολη για τις Αγορές ομολόγων, η απόδοση (yield) για διακράτηση ως τη λήξη του Ελληνικού δεκαετούς είναι χαμηλότερη από αυτήν των αντίστοιχων Ιταλικών και Αμερικανικών, εξέλιξη θετική για την αναχρηματοδότηση Ελληνικού Κρατικού και διεθνούς εταιρικού χρέους.

Οι προκλήσεις για την Ευρωζώνη παραμένουν, βεβαίως, όπως επανέλαβε η ΕΚΤ, κάτι που απεικονίζεται και από την υποχώρηση του Ευρώ στα διεθνή “φορεξάδικα”.

Σε αυτή την φάση αναταράξεων στην ευρύτερη Περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, τόσο οι Οίκοι αξιολογήσεων όσο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα υψώνουν “ασπίδες προστασίας” για τα Ελληνικά Στοιχεία Ενεργητικού, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο δρόμος θα είναι “στρωμένος με ροδοπέταλα”.

Η εμπιστοσύνη των Επενδυτών δύσκολα κερδίζεται, αλλά εύκολα χάνεται, όπερ σημαίνει ότι η Χώρα οφείλει να δείχνει σοβαρότητα και συνέπεια σε δημοσιονομικά και μεταρρυθμίσεις”, όπως τονίζει ο κ. Στεριώτης (CEO Κυπριακής ΕΠΕΥ).

Περιήγηση στους “πάνω ορόφους” της Αγοράς

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (9,2), ακολουθούμενη από ΟΠΑΠ (5,7), Eurobank (5,7), ΟΤΕ (5,5), Εθνική (5), Μυτιληναίο (5), Jumbo (3,5), Πειραιώς (3,5), ΔΕΗ (3,5), Alpha Bank (3,3), Motor Oil (2,5), Ελ. Πετρέλαια (2,1) και ΤΕΝΕΡΓ (1,6 δισ. ευρώ).

Ξεκινώντας από τις μετοχές των συστημικών Τραπεζών, αξίζει να σημειωθεί η σημαντική αντίδραση από τα χαμηλά ημέρας.

Πιο συγκεκριμένα, μέχρι τα 1,342 ευρώ (-2,79%) βρέθηκε να υποχωρεί ο τίτλος της ΑΛΦΑ (+0,69%), μέχρι τα 5,40 ευρώ (-3,47%) ο τίτλος της ΕΤΕ (-1,5%), μέχρι τα 1,4785 ευρώ (-2,54%) ο τίτλος της ΕΥΡΩΒ (+0,63%) και μέχρι τα 2,708 ευρώ (-4,45%) ο τίτλος της ΠΕΙΡ (-1,20%).

Μεταξύ 937,35 (-2,76%) και 969,54 μονάδων (+0,57%) κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 965,49 (+0,15%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 961,86 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,22%.

Ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 900 μονάδων και με ενδιάμεσες στηρίξεις στις 918 – 905 (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών) μονάδες. Οι επόμενες αντιστάσεις στις 999, 1026 1083 και 1117 μονάδες.

Καλύτερη του Τραπεζικού, η τελική εικόνα στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, όπου με θετική μεταβολή διασώθηκαν οι ΔΕΗ (+0,43%), ΕΕΕ (+0,33%), ΕΥΔΑΠ (+2,38%), ΚΟΥΕΣ (+0,20%), ΛΑΜΔΑ (+0,17%), ΟΠΑΠ (+0,33%), ΟΤΕ (+0,31%), ΟΤΟΕΛ (+0,95%), ΣΑΡ (+1,87%) και CENER (+0,18%).

Έκλεισε το deal της ΔΕΗ με την ENEL, με εξαγορά της Enel Romania από την Ελληνική Εταιρεία. Σύμφωνα με την προαναφερθείσα συμφωνία, η ΔEΗ κατέβαλε αντίτιμο περίπου €1.240 εκατ., που ισοδυναμεί με συνολική αξία επιχείρησης ύψους περίπου €1.900 εκατ. (για το 100%). Με την ολοκλήρωση της εξαγοράς των δραστηριοτήτων της Enel στη Ρουμανία, ο Όμιλος ΔEΗ έχει πλέον συνολικά σχεδόν 9 εκατομμύρια πελάτες και η συνολική εγκατεστημένη ισχύς των ΑΠΕ του Ομίλου (Υδροηλεκτρικά, Αιολικά, Φωτοβολταϊκά κλπ) αυξάνεται σε περίπου 4,4GW. Στις 9 Νοεμβρίου θα δημοσιεύσει το δικό της εννεάμηνο. Η Investor Day, στο Λονδίνο, στις 23 Ιανουαρίου 2024.

Στον απόηχο της ανακοίνωσης, ο τίτλος της ΔΕΗ (+0,43%) προσπάθησε να κινηθεί “contrarian” του επιφυλακτικού κλίματος, αναρριχόμενος μέχρι τα 9,375 ευρώ (+1,46%) αλλά υπέκυψε στην συνέχεια στην τάση αποστροφής επενδυτικού κινδύνου, με αποτέλεσμα το τελικό πρόσημο να παιχτεί μέχρι τέλους. Στα 9,80 ευρώ το ημερήσιο “stop short” για τον τίτλο, στα 8,99 – 8,98 ευρώ η πρώτη στήριξη (σπεύδουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών).

Αύξηση 48% κατέγραψε η Μυτιληναίος στα καθαρά κέρδη μετά από δικαιώματα μειοψηφίας που ανήλθαν σε €462 εκατ., έναντι €312 εκατ. το εννεάμηνο του 2022. Παράλληλα, ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε σε €4.088 εκατ., σε σύγκριση με €4.573 εκατ. το εννεάμηνο του 2022, μείωση που ήρθε ως συνέπεια της αποκλιμάκωσης των τιμών Ενέργειας. Η Εισηγμένη έχει βάλει υποψηφιότητα για μονοψήφιο p/e το 2023.

Και στην περίπτωση της Μυτιληναίος το ξεκίνημα είχε ανοδικές διαθέσεις, αλλά γρήγορα επικράτησαν οι κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, με αποτέλεσμα το κλείσιμο με αρνητικό πρόσημο. Οι πιέσεις στη μετοχή εντάθηκαν στο τέλος της συνεδρίασης με αποτέλεσμα η μετοχή να κλείσει στα χαμηλά ημέρας (-4,08%) και στα 35,28 ευρώ. 

Το ημερήσιο “stop long” στα 34,14 ευρώ και η επόμενη αντίσταση στα 37,90 ευρώ.

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις, προηγείται η ΔΟΜΙΚ (+275,31%) ακολουθούμενη από ΜΙΓ (+126,53%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+120,65%), ΙΝΚΑΤ (+105,48%) και ΓΚΜΕΖΖ (+105,44%).

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα οι ΙΛΥΔΑ (+3,72%), ΜΕΡΚΟ (+1,08%), ΔΟΜΙΚ (+1,33%) και ΦΟΥΝΤΛ (+1,23%).

Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για ΟΛΠ (+0,72%) και ΑΝΕΚ (+2,19%).

Επιστροφή αγοραστών σε ΑΔΜΗΕ (+1,77%), Άβαξ (+3,37%) και Ικτίνο (+2,39%).

Συνεχίζεται η συμπεριφορά – ασανσέρ από την ΕΚΤΕΡ (+3,37%).

Προσπάθεια αντίδρασης από τα πρόσφατα χαμηλά 10μηνου, για Καρέλια (+2,67% με ελάχιστες συναλλαγές).

Δίπλωσε τις ανοδικές συνεδριάσεις, με αυξημένες συναλλαγές η Αλουμύλ (+4,78%).

Τελευταίο αρνητικό κλείσιμο στις 20/10 για Entersoft (+2,45% και τέσσερα “πακέτα” συνολικά 150000 τεμ. στα 5,74 ευρώ).

Θα επιχειρήσει περαιτέρω αναρρίχηση, πριν μπουν τα καινούργια κομμάτια, η Intralot (+5,15%).

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης έδωσε ημερήσιο αγοραστικό σήμα το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1160 μονάδων. Οι ενδιάμεσες στηρίξεις στις 1172 – 1163 (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών) και οι επόμενες στις 1114 και 1100 μονάδες. Οι αντιστάσεις στις 1207, 1240, 1267, 1282, 1326 και 1350 - 1366 μονάδες.

Με ημερήσιο αγοραστικό σήμα και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή χαμηλότερα των 2827 μονάδων. Η ενδιάμεση στήριξη στις 2847 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και η επόμενες στις 2826 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών), 2730, 2701 και 2690 μονάδες. Οι αντιστάσεις στις 3043 - 3050 μονάδες.

Μια ματιά στις Διεθνείς Αγορές

Με σαφές πλεονέκτημα των πωλητών, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.

Στο “κόκκινο” οι δείκτες στην Ευρώπη, με πτωτικές διαθέσεις και η Wall Street.

Διορθώνει το Πετρέλαιο, προς το 1,0535 υποχωρεί το Ευρώ, έναντι του Δολαρίου.

Θέλει να κρατήσει τα $1990 ο Χρυσός, προς τα $22,85 υποχωρεί το Ασήμι.

Προς τα $33950 υποχωρεί το Bitcoin, προς τα $1775 κινείται το Ethereum.

Με μεγάλη βουτιά άνοιξαν οι μετοχές της Standard Chartered στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, πυροδοτώντας αυτόματη παύση συναλλαγών για τον τίτλο. Ο λόγος είναι η ανακοίνωση πτώσης κερδών κατά 33%, μεγαλύτερης από ό,τι ανέμεναν οι αναλυτές, μετά το πλήγμα σχεδόν $1 δισ. από την έκθεση στον προβληματικό κλάδο real estate στην Κίνα. Η μετοχή επανήλθε σε διαπραγμάτευση, καταγράφοντας μερική ανάκαμψη από τα αρχικά χαμηλά.

Με ισχυρό ρυθμό αναπτύχθηκε η Αμερικανική Οικονομία το τρίτο τρίμηνο του 2023. Ειδικότερα, το ΑΕΠ των ΗΠΑ αναπτύχθηκε κατά 4,9% την περίοδο από τον Ιούλιο έως το τέλος Σεπτεμβρίου, έναντι ανάπτυξης 2,1% το δεύτερο τρίμηνο. Οι αναλυτές προέβλεπαν ανάπτυξη 4,3%.

Ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας κινήθηκε οριακά υψηλότερα την περασμένη εβδομάδα. Συγκεκριμένα, οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας ενισχύθηκαν κατά 10000, στις 210000 την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 21 Οκτωβρίου. Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal προέβλεπαν άνοδο κατά 9000.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση αφαίρεσε από τη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 0,4 δισ., στα 80,9 δισ. ευρώ.

“Η συμφωνία της Alpha Bank με τη UniCredit είναι πιστοληπτικά θετική για την Ελληνική Τράπεζα, διότι τα ενσώματα κεφάλαια και η κερδοφορία της θα ενισχυθούν, αντισταθμίζοντας την κάπως μειωμένη γεωγραφική διαφοροποίηση των Περιουσιακών Στοιχείων και των εσόδων του Ομίλου. Οι δύο Τράπεζες θα συγχωνεύσουν τις Θυγατρικές τους στη Ρουμανία, δημιουργώντας τον τρίτο μεγαλύτερο Παίκτη στη Χώρα. Η Unicredit θα συγχωνεύσει την Alpha Βank Romania SA με τη Θυγατρική της UniCredit Romania, ενώ η Alpha Βank θα διατηρήσει το 9,9% της Κοινής Οντότητας και θα λάβει πληρωμή 300 εκατ. ευρώ σε μετρητά. Η συναλλαγή αναμένεται να κλείσει το 2024”, σημειώνει η Moody's.

Η S&P Global Ratings δήλωσε ότι “η στρατηγική συνεργασία μεταξύ της UniCredit και της Alpha Services and Holdings S.A., 100% Μητρική της Alpha Bank, αποτελεί ορόσημο για το Ελληνικό Χρηματοπιστωτικό Σύστημα”.

“Το γεγονός ότι η Alpha Bank και η UniCredit ανακοίνωσαν μια στρατηγική συνεργασία στην οποία γινόταν και αναφορά σε αγορά του ποσοστού του Ταμείου, δεν υποχρεώνει το Ταμείο να προβεί σε ανακοίνωση, πολύ περισσότερο να αποκαλύψει τους ειδικότερους όρους που τυχόν περιλαμβάνονται σε προσφορές που λαμβάνει από ενδιαφερομένους Αγοραστές, ιδιαίτερα μάλιστα όταν αυτές είναι απρόσκλητες (unsolicited). Παράλληλα, σε περίπτωση πολλαπλών προσφορών κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε σύγχυση και θα οδηγούσε σε παραπληροφόρηση της Αγοράς και του Επενδυτικού Κοινού χωρίς να εξυπηρετείται κάποιος αντικειμενικός σκοπός διαφάνειας”, ανέφεραν μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ υψηλόβαθμα στελέχη του ΤΧΣ.

Η ΔΕΗ ανακοίνωσε ότι ολοκλήρωσε την εξαγορά του συνόλου των συμμετοχών μειοψηφίας που κατείχε η Fondul Proprietatea S.A. στις Εταιρείες Retele Electrice Muntenia S.A. [πρώην EDistributie Muntenia S.A.] (12%), PPC Energie Muntenia S.A. [πρώην Enel Energie Muntenia S.A.] (12%), Retele Electrice Dobrogea S.A. [πρώην E-Distributie Dobrogea S.A.] (24,1%), Retele Electrice Banat S.A. [πρώην E-Distributie Banat S.A.] (24,1%), και PPC Energie S.A. [πρώην ENEL Energie S.A.] (12%) στη Ρουμανία, έναντι συνολικού αντιτίμου ύψους 650 εκατομμυρίων RON (περίπου €130 εκατομμυρίων με βάση spot ισοτιμία FX 0,2). Η εν λόγω εξαγορά ολοκληρώνεται σε συνέχεια της εξαγοράς από τη ΔΕΗ όλων των συμμετοχών της Enel S.p.A. στην Ρουμανία.

Στα 8,1 ευρώ, από 5,3 ευρώ ανεβάζει τη δίκαιη τιμή για την Ιντεάλ η Pantelakis Securities και σημειώνει την εξαιρετική εκτέλεση συγχωνεύσεων και εξαγορών.

Στη sponsored ανάλυση που δημοσίευσε αναφέρει πως η εξαγορά των Attica Πολυκαστημάτων αποτελεί βήμα αλλαγής για τον Όμιλο και θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στις προοπτικές ανάπτυξης της Ιντεάλ, αφού τα καθαρά κέρδη του Ομίλου εκτιμάται ότι θα εκτοξευθούν κατά 93% σε ετήσια βάση και στα 30 εκατ. ευρώ το 2023, με αύξηση εσόδων κατά 2,2 φορές στα 389 εκατ. ευρώ, οδηγώντας σε αύξηση κερδών ανά μετοχή 31%. Η δίκαιη αποτίμηση είναι στα 388 εκατ. ευρώ.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΕΤΕ, ΠΕΙΡ, ΑΡΑΙΓ, ΒΙΟ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΜΟΗ και ΤΕΝΕΡΓ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Ελ. Πετρέλαια και Μυτιληναίος και στο υψηλό οι ΕΥΔΑΠ και Autohellas.

Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής, αλλά κακή η τελική εικόνα με 45 ανοδικούς τίτλους, έναντι 64 πτωτικών, ενώ 16 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 2%.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση διόρθωσης και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν αύξηση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (42.440 συμβόλαια).

Στα 3.047 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 2.992 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Νοέμβριος).

Στα 1.797 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.826 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Στα 83 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 83 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Νοέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 1.319, 1.063 για τον Νοέμβριο και 256 για τον Δεκέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.899), κινήθηκε μεταξύ 2.860 και 2.906 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 25 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 2, 2 για τον Δεκέμβριο και 0 για τον Μάρτιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 965), κινήθηκε μεταξύ 953 και 965 μονάδων.

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Νοέμβριο και 0 για τον Δεκέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 4.723).

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (6.214), Πειραιώς (3.989), Εθνική (1.338), ΔΕΗ (834), Αεροπορία Αιγαίου (269), ΑΔΜΗΕ (305), Cenergy (103), Τέρνα Ενεργειακή (297), ΟΠΑΠ (1.020), ΟΤΕ (254), Alpha Bank (27.039), Ελλάκτωρα (108), Ιντρακόμ (107), Μυτιληναίο (193).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 184.660, Πειραιώς 73.110, Eurobank 31.277, Εθνική 19.663, ΔΕΗ 20.222, ΑΔΜΗΕ 21.603, Τέρνα Ενεργειακή 14.944.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 59.550.425 τεμ., (από 59.550.425 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.278.881 τεμ. (1.278.881), Eurobank 34.120.608 τεμ. (34.120.608), ΟΠΑΠ 1.567.417 τεμ. (1.567.417), Εθνική 10.511.262 τεμ. (10.497.758), ΟΤΕ 1.679.254 τεμ. (1.654.776), Πειραιώς 1.371.061 τεμ. (1.371.061).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v