Φθηνή «αναμέτρηση» αγοραστών - πωλητών στο Χρηματιστήριο

Πέριξ των 1.185 μονάδων με οριακά κέρδη ο Γενικός Δείκτης, με τον τζίρο να λάμπει δια της... απουσίας του. «Παιχνίδι» στην Alpha Bank, υπεραποδίδουν Aegean, Σαράντης, Cenergy.

Φθηνή «αναμέτρηση» αγοραστών - πωλητών στο Χρηματιστήριο

Συντηρείται η ανοδική φορά στα ευρωπαϊκά, σταθερά σε θετικό έδαφος και το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Σε στοιχεία πληθωρισμού, τη Fed, την αγορά ενέργειας και τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή η προσοχή των επενδυτών, με τον DAX στις 14.790 (0,70%), τον FTSE100 στις 7.354 (0,87%), με τα futures του S&P500 από 0,69% υψηλότερα.

Το «άλμα» για τη μετοχή της Siemens Energy κάνει τη διαφορά στη Φρανκφούρτη -με τη Λία Δεληγιάννη να έχει το ρεπορτάζ-, σε μία συγκυρία που οι τιμές του φυσικού αερίου εκτινάσσονται έως 6% (σωρευτικά 30% από την έναρξη του πολέμου στη Μέση Ανατολή) και στην Αθήνα ο ΣΕΒ αναζητεί κοινό τόπο στη συνάντηση της Επιτροπής Ενέργειας με τον αρμόδιο υπουργό.

Ουσιαστικό το θέμα καθώς αφορά στην ανταγωνιστικότητα της εγχώριας παραγωγής/μεταποίησης, με εκπροσώπους των Mytilineos, Motor Oil, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Helleniq Energy, ΤΙΤΑΝ, Viohalco να συναντώνται με τον Θεόδωρο Σκυλακάκη.

Στα της συνεδρίασης, μάλλον μέτριου ενδιαφέροντος η μέχρι τώρα εξέλιξη -ενδεικτικός ο χαμηλός τζίρος-, με την Alpha Bank στο επίκεντρο μετά την εκκίνηση της διαδικασίας για τη διάθεση του 9% που έχει το ΤΧΣ.

Περισσότερα από 3 εκατ. τμχ. οι συναλλαγές στη μετοχή της Alpha Βank, με την Αναστασία Παπαϊωάννου να έχει -από νωρίς- τις λεπτομέρειες για τη σχετική διαδικασία, με την τιμή προσφοράς της UniCredit στο 1,33 ευρώ.

Στο 1,3705 έως 1,417 ευρώ το εύρος διακύμανσης για τον τίτλο, με πωλητές από την αρχή της συνεδρίασης έως τις 12:40, με την προσφορά να μαζεύεται σταδιακά, με χρηματιστές να αποδίδουν το «γύρισμα» στην προεξόφληση μερίδας traders πως ο ιταλικός όμιλος θα επανέλθει με βελτιωμένη προσφορά. Το 1,45 ευρώ είναι μία εύλογη τιμή -σύμφωνα με τους ίδιους-, που θα μπορούσε να διαμορφωθεί προοπτικά στη διάρκεια των επόμενων συνεδριάσεων.

Με θετικό πρόσημο, από την αρχή της συνεδρίασης, στις άλλες 3 τραπεζικές, Eurobank, Εθνική, Πειραιώς, ο ΔΤΡ με το που συμπληρώθηκε το «καρέ» αντέδρασε από το αρχικό χαμηλό των 956 έως και 14 μονάδες υψηλότερα.

Προτελευταία συνεδρίαση Οκτωβρίου και η μεταβολή για τον ΔΤΡ φθάνει το 5,88% έναντι απωλειών 0,60% για τον Γενικό Δείκτη. Υπεραπόδοση που όπως εκτιμούν αναλυτές θα μπορούσε να έχει συνέχεια στις αρχές Νοεμβρίου. Ενδεχομένως και με γνώμονα την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων τρίτου 3μήνου.

Οριακά θετική (0,49%) η μεταβολή για τον FTSE25 τον Οκτώβριο, με τις επιχειρηματικές διεργασίες/εξελίξεις συνδυαστικά με τα μεγέθη 9μήνου να επηρεάζουν τη στάση των επενδυτών.

Με αγορές στις μετοχές των Cenergy Holdings (6,07), Aegean (10,12), Viohalco (4,745), Coca Cola HBC (24,50), ΔΕΗ (9,575), Helleniq Energy (6,93), ElvalHalcor (1,628), Quest (5,11), Jumbo (25,20), ΟΠΑΠ (15,33), Sarantis (7,95).

Αύριο, πριν τη συνεδρίαση, η Coca Cola HBC ανακοινώνει οικονομικά αποτελέσματα, ακολουθούν Helleniq Energy, Πειραιώς, Eurobank κ.α., το πιθανότερο θα «τιμολογηθούν» από τους επενδυτές.

Ισοπαλία αγοραστών/πωλητών, με 51/50 μετοχές.

Από τα mid caps ξεχωρίζει το 5,97% της Ideal Holdings στα 5,86 ευρώ, με αγοραστές σε ΕΧΑΕ (4,68), Intracom Holdings (1,972), BriQ (1,865) κ.α.

Λιγότερα από 30 εκατ. ο τζίρος, με τα 16,8 εκατ. ευρώ σε μετοχές με άνοδο.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v