Πώς αποχαιρετούν τον μήνα long και short στο Χρηματιστήριο

Στη στρόφιγγα της συναλλακτικής δραστηριότητας εστιάζουν οι traders, η οποία δεν έχει σταθεροποιηθεί, γεγονός που θα βοηθούσε σε πιο ζωηρή ανακατάληψη υψηλότερων τεχνικών σημείων. Τι μετρούν.

Πώς αποχαιρετούν τον μήνα long και short στο Χρηματιστήριο

Με αρνητικό πρόσημο η προηγούμενη εβδομάδα για τους επενδυτές από Νέα Υόρκη μέχρι Φρανκφούρτη, Λονδίνο. Σε αντίθετη κατεύθυνση για το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς έστω και οριακά κατά 0,33% ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε στις 1.178,79 μονάδες.

Δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα με θετικό πρόσημο, μετά από ένα ευρύ διορθωτικό σερί- από τις "κορυφές" στα τέλη Ιουλίου. Πλέον μένουν 2 συνεδριάσεις για την ολοκλήρωση του Οκτωβρίου, μήνας που κατά πάσα πιθανότητα θα "κλείσει" με μεγαλύτερες ή μικρότερες απώλειες για τα χρηματιστήρια.

Στο 1,22% για τον ΓΔ- με τιμές Παρασκευής- αλλά με υπεραπόδοση για τον ΔΤΡ καθώς επανέκαμψε 5,10% στις 959,92 μονάδες και επί μέρους στηρίξεις συγκεκριμένων blue chips με αποτέλεσμα το 0,20% του FTSE25 στις 2.899,42 μονάδες.

Στα 90,7 εκατ. η μέση αξία συναλλαγών την προηγούμενη εβδομάδα- αυξημένη 15,3%- με τη μερίδα του λέοντος στα τραπεζικά χαρτιά και τη μετοχή της Mytilineos.

Από Τετάρτη ο επόμενος κύκλος Νοεμβρίου με εύλογο το ερώτημα των επενδυτών εάν η διακριτή διαφοροποίηση της ελληνικής αγοράς έναντι της πλειονότητας των ευρωπαϊκών θα μπορούσε να έχει συνέχεια. Μερική αυτονόμηση που δεν περιορίζεται στην αγορά μετοχών αλλά εκτείνεται στα κρατικά ομόλογα, στα διάφορα επενδυτικά "καλάθια" και διεθνείς δείκτες.

Διόλου τυχαίο πως η αντίδραση για τις τραπεζικές μετοχές ήταν (αντιστρόφως) ανάλογη της τάσης των αποδόσεων για όλες τις χρονικές σειρές του χρέους της χώρας. Οπως επίσης η τάση για "καλάθια" ETFs κ.λ.π., καθώς τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία τιμολογούνταν καλύτερα-συγκριτικά πάντα- σε σχέση με τα περισσότερα ευρωπαϊκά.

Σε αντίθεση με τον Οκτώβριο του 2022, οπότε η ευρεία άνοδος είχε ξεκινήσει από το πρώτο 10ήμερο, το φετινό φαίνεται πως είναι μήνας σταθεροποίησης, προσπάθειας διαμόρφωσης μίας βάσης, επιπέδου αναφορά για τη συνέχεια. Θα μπορούσε να επαναληφθεί- εν μέρει- το year end rally του 2022; Πολλά θα εξαρτηθούν από την πορεία της Wall Street, για αυτό παραπέμπω σε ανάλυση του Γιώργου Α. Σαββάκη για την τεχνική εικόνα του S&P 500 και το σενάριο για y-e-r.

Η BofA "βλέπει" περαιτέρω πτώση του S&P 500 κατά 5%- στις 4.117,37 την Παρασκευή- αρκετά θα ξεκαθαρίσουν με τις αποφάσεις της Fed και την τακτική που θα ανακοινώσει ο Jerome Powell (30/10-1/11), με τα οικονομικά αποτελέσματα τρίτου 3μηνου και προφανώς ανάλογα με τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.
Κοινή εκτίμηση πως, οι επενδυτές στο ΧΑ θα συνεχίσουν συγχρονισμένοι με τις διεθνείς αγορές και στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό θα διαφοροποιούνται ανάλογα.

Μέχρι τώρα ο απολογισμός Οκτωβρίου είναι "πτωχός" για τους long, καθώς κάνουν ταμείο κυρίως σε τραπεζικά χαρτιά και εξαιρέσεις των blue chips.

Ειδικότερα με τιμές 27/10 θετικό πρόσημο- σε μηνιαία μέτρηση- καταγραφόταν για τη μετοχή της Alpha Bank (12,08%), Eurobank (5,15%), Sarantis (5,30%), Mytilineos (3,24%), Εθνική (2,25%) και Lamda Development (1,85%) δλδ μόλις 6 από τις 25 του δείκτη.

Ωστόσο, βραχυπρόθεσμα και με γνώμονα την τελευταία εβδομάδα-κρησάρα για αρκετούς αναλυτές- η τάση βελτιώθηκε αισθητά καθώς ο αριθμός (των μετοχών με θετική μεταβολή) ήταν διπλάσιος.

Συνιστά αλλαγή τάσης, κατ' αρχήν βραχυπρόθεσμα; τεχνικά ο Μάνος Χατζηδάκης σημειώνει πως "... ο Γενικός Δείκτης διατηρείται πάνω από τον κινητό μέσο όρο των 200 ημερών σε μια κούρσα αντοχής και υπομονής με εμφανή την αναποφασιστικότητα για την ανάληψη μεγαλύτερης δράσης από την μία ή την άλλη πλευρά.

Οι αγοραστές έχουν κερδίσει χρόνο φέρνοντας πιο κοντά το όριο διάσπασης των ΚΜΟ των 30 και 50 ημερών ενώ έχουν αρχίσει να δοκιμάζουν την προσφορά που βγαίνει στην αντίσταση των 1.200 μονάδων. Επί του παρόντος η συναλλακτική δραστηριότητα δεν δείχνει να έχει σταθεροποιηθεί γεγονός που θα βοηθούσε σε μια πιο ζωηρή ανακατάληψη της περιοχής ωστόσο και οι πωλητές δεν φαίνεται να έχουν τις δυνάμεις για να ωθήσουν τις τιμές χαμηλότερα. Η ισορροπία στην εν λόγω ζώνη τιμών για 13 συνεδριάσεις δημιουργεί ένα πλάτωμα που μπορεί να μας δώσει σημαντικά υψηλότερα ή χαμηλότερα επίπεδα διαπραγμάτευσης...".

Στις 7 μετοχές που κερδίζουν το στοίχημα της αναβάθμισης (από την S&P Global Ratings) αναφερόταν (27/10) ο Γιώργος Α. Σαββάκης, όπως και στο θετικό ντόμινο του investment grade για τράπεζες- αγορά (νωρίτερα σήμερα) χωρίς να παραβλέπεται ο κίνδυνος των "μαύρων κύκνων".

Σε αυτές θα μπορεί να προστεθούν (ή αφαιρεθούν) εισηγμένες ανάλογα με τα επί μέρους, όπως η ανακοίνωση οικονομικών μεγεθών τρίτου 3μηνου, οι επιχειρηματικές διεργασίες, η υπογραφή συμφωνιών κ.α.

Με αυτή την προσέγγιση αναμένονται την Τρίτη τα μεγέθη της Coca Cola HBC (στα 24,68 ευρώ με απώλειες 5,60% στο μήνα), την Πέμπτη της Helleniq Energy (στα 6,87 ευρώ με μείον 7,54%), την Παρασκευή Alpha Bank (στα 1,401 με συν 12,08%), Πειραιώς (στα 2,764 με απώλειες 0,22% σε μηνιαίο).

Με εγγραφές για δημόσια εγγραφή και είσοδο στο ΧΑ η "πρώτη" του Νοεμβρίου, για την Trade Estates, χωρίς το μέρισμα (1 ευρώ/μτχ) για τη μετοχή του ΟΠΑΠ (2/11).

Για μεθαύριο (31/10) η ημερίδα της ΕΧΑΕ στην Φρανκφούρτη για 12 mid caps.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v