Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Stock picking και οικονομία δυνάμεων

Οριακή άνοδο για τον ΓΔ και διαφοροποίηση στο ταμπλό του FTSE 25. Ισχυρά κέρδη για Cenergy, Τέρνα Ενεργειακή, Motor Oil. Πωλητές σε Jumbo, Coca Cola, Πειραιώς και Εθνική.

Χρηματιστήριο: Stock picking και οικονομία δυνάμεων

Συνεδρίαση διεκπεραιωτικού χαρακτήρα, η τελευταία της εβδομάδας που διεξήχθη στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, με κυριότερα χαρακτηριστικά την ευδιάκριτη υποχώρηση του τζίρου (ο χαμηλότερος των τελευταίων έξι συνεδριάσεων), αλλά και τις απόλυτα επιλεκτικές κινήσεις των αγοραστών.

Με τις κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές να μην δείχνουν διάθεση να ξεφύγουν από την επιφυλακτική εικόνα των τελευταίων, πολλών, ημερών και την τρέχουσα ειδησεογραφία εντός των τειχών, σαφώς περιορισμένη, οι περισσότεροι από τους ενεργούς traders επέλεξαν την στάση αναμονής, περιμένοντας να παρακολουθήσουν τις εξελίξεις, με “ελαφρότερες” θέσεις.

Πιθανή η αλλαγή της εικόνας από τις συνεδριάσεις της επόμενης εβδομάδας, καθώς η σκυτάλη των δημοσιεύσεων αποτελεσμάτων πηγαίνει στις Τράπεζες (ΑΛΦΑ 3/11, ΠΕΙΡ 3/11, ΕΥΡΩΒ 7/11), με τους αναλυτές να περιμένουν ισχυρά αποτελέσματα και για το τρίτο τρίμηνο.

Στα υπόλοιπα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, εκτός από το “stock picking” στο ταμπλώ της υψηλής κεφαλαιοποίησης, η διατήρηση της άνευρης εικόνας σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, καθώς η αδυναμία πειστικής επιστροφής του Γενικού Δείκτη υψηλότερα των 1200 μονάδων, έχει αφαιρέσει δυναμική από τα “επενδυτικά σχήματα” που δραστηριοποιούνται σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, φαινόμενο εξαιρετικά γνώριμο στην Εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά.

Έτσι, όλο και περισσότεροι τίτλοι χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων, διεκδικούν υψηλότερες αποτιμήσεις με ελάχιστες συναλλαγές και “market” εντολές αγορών.

Εξαιρετικά προβληματισμένοι δηλώνουν όσοι ασχολούνται με την τεχνική εικόνα του Χ.Α., επισημαίνοντας πως “η μέχρι πρότινος στήριξη των 1200 μονάδων, έχει μετατραπεί σε βραχυπρόθεσμη αντίσταση, καθώς ο Γενικός Δείκτης συμπλήρωσε 20 συνεδριάσεις, με κλεισίματα χαμηλότερα από το εν λόγω όριο, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την συνέχεια και ιδιαίτερα αν δυσκολέψει έτι περαιτέρω το διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα”.

Αντίθετα, επιστροφή με κλεισίματα χαμηλότερα της ζώνης 1170 – 1160, δεν αποκλείεται να φέρει νέα “νηοπομπή”, από κινήσεις “stop long”.

Με μικτές διαθέσεις οι αποδόσεις στην Αγορά ομολόγων. Πιο συγκεκριμένα, στο 5,05% κινείται η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,89% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 4,104% υποχωρεί η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Μένοντας στους Κρατικούς τίτλους, την Τετάρτη 1 Νοεμβρίου 2023 θα διενεργηθεί δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων του Ελληνικού Δημοσίου, σε άυλη μορφή, ποσού 625 εκατ. ευρώ, λήξεως 2 Φεβρουαρίου 2024, όπως ανακοίνωσε ο ΟΔΔΗΧ.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1189,66 (+1,04%) και 1174,95 μονάδων (-0,21%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1181,17 (+0,32%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1178,79 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,12%.

Ο τζίρος υποχώρησε στα 68,4 εκατ., από τα οποία το 1 εκατ. αφορούσε προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΠΕΛΑ, ΕΤΕ), ενώ ΜΥΤΙΛ και ΟΠΑΠ απασχόλησαν το 30% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 68,4 εκατ., τα 63,5 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Από εκεί και πέρα, η σημερινή ήταν η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, που αποδείχθηκε τρίτη συνεχόμενη ανοδική, με τον Γενικό Δείκτη να καταγράφει εβδομαδιαία κέρδη 0,33%. Στο ίδιο διάστημα, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών σημείωσε κέρδη 1,79%.

Από την αρχή του χρόνου ο ΓΔ σημειώνει κέρδη 26,78% και ο ΔΤΡ κέρδη 49,86%.

Περιήγηση στους “πάνω ορόφους” της Αγοράς

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (9), ακολουθούμενη από Eurobank (5,7), ΟΠΑΠ (5,6), ΟΤΕ (5,6), Εθνική (5), Μυτιληναίο (5), ΔΕΗ (3,6), Πειραιώς (3,5), Jumbo (3,4), Alpha Bank (3,3), Motor Oil (2,5), Ελ. Πετρέλαια (2,1) και ΤΕΝΕΡΓ (1,7 δισ. ευρώ).

Και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι Βαρύδεικτοι Τραπεζικοί τίτλοι, με την τελική εικόνα να μην δημιουργεί “κύματα ενθουσιασμού” και να παραπέμπει σε στάση αναμονής (Alpha Bank +0,79%, Εθνική -1,09%, Eurobank +0,29%, Πειραιώς -1,29%).

Μεταξύ 956,93 (-0,51%) και 974,37 μονάδων (+1,30%) κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 965,5 (+0,38%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 959,92 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,20%.

Ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 937 μονάδων και με επόμενες στηρίξεις στις 920 – 906 (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών) μονάδες. Οι επόμενες αντιστάσεις στις 999, 1026 1083 και 1117 μονάδες.

Σαφώς καλύτερη του Τραπεζικού ταμπλώ, η τελική εικόνα στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, όπου με αρνητική μεταβολή ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές μόνο οι ΕΕΕ (-1,54%), ΕΛΧΑ (-0,49%), ΚΟΥΕΣ (-0,59%), ΜΠΕΛΑ (-3,87%), ΜΥΤΙΛ (-0,51%), ΟΠΑΠ (-1,11%) και ΟΤΟΕΛ (-0,63%). Αμετάβλητη η μετοχή της ΕΥΔΑΠ.

Ο μοναδικός τίτλος από το σύνολο της υψηλής κεφαλαιοποίησης που κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, ήταν αυτός της ΕΕΕ (-1,54%) και μάλιστα με μικρή αύξηση των συναλλαγών. Αν επιστρέψουν οι αγοραστές, οι επόμενες αντιστάσεις στα 25,26 (ημερήσιο “stop short”), 25,66 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 25,82 ευρώ (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Η προσοχή και στη σημαντική στήριξη των 24,05 ευρώ.

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος της Cenergy (+4,22%), συμπληρώνοντας δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση. Το ημερήσιο “stop short” στα 5,97 ευρώ και η πρώτη στήριξη στη ζώνη 5,46 – 5,30 την οποία υπερασπίζονται οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Οι ταλαντωτές μας και πάλι σε καλή θέση για άνοδο, με το 1200 να είναι το trigger μας για συνέχιση, ή όχι. Το επίπεδο που έγινε η δημόσια πρόταση στον Ελλάκτωρα έχει την σημασία του οπότε, όποτε η τιμή πλησιάζει, ο τίτλος αποκτάει και ενδιαφέρον. Σε Intraday πήραμε σήμα ‘Long’ με το ‘stop’ στο 1,84 σε κλείσιμο ώρας. Το 1,94 κοντινή σημαντική αντίσταση, που κατοχύρωση μπορεί να μας φέρει αντιμέτωπους με το ημερήσιο stop (2,065). Με οριακά κέρδη 4 μονάδων έκλεισε ο ΓΔ την εβδομάδα που πέρασε, με τον Τραπεζικό να κλείνει με κέρδη της τάξεως του 1,7% με κύριο υπαίτιο την ΑΛΦΑ. Το πολύ θετικό είναι ότι τα ‘stop’ μας είναι σχετικά κοντά, με λελογισμένα ρίσκα για τους αγοραστές. Έτσι λοιπόν το ‘stop’ για τον ΓΔ είναι στις 1160 και για τον Τραπεζικό στις 937 μονάδες”, αναφέρει η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Το ενδιαφέρον παραμένει στα εταιρικά κέρδη και τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, ενόψει της απόφασης της FED για τα επιτόκια την επόμενη εβδομάδα”, σύμφωνα με την Eurobank Equities.

Λόγω απουσίας σημαντικών ειδήσεων στο εξωτερικό, περιμένουμε η Αγορά να καταγράψει μία ήπια ανάκαμψη”, αναφέρει η Piraeus Sec.

Η βελτιωμένη επενδυτική ψυχολογία στο εξωτερικό, θα μπορούσε να στηρίξει μία ήπια αντίδραση. Οι Τράπεζες θα είναι στο επίκεντρο, καθώς από την επόμενη εβδομάδα ξεκινούν οι δημοσιεύσεις αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου”, αναφέρει στις δικές της εκτιμήσεις η Beta Sec.

"Το γεγονός ότι κρατήσαμε [αμετάβλητα] τα επιτόκιά μας δεν σημαίνει ότι δεν θα ξανακάνουμε αυξήσεις, όλα θα εξαρτηθούν από τα δεδομένα"’ τόνισε από την Αθήνα η Κριστίν Λαγκάρντ. Οι εχθροπραξίες στη Γάζα και οι κίνδυνοι που εγκυμονούν προκαλούν αναταράξεις στις Αγορές. Ελπιδοφόρο για το Χ.Α. η διατήρηση της στήριξης των 1170 μονάδων”, σύμφωνα με την Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Η ΕΚΤ δεν άλλαξε την ρητορική της, αφήνοντας ωστόσο τα επιτόκια στο ίδιο επίπεδο, ενώ τα τελευταία μάκρο από τις ΗΠΑ ανέδειξαν εκ νέου την ανθεκτικότητα της Οικονομίας, αλλά και του πληθωρισμού. Πιθανή είναι ανοδική αντίδραση, λόγω εταιρικών αποτελεσμάτων, στις Διεθνείς Αγορές, καθώς και οι ομολογιακές αποδόσεις δείχνουν μερική αποκλιμάκωση. Στο εσωτερικό, εκτιμούμε ότι τα αποτελέσματα θα δείξουν τον δρόμο και θα ανταμείψουν τους υπομονετικούς”, σημειώνει η Depolas Investment Services.

Οριακά υψηλότερα έκλεισε ο ΓΔ αυτή την εβδομάδα, με την Λεωφόρο Αθηνών να δείχνει αρκετά ψύχραιμη στην πτώση των Διεθνών Χρηματιστηρίων. Το μπαράζ των θετικών ειδήσεων που είχαμε αυτή την εβδομάδα για την Ελληνική Οικονομία, αλλά και για τις Εγχώριες Εισηγμένες Επιχειρήσεις, απορρόφησαν ως ένα βαθμό το αρνητικό διεθνές κλίμα, με τον μέσο τζίρο της εβδομάδας να είναι όμως κάτω από τα 100 εκατ. Από την άλλη, παρατηρούμε ότι αν δεν υπάρχει θετικό κλίμα στο εξωτερικό, η εγχώρια Αγορά δυσκολεύεται να αυτονομηθεί και να κινηθεί ανοδικά. Τεχνικά οι επόμενες στηρίξεις εντοπίζονται στις 1174 και 1111 μονάδες, ενώ οι επόμενες αντιστάσεις στις 1220 και 1346 μονάδες. Στο εξωτερικό την Τρίτη ανακοινώνεται το ΑΕΠ της Ευρωζώνης για το 3ο τρίμηνο του 2023. Την Τετάρτη περιμένουμε την απόφαση της FED για το βασικό επιτόκιο, ενώ την Παρασκευή ανακοινώνεται τα στοιχεία της ανεργίας στην Ευρωζώνη και τις Η.Π.Α. για τον μήνα Σεπτέμβριο και Οκτώβριο αντίστοιχα. Στο εσωτερικό, την Πέμπτη περιμένουμε το εννεάμηνο του ΟΠΑΠ και της HELLENIQ ENERGY ενώ την Παρασκευή η ALPHA BANK θα δημοσιεύσει τα δικά της οικονομικά αποτελέσματα 9Μ-2023. Την επόμενη εβδομάδα οι Ελληνικές Εισηγμένες θα ξεκινήσουν να δημοσιεύουν τα οικονομικά μεγέθη του εννιαμήνου, που θα είναι ο καταλύτης, κατά την εκτίμησή μας, για την βραχυπρόθεσμη τάση της Εγχώριας Αγοράς, μαζί με τις εξελίξεις από τον πόλεμο του Ισραήλ”, σύμφωνα με την άποψη του τμήματος ανάλυσης της Merit Sec.

Τα επιχειρηματικά νέα από το μέτωπο των εξαγορών και συγχωνεύσεων βοήθησαν να αποσβεστούν οι αναταράξεις από το εξωτερικό και η Αγορά να κλείσει για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα με θετικό πρόσημο, όπως σημειώνει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Το βασικό ζητούμενο της παραγωγής περιεχομένου αρχίζει να λειτουργεί για την Εγχώρια Αγορά, βάζοντας και το στοιχείο της έκπληξης στο τραπέζι. Η πρόταση της UniCredit ανοίγει πλέον για τα καλά την υπόθεση της πλήρους Ιδιωτικοποίησης της Alpha Bank και είναι καταλύτης εξελίξεων τουλάχιστον για τον μήνα που ακολουθεί.

Παράλληλα, η ολοκλήρωση του deal της ΔΕΗ βάζει σε ανοδική αναθεώρηση τις εκτιμήσεις του επιχειρηματικού πλάνου του Ομίλου, προσφέρει μεγαλύτερη ορατότητα και κλείνει μια ακόμα εκκρεμότητα της Αγοράς.

Τέλος τα επιχειρηματικά κέρδη δεν δείχνουν μόνο αντοχή, αλλά διατηρούν τις ισχυρές τάσεις που είχαν καταγραφεί στο εξάμηνο.

Σε αυτό το πλέγμα νέων, η αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα από την S&P και τα θετικά μάκρο (πλεόνασμα, τουριστικές αφίξεις κλπ) συμπληρώνουν μια εικόνα που αναζητά ευκαιρία να κεφαλαιοποιηθεί.

Στον αντίποδα οι Τεχνολογικές Εταιρείες στην Wall Street και ο τομέας των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην Ευρώπη, ήταν Φορείς αναταράξεων στις Αγορές. Παρά το γεγονός ότι οι Εταιρίες του κλάδου Τεχνολογίας υπερέβησαν τις εκτιμήσεις της Αγοράς στις πρόσφατες ανακοινώσεις κερδών, φαίνεται ότι επικρατεί σκεπτικισμός ως προς την πραγματική δυναμική που έχει η Τεχνητή Νοημοσύνη στην αύξηση των μελλοντικών εσόδων των Εταιρειών και ακολούθως τι συνεπάγεται αυτό για τις αποτιμήσεις τους.

Στις ΑΠΕ, οι αστοχίες της Siemens στην ποιότητα κατασκευής μέρους της παραγωγής των ανεμογεννητριών, έχουν επιδράσει καταλυτικά στον κλάδο από το Καλοκαίρι, ενώ η Εταιρεία έχει δεχθεί πλήγμα στην αξιοπιστία της, που έχει την αντανάκλαση του στην εξέλιξη της τιμής της μετοχής.

Η ανακοίνωση της FED για τα επιτόκια αυτή την εβδομάδα (Τετάρτη 1η Νοεμβρίου) ξεχωρίζει σαν γεγονός αναφοράς, ενώ η Αγορά θα εστιάσει και στα αποτελέσματα της Apple την προσεχή Πέμπτη.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης διατηρείται πάνω από τον κινητό μέσο όρο των 200 ημερών, σε μια κούρσα αντοχής και υπομονής, με εμφανή την αναποφασιστικότητα για την ανάληψη μεγαλύτερης δράσης από την μία, ή την άλλη πλευρά.

Οι αγοραστές έχουν κερδίσει χρόνο, φέρνοντας πιο κοντά το όριο διάσπασης των ΚΜΟ των 30 και 50 ημερών, ενώ έχουν αρχίσει να δοκιμάζουν την προσφορά που βγαίνει στην αντίσταση των 1200 μονάδων.

Επί του παρόντος, η συναλλακτική δραστηριότητα δεν δείχνει να έχει σταθεροποιηθεί, γεγονός που θα βοηθούσε σε μια πιο ζωηρή ανακατάληψη της περιοχής, ωστόσο και οι πωλητές δεν φαίνεται να έχουν τις δυνάμεις για να ωθήσουν τις τιμές χαμηλότερα.

Η ισορροπία στην εν λόγω ζώνη τιμών για 13 συνεδριάσεις δημιουργεί ένα “πλάτωμα” που μπορεί να μας δώσει σημαντικά υψηλότερα, ή χαμηλότερα επίπεδα διαπραγμάτευσης για τον Γενικό Δείκτη.

Συσσωρεύσεις αυτού του τύπου εκκινούν την εκτόνωσή τους με “χάσμα” τιμών, το οποίο σημαίνει και την λήξη της περιόδου αναμονής.

Το μικρό προβάδισμα των αγοραστών δείχνει πάντως να διατηρείται και για την επόμενη εβδομάδα, σε μια πολύ εύθραυστη οριακή διαγραμματική ισορροπία.

Πλούσια η ατζέντα της ερχόμενης εβδομάδας από πλευράς προγραμματισμένων γεγονότων: Τα αποτελέσματα γ’ τριμήνου των Εισηγμένων αναμένεται να μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον, καθώς την Τρίτη ανακοινώνουν Coca Cola (trading update πριν την έναρξη της συνεδρίασης) και Mermeren. Την Πέμπτη θα ανακοινώσει μεγέθη η Helleniq Energy, ενώ την Παρασκευή θα ανακοινωνόσουν αποτελέσματα η Alpha Bank και η Τράπεζα Πειραιώς. Χωρίς το μέρισμα παρελθουσών χρήσεων ύψους 0,209 ευρώ/μετοχή θα διαπραγματεύεται η μετοχή της Ανδρομέδα την Δευτέρα, ενώ από τις 2 Νοεμβρίου και η μετοχή του ΟΠΑΠ θα διαπραγματεύεται χωρίς το προμέρισμα χρήσης 2023 ύψους 1 ευρώ/μετοχή.

Την Τρίτη θα λάβει χώρα στην Φρανκφούρτη η ημερίδα του Χ.Α. για τις Εταιρείες της μεσαίας κεφαλαιοποίησης με συμμετοχή 12 ΕταιρΕιών.

Η Δημόσια Προσφορά μετοχών της Trade Estates για την εισαγωγή της στην Κύρια Αγορά του ΧΑ θα διεξαχθεί από την Τετάρτη ως την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου” υπενθυμίζει ο κ. Χατζηδάκης (υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης Beta Sec.).

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις, προηγείται η ΔΟΜΙΚ (+271,6%) ακολουθούμενη από ΜΙΓ (+126,84%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+124,18%), ΓΚΜΕΖΖ (+108,28%) και ΙΝΚΑΤ (+105,48%).

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις

Από σήμερα έως και 3/11/2023, εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση, στην κατηγορία Τίτλων Παραστατικών Δικαιωμάτων προς κτήση Κινητών Αξιών της Ρυθμιζόμενης Αγοράς του Χ.Α., οι 4.980.256 τίτλοι παραστατικοί δικαιωμάτων κτήσεως κοινών μετοχών της Attica Bank, με κωδικό ΟΑΣΗΣ «ΑΤΤΤΠ2» και τιμή έναρξης διαπραγμάτευσης τίτλου €12,8396. Για τις τρεις πρώτες ημέρες διαπραγμάτευσης το ημερήσιο όριο διακύμανσης της τιμής του τίτλου είναι ελεύθερο.

Η Intralot (+6,29%) ενημέρωσε το Επενδυτικό Κοινό ότι η Α.Μ.Κ. με καταβολή μετρητών και με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των υφιστάμενων μετόχων που αποφασίστηκε από το ΔΣ της Εταιρείας, καλύφθηκε πλήρως κατά την φάση άσκησης των δικαιωμάτων προτίμησης και των προεγγραφών των κατόχων δικαιωμάτων που ολοκληρώθηκε στις 26 Οκτωβρίου 2023. Ως αποτέλεσμα, δεν απέμειναν αδιάθετες νέες μετοχές προς διάθεση από το ΔΣ και η Εταιρεία δεν θα προχωρήσει στη διαδικασία διάθεσης μετοχών μέσω Ιδιωτικής τοποθέτησης. Η Εταιρεία θα προβεί σε νεότερες λεπτομερείς ανακοινώσεις τις προσεχείς ημέρες, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της Α.Μ.Κ. Με την είσοδο των νέων μετοχών στις 7 Νοεμβρίου, αναμένεται να γίνει και η άρση επιτήρησης και να μπει ξανά η μετοχή στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Δεν μπορεί να αποκλειστεί περαιτέρω αναρρίχηση της μετοχής, μέχρι να μπουν οι νέοι τίτλοι.

Τρεις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για ΕΠΣΙΛ (-1,89%), με σταδιακή αύξηση των συναλλαγών.

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα οι ΜΙΝ (+7,62%), ΛΑΝΑΚ (+6,25%), ΕΒΡΟΦ (+6,18%), CNLCAP (+5,88%), ΤΖΚΑ (+2,01%), ΕΥΑΠΣ (+1,34%), ΕΛΙΝ (+0,90%) και ΧΑΙΔΕ (+12,61%).

Βγήκε μικρό “bid” σε Reds (+8,44%).

Επιστροφή αγοραστών σε Μοτοδυναμική (+3%), ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+2,48%) και ΕΧΑΕ (+0,99%).

Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Αλουμύλ (+0,83%) και δύο για ΑΔΜΗΕ (+2,05%).

Αύξησε συναλλαγές ο Άβακας (+2,80%).

Κινήσεις “profit taking” σε ΑΝΕΚ (-2,86%).

Ευδιάκριτη η παρουσία πωλητών σε ΝΑΥΠ (-4,81%), ΝΤΟΠΛΕΡ (-4,51%), ΚΑΡΕΛ (-4,55%) και ΚΡΙ (-1,46%).

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης έδωσε ημερήσιο αγοραστικό σήμα το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1160 μονάδων. Οι ενδιάμεσες στηρίξεις στις 1174 – 1163 (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών) και οι επόμενες στις 1114 και 1100 μονάδες. Οι αντιστάσεις στις 1207, 1240, 1267, 1282, 1326 και 1350 - 1366 μονάδες.

Με ημερήσιο αγοραστικό σήμα και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή χαμηλότερα των 2827 μονάδων. Η ενδιάμεση στήριξη στις 2850 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και η επόμενες στις 2827 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών), 2730, 2701 και 2690 μονάδες. Οι αντιστάσεις στις 3043 - 3050 μονάδες.

Μια ματιά στις Διεθνείς Αγορές

Με απόλυτη επικράτηση των αγοραστών, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.

Στο “κόκκινο” οι δείκτες στην Ευρώπη, με μικτές διαθέσεις η Wall Street.

Ανοδική αντίδραση από το Πετρέλαιο (καθώς η είδηση ότι ο Στρατός των ΗΠΑ έπληξε Ιρανικούς στόχους στη Συρία, αναζωπύρωσε τις ανησυχίες για κλιμάκωση του πολέμου Ισραήλ - Χαμάς στην ευρύτερη Περιοχή, γεγονός που θα μπορούσε να επηρεάσει την παγκόσμια προσφορά), προς το 1,0594 αντιδρά το Ευρώ, έναντι του Δολαρίου.

Θέλει να κρατήσει τα $1990 ο Χρυσός, προς τα $22,85 υποχωρεί το Ασήμι.

Προς τα $33900 υποχωρεί το Bitcoin, προς τα $1785 το Ethereum.

“Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας συμφώνησαν να καθυστερήσουν μέχρι τις αρχές του 2024 τη συζήτηση για τον τερματισμό των επανεπενδύσεων του έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολόγων PEPP, ενώ θα εξετάσουν το ζήτημα των ελάχιστων αποθεματικών την Άνοιξη”, ανέφεραν δύο καλά πληροφορημένες πηγές στο Reuters.

“Τα στοιχεία για το ΑΕΠ των ΗΠΑ το τρίτο τρίμηνο του έτους είναι καλά και υποδεικνύουν ότι η Αμερικανική Οικονομία οδεύει σε ‘ομαλή προσγείωση”, δήλωσε η Αμερικανίδα Υπουργός Οικονομικών, Τζάνετ Γέλεν.

“Ο διευθύνων σύμβουλος της JP Morgan, Τζέιμ Ντάιμον, θα πουλήσει 1 εκατομμύριο μετοχές της Τράπεζας την επόμενη χρονιά, την πρώτη φορά που μειώνει το προσωπικό του μερίδιο στον Όμιλο από τότε που προσχώρησε σε αυτόν, πριν από σχεδόν δύο δεκαετίες”, όπως μεταδίδουν οι Financial Times

Ο δείκτης προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE) στις ΗΠΑ ενισχύθηκε τον Σεπτέμβριο. Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών PCE ενισχύθηκε κατά 3,4% σε ετήσια βάση τον Σεπτέμβριο, όσο και τον Αύγουστο, σύμφωνα με αναθεωρημένη μέτρηση. Η μέτρηση ευθυγραμμίστηκε με τις προβλέψεις των αναλυτών. Σε μηνιαία βάση ο δείκτης σημείωσε άνοδο 0,4%, έναντι πρόβλεψης για άνοδο 0,3%.

Εξαιρουμένων των ευμετάβλητων κατηγοριών των Τροφίμων και της Ενέργειας, ο λεγόμενος δομικός δείκτης τιμών PCE πραγματοποίησε άνοδο 3,7% σε ετήσια βάση, από 3,8% τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι ο δείκτης θα διαμορφωθεί στο 3,7%. Το επίπεδο αυτό είναι το χαμηλότερο από τον Σεπτέμβριο του 2021.

Χαμηλότερα κινήθηκε η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο, σύμφωνα με την τελική μέτρηση του δείκτη που καταρτίζει το Πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν. Ειδικότερα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης διολίσθησε στις 63,8 μονάδες, από 67,9 μονάδες τον Σεπτέμβριο. Οι αναλυτές προέβλεπαν πτώση στις 63 μονάδες.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση διατήρησε αμετάβλητη τη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α., στα 80,9 δισ. ευρώ.

“Η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από την S&P στις 20 Οκτωβρίου ήταν ευρέως αναμενόμενη και η κίνηση οφείλεται στους ίδιους παράγοντες με τις προηγούμενες αναβαθμίσεις της: δημοσιονομική εξυγίανση και ισχυρή οικονομική ανάπτυξη”, επισημαίνει η Société Générale.

Κατά την άποψη της Γαλλικής Τράπεζας, “οι θετικές ενέργειες αξιολόγησης για την Ελλάδα θα συνεχιστούν και η αξιολόγησή της τελικά θα συγκλίνει με εκείνη της Ιταλίας”.

Νέα, υψηλότερη τιμή - στόχο για τη μετοχή της Κρι Κρι στα 10,72, από 8,7 ευρώ δίνει η Beta Securities σε έκθεσή της στην οποία επαναδιατυπώνει τη σύσταση "overweight", ενώ επισημαίνει ότι η μετοχή συγκαταλέγεται στις κορυφαίες επιλογές της. Η Χρηματιστηριακή υπογραμμίζει τις εξαιρετικές επιδόσεις της Εταιρείας στο εξάμηνο, αλλά και το ισχυρό guidance που δίνει η Διοίκηση για το σύνολο της χρήσης.

Τονίζει ότι ο κλάδος γιαουρτιού παραμένει ο οδηγός ανάπτυξης για την Εταιρεία, η οποία εξετάζει και τη διείσδυση στην Αμερικανική Αγορά μακροπρόθεσμα.

Ένας από τους μεγαλύτερους Οίκους αξιολόγησης της Κίνας, ο Lianhe Credit, αναβάθμισε σήμερα τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας από “BBB-”, σε επενδυτική βαθμίδα “BBB” με σταθερές προοπτικές. Η αναβάθμιση αυτή ήλθε μία ημέρα μετά την αναβάθμιση της Ελληνικής Οικονομίας από έναν άλλον μεγάλο Κινεζικό Οίκο αξιολόγησης, τον China Chengxin Credit Rating Group, που αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας από “Β-”, σε “ΒΒ+” με σταθερή προοπτική.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθε σε επαφή με το θετικό πρόσημο η ΕΕΕ και με το αρνητικό οι ΑΡΑΙΓ, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, ΟΤΕ και CENER. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Εθνική, Πειραιώς, ΕΕΕ και Jumbo και στο υψηλό οι Σαράντης και Cenergy.

Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής η τελική εικόνα με 70 ανοδικούς τίτλους, έναντι 46 πτωτικών, ενώ 8 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 4%.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση διόρθωσης και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν μικρή αύξηση στο συμβόλαιο του δείκτη και σημαντική υποχώρηση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (22.171 συμβόλαια).

Στα 3.138 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 3.047 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Νοέμβριος).

Στα 1.799 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.797 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Στα 83 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 83 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Νοέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 1.568, 1.261 για τον Νοέμβριο και 307 για τον Δεκέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.893,75), κινήθηκε μεταξύ 2.877,25 και 2.924,75 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 25 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 13, 13 για τον Δεκέμβριο και 0 για τον Μάρτιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 973,5), κινήθηκε μεταξύ 970 και 977 μονάδων.

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Νοέμβριο και 0 για τον Δεκέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 4.680).

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (23.070 Alpha Bank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (1.232), Πειραιώς (1.737), Εθνική (400), ΔΕΗ (1.172), Αεροπορία Αιγαίου (118), ΑΔΜΗΕ (282), Cenergy (103), Τέρνα Ενεργειακή (297), ΟΠΑΠ (1.020), ΟΤΕ (129), Alpha Bank (15.629), ΕΛΧΑ (120), Ελ. Πετρέλαια (143), Μυτιληναίο (463), Τέρνα Ενεργειακή (128), Viohalco (102).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 182.914, Πειραιώς 73.828, Eurobank 30.256, Εθνική 19.077, ΔΕΗ 20.196, ΑΔΜΗΕ 21.905, Τέρνα Ενεργειακή 14.848.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 58.673.679 τεμ., (από 59.550.425 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.278.881 τεμ. (1.278.881), Eurobank 34.120.608 τεμ. (34.120.608), ΟΠΑΠ 1.567.417 τεμ. (1.567.417), Εθνική 10.506.051 τεμ. (10.511.262), ΟΤΕ 1.677.092 τεμ. (1.679.254), Πειραιώς 1.371.061 τεμ. (1.371.061).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v