Χρηματιστήριο: Ζητείται συνέχεια στην ανοδική διόρθωση

Οριακά κέρδη στο ξεκίνημα για ΓΔ, κλείνει στο «κόκκινο» ο Οκτώβριος, διατήρηση του momentum αναζητούν οι επενδυτές. Πιέσεις για τη σηματωρό Alpha Bank. Στο «ραντάρ» και τα αποτελέσματα.

Χρηματιστήριο: Ζητείται συνέχεια στην ανοδική διόρθωση

Προτελευταία συνεδρίαση Οκτωβρίου σήμερα, «ταμείο» αύριο και από Τετάρτη, Νοέμβριος.

Με τη προσοχή στα διάφορα ανοιχτά μέτωπα, από το γεωπολιτικό της Μέσης Ανατολής μέχρι το νομισματικό της Fed και τα οικονομικά αποτελέσματα τρίτου 3μήηνου, οι επενδυτές κατά πάσα βεβαιότητα θα ολοκληρώσουν με αρνητικό πρόσημο τον μήνα. Από Νέα Υόρκη μέχρι Φρανκφούρτη, Λονδίνο και Αθήνα.

Νωρίτερα, μικτή εικόνα στις αγορές της Ασίας, από χαμηλότερες τιμές στην προθεσμιακή της Wall Street και στο Χρηματιστήριο Αθηνών οι long έχουν ως συγκριτικό πλεονέκτημα τις τελευταίες σερί δύο εβδομάδες με θετικό πρόσημο.

Από τις 1.178,79 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, από τις 2.899,42 ο FTSE25, από τις 959,92 ο Δείκτης Τραπεζών και από τις 1.912,03 μονάδες ο FTMidCap.

Χωρίς θεαματική μεταβολή σε συναλλαγές, τζίρο η προηγούμενη εβδομάδα, ένδειξη πως το «νέο χρήμα» που εισέρευσε δεν είναι του μεγέθους που θα μπορούσε να αλλάξει ουσιαστικά τη ροή της αγοράς. Είτε προς τη μία είτε προς την άλλη κατεύθυνση, με συνέπεια ο Νοέμβριος να ξεκινά από επίπεδα χαμηλότερα των 1.220 μονάδων.

Ωσστόσο, το συν 1,79% για τον ΔΤΡ σε διάστημα εβδομάδας και 5,10% σε μηνιαίο καταδεικνύουν τον κλάδο που ηγείται της ανοδικής διόρθωσης από τα μέσα Οκτωβρίου.

Αδιαμφισβήτητα η εξέλιξη που προσδίδει δυναμική στον κλάδο είναι η ανακοίνωση της συμφωνίας Alpha Bank-UniCredit, με τις εμπλεκόμενες πλευρές να επισπεύδουν τη σχετική διαδικασία. Κρίνοντας από την πρόταξή της από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, υπάρχει πολιτική βούληση για την ταχύτερη δυνατή υλοποίηση της συμφωνίας. Στο 1,401 ευρώ η μετοχή, μετά από αντίδραση 10,31% την τελευταία εβδομάδα, με (κυρίως) τους traders να «ψάχνουν» τη (δυνητική) τιμή προσφοράς των Ιταλών. Η ενεργοποίηση της ανταγωνιστικής διαδικασίας, το απαιτούμενο διάστημα εξέλιξής της καθιστούν την Alpha Βank σηματωρό για τον κλάδο.

Επιπρόσθετα η κοινότητα αναμένει και την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων τρίτου 3μήνου -Παρασκευή ανακοινώνουν Alpha Βank, Πειραιώς- στα 2,764 η τελευταία. Στα 5,45 η Εθνική και στο 1,531 η Eurobank.

Σε ρυθμό αποτελεσμάτων Q3 η αγορά, με την προσοχή αύριο στην Coca Cola HBC (24,28), την Πέμπτη η σειρά της Helleniq Energy (6,87), την ίδια μέρα η αποκοπή (προ)μερίσματος (1 ευρώ/μτχ.) για τον ΟΠΑΠ (15,20).

Ευκαιρία να αναδειχθούν και τα mid caps, η αυριανή εκδήλωση της ΕΧΑΕ στη Φρανκφούρτη -με τη συμμετοχή 17 εταιρειών της κατηγορίας-, με χαρακτηριστικό της τελευταίας εβδομάδας την ενίσχυση -συγκριτικά πάντα- της αξίας συναλλαγών σε μετοχές των Intralot (0,76), AVAX (1,324), Epsilon Net (9,32), ΑΔΜΗΕ (1,99), Intrakat (3), Intracom (1,968), EXAE (4,59%) κ.α.

Ζητούμενη πάντα η διεύρυνση των επενδυτικών επιλογών, η σταδιακή εμβάθυνση ενός ευρύτερου μέρους της αγοράς, μένει να φανεί εάν θα αποφέρει τα προσδοκώμενα το αυριανό road show, τρίτο για φέτος μετά τη Γενεύη και το Παρίσι.

Την Εναλλακτική Αγορά «ακτινογραφεί» ο Στέφανος Κοτζαμάνης, μετά από 15χρόνια λειτουργίας θα μπορούσε να έχει καλύτερο αποτέλεσμα.

Από τις παθογένειες της αγοράς μας, που χρήζουν διαχείρισης.

Στα σημαντικά της ημέρας, η «πολιορκία» ΣΕΒ στον Θεόδωρο Σκυλακάκη για το ενεργειακό κόστος. Προς συζήτηση τρία μεγάλα «αγκάθια», στόχος η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v