Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Συνεδρίαση με άρωμα… Intralot

Οι πωλητές είχαν το πλεονέκτημα με ρευστοποιήσεις σε Πειραιώς, Jumbo, Lamda. Κέρδη 10% στην επιστροφή της Intralot στην κύρια αγορά. Μόλις 61,4 εκατ. ευρώ οι συναλλαγές.

Χρηματιστήριο: Συνεδρίαση με άρωμα… Intralot

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα εύρος οριακά μεγαλύτερο των 11 μονάδων, με τους “profit takers”, για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση, να κερδίζουν τις τελευταίες εντυπώσεις και όλα τα παραπάνω σε μία συνεδρίαση που έλειψε το νεύρο, αλλά και οι διαθέσεις διεκδίκησης υψηλότερων αποτιμήσεων, από την συντριπτική πλειονότητα των τίτλων.

Δεν θα ήταν υπερβολή να υποστηριχθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση ήταν “γεμάτη” από Εθνική, Πειραιώς, Μυτιληναίο, Eurobank και Intralot, καθώς οι πέντε τίτλοι απασχόλησαν περισσότερο από το 49% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Οι μετοχές των Εθνικής (+0,07%), Eurobank (+0,52%) και Πειραιώς (-2,46%) στον απόηχο των αποτελεσμάτων που ανακοίνωσαν και των εκτιμήσεων των αναλυτών για ακόμα καλύτερο τέταρτο τρίμηνο, ο τίτλος της Μυτιληναίος (+1,49%), με “καύσιμα” από τις νέες εκθέσεις και ο τίτλος της Intralot (+10,42%), μετά την είσοδο των νέων μετοχών, που προέκυψαν από την πρόσφατη Α.Μ.Κ.

Πιο συγκεκριμένα, από σήμερα, α) εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση στο Χ.Α. οι 232.758.621 νέες (ΚO) μετοχές της Intralot, που προέκυψαν από την πρόσφατη Α.Μ.Κ. με καταβολή μετρητών και δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων και β) κατόπιν της απόφασης της Επιτροπής Εισαγωγών και Λειτουργίας Αγορών, οι μετοχές της Εταιρείας διαπραγματεύονται στην Κύρια Αγορά του Χ.Α. Το νέο σύνολο εισηγμένων μετοχών της Εταιρείας που είναι διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. ανέρχεται σε 604.095.621.

Να σημειωθεί ότι παρά τις εκτιμήσεις παραγόντων της Αγοράς, για πρόσκαιρες πιέσεις στην μετοχή της ΙΝΛΟΤ, από τους “γρήγορους” traders που μπήκαν στην Α.Μ.Κ. και στα 0,58 ευρώ, η μετοχή κινήθηκε χωρίς να έλθει σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο, σημείωσε υψηλό ημέρας στα 0,82 ευρώ (+13,89%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στα 0,795 ευρώ, με ημερήσια κέρδη 10,42%, σε νέα υψηλά 23 μηνών.

Από εκεί και πέρα, μετά την χθεσινή και η σημερινή συνεδρίαση επιβεβαίωσε την εικόνα κόπωσης για τους περισσότερους Δεικτοβαρείς τίτλους, ενώ σαφώς λιγότερες ήταν, σήμερα, οι επιλογές των αγοραστών, σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον Μάνο Χατζηδάκη (Beta Sec.), “η σημερινή συνεδρίαση θα μπορούσε κάλλιστα να χαρακτηριστεί διεκπεραιωτικού χαρακτήρα, με πρώτο στόχο την διαφύλαξη των κεκτημένων”.

Και εδώ, ασφαλώς και μπαίνει το “ερώτημα του εκατομμυρίου”, για το αν με αυτούς τους τζίρους, το Χ.Α. μπορεί να διεκδικήσει κάτι εντυπωσιακά καλύτερο, ή έστω αν μπορεί να πετύχει ανοδική διαφυγή, υψηλότερα της πρώτης αντίστασης, που εντοπίζεται στην ζώνη 1235 – 1240 μονάδων;

Σε αντίθετη περίπτωση, το ενδιαφέρον θα περιοριστεί σε κινήσεις επιμέρους μετοχών, ανάλογα με την ειδησεογραφία και τα αποτελέσματα που ανακοινώνουν οι Εισηγμένες.

Να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση συνοδεύτηκε από τον χαμηλότερο τζίρο των τελευταίων 5 συνεδριάσεων, με τον αμέσως χαμηλότερο να έχει σημειωθεί στις 1/11 (58,07 εκατ.)

Πλάγια κίνηση, όσον αφορά τις διαθέσεις των αποδόσεων στην Αγορά ομολόγων. Πιο συγκεκριμένα, στο 4,94% κινείται η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,57% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,905% διολισθαίνει η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1233,29 (+0,36%) και 1222,28 μονάδων (-0,54%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1229,4 (+0,04%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1227,27 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,13%.

Ο τζίρος στα 60,5 εκατ., από τα οποία τα 2,9 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΙΝΛΟΤ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ), ενώ ΕΤΕ, ΠΕΙΡ, ΕΥΡΩΒ, ΜΥΤΙΛ και ΙΝΛΟΤ απασχόλησαν το 49% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 60,5 εκατ., τα 50 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Σε ημερήσιο γράφημα, ο ΓΔ έχει επόμενο ελάχιστο στόχο την ζώνη των 1260 μονάδων, με μεγάλες πιθανότητες να πληρωθεί. Μένει να δούμε τι είδους διόρθωση θα κάνει. Το ημερήσιο ‘stop’ στην παρούσα είναι στο 1167 σε κλείσιμο ημέρας. Για την ΙΝΛΟΤ, το 0,81 είναι αντίσταση με το 0,74 – 0,73 στήριξη. Το ‘stop’ στο 0,70 σε κλείσιμο μέρας. Διάσπαση του 0,81 θα δώσει άμεση συνέχιση της ανοδικής κίνησης”, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Περιμένουμε οι Ελληνικές μετοχές να λάβουν στήριξη από τα ισχυρά αποτελέσματα των Τραπεζών για το τρίτο τρίμηνο, αν και η διεθνής διάθεσης για ανάληψη κινδύνου έχει εξασθενίσει, εν όψει των σχολίων από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής στις ΗΠΑ, σχετικά με τις προοπτικές των επιτοκίων”, αναφέρει η Eurobank Equities.

Περιμένουμε από την Αγορά να καλωσορίσει τα αποτελέσματα του Τραπεζικού τομέα και τις προοπτικές του, απορροφώντας τις βραχυπρόθεσμες πιέσεις”, αναφέρει στις δικές της εκτιμήσεις η Beta Sec.

Σήμερα Τετάρτη γίνεται η παράδοση των νέων μετοχών στους επενδυτές της Trade Estates, με τον τίτλο να κάνει πρεμιέρα στο ταμπλώ την Παρασκευή, με δυο ημέρες καθυστέρηση σε σχέση με τον αρχικό προγραμματισμό. Η Lavipharm ανακοινώνει τα μεγέθη της για το 9μηνο. Ο ΓΔ ‘βρήκε τοίχο’ στην εξαιρετικά κρίσιμη και ισχυρή αντίσταση των 1235 - 1240 μονάδων, με την αναμέτρηση να είναι σε πλήρη εξέλιξη”, σύμφωνα με την Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Τα αποτελέσματα της Eurobank ήταν πολύ περισσότερο από ικανοποιητικά, με το Γ΄ τρίμηνο να εμφανίζει προσαρμοσμένα κέρδη στα 316 εκατ. ευρώ, σχεδόν διπλάσια σε σύγκριση με τα αντίστοιχα περσινά, ενώ σταθερή βελτίωση διακρίνει την ποιότητα του ενεργητικού. Σημειώνουμε ότι τα αυριανά μεγέθη πληθωρισμού σε ΗΠΑ και Κίνα θα έχουν πιο κομβικό ρόλο στις Αγορές”, αναφέρει η Depolas Investment Services.

Οι Αγορές ανακουφίστηκαν από την απόφαση της FED για τα επιτόκια και κυρίως από τις αναφορές που παραπέμπουν σε κλείσιμο του κύκλου σύσφιξης. Έτσι ανακουφίστηκαν και οι Αγορές ομολόγων και είδαμε και ισχυρή ανάκαμψη στις Αγορές μετοχών. Οι Τράπεζες είχαν και πάλι πρωταγωνιστικό ρόλο. Σε κάθε περίπτωση οι Αγορές του εξωτερικού θα συνεχίσουν να έχουν τον πρώτο λόγο στη διαμόρφωση της τάσης. Ωστόσο το ‘στοίχημα’ για το Χρηματιστήριο Αθηνών είναι να συνεχίσει να προσελκύει αγοραστές. Η κατοχύρωση της περιοχής του 1200 αναμένεται να ενεργοποιήσει κεφάλαια που περιμένουν το σήμα για να τοποθετηθούν, ή επανατοποθετηθούν στην Ελληνική Αγορά. Η εικόνα θα διαφοροποιηθεί εάν και εφόσον ο ΓΔ περάσει χαμηλότερα της ζώνης 1170 - 1160 μονάδων”, σύμφωνα με το τμήμα ανάλυσης της Solidus Sec.

O Γενικός Δείκτης ξεκόλλησε από το trading range μεταξύ 1140 και 1200 μονάδων, με αφορμή τον περιορισμό των ανησυχιών, όσον αφορά τις εξελίξεις στην Παλαιστίνη και την σημαντική αποκλιμάκωση των τιμών του Πετρελαίου και του Φυσικού Αερίου, όπως επισημαίνει ο Γιώργος Πήττας.

Πέρα από το γεγονός αυτό, που προκάλεσε σημαντική άνοδο στα Διεθνή Χρηματιστήρια, αυτή την εβδομάδα ουσιαστικά ξεκίνησαν οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων, με τις Τράπεζες να ανακοινώνουν εξαιρετικά αποτελέσματα, που σαφώς δικαιολογούν υψηλότερες αποτιμήσεις. Παραδόξως, οι αγορές που θα έπρεπε να προκληθούν από αυτά τα αποτελέσματα δεν ήρθαν. Αυτό μπορεί να οφείλεται είτε στην επικείμενη διάθεση των “πακέτων” του ΤΧΣ στην ΑΛΦΑ και την ΕΤΕ, είτε σε ανησυχίες για πιθανή επιβράδυνση των μεγεθών το επόμενο έτος.

Από την άλλη πλευρά, είχαμε σε πολλές μετοχές ισχυρή ανοδική κίνηση. Θα ξεχωρίζαμε όλο τον Κατασκευαστικό κλάδο, με την ΙΝΚΑΤ κινείται σε υψηλό 52 εβδομάδων. Από την υψηλή κεφαλαιοποίηση ξεχωρίζουν οι ανοδικές κινήσεις της Aegean και της TITC.

Τέλος, θα πρέπει να αναφερθούμε στην επιτυχημένη Α.Μ.Κ. της ΙΝΛΟΤ, με την ταυτόχρονη έξοδο από την επιτήρηση και την εκρηκτική άνοδο που ακολούθησε με υψηλό 52 εβδομάδων.

Υψηλό 52 εβδομάδων πραγματοποίησε και η Ideal Holdings, ενώ εβδομαδιαία άνοδο 14% πραγματοποιεί η σαφώς υποτιμημένη Performance Technologies, μόνο με την ανακοίνωση ότι έχει δρομολογήσει τις διαδικασίες για την μετάταξη στην Κύρια Αγορά”, όπως σημειώνει ο κ. Πήττας (αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Hellenic – American Sec.).

Περιήγηση στους “πάνω ορόφους” της Αγοράς

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (9,1), ακολουθούμενη από ΟΤΕ (5,8), Eurobank (5,8), ΟΠΑΠ (5,7), Μυτιληναίο (5,1), Εθνική (5), ΔΕΗ (3,8), Πειραιώς (3,6), Jumbo (3,6), Alpha Bank (3,4), Motor Oil (2,6), Ελ. Πετρέλαια (2,3) και ΤΕΝΕΡΓ (1,8 δισ. ευρώ).

Και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι Βαρύδεικτες Τραπεζικές μετοχές, με την τελική εικόνα να αφήνει σημαντικές εκκρεμότητες για τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις (Alpha Bank +0,03%, Εθνική +0,07%, Eurobank +0,52%, Πειραιώς -2,46%).

Μεταξύ 992,74 (+0,72%) και 976,88 μονάδων (-0,89%) κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 985,85 (+0,02%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 983,43 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,22%.

Ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 951 μονάδων και με επόμενες στηρίξεις στις 937 και 930 – 911 (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών) μονάδες. Οι επόμενες αντιστάσεις στις 1026 1083 και 1117 μονάδες.

Μένοντας στον κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, “σύσταση να προβούν σε ενέργειες οι οποίες θα ενισχύσουν περαιτέρω τα κεφαλαιακά αποθέματα των Τραπεζών, απευθύνει προς τις Διοικήσεις των Τραπεζικών Ομίλων ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, στην Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και εκτιμά ότι η συνέχιση της κερδοφορίας αποτελεί το ‘κλειδί’ για την κεφαλαιακή ευρωστία των Τραπεζών”.

Σχετικά καλύτερη του Βαρύδεικτου Τραπεζικού, η τελική εικόνα στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, όπου με θετική μεταβολή διαφοροποιήθηκαν οι ΕΛΛΑΚΤΩΡ (+2,71%), ΕΛΠΕ (+0,80%), ΜΥΤΙΛ (+1,49%), ΟΠΑΠ (+0,98%), ΟΤΕ (+0,37%), ΣΑΡ (+0,88%), CENER (+0,45%), ΤΕΝΕΡΓ (+2,05%) και TITC (+0,75%). Αμετάβλητες οι μετοχές των ΓΕΚΤΕΡΝΑ και ΕΥΔΑΠ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Jumbo, “κατά τον μήνα Οκτώβριο 2023, οι συνολικές πωλήσεις του Ομίλου κατέγραψαν αύξηση 5% περίπου. Για το 10μηνο του 2023, οι πωλήσεις του Ομίλου, εμφανίζονται αυξημένες κατά 16% περίπου, επίδοση υψηλότερη από την εκτίμηση της Διοίκησης για την αύξηση των ετήσιων πωλήσεων κατά 12% περίπου”.

Να σημειωθεί ότι η μετοχή της ΜΠΕΛΑ (-2,21%) ερχόταν από “καρέ” ανοδικών συνεδριάσεων και υψηλά διμήνου, ενώ σήμερα σημειώθηκε ελεγχόμενη διόρθωση. Ο τίτλος ευνοείται από την εποχικότητα, λόγω έλευσης των εορτών των Χριστουγέννων, αλλά και από το γεγονός ότι εσωκλείει υψηλή μερισματική απόδοση για τους μετόχους. Υπενθυμίζεται ότι από την Πέμπτη 23/11/2023, οι μετοχές της Εταιρείας θα διαπραγματεύονται χωρίς το δικαίωμα της καθαρής έκτακτης χρηματικής διανομής, ύψους 1,3965 ευρώ ανά μετοχή.

Το ημερήσιο “stop long” στα 24,72 ευρώ και η επόμενη αντίσταση στα 28,02 ευρώ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ιντρακάτ (+0,43%), “η Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού ενέκρινε ομόφωνα την απόκτηση από την Εταιρεία του 100% των μετοχών της Άκτωρ”.

Σύμφωνα με άλλη ανακοίνωση της ΙΝΚΑΤ, “το συνολικό τίμημα ανήλθε σε € 110.813.000, όπως αυτό διαμορφώθηκε τελικώς βάσει των όρων της από 30/3/2023 δεσμευτικής συμφωνίας αγοραπωλησίας μετοχών και της από 8/11/2023 οριστικής σύμβασης μεταβίβασης των άνω μετοχών μεταξύ της Εταιρείας και των Αντισυμβαλλομένων της πωλητριών Εταιρειών. Αυτό το ποσό εξοφλήθηκε πλήρως με την ολοκλήρωσή της συναλλαγής. Περαιτέρω, ποσό €114.000.000, το οποίο αφορά υφιστάμενες κατά το χρόνο ολοκλήρωσης δανειακές υποχρεώσεις της Άκτωρ προς Εταιρείες του Ομίλου Ελλάκτωρ, θα αποπληρωθεί σταδιακά από την Άκτωρ με την εγγύηση της Εταιρείας, εντός 24 μηνών από την ολοκλήρωση της συναλλαγής”.

Η ανακοίνωση επανέφερε τους αγοραστές στον τίτλο του Ελλάκτωρα (+2,71%), σε μία πλαγιοανοδική κίνηση που έχει ξεκινήσει από τα 1,862 ευρώ (κλείσιμο 31/10). Οι επόμενες αντιστάσεις στα 2,107 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 2,185 ευρώ (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και η πρώτη σημαντική στήριξη στα 1,838 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).

Ο μοναδικός τίτλος του FTSE25 που κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, ήταν αυτός του ΟΤΕ (+0,37%), καθώς οι αγοραστές επέστρεψαν μετά από δύο συνεδριάσεις διόρθωσης. Το ημερήσιο “stop long” στα 12,90 ευρώ και οι επόμενες αντιστάσεις στα 14,06 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 14,14 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Α.Μ.Ε.Μ. ενεργοποιήθηκε στην μετοχή της ΤΕΝΕΡΓ (+2,05%), όταν με “market” εντολή αγοράς βρέθηκε, πριν τις τελικές δημοπρασίες, στο υψηλό ημέρας των 15,20 ευρώ (+4,11%), για να ολοκληρώσει τις συναλλαγές στα 14,9 ευρώ, με ημερήσια κέρδη 2,05%.

Για την μετοχή, το ημερήσιο “stop long” στα 13,50 ευρώ και η πρώτη σημαντική αντίσταση στα 17,10 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις, προηγείται η ΔΟΜΙΚ (+330,86%) ακολουθούμενη από ΣΑΝΜΕΖΖ (+150,66%), ΜΙΓ (+144,17%), ΙΝΚΑΤ (+138,36%), ΓΚΜΕΖΖ (+136,7%), CENER (+119,54%), ΑΡΑΙΓ (+117,39%), ΕΚΤΕΡ (+114,29%) και ΚΛΜ (+106,05%).

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις

Από σήμερα, εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση οι 3.500.000 νέες (ΚO) μετοχές της AVE (+0,79%) που προέκυψαν από την Α.Μ.Κ. της με κεφαλαιοποίηση υφισταμένων καταβολών βασικών μετόχων της Εταιρείας. Το νέο σύνολο εισηγμένων μετοχών της Εταιρείας που διαπραγματεύονται στο Χ.Α. ανέρχεται σε 155.154.947.

Σε υψηλά τριμήνου Frigoglass (+10%) και Lavipharm (+0,57%).

Μετά από τρίο πτωτικών συνεδριάσεων, αντέδρασε η ACAG (+3,39%).

Συνεχίζει πλαγιοανοδικά ο ΟΛΠ (+0,46%).

Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Performance (+5,08%) και Πλ. Θράκης (+0,71%).

Σε υψηλά 184 μηνών η Moda Bagno (+5,83%), σε υψηλά 244 μηνών η ΕΚΤΕΡ (+3,45%).

Επιστροφή αγοραστών σε Q&R (+6,23%), Βιοκαρπέτ (+2,60%), Ιντρακόμ (+3,96%), Μοτοδυναμική (+1,75%) και Foodlink (+2,89%).

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα οι ΓΕΒΚΑ (+3,03%), ΣΕΝΤΡ (+1,72%), ΚΟΡΔΕ (+1,50%), ΕΣΥΜΒ (+0,98%), ΠΛΑΚΡ (+1,34%), ΣΠΙ (+8,10%), ΒΙΝΤΑ (+9,70%), ΧΑΙΔΕ (+0,84%), ΕΛΣΤΡ (+1,95%), ΑΤΤ (+1,62%), ΜΕΒΑ (+1,69%) και ΚΕΚΡ (+1,60%).

Σε νέα υψηλά 254 μηνών η Ιντεάλ (+2,28%), εν όψει των αυριανών αποτελεσμάτων γ΄ τριμήνου – εννεαμήνου.

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης έδωσε ημερήσιο αγοραστικό σήμα το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1167 μονάδων. Οι ενδιάμεση στήριξη στις 1183 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και οι επόμενες στις 1167 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών), 1114 και 1100 μονάδες. Οι αντιστάσεις στις 1240, 1267, 1282, 1326 και 1350 - 1366 μονάδες.

Με ημερήσιο αγοραστικό σήμα και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή χαμηλότερα των 2880 μονάδων. Η επόμενη στήριξη στις 2874 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 2838 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι αντιστάσεις στις 3043 - 3050 μονάδες.

Μια ματιά στις Διεθνείς Αγορές

Με σαφές πλεονέκτημα των πωλητών, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.

Μικτά τα πρόσημα στην Ευρώπη, με ήπιες απώλειες οι δείκτες στην Wall Street.

Αξιοσημείωτη διόρθωση στο Πετρέλαιο, προς το 1,0712 αντιδρά το Ευρώ, έναντι του Δολαρίου.

Κινδυνεύει να χάσει και τα $1960 ο Χρυσός, προς τα $22,85 αντιδρά το Ασήμι.

Πάνω από τα $35200 το Bitcoin, προς τα $1900 ανηφορίζει το Ethereum.

“Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα προχωρήσει στην απαγόρευση των Ρωσικών διαμαντιών, αφού φαίνεται ότι εξασφαλίζει επαρκή υποστήριξη από τα Κράτη της Ομάδας των G7”, ανέφεραν οι Financial Times, επικαλούμενοι τον κορυφαίο διπλωμάτη της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ. Τα διαμάντια είναι μία από τις λίγες μεγάλες Ρωσικές εξαγωγές που παραμένουν ανέγγιχτες από τις κυρώσεις της ΕΕ, που επιβλήθηκαν ως απάντηση στην πλήρη εισβολή του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία πέρυσι.

Οι αιτήσεις για στεγαστικά δάνεια στις Ηνωμένες Πολιτείες αυξήθηκαν κατά 2,5%, σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση, την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 3 Νοεμβρίου, σύμφωνα με την εβδομαδιαία έρευνα της Ένωσης Ταμείων Παρακαταθηκών. Το μέσο επιτόκιο στεγαστικών δανείων 30 ετών μειώθηκε στο 7,61%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση από τον Ιούλιο του 2022.

O πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, δήλωσε σε Συνέδριο για τα 100 χρόνια από την ίδρυση του Συμβουλίου Έρευνας και Στατιστικής της Κεντρικής Τράπεζας ότι “η Fed πρέπει να είναι πρόθυμη να επιδείξει ευελιξία στις μεθόδους που χρησιμοποιεί, για να προβλέψει την πορεία της Αμερικανικής Οικονομίας, που συχνά μας εκπλήσσει”

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση άφησε αμετάβλητη τη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α., στα 83,7 δισ. ευρώ.

Η JP Morgan και η Deutsche Bank διατηρούν τις θετικές τους συστάσεις για τη μετοχή της Eurobank, ενώ οι Morgan Stanley και Jefferies διατηρούν τη σύσταση “hold”, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου και εννεαμήνου, από την Eurobank. Οι τιμές - στόχοι για τη μετοχή είναι τα 2,60 ευρώ από την JP Morgan, τα 2,05 ευρώ από την Deutsche Bank, τα 1,95 ευρώ από τη Morgan Stanley και τα 1,70 ευρώ από την Jefferies.

Σε νέα έκθεσή της, η Piraeus Sec. αυξάνει την τιμή - στόχο στα €44,5 (από €34,5 προηγουμένως), για την Μυτιληναίος, με σύσταση “buy”, εκτιμώντας ότι η πρόσφατη διόρθωση της μετοχής, προσφέρει ένα ιδιαίτερα ελκυστικό σημείο εισόδου για τους επενδυτές. Σύμφωνα με την Piraeus Sec., “η κερδοφορία της Εταιρείας, παρά την αποκλιμάκωση των τιμών Ενέργειας και Μετάλλων, σε επίπεδο EBITDA, εκτιμάται για το 2023 πάνω από €1 δισ., ενώ η Εταιρεία δεν θα ‘ξανακοιτάξει πάλι πίσω’, με το EBITDA, μεσοπρόθεσμα, να ξεπερνά τα €1,3 δισ., με οδηγό την M Renewables, η οποία πιθανόν να ξεπεράσει ακόμα και την κερδοφορία των Μετάλλων και της Θερμικής παραγωγής”.

Roadshow με τη Διοίκηση της Μυτιληναίος σε όλο τον Καναδά και τις ΗΠΑ φιλοξένησε η Morgan Stanley και σε έκθεσή της επαναλαμβάνει τη σύσταση “overweight”, ενώ η τιμή - στόχος που δίνει είναι στα 45 ευρώ.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο ο ΟΤΕ και με το θετικό οι ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ και ΛΑΜΔΑ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΕΥΔΑΠ και Σαράντης και στο χαμηλό οι Πειραιώς, Jumbo, Autohellas.

Μοιρασμένη η τελική εικόνα με 59 ανοδικούς τίτλους, έναντι 61 πτωτικών, ενώ 11 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 3%

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση οριακής ανόδου στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να υποχωρούν τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (15.412 συμβόλαια).

Στα 2.994 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 2.980 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Νοέμβριος).

Στα 1.827 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.807 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Στα 83 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 83 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Νοέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 444, 300 για τον Νοέμβριο, 144 για τον Δεκέμβριο και 0 για τον Ιανουάριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.000,75), κινήθηκε μεταξύ 2.980 και 3.010 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 17, 17 για τον Δεκέμβριο και 0 για τον Μάρτιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 991), κινήθηκε μεταξύ 986 και 991 μονάδων.

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Νοέμβριο και 0 για τον Δεκέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 4.806,75).

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (5.517 Fourlis), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (1.593), Πειραιώς (3.665), Εθνική (1.559), ΔΕΗ (609), Ιντρακάτ (443), Alpha Bank (5.742), Μυτιληναίο (158), ΟΠΑΠ (363), Ελλάκτωρα (142), ΑΔΜΗΕ (275), Ιντρακόμ (253).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 204.340, Πειραιώς 83.719, Eurobank 35.228, Εθνική 25.213, ΔΕΗ 21.813, ΑΔΜΗΕ 24.138, Τέρνα Ενεργειακή 15.129.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 57.279.561 τεμ., (από 57.279.561 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.278.881 τεμ. (1.278.881), Eurobank 34.120.608 τεμ. (34.120.608), ΟΠΑΠ 1.553.608 τεμ. (1.553.608), Εθνική 10.306.898 τεμ. (10.306.898), ΟΤΕ 1.642.089 τεμ. (1.642.089), Πειραιώς 1.371.061 τεμ. (1.371.061).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v