Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Συμπλήρωσαν επτάμηνο πωλήσεων οι ξένοι

Στις 1.228 μονάδες επέστρεψε ο Γενικός Δείκτης. Παράλληλές ρευστοποιήσεις σε τράπεζες και blue chips. Συνέχισε ανοδικά η Aegean, ακολούθησαν Titan, Jumbo.

Χρηματιστήριο: Συμπλήρωσαν επτάμηνο πωλήσεων οι ξένοι

Συνεδρίαση δύο όψεων, η δεύτερη της εβδομάδας, για το Ελληνικό Χρηματιστήριο, που ξεκίνησε με ήπιες μεταβολές και εναλλαγές προσήμων, όμως μετά τις 12.00 οι “profit takers” ανέπτυξαν περισσότερες πρωτοβουλίες και ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, δοκιμάζοντας τιμές στις παρυφές των 1225 μονάδων.

Θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η εξέλιξη της σημερινής συνεδρίασης, ήλθε να επιβεβαιώσει όλους όσους υποστήριζαν πως η ζώνη 1235 – 1240, σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, δεν θα είναι ιδιαίτερα εύκολη υπόθεση για τους “long” και θα χρειαστεί το … κάτι παραπάνω για να υπερκεραστεί.

Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, η εμμονή της καθαρής αξίας συναλλαγών στα γνωστά χαμηλά επίπεδα των τελευταίων ημερών, με τον Μάνο Χατζηδάκη (Beta Sec.) να επισημαίνει πως “o Νοέμβριος έχει ξεκινήσει αδύναμα, ως προς τις συναλλαγές, με μέση ημερήσια αξία 75,8 εκατ. ευρώ. Παρόλα αυτά θα πρέπει να αναμένουμε αύξηση στην πορεία του μήνα, καθώς οι αναδιαρθρώσεις του MSCI και η πιθανή διάθεση μετοχών της Alpha Bank και της Εθνικής Τράπεζας αναμένεται να βελτιώσουν την εικόνα. Πιθανόν σε αυτή την πιθανή διαδικασία διάθεσης μετοχών, να δούμε και αντιστροφή της στάση των Ξένων επενδυτών σε ότι αφορά τις εκροές τους στο Χ.Α.”.

Υπενθυμίζεται ότι στις 14 Νοεμβρίου αναμένονται οι ανακοινώσεις για την αναδιάρθρωση των δεικτών του MSCI, της τριμηνιαίας αναθεώρησης. Οι μετοχές που συμμετέχουν στον δείκτη είναι 10, μετά τη διαγραφή της Τέρνα Ενεργειακής και την εισαγωγή της Τράπεζας Πειραιώς, στην προηγούμενη αναθεώρηση του Αυγούστου (ΕΥΡΩΒ, ΜΥΤΙΛ, ΜΠΕΛΑ, ΟΠΑΠ, ΕΤΕ, ΑΛΦΑ, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΠΕΙΡ, ΜΟΗ).

Στα υπόλοιπα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, οι σαφώς πιο επιλεκτικές κινήσεις των αγοραστών στο ταμπλώ της υψηλής κεφαλαιοποίησης, αλλά και οι σαφώς λιγότεροι θετικοί πρωταγωνιστές, από μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση.

Από την άλλη και σύμφωνα με τα στοιχεία του νέου AXIANumbers Οκτωβρίου 2023:

Δημιουργήθηκαν 2186 νέοι λογαριασμοί πελάτη και εγγεγραμμένων διαμεσολαβητών, σε σχέση με 3649 νέους λογαριασμούς τον Σεπτέμβριο, ενώ οι Συλλογικοί Λογαριασμοί Πελατείας στο σύνολό τους (Μερίδες Εγγεγραμμένων Διαμεσολαβητών και Μερίδες Ασφαλειών), κατέχουν €2,04 δισ. (2,72% της συνολικής Αξίας Χαρτοφυλακίου).

Οι Αλλοδαποί Δικαιούχοι Μερίδων πραγματοποίησαν εκροές ύψους €20,15 εκατ. κατά το μήνα Οκτώβριο, σε αντίθεση με τους Ημεδαπούς Δικαιούχους Μερίδων οι οποίοι πραγματοποίησαν εισροές ύψους €20,15 εκατ. τον Οκτώβριο.

Ο Οκτώβριος ήταν ο 7ος συνεχόμενος μήνας με εκροές για τους Ξένους επενδυτές.

Υπενθυμίζεται ότι είχαν προηγηθεί εκροές ύψους €60,98 εκατ. τον Σεπτέμβριο, €79,80 εκατ. τον Αύγουστο €97,16 εκατ. τον Ιούλιο, €190,85 εκατ. τον Ιούνιο, €95,46 εκατ. τον Μάϊο και εκροές ύψους €72,54 εκατ. τον Απρίλιο.

Σύνολο εκροών επταμήνου 616,94 εκατ. ευρώ, με μόνη θετική ένδειξη την φθίνουσα πορεία των εκροών το τελευταίο τρίμηνο.

Η κατανομή της Αξίας Χαρτοφυλακίου των Δικαιούχων Μερίδων διαμορφώθηκε στα 63,79% για τους Αλλοδαπούς Δικαιούχους Μερίδων και 36,21% για τους Ημεδαπούς.

Οι Αλλοδαποί Δικαιούχοι Μερίδων πραγματοποίησαν το 51,1% των συνολικών συναλλαγών (αγορές & πωλήσεις) τον Οκτώβριο 2023 (σε σχέση με το 55,0% τον προηγούμενο μήνα), ενώ οι Ημεδαποί Δικαιούχοι Μερίδων, πραγματοποίησαν το 48,9% των συναλλαγών (σε σχέση με το 45,0% τον προηγούμενο μήνα).

Με μικτές διαθέσεις, οι αποδόσεις στην Αγορά ομολόγων. Πιο συγκεκριμένα, στο 4,94% κινείται η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,63% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,951% διολισθαίνει η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1240,75 (+0,27%) και 1225,83 μονάδων (-0,93%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1230,13 (-0,59%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1228,87 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,69%.

Ο τζίρος στα 74,9 εκατ., από τα οποία τα 3,8 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΥΡΩΒ, ΙΝΚΑΤ, ΜΠΕΛΑ, CENER, ΟΠΑΠ), ενώ ΕΤΕ, ΜΥΤΙΛ και ΕΥΡΩΒ απασχόλησαν το 36% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 74,9 εκατ., τα 68,2 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Βλέπουμε την κίνηση του κλάδου ανά Τράπεζα, στην διάρκεια ενός έτους. Η ΑΛΦΑ φαίνεται να έκλεισε το μεγάλο χάσμα που είχε από τις Υπόλοιπες το τελευταίο διάστημα. Η ΕΥΡΩΒ συνεχίζει να έχει την πιο αμυντική και καλή συμπεριφορά, έχοντας κλείσει με το συστημικό της υπόθεσης, θυμίζοντας παράλληλα ότι πάνω της έχει πολύ μεγάλο μέρος σε Ακίνητα λόγω της συγχώνευσης με την Properties. Η ΠΕΙΡ συνεχίζει να κινείται στον μέσο όρο και να έχει και το μεγαλύτερο beta στον κλάδο. Τέλος η Εθνική υστερεί το τελευταίο διάστημα, μιας και η Αγορά περιμένει να δει το τι θα συμβεί με το ‘πακέτο’ που θα δοθεί. Εν κατακλείδι ο κλάδος συνεχίζει να είναι αυτός που συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον και τζίρο, με τα ‘πακέτα’ να έχουν την σημασία τους. Μετά την ολοκλήρωση θα δούμε τελείως διαφορετική εικόνα. Οι ταλαντωτές μας ψάχνουν αποκλιμάκωση, κάτι που θα το πετύχουν είτε με πτώση τιμών, ή με συσσώρευση. Ο τζίρος σε χαμηλές πτήσεις, με την Αγορά να κάνει σχετικό ‘rotation”, όπως επισημαίνει η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Τα ισχυρά βραχυπρόθεσμα κέρδη μπορεί να προκαλέσουν μια τάση για αποκόμιση κερδών, ωστόσο τα αποτελέσματα του Τραπεζικού τομέα θα μπορούσαν να περιορίσουν την έκταση της πτώσης, με επιλεκτικές αγορές”, σύμφωνα με την Beta Sec.

Η Αγορά κινήθηκε ελαφρώς χαμηλότερα σήμερα, καθώς οι επενδυτές έκαναν ένα διάλειμμα από το ράλι των τελευταίων ημερών”, όπως αναφέρει η Eurobank Equities.

Η Εθνική Τράπεζα το πρωί και η Eurobank το απόγευμα, ολοκλήρωσαν τις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων 9μηνου των συστημικών Τραπεζών, από κοινού με τον Σαράντη. Το σκηνικό στη Μ. Ανατολή συνεχίζει να διαχέει ανησυχίες, με τη διπλωματική κινητικότητα να κλιμακώνεται. Με ‘αναγνωριστική πτήση’ προς την εξαιρετικά κρίσιμη και ισχυρή ζώνη αντίστασης των 1235 - 1240 μονάδων ξεκίνησε η νέα εβδομάδα, που περιλαμβάνει θετικές εν δυνάμει εξελίξεις για το Χ.Α. Την ίδια ώρα, η Morgan Stanley προειδοποιεί ότι η πρόσφατη άνοδος στην Wall είναι ‘bear market rally”, όπως σημειώνει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Στο μέτωπο των αποτελεσμάτων, διεύρυνση του περιθωρίου EBITDA στο εννεάμηνο στο 13,5% κατέγραψε ο Όμιλος Σαράντη με το εν λόγω μέγεθος να διαμορφώνεται στα 47,8 εκατ. ευρώ, έναντι 35,5 εκατ. ευρώ πέρυσι, ενώ αμετάβλητες παραμένουν οι εκτιμήσεις της Εταιρείας για το 2023. Για τον ΓΔΧΑ επισημαίνουμε ότι μια ενδιάμεση αντίσταση εντοπίζουμε στην περιοχή των 1250 μονάδων. Το επόμενο διάστημα είναι πιθανότερη η διακύμανση του ΓΔΧΑ εντός εύρους τιμών, παρά η καταγραφή νέου υψηλότερου επιπέδου”, όπως αναφέρει στις εκτιμήσεις της η Depolas Investment Services.

Οι Κεντρικές Τράπεζες, η ΕΚΤ αρχικά και στη συνέχεια η Federal και η Τράπεζα της Αγγλίας, άφησαν αμετάβλητα τα επιτόκιά τους και οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι τα επίπεδα αυτά (4,5% για την ΕΚΤ και 5,5% για τη Federal το επιτόκιο αναχρηματοδότησης) συνιστούν και την οροφή τους, όπως επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας.

Σε πρώτο χρόνο, οι αποδόσεις των 10ετων αποκλιμακώθηκαν και οι μετοχικοί δείκτες αναρριχήθηκαν, ιδιαίτερα μετά το +4,9% στο ΑΕΠ 3oυ τριμήνου των ΗΠΑ, λόγω της αυξημένης κατανάλωσης από τις αποταμιεύσεις που δημιουργήθηκαν στην πανδημία.

Σύντομα ωστόσο, η υπενθύμιση ότι θα παραμείνουν ψηλά όσο χρειαστεί, μέχρις ότου ο πληθωρισμός επανέλθει στο 2%, έφερε ανησυχίες, καθώς τόσο το δημόσιο χρέος πολλών Χωρών, όσο και το ιδιωτικό είναι σε υψηλά επίπεδα (στα $337 τρισ. το Παγκόσμιο χρέος).

Ελλοχεύουν επομένως κίνδυνοι από πιθανή αδυναμία Χωρών, Επιχειρήσεων και Ιδιωτών να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους στο επόμενο διάστημα, ιδιαίτερα ενόψει των αυξημένων δαπανών για την κλιματική αλλαγή, το γηράσκοντα πληθυσμό και τις στρατιωτικές δαπάνες. Ταυτόχρονα, η γεωπολιτική ένταση κορυφώνεται στη Μ. Ανατολή, με τις εχθροπραξίες να κλιμακώνονται και τη διπλωματική κινητικότητα να επιδιώκει την κατάπαυση του πυρός και την προώθηση της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Με τα παραπάνω δεδομένα, οι Αγορές κινούνται σε περιβάλλον “αχαρτογράφητων υδάτων” με όλα τα ενδεχόμενα να είναι ανοικτά: από το να ισχύουν οι προειδοποιήσεις της Morgan Stanley ότι η πρόσφατη άνοδος συνιστά ένα “bear market rally”, μέχρι το σενάριο οι χειρότεροι φόβοι να μην επαληθευτούν και σύντομα να δρομολογηθούν συμφωνίες, όπου υπάρχουν πολεμικές διαδικασίες.

Την ίδια ώρα, το Ελληνικό Χρηματιστήριο τροφοδοτείται με πλειάδα θετικών ειδήσεων. Οι συστημικές Τράπεζες καταγράφουν στα 9μηνά τους θεαματική βελτίωση της κερδοφορίας, σαν αποτέλεσμα του βελτιωμένου επιτοκιακού περιθωρίου και των τόκων νέων δανείων, λόγω κυρίως των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ διατηρούνται χαμηλά οι δείκτες των ΜΕΔ και υψηλά οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας.

Η ΔΕΗ εξαγοράζει τον Κωτσόβολο, με στόχο τις σταυροειδείς πωλήσεις από το κοινό πελατολόγιο και η Helleniq Energy ενδιαφέρεται για το εργοστάσιο της Lukoil στη Βουλγαρία, ανακοινώνοντας ικανοποιητικές επιδόσεις στο 9μηνο.

Παράλληλα, την Παρασκευή θα “κλειδώσει” το deal της Alpha Bank με τη UniCredit, αν η Ιταλική Τράπεζα αναπροσαρμόσει επαρκώς το προσφερόμενο τίμημα για το 9%, ανοίγοντας το δρόμο για μια ακόμη επιτυχή διαδικασία για τη μεταβίβαση του 20% της Εθνικής από το ΤΧΣ, καθώς η ψήφος εμπιστοσύνης προς το Ελληνικό Τραπεζικό Σύστημα, αντισταθμίζει σε βάθος χρόνου τις απώλειες του ΤΧΣ.

Άλλωστε, με αυτό το σκεπτικό το Δημόσιο δέχεται την εξαγορά των warrants της Aegean προς €85 εκατ. αποδεχόμενο ότι η ανάπτυξη του Αερομεταφορέα ευεργετεί τις ταξιδιωτικές εισπράξεις και αντισταθμίζει τις δικές του ζημιές από τη συναλλαγή.

Τέλος, τον Σεπτέμβριο η ανεργία υποχώρησε στο 10%, όσο είχε καταγραφεί τον Σεπτέμβριο του 2009, πριν 14 χρόνια δηλαδή!

Με αυτά τα δεδομένα, ο ΓΔ πέτυχε την αναρρίχησή του πάνω από τις 1200 μονάδες στις πρώτες ημέρες του Νοεμβρίου, με οδηγό τις Τράπεζες και αρκετούς Δεικτοβαρείς τίτλους.

Ήδη δε είναι σε πλήρη αναμέτρηση με τις 1240 μονάδες, με τη JP Morgan να προεξοφλεί ότι και η Fitch, μετά την S&P, θα αποδώσει την επενδυτική βαθμίδα στην Ελληνική Οικονομία την 1/12, τρέφοντας αισιόδοξες προσδοκίες για περαιτέρω ανοδική κίνηση στις επόμενες ημέρες.

Στο βαθμό που το διεθνές περιβάλλον δεν τροφοδοτηθεί από αρνητικές γεωπολιτικές εξελίξεις, μεταθέτοντας την εκδήλωση αυξημένης διάθεσης για Ελληνικούς τίτλους στο προσεχές μέλλον”, όπως σημειώνει ο κ. Τζάνας (σύμβουλος Διοίκησης Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ).

Περιήγηση στους “πάνω ορόφους” της Αγοράς

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (9,1), ακολουθούμενη από ΟΤΕ (5,8), Eurobank (5,8), ΟΠΑΠ (5,7), Μυτιληναίο (5), Εθνική (5), ΔΕΗ (3,8), Πειραιώς (3,7), Jumbo (3,7), Alpha Bank (3,4), Motor Oil (2,6), Ελ. Πετρέλαια (2,3) και ΤΕΝΕΡΓ (1,7 δισ. ευρώ).

Και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι Βαρύδεικτες Τραπεζικές μετοχές, με την τελική εικόνα να δίνει σαφές πλεονέκτημα στους “sellers” (Alpha Bank -1,85%, Εθνική -1,96%, Eurobank 0%, Πειραιώς -1,88%).

“Η Ελλάδα θα συνεχίσει να υπεραποδίδει σε ανάπτυξη, σε σχέση με την Ευρωζώνη”, εκτίμησε η Διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, αναλύοντας τα οικονομικά αποτελέσματα εννεαμήνου:

Οι εκταμιεύσεις δανείων φτάνουν το 1,9 δισ. ευρώ το 3ο τρίμηνο του '23, με ώθηση από μικρομεσαίες Εταιρείες, Ναυτιλία και χρηματοδότηση έργων.

Οι εγχώριες καταθέσεις συνεχίζουν να αυξάνονται, κατά €1,1 δισ. φέτος, κυρίως χάρη στη Λιανική.

Ο εγχώριος δείκτης NPE διαμορφώθηκε στο 3,6%.

Το εγχώριο απόθεμα NPE είναι 1,1 δισ. ευρώ, μειωμένο κατά 0,6 δισ. ευρώ σε τριμηνιαία βάση, μετά από την τελευταία συναλλαγή. Η κάλυψη NPEs είναι στο 94%. Τα νέα NPEs είναι μόλις 150 εκατ. ευρώ φέτος, εντός των προβλέψεων της Διοίκησης για το έτος.

Η ισχυρή οργανική κερδοφορία ωθεί τον δείκτη κεφαλαίων CET1 60 μονάδες βάσης υψηλότερα σε τριμηνιαία βάση στο 17,9%.

Η Διοίκηση εκτίμησε ότι δεν θα υπάρξει κάμψη στη ζήτηση για δάνεια τους επόμενους μήνες. Αναφορικά με τα επιπλέον κεφάλαια που διαθέτει, η Τράπεζα επιδιώκει να μοιράσει μέρισμα για τη χρήση του 2023 και εξετάζει το ζήτημα επαναγοράς μετοχών.

Η Τράπεζα προγραμματίζει να ανακοινώσει νέα καθοδήγηση για τους στόχους μέχρι το 2025, με τα αποτελέσματα έτους, στις αρχές του 2024.

Μεταξύ 1001,52 (+0,30%) και 985,63 μονάδων (-1,29%) κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 989,31 (-0,92%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε νέα χαμηλά και στις 985,61 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,29%%.

Ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 951 μονάδων και με επόμενες στηρίξεις στις 937 και 929 – 910 (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών) μονάδες. Οι επόμενες αντιστάσεις στις 1026 1083 και 1117 μονάδες.

Οριακά καλύτερη, η τελική εικόνα στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, όπου με θετική μεταβολή ξεχώρισαν οι ΑΡΑΙΓ (+2,29%), ΒΙΟ (+0,40%), ΛΑΜΔΑ (+0,78%), ΜΠΕΛΑ (+1,42%), ΣΑΡ (+0,76%) και TITC (+1,30%)

Την αισιοδοξία του για την πορεία της Χώρας τα επόμενα χρόνια εξέφρασε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Μυτιληναίος, Ευάγγελος Μυτιληναίος, μιλώντας στο Συνέδριο του Κύκλου Ιδεών. Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο αποχώρησης της Εταιρείας από τη Χώρα, ο κ. Μυτιληναίος τόνισε ότι "δεν αφήνει κανείς την Ελλάδα, ούτε πρόκειται να πάρουμε δέκα εργοστάσια στην πλάτη και να φύγουμε. Είναι άλλο αυτό και άλλο το dual listing, (δηλαδή η είσοδος παράλληλα και σε άλλο Χρηματιστήριο στο εξωτερικό). Η Πολιτεία και η Αγορά πρέπει να είναι ευχαριστημένες όταν Επιχειρήσεις με έδρα την Ελλάδα μπορούν να μεγαλώνουν και να μεγαλουργούν. Δεν είναι κάτι που πρέπει να παρεξηγείται".

Να σημειωθεί ότι κατά τη σημερινή συνεδρίαση, ο τίτλος της ΜΥΤΙΛ (-2,79%) κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο. Το ημερήσιο “stop long” στα 34,24 ευρώ και η επόμενη αντίσταση, αν επιστρέψουν οι αγοραστές, στα 37,48 ευρώ.

“Καρέ” ανοδικών συνεδριάσεων συμπλήρωσε η μετοχή της Jumbo (+1,42%), ολοκληρώνοντας τις συναλλαγές σε υψηλά διμήνου. Ο τίτλος ευνοείται από την εποχικότητα, λόγω έλευσης των εορτών των Χριστουγέννων, αλλά και από το γεγονός ότι εσωκλείει υψηλή μερισματική απόδοση για τους μετόχους. Υπενθυμίζεται ότι από την Πέμπτη 23/11/2023, οι μετοχές της Εταιρείας θα διαπραγματεύονται χωρίς το δικαίωμα της καθαρής έκτακτης χρηματικής διανομής, ύψους 1,3965 ευρώ ανά μετοχή.

Το ημερήσιο “stop long” στα 24,72 ευρώ και η επόμενη αντίσταση στα 28,02 ευρώ.

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις, προηγείται η ΔΟΜΙΚ (+330,86%) ακολουθούμενη από ΣΑΝΜΕΖΖ (+151,10%), ΜΙΓ (+148,58%), ΓΚΜΕΖΖ (+139,55%), ΙΝΚΑΤ (+137,33%), ΑΡΑΙΓ (+119,66%), CENER (+118,54%), ΕΚΤΕΡ (+107,14%), ΚΛΜ (+106,05%) και ΠΕΙΡ (103,76%).

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις

Η Intralot (-2,70%) ανακοίνωσε την τροποποίηση του χρονοδιαγράμματος της εισαγωγής των νέων μετοχών που έχουν προκύψει από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας. Με βάση την ενημέρωση που είχε η Εταιρεία από το Χρηματιστήριο, η εισαγωγή θα πραγματοποιηθεί στις 8/11/2023 έναντι προγραμματισμένης εισαγωγής των τίτλων σήμερα, Τρίτη, 7/11/2023.

Επίσης, η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών της Trade Estates, με τιμή στα 1,92 ευρώ, μετατέθηκε για την Παρασκευή, αντί για αύριο Τετάρτη.

Στα 8,20 ευρώ, από 8,50 ευρώ προηγουμένως ορίζει το fair value της Πλαστικά Θράκης (+4,20%) η Eurobank Equities. Όπως αναφέρει η Χρηματιστηριακή, “η παρατεταμένη χαμηλή ζήτηση δημιουργεί ένα δύσκολο βραχυπρόθεσμο σκηνικό, όπως φάνηκε και στα αποτελέσματα του α' εξαμήνου. Η πτώση των εσόδων οφείλεται τόσο στους χαμηλότερους όγκους, όσο και στις τιμές”. Η Eurobank Equities θεωρεί ότι “η τρέχουσα αποτίμηση αντικατοπτρίζει ένα απαισιόδοξο setup, με ασήμαντη αύξηση της κερδοφορίας, ακόμη και όταν η ζήτηση ανακάμπτει, κάτι που δεν συνάδει με το σταθερό track record του Ομίλου”. Παρά την εκτίμηση ότι οι προκλήσεις του 2023 θα συνεχιστούν και το πρώτο εξάμηνο του 2024, η ΑΧΕ προβλέπει “ισχυρή ανάπτυξη για τον Όμιλο, σε μεσοπρόθεσμη βάση, ως αποτέλεσμα αφενός της ισχυρής του θέσης στην Αγορά και αφετέρου της συμβολής των επενδύσεών του στην ανάπτυξη”.

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα οι ΕΠΙΛΚ (+3,74%), ΚΟΡΔΕ (+0,75%), CNLCA (+2,90%), ΠΡΟΝΤΕΑ (+0,69%), ΦΙΕΡ (+6,67%), ΠΑΙΡ (+1,01%), ΝΑΥΠ (+2,58%), ΚΕΚΡ (+2,46%), ΧΑΙΔΕ (+0,85%), ΛΑΝΑΚ (+1,05%), ΙΝΛΙΦ (+0,76%), ΕΛΣΤΡ (+1,18%), ΔΟΜΙΚ (+0,58%) και ΤΖΚΑ (+0,28%).

Δύο οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Performance (+1,47%), έξι οι ανοδικές για Ικτίνο (+0,31%).

Αύξησε συναλλαγές η Lavipharm (+2,94%).

Βγήκε μικρό “bid” στον Καρέλια (+3,36%).

Σε νέα υψηλά 254 μηνών η Ιντεάλ (+1,82%), θα ανακοινώσει αποτελέσματα γ΄ τριμήνου στις 9/11, πριν την έναρξη των συναλλαγών στο Χ.Α., αντί για τις 15/11.

Τελευταίο αρνητικό κλείσιμο στις 31/10 για Medicon (+11,11%).

Σε νέα υψηλά 244 μηνών η ΕΚΤΕΡ (+5,28%).

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης έδωσε ημερήσιο αγοραστικό σήμα το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1167 μονάδων. Οι ενδιάμεση στήριξη στις 1180 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και οι επόμενες στις 1166 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών), 1114 και 1100 μονάδες. Οι αντιστάσεις στις 1240, 1267, 1282, 1326 και 1350 - 1366 μονάδες.

Με ημερήσιο αγοραστικό σήμα και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή χαμηλότερα των 2880 μονάδων. Η επόμενη στήριξη στις 2871 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 2836 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι αντιστάσεις στις 3043 - 3050 μονάδες.

Μια ματιά στις Διεθνείς Αγορές

Με απόλυτη επικράτηση των πωλητών, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.

Μικτά τα πρόσημα και οριακές μεταβολές στην Ευρώπη, προσπαθούν για ψηλότερα οι δείκτες στην Wall Street.

Αξιοσημείωτη διόρθωση στο Πετρέλαιο, προς το 1,0685 υποχωρεί το Ευρώ, έναντι του Δολαρίου.

Θέλει να κρατήσει τα $1970 ο Χρυσός, προς τα $22,60 υποχωρεί το Ασήμι.

Προς τα $34700 διορθώνει το Bitcoin, προς τα $1865 το Ethereum.

Τον Οκτώβριο οι εξαγωγές σε δολάρια μειώθηκαν στην Κίνα κατά 6,4% σε σύγκριση με τον περσινό Οκτώβριο, ενώ το Reuters προέβλεπε πτώση 3,3%. Οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 3% σε όρους δολαρίου τον Οκτώβριο, σε σχέση με ένα χρόνο πριν, σε αντίθεση με την πρόβλεψη του Reuters για πτώση 4,8%. Ωστόσο, η δεύτερη Οικονομία στον Κόσμο ανέφερε αύξηση 4,9% στο ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο, ξεπερνώντας τις προσδοκίες.

Το ΔΝΤ αναβάθμισε τις προβλέψεις του για την ετήσια οικονομική ανάπτυξη της Κίνας φέτος και του χρόνου. Αναμένει ότι το ΑΕΠ της Κίνας θα αυξηθεί κατά 5,4% το 2023 και 4,6% το 2024. Είναι κατά 0,4 ποσοστιαίες μονάδες το καθένα υψηλότερα από τις προηγούμενες προβλέψεις του Ταμείου τον Οκτώβριο.

Σε αύξηση του ταμειακού επιτοκίου της (cash rate), μετά από αρκετούς μήνες σε αναμονή, προχώρησε η RBA της Αυστραλίας, κατά 0,25%. Το επιτόκιο της Κεντρικής Τράπεζας της Χώρας είναι πλέον στο 4,35%, το υψηλότερο εδώ και 12 χρόνια.

Τάσεις αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού στα βιομηχανικά Αγαθά έδειξε ο δείκτης τιμών παραγωγού της Eurostat σε ετήσια βάση. Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών παραγωγού στην Ευρωζώνη κινήθηκε στο -12,4% ετησίως τον Σεπτέμβριο, ενώ σε σχέση με τον Αύγουστο οι τιμές παρουσίασαν αύξηση κατά 0,5%. Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι τιμές παραγωγού μειώθηκαν κατά 11,2% από πέρυσι, αλλά αυξήθηκαν κατά 0,6% από τον προηγούμενο μήνα.

Η βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία μειώθηκε κατά 1,4%, σε μηνιαία βάση, τον Σεπτέμβριο, όπως ανέφερε η Destatis. Η παραγωγή στον κλάδο μειώθηκε κατά 3,7%, σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2022.

Σύμφωνα με την Eurostat, το δημόσιο χρέος στις Χώρες της Ευρωζώνης ανέρχεται κατά μέσο όρο στο 91,4% του ΑΕΠ για το 2022. Πρόκειται για μείωση κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2021, η οποία όμως, κατά τις εκτιμήσεις της ΕΚΤ, οφείλεται σε συγκυριακούς παράγοντες και συγκεκριμένα στην ανάκαμψη της Οικονομίας μετά την πανδημία. Σε νεότερη πρόγνωση για το τρέχον έτος, η ΕΚΤ εκτιμά ότι το χρέος στην Ευρωζώνη κυμαίνεται στο 89%, ενώ το 2024 θα υποχωρήσει ελαφρώς στο 88,6%. Σε κάθε περίπτωση, παραμένει σταθερά πάνω από το 60% του ΑΕΠ, που είχε ορίσει ως ανώτατο όριο το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Κατά 3,2% υποχώρησαν οι τιμές των κατοικιών στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Οκτώβριο, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, σύμφωνα με τη μηνιαία έκθεση του δείκτη τιμών κατοικιών της Halifax. Σε μηνιαία βάση, οι τιμές των κατοικιών τον Οκτώβριο αυξήθηκαν κατά 1,1%.

Το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών του Leibniz Halle (IWH) ανέφερε ότι 1037 Εταιρείες στη Γερμανία έπεσαν σε πτώχευση τον Οκτώβριο, 44% περισσότερο από ότι πριν από ένα χρόνο και 2% περισσότερο από τον Σεπτέμβριο. Ο αριθμός των πτωχεύσεων ήταν 12% πάνω από τον μέσο όρο του Οκτωβρίου για τα έτη 2016 έως 2019, ανέφερε η IWH. Αναμένεται ότι ο αριθμός των πτωχεύσεων θα αυξηθεί σημαντικά τους επόμενους μήνες.

“Οι επενδυτές δεν πρέπει να κάνουν το λάθος να σκεφτούν ότι οι Αγορές θα αντιδράσουν με τον ίδιο τρόπο, σε μια νέα κλιμάκωση των γεωπολιτικών εντάσεων”, προειδοποίησε ο CEO της Deutsche Bank, Κρίστιαν Σέβινγκ, σε δηλώσεις του σε Επενδυτικό Συνέδριο στο Χονγκ Κονγκ.

“Οι Τράπεζες της Ευρωζώνης πρέπει να λάβουν υπόψη το ρίσκο περαιτέρω πτώσης στις τιμές των κατοικιών, κατά τον σχηματισμό προβλέψεων και τον κεφαλαιακό σχεδιασμό”, προειδοποίησε ο πρόεδρος του Εποπτικού Βραχίονα της ΕΚΤ, Αντρέα Ενρία.

Το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ διευρύνθηκε τον Σεπτέμβριο. Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εμπορίου, το εμπορικό έλλειμμα αυξήθηκε κατά 4,9%, στα $61,5 δισ., από $58,7 δισ. τον Αύγουστο. Οι αναλυτές προέβλεπαν συρρίκνωση του εμπορικού ελλείμματος στα $59,9 δισ.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση αφαίρεσε 0,7 δισ. ευρώ από τη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α., στα 83,7 δισ. ευρώ.

Η JP Morgan προτείνει νέο trade με “long” θέση στα Ελληνικά δεκαετή ομόλογα, έναντι μιας “short” θέσης στα αντίστοιχα δεκαετή της Ιταλίας, ποντάροντας στην αναβάθμιση της Ελληνικής Οικονομίας από την Fitch την 1η Δεκεμβρίου.

Η Deutsche Bank χαρακτηρίζει ισχυρά τα αποτελέσματα τριμήνου της Εθνικής Τράπεζας, αλλά εξακολουθεί να συστήνει διακράτηση με τιμή - στόχο τα 7,10 ευρώ. Η JP Morgan εξηγεί ότι το γ’ τρίμηνο της Εθνικής ήταν εξαιρετικό και η σύσταση για τη μετοχή είναι υπεραπόδοση, με τιμή - στόχο τα 8,10 ευρώ. Η ΑΧΙΑ εκτιμά ότι η ΕΤΕ ανακοίνωσε ένα εξαιρετικό σύνολο αποτελεσμάτων και διατηρεί σύσταση αγοράς με τιμή - στόχο τα 7,40 ευρώ. Τέλος, η Optima Bank παραμένει με σύσταση αγοράς και τιμή - στόχο τα 8 ευρώ.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο η ΑΡΑΙΓ και με το θετικό οι ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΥΔΑΠ, ΜΥΤΙΛ και ΟΠΑΠ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΕΥΔΑΠ, Lamda Development, Jumbo και στο χαμηλό οι Alpha Bank, Εθνική, Ελλάκτωρ, Ελ. Πετρέλαια, ΟΤΕ.

Απόλυτα μοιρασμένη η τελική εικόνα με 60 ανοδικούς τίτλους, έναντι 60 πτωτικών, ενώ 17 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 2%.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση διόρθωσης και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να παραμένουν χαμηλά στο συμβόλαιο του δείκτη και να σημειώνουν μικρή αύξηση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (21.579 συμβόλαια).

Στα 2.980 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 2.982 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Νοέμβριος).

Στα 1.800 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.807 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Στα 83 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 83 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Νοέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 500, 393 για τον Νοέμβριο, 107 για τον Δεκέμβριο και 0 για τον Ιανουάριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.998), κινήθηκε μεταξύ 2.996,25 και 3.033,5 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 25 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 63, 63 για τον Δεκέμβριο και 0 για τον Μάρτιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 994), κινήθηκε μεταξύ 992 και 1.009 μονάδων.

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Νοέμβριο και 0 για τον Δεκέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 4.867,75).

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (2.333), Πειραιώς (5.450), Εθνική (3.228), ΔΕΗ (638), Ιντρακάτ (984), Alpha Bank (6.923), Μυτιληναίο (224), ΟΠΑΠ (119), Cenergy (151), ΑΔΜΗΕ (205), Viohalco (114), Αεροπορία Αιγαίου (593), ΟΤΕ (156).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 201.868, Πειραιώς 84.485, Eurobank 34.841, Εθνική 23.097, ΔΕΗ 21.646, ΑΔΜΗΕ 24.040, Τέρνα Ενεργειακή 15.112.

Ας σημειωθούν τα 320 δικαιώματα πώλησης για την ΕΤΕ, λήξεως Δεκεμβρίου 2023, με τιμή εξάσκησης τα 5,20 ευρώ.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 57.279.561 τεμ., (από 57.279.561 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.278.881 τεμ. (1.278.881), Eurobank 34.120.608 τεμ. (34.120.608), ΟΠΑΠ 1.553.608 τεμ. (1.553.608), Εθνική 10.306.898 τεμ. (10.333.087), ΟΤΕ 1.642.089 τεμ. (1.681.516), Πειραιώς 1.371.061 τεμ. (1.371.061).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v