Χρηματιστήριο: Τι προσέχουν οι traders εν μέσω αστάθειας

Πατήματα εν μέσω αναταράξεων αναζητούν οι παίκτες, στη σκιά εμπλοκών που προβληματίζουν σχετικά με τον βαθμό αξιοπιστίας μίας αγοράς που προσβλέπει στην αναβάθμισή της.

Χρηματιστήριο: Τι προσέχουν οι traders εν μέσω αστάθειας

Ακόμη μία συνεδρίαση με θετικό πρόσημο για τη Wall Street και επιστροφή σε μακροπρόθεσμα ρεκόρ καθώς το 7 στις 7 για DJIA - S&P500 και το 8 στις 8 για τον Nasdaq αποτελεί την καλύτερη επίδοση 2ετίας.

Ανοδικό σερί στην «αγορά των αγορών», με τους traders να ενεργούν περισσότερο, με τη λογική προεξόφλησης των επόμενων ενεργειών της Fed παρά με τις δραματικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Ετσι, ο S&P500 ενισχύθηκε και άλλο στις 4.378 (0,28%), όλο και εγγύτερα στην κομβική περιοχή των 4.400 μονάδων.

Η ανακοίνωση του πληθωρισμού Οκτωβρίου, η συνάντηση Μπάιντεν-Σι, τα εταιρικά αποτελέσματα, θα είναι στο επίκεντρο των επενδυτών το επόμενο διάστημα, μέχρι -κατ' αρχάς- τη Δευτέρα-Τρίτη (ημέρα ανακοίνωσης του πληθωρισμού).

Νωρίτερα, τα futures του S&P500 επέμεναν ανοδικά με τάση προς τις 4.395 μονάδες, ο δείκτης CBOE Volatility/VIX υποχωρούσε κι άλλο (14,81), το 10ετές των ΗΠΑ με μικρή άνοδο της απόδοσης στο 4,611% και το WTI Crude Oil στα 77,12$/βαρέλι.

Σε αντίθετη κατεύθυνση οι επενδυτές στα ευρωπαϊκά, δεύτερη σερί διόρθωση για FTSE100, CAC40, αλλά οριακή άνοδος για τον DAX στις 15.125,64 (0,11%).

Με απώλειες στο Χρηματιστήριο Αθηνών, απόρροια φυσιολογικής και λίγο ως πολύ αναμενόμενης κατοχύρωσης μέρους βραχυπρόθεσμων υπεραξιών από traders με θέσεις κυρίως στον τραπεζικό κλάδο.

Στις 1.228,87 (-0,69%) ο ΓΔ με χαμηλό ημέρας τις 1.225,83 και τις 1.220 μονάδες, στήριξη που δεν θα πρέπει να χαθεί σήμερα (σε κλείσιμο).

Στις 985,61 (-1,29%) ο ΔΤΡ με χαμηλό ημέρας τις 985,61 και σημείο αναφοράς για τους long οι 980 μονάδες. Στις 2.996,85 (-1,02%) ο FTSE25 με χαμηλό ημέρας τις 2.992,33 και ζητούμενη την επαναφορά πάνω από τις 3.000, ει δυνατόν σήμερα.

Ημέρα ανακοίνωσης οικονομικών αποτελεσμάτων 3μήνου από Εθνική, Eurobank, συμπληρώνοντας το καρέ των συστημικών, με κοινή εκτίμηση πως τα μεγέθη ήταν καλύτερα των εκτιμήσεων. Το πώς διάβασαν τα μεγέθη της Εθνικής 4 οίκοι σημείωνε εχθές ο Γιώργος Α. Σαββάκης, στους τρεις άξονες της στρατηγικής της Eurobank που ανέλυσε ο Φωκίων Καραβίας αναφερόταν η Αναστασία Παπαϊωάννου.

Συνεδρίαση με εξελίξεις που χρήζουν προσοχής η χθεσινή, με θετική προσέγγιση η προσπάθεια της ΕΧΑΕ για ουσιαστική αναβάθμιση της Εναλλακτικής Αγοράς, αναλυτικά από τον Στέφανο Κοτζαμάνη. Αλλά και αρνητική όσον αφορά τις δύο περιπτώσεις εμπλοκής που σημειώθηκαν, καταδεικνύοντας ελλείψεις στην παράπλευρη διαδικασία.

Στον μικρομέτοχο, τον ειρηνοδίκη και το παρ' ολίγον block αναφερόταν ο Χρήστος Κίτσιος, υπόθεση που θα πρέπει να απασχολήσει τον υπουργό Δικαιοσύνης όσον αφορά στην ολοκλήρωση (ή όχι) οι δράσεις μετεκπαίδευσης των δικαστικών που προέβλεπαν οι μνημονιακές υποχρεώσεις.

Η άλλη αφορά στην Trade Estates, με την εισαγωγή της να μετατίθεται κατά δύο μέρες, μεθαύριο Παρασκευή. Καθυστέρηση που, σύμφωνα με πηγές και του Αποθετηρίου, οφείλονταν σε τεχνικό πρόβλημα -και όχι ουσιαστικό ως προς τη σύνθεση των συμμετεχόντων στη διαδικασία ή αποτίμηση στοιχείων ενεργητικού της ΑΕΕΑΠ.

Δύο περιπτώσεις ασύνδετες μεν μεταξύ τους, αλλά με κοινό αποτέλεσμα, καθώς αφορά τον βαθμό αξιοπιστίας μιας αγοράς που προσβλέπει στην αναβάθμισή της.

Στα πρακτικά, η Intralot επιστρέφει στην Κύρια Αγορά μετά από 3,5 χρόνια, «γυρίζοντας σελίδα». Σε αναμονή της επισημοποίησης της απόφασης της Επιτροπής Ανταγωνισμού για την εξαγορά της ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ από την Intrakat, αλλά και της επίσπευσης κατά μία εβδομάδα της ανακοίνωσης των μεγεθών από την Ideal Holdings.

Σε ανάλογη ενέργεια έχει προχωρήσει η διοίκηση της Lavipharm. Για αυτά -αλλά όχι μόνον- οι συνεδριάσεις μέχρι και την Παρασκευή έχουν πρόσθετο ενδιαφέρον. Για τον επιπλέον λόγο πως μεθαύριο λήγει η περίοδος για την πώληση του 9% της Alpha Bank στην UniCredit.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v