Χρηματιστήριο: Το βλέμμα σε τράπεζες και εννεάμηνα

«Καύσιμα» στις ανακοινώσεις ΟΤΕ, Τιτάνα, Ideal και ΔΕΗ αναζητούν οι επενδυτές. Στο επίκεντρο και η διαδικασία αποεπένδυσης του ΤΧΣ. Βαρίδι ο χαμηλός τζίρος. Το κλίμα στις αγορές.

Χρηματιστήριο: Το βλέμμα σε τράπεζες και εννεάμηνα

Μικτές τάσεις στη Wall Street αλλά με συνέχιση του ανοδικού σερί για τον S&P500. Οριακά χαμηλότερα τα futures του «δείκτη των δεικτών», μία «ανάσα» από το σημαντικό σημείο αναφοράς των 4.400 μονάδων.

Παράλληλη υποχώρηση των αποδόσεων των ομολόγων των ΗΠΑ και των τιμών πετρελαίου, ενδεικτικά το 10ετές στο 4,51%, με το 2ετές στο 4,91% και το WTI στα 75,33 $/βαρέλι.

Το βασικό στοίχημα στη Νέα Υόρκη, που ωθεί τους long για υπέρβαση των 4.400 μονάδων, είναι η εκτίμηση των επενδυτών πως η Fed όχι μόνο θα συνεχίσει την τακτική της «παύσης» στις αυξήσεις των επιτοκίων αλλά θα αρχίσει και να τα μειώνει από τον Μάιο 2024. Καλή αφορμή για όσους προσβλέπουν σε ένα year end rally, θα φανεί.

Σημειωτέον πως για τον S&P500 η χθεσινή ήταν η ένατη σερί συνεδρίαση με θετικό πρόσημο, ρεκόρ που έχει τη σημασία του.

Βαρύτερη η κατάσταση στην Ευρώπη, με την ανταγωνιστικότητα των οικονομιών να φθίνει σταθερά σε μία δυσχερή περίοδο που το Βερολίνο, άτεγκτο, επιμένει για σκληρή δημοσιονομική προσαρμογή. Την ίδια ώρα, πληθαίνουν οι δείκτες με αρνητικό πρόσημο για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης. Από τις 15.229 (0,51%) ο DAX, στα 2,630% το 10ετές της Γερμανίας.

Σε αυτό το περιβάλλον εκτός, εντός η χθεσινή συνεδρίαση χαρακτηρίστηκε από χαμηλό τζίρο, υπερσυγκέντρωση συναλλαγών σε μόλις 5 μετοχές και διακριτή διάθεση των επενδυτών να διασφαλίσουν τα κεκτημένα.

Το γεγονός των μόλις 60,5 εκατ., με τα 30 εκατ. να αλλάζουν χέρια σε Εθνική, Πειραιώς, Eurobank, Mytilineos και Intralot, δεν συνάδει με τη φιλοδοξία των αρμοδίων για αγορά που προσβλέπει σε αναβάθμισή της. Πολύ δε περισσότερο όταν στο ίδιο διάστημα συμβαίνουν 2 εμπλοκές (Intralot, Trade Estates) για διαφορετικούς μεν λόγους, αλλά με κοινό παρονομαστή την έλλειψη υπευθυνότητας.

Από οριακά χαμηλότερα επίπεδα η εκκίνηση σήμερα, με τον ΓΔ από τις 1.227,27 μονάδες, τον FTSE25 από τις 2.993,33 μον., τον ΔΤΡ από τις 983,43 και από τις 2.016,06 για τον FTMidCap, τον μόνο από τους 4 με θετικό πρόσημο.

Σταθερά στο επίκεντρο ο τραπεζικός κλάδος, αύριο -κατά πάσα βεβαιότητα- κλείνει το θέμα της διάθεσης του 9% της Alpha Bank στη UniCredit, ακολουθεί το placement της Εθνικής, με την Κεφαλαιαγορά να αναμένεται να εγκρίνει το Ενημερωτικό το αργότερο ως τη Δευτέρα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΧΑΜαιλέοντα. Στο ενδεχόμενο cornerstone επενδυτή στην Εθνική αναφέρεται η Αναστασία Παπαϊωάννου, εξέλιξη-έκπληξη, εάν επιβεβαιωθεί.

Επίσης στο προσκήνιο συγκεκριμένα blue chips και επιλεγμένα mid caps, προσδίδοντας σχετικό ενδιαφέρον στη συνεδρίαση.

Σημαντικές εξελίξεις για Mytilineos και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, με τη Morgan Stanley να επαναβεβαιώνει το overweight για τη μετοχή, με την τιμή-στόχο στα 45 ευρώ. Στα 44,5 ευρώ ο πήχης σύμφωνα με την Piraeus Securities και σύσταση για «αγορά». Εγκαίνια για τη μονάδα Διαχείρισης Απορριμμάτων από την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στην Αρκαδία, σημαντικότατο έργο τόσο περιβαλλοντικά όσο επιχειρηματικά.

Ημέρα ανακοίνωσης αποτελεσμάτων σήμερα, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΤΙΤΑΝ και η επισπεύδουσα Ideal Holdings. Ειδικότερα η τελευταία ανακοίνωσε νωρίτερα αύξηση εσόδων στα 273,9 εκατ. (111%), κερδών μετά από φόρους στα 22 εκατ. (83%), με στόχο την επίτευξη ebitda πάνω από τα 50 εκατ. το 2023.

Παράλληλα συνεχίζεται η κινητικότητα σε επιλεγμένα mid caps: θεαματική η επάνοδος της Intralot στην Κύρια Αγορά, ευνοημένη και η Intracom Holdings. Στους στόχους της Intrakat μετά την εξαγορά της ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ αναφέρεται η Πέννυ Κούτρα, σημαντική η αύξηση των οικονομικών μεγεθών της Lavipharm, η Papoutsanis διανέμει προσωρινό μέρισμα 0,0285 ευρώ/μτχ.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v