Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση μετά… τζίρου στο Χρηματιστήριο

Επιστροφή στις 1.218 μονάδες με σημαντικές ρευστοποιήσεις σε ΟΤΕ και Motor Oil. Πωλητές και στις τράπεζες (πλην ΕΤΕ). Αλμα για ΕΛΛΑΚΤΩΡ, κέρδη για Coca Cola.

Πτώση μετά… τζίρου στο Χρηματιστήριο

Συνεδρίαση που ακολούθησε την “πεπατημένη” των αμέσως προηγούμενων συνεδριάσεων, με τον Γενικό Δείκτη να ξεκινά ήπια ανοδικά και λίγο πριν τις 12.00 να γυρίζει σε αρνητικό πρόσημο, το οποίο και διατήρησε μέχρι τέλους.

Για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση οι “sellers”, με “tsoukou tsoukou ball” κερδίζουν τις εντυπώσεις, πιέζοντας δείκτες και επιμέρους τίτλους προς χαμηλότερα επίπεδα, χωρίς να δημιουργούν πανικό και εικόνα επιθετικών πωλήσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σημερινή, νέα υποχώρηση της Αγοράς, συντελέστηκε με τις κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές να κινούνται με ήπια κέρδη, ενώ χθες το βράδυ στην Wall Street, έστω και με μικρά κέρδη, ο S&P 500 κατάφερε να κάνει το 8x8 και ο Nasdaq το 9x9. Και για τους δύο δείκτες, ήταν το μεγαλύτερο ανοδικό σερί από τον Νοέμβριο του 2021.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., αξίζει να σημειωθεί ότι η αργή διολίσθηση των τιμών, έχει αρχίσει να προβληματίζει έντονα, όλο και περισσότερους παράγοντες της Αγοράς, ενώ η σημερινή καθοδική κίνηση, συνοδεύτηκε και από ευδιάκριτη αύξηση του τζίρου (ο υψηλότερος των τελευταίων τεσσάρων συνεδριάσεων).

Από την άλλη, η “κωλυσιεργία” που συνεχίζει να δείχνει ο Γενικός Δείκτης μπροστά στην ζώνη αντίστασης των 1235 – 1240 μονάδων, συνεχίζει να δικαιώνει όσους υποστήριζαν ότι η υπέρβαση της εν λόγω αντίστασης, δεν θα είναι “Ανοιξιάτικος περίπατος στο πάρκο” για τους αγοραστές.

Έτσι, ενώ μέχρι πρότινος το “rotation” στο ταμπλώ της υψηλής κεφαλαιοποίησης έδειχναν να το ελέγχουν οι αγοραστές, κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις ο έλεγχος της απόλυτα βραχυπρόθεσμης τάσης έχει περάσει στους “sellers”, που δείχνουν να έχουν πλουραλισμό στις κινήσεις και τις επιλογές τους.

Υπενθυμίζεται ότι λήγει αύριο το απόγευμα η ανταγωνιστική διαδικασία, για την αποεπένδυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από την Alpha Bank. Το θέμα έγκειται στο αν η UniCredit ανεβάσει κάπως το τίμημα, ώστε να διευκολύνει τις εντυπώσεις.

Αμέσως μετά αναμένονται τα νέα από το placement της Εθνικής, δύο μετοχικές ανακατατάξεις που, σύμφωνα με αναλυτές, αποτελούν βραχυπρόθεσμο τροχοπέδη για το Χ.Α.

Οι πιέσεις στους Δεικτοβαρείς τίτλους, ασφαλώς και δεν άφησαν “ασυγκίνητες” τις μετοχές μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης όπου, για μία ακόμα συνεδρίαση, σημειώθηκε η γνωστή απόσυρση των αγοραστών, σε σημαντικό αριθμό μετοχών με αποτέλεσμα, στα χαμηλά ημέρας, οι πτωτικές μετοχές να είναι περίπου διπλάσιες των ανοδικών.

Επιστροφή των ανοδικών διαθέσεων, όσον αφορά τις αποδόσεις στην Αγορά ομολόγων, για τους περισότερους Εκδότες. Πιο συγκεκριμένα, στο 4,95% κινείται η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,55% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,878% διολισθαίνει η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1230,76 (+0,28%) και 1213,38 μονάδων (-1,13%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1216,91 (-0,84%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1218,07 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,75%.

Ο τζίρος στα 80,9 εκατ., από τα οποία τα 5,4 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΠΕΙΡ, ΜΠΕΛΑ, ΟΠΑΠ, ΑΛΦΑ, ΑΔΜΗΕ, ΕΤΕ), ενώ ΟΤΕ, ΕΤΕ και ΠΕΙΡ απασχόλησαν το 40% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 80,9 εκατ., τα 72,6 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Μία γεμάτη μέρα με ανακοινώσεις αποτελεσμάτων. Η TITC, ο ΟΤΕ και η Ιντεάλ δημοσίευσαν τις ενημερώσεις τους πριν το άνοιγμα και η ΔΕΗ μετά το κλείσιμο, με την τηλεδιάσκεψη να ακολουθεί. Περιμένουμε ότι το επιλεκτικό ενδιαφέρον θα προκαλέσει κάποιες αγορές”, αναφέρει η Beta Sec.

Τα μεγέθη τους για το 9μηνο ανακοίνωσαν σήμερα οι ΟΤΕ, TITC, ΔΕΗ και Ανδρομέδα. Το Πετρέλαιο καταγράφει χαμηλό 3μηνών, χωρίς ωστόσο να οι δείκτες στη Wall Street να βελτιώνονται. Παραμένει ο στόχος της υπέρβασης των 1240 μονάδων για το Χ.Α. που απαιτεί αυξημένες συναλλαγές για να επιτευχθεί”, όπως εκτιμά η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Φαίνεται ότι οι Αγορές τηρούν μια γενικότερη στάση αναμονής, αξιολογώντας μακροοικονομικά δεδομένα και αποτελέσματα. Στο εσωτερικό, ο Όμιλος TITC δημοσίευσε το Γ΄ τρίμηνο με τον κύκλο εργασιών να αυξάνεται κατά 6%, στα 663 εκατ. ευρώ, αλλά και με σημαντική αύξηση στα περιθώρια EBITDA οδηγώντας σε λειτουργικά κέρδη (EBITDA) 155,5 εκατ. ευρώ στο τρίμηνο και 397 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο 2023. Ο καθαρός δανεισμός διαμορφώθηκε στα 766 εκατ. ευρώ”, σημειώνει η Depolas Investment Services.

Την ‘υγειά’ του δείχνει να έχει βρει ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. πέριξ των 1200 μονάδων, ευελπιστώντας σε ένα ντόπιο ‘year end rally’, σύμφωνα με τον Πέτρο Στεριώτη.

Το "βλέμμα" των επενδυτών στρέφεται προς Δυσμάς, με τα γνωστά θέματα της νομισματικής πολιτικής, το Πετρέλαιο και τα ομόλογα στο προσκήνιο.

Στα θετικά το προηγηθέν ανοδικό σερί του S&P 500, που δείχνει την απουσία "στρες" στη μεγαλύτερη Κεφαλαιαγορά του Πλανήτη.

Οι μεγάλοι Διαχειριστές ετοιμάζονται να "κλείσουν βιβλία" πριν το τέλος του έτους, ενώ φαίνεται να διακατέχονται από συγκρατημένη αισιοδοξία ότι η Federal Reserve και οι λοιπές Κεντρικές Τράπεζες δεν θα κάνουν άλλες... παρεμβάσεις στα παρεμβατικά τους επιτόκια, τους επόμενους μήνες.

Αυτή η εκτίμηση, μαζί με τη διόρθωση της τιμής του Πετρελαίου, έχει οδηγήσει τα ομόλογα σε ράλι επαναγοράς των “short” και τις αποδόσεις τους σε αποκλιμάκωση.

Στον αντίποδα, εκτιμούμε ότι το σενάριο νέας "ανάφλεξης" του κόστους της Ενέργειας όχι μόνο δεν έχει απομακρυνθεί, αλλά κρέμεται κυριολεκτικά από μια "κλωστή" καθώς το Μεσανατολικό επιμένει.

Μένει να δούμε αν και αυτή η πολεμική σύρραξη θα περάσει, πότε και με ποιο κόστος στη "λήθη" των Αγορών.

Κλείνοντας με την Αθήνα, εκτιμούμε ότι δεν υπάρχει χρόνος και δεν συντρέχουν οι συνθήκες για την καταγραφή νέων ετήσιων και πολυετών υψηλών, σε μία χρονιά ιδιαίτερα θετικού προσήμου και συμβολισμού για το Χ.Α., ειδικά όσο οι επενδυτές δεν διευρύνουν το εύρος των χαρτοφυλακίων τους και ο όγκος των συναλλαγών είναι... Β' Εθνικής”, όπως τονίζει ο κ. Στεριώτης (CEO Κυπριακής ΑΕΠΕΥ).

Περιήγηση στους “πάνω ορόφους” της Αγοράς

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (9,2), ακολουθούμενη από Eurobank (5,7), ΟΠΑΠ (5,7), ΟΤΕ (5,5), Μυτιληναίο (5), Εθνική (5), ΔΕΗ (3,7), Jumbo (3,6), Πειραιώς (3,5), Alpha Bank (3,4), Motor Oil (2,5), Ελ. Πετρέλαια (2,3) και ΤΕΝΕΡΓ (1,8 δισ. ευρώ).

Και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι Βαρύδεικτες Τραπεζικές μετοχές, με την τελική εικόνα να δίνει και σήμερα πλεονέκτημα στους “sellers” (Alpha Bank -1,92%, Εθνική +0,15%, Eurobank -1,93%, Πειραιώς -2,38%).

Η Alpha Bank ανακοίνωσε στο Επενδυτικό Κοινό την πρόθεσή της για την έναρξη εφαρμογής του προγράμματος αγοράς ιδίων μετοχών. Το ανώτατο όριο ιδίων μετοχών που θα αποκτηθούν ανέρχεται σε 35 εκατ., αριθμός που αντιστοιχεί σε ποσοστό 1,5% του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας, με εύρος τιμής αγοράς ανά μετοχή από το κατώτατο όριο των 0,29 ευρώ, έως το ανώτατο όριο των 3,00 ευρώ, για περίοδο 24 μηνών.

Μεταξύ 986,00 (+0,26%) και 961,49 μονάδων (-2,23%) κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 967,46 (-1,62%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 968,94 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,47%.

Να σημειωθεί ότι κατά τις τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών καταγράφει αθροιστικές απώλειες 2,96%.

Ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 951 μονάδων και με επόμενες στηρίξεις στις 937 και 931 – 912 (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών) μονάδες. Οι επόμενες αντιστάσεις στις 1026 1083 και 1117 μονάδες.

Μένοντας στον κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, “αύριο το απόγευμα λήγει η περίοδος των ανταγωνιστικών προσφορών, ενώ το αν η UniCredit θα υποβάλλει βελτιωτική προσφορά το γνωρίζει ο Σύμβουλος αποεπένδυσης, η Γαλλική Lazard. Πηγές με γνώση της υπόθεσης υποστηρίζουν ότι το 9% θα καταλήξει στην Ιταλική Τράπεζα, ακόμη κι αν υπάρξει άλλος Ενδιαφερόμενος και οι σχετικές ανακοινώσεις εκτιμάται ότι θα γίνουν την Δευτέρα 13 Νοεμβρίου, πριν το άνοιγμα του Χρηματιστηρίου της Αθήνας. Εκτός κι αν αύριο βράδυ αποφασιστεί να ανακοινωθεί η πώληση. Αμέσως μετά και την επίσημη ανακοίνωση της πώλησης του 9% της Alpha Bank, το Ταμείο θα εκκινήσει τη διαδικασία για την πώληση του 20% - 25% των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας (από το 40,3% που κατέχει). Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι η διαγωνιστική διαδικασία θα ανοίξει την επόμενη εβδομάδα. Το ενδιαφέρον των επενδυτών είναι ζωηρό και υπάρχει το ισχυρό ενδεχόμενο του cornerstone Ξένου Επενδυτή. Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα ποσοστό της τάξης του 5% θα δοθεί στην Εγχώρια Αγορά”.

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “καμπανάκι για τις επιπτώσεις του περιβάλλοντος υψηλών επιτοκίων, επιβράδυνσης ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης και πληθωριστικών πιέσεων στην ποιότητα των δανειακών χαρτοφυλακίων, καθώς και στον ρυθμό πιστωτικής επέκτασης κρούει η Τράπεζα της Ελλάδος, με την έκθεση χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. Οι ανησυχίες της TτΕ εδράζονται στον αυξητικό ρυθμό δημιουργίας νέων επισφαλειών, που καταγράφηκε κατά το α' εξάμηνο της φετινής χρονιάς. Ειδικότερα, η ροή νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων διαμορφώθηκε σε 1,6 δισ. ευρώ, με τα δάνεια της Avramar (περίπου 350 εκατ. ευρώ) να συμβάλλουν, εν μέρει, στη μεγέθυνσή της”.

Σαφώς καλύτερη η τελική εικόνα στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού 25αρη, όπου με θετική μεταβολή επέπλευσαν οι ΕΕΕ (+1,64%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (+6,71%), ΕΛΠΕ (+0,13%), ΚΟΥΕΣ (+1,85%), ΜΠΕΛΑ (+0,98%), ΟΤΟΕΛ (+0,32%), CENER (+0,15%), TITC (+1,28%). Αμετάβλητη η μετοχή του ΟΠΑΠ.

Αδύναμο το τρίτο τρίμηνο του ΟΤΕ και λίγο κάτω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Τα EBITDA μετά τις μισθώσεις στα 352,6 εκατ. ευρώ, από 358,1 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη στα 150 εκατ. ευρώ, από 160,2 εκατ. ευρώ. Στο εννεάμηνο τα καθαρά κέρδη στα 397,2 εκατ. ευρώ, από 396,4 εκατ. ευρώ. Οι προσαρμοσμένες ελεύθερες ταμειακές ροές μετά από μισθώσεις διαμορφώθηκαν σε €50,7 εκατ. το Γ’ τρίμηνο του 2023, μειωμένες κατά 55,5% σε ετήσια βάση, ενώ οι ελεύθερες ταμειακές ροές μετά από μισθώσεις διαμορφώθηκαν σε €27,0 εκατ., μειωμένες κατά 66,4% σε σύγκριση με το Γ’ τρίμηνο του 2022, λόγω υψηλότερων πληρωμών φόρων. Παρά τις υψηλές επενδύσεις ο καθαρός δανεισμός υποχώρησε 13,2%, σε σχέση με το Γ’ τρίμηνο 2022 και διαμορφώθηκε στα 671,9 εκατ. ευρώ.

Να σημειωθεί ότι τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε σήμερα ο Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών (-5,22%) δεν έτυχαν θετικής υποδοχής από την Αγορά και ο τίτλος κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, ολοκληρώνοντας τις συναλλαγές στο χαμηλό ημέρας. Μεγάλη προσοχή θα χρειαστεί η στήριξη στα 12,90 ευρώ (ημερήσιο “stop long”), ενώ δείχνει να ισχυροποιείται η ζώνη αντίστασης στα 14,05 – 14,13 ευρώ (σπεύδουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών).

Νέο πρόγραμμα απόκτησης ιδίων μετοχών αλλά και ακύρωση των μετοχών που έχουν ήδη αποκτηθεί από την Εταιρεία καλούνται να εγκρίνουν οι μέτοχοι του ΟΤΕ σε έκτακτη γ.σ. στις 30 Νοεμβρίου, μέσω τηλεδιάσκεψης. Οι μέτοχοι θα κληθούν να εγκρίνουν, μεταξύ άλλων τη διαγραφή 8.245.534 ιδίων μετοχών που έχει αποκτήσει η Εταιρεία στο πλαίσιο του εγκεκριμένου προγράμματος απόκτησης ιδίων μετοχών με σκοπό την ακύρωσή τους, με αντίστοιχη μείωση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά το ποσό των €23.334.861,22.

Ο επόμενος και τελευταίος τίτλος του FTSE25 που κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, ήταν αυτός της ΕΥΔΑΠ (-0,35%). Η επόμενη στήριξη στα 5,37 ευρώ (ημερήσιο “stop long”), ενώ για να “αλλάξει πίστα” η μετοχή, πρέπει να αφήσει πίσω της τα 6,42 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 6,53 ευρώ (απλός ΚΜΟ 200 ημερών).

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις, προηγείται η ΔΟΜΙΚ (+329,63%) ακολουθούμενη από ΣΑΝΜΕΖΖ (+148,9%), ΜΙΓ (+147,01%), ΙΝΚΑΤ (+139,73%), ΓΚΜΕΖΖ (+135,08%), CENER (+119,87%), ΕΚΤΕΡ (+116,88%), ΑΡΑΙΓ (+114,37%) ΚΛΜ (+106,05%) και ΜΟΝΤΑ (+102,45%)

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις

Στο εννεάμηνο οι πωλήσεις του Ομίλου Ιντεάλ (-1,75%) αυξήθηκαν 111%, στα 273,9 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη ενισχύθηκαν 83%, στα 22 εκατ. ευρώ. Η Διοίκηση περιμένει πωλήσεις 385 εκατ. ευρώ στο σύνολο του έτους, EBITDA πάνω από 50 εκατ. ευρώ και κέρδη προ φόρων πάνω από 40 εκατ. ευρώ. Η προσφορά κατά τη σημερινή συνεδρίαση, μόνο αμελητέα δεν ήταν.

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα οι MED (+3,75%), ΔΡΟΜΕ (+3,38%), ΜΕΝΤΙ (+2,05%), ΒΙΟΣΚ (+2,70%), ΚΕΚΡ (+1,57%), ΝΑΥΠ (+1,51%), ΣΕΝΤΡ (+0,85%), ΤΖΚΑ (+1,39%), ΑΤΤ (+6,01%), ΚΥΡΙΟ (+2,86%), ΞΥΛΠ (+6,38%), ΕΛΒΕ (+2,11%) και ΑΑΑΚ (+5,30%).

Σε υψηλά διμήνου η Performance (+2,76%), τριμήνου οι Foodlink (+2,25%) και Κρι Κρι (+1,67%), σε υψηλά 184 μηνών η Moda Bagno (+3,94%), σε υψηλά 244 μηνών η ΕΚΤΕΡ (+1,21%).

Πλαγιοανοδικά από τα 2,11 ευρώ (κλείσιμο 31/10) η Βιοκαρπέτ (+3,38%).

Τελευταίο αρνητικό κλείσιμο στις 3/11 για την Αλουμύλ (+4,67%).

Επιστροφή αγοραστών σε MIG (+1,16%).

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης έδωσε ημερήσιο αγοραστικό σήμα το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1167 μονάδων. Οι ενδιάμεση στήριξη στις 1184 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1168 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και οι επόμενες στις 1114 και 1100 μονάδες. Οι αντιστάσεις στις 1240, 1267, 1282, 1326 και 1350 - 1366 μονάδες.

Με ημερήσιο αγοραστικό σήμα και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή χαμηλότερα των 2880 μονάδων. Η επόμενη στήριξη στις 2877 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 2839 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι αντιστάσεις στις 3043 - 3050 μονάδες.

Μια ματιά στις Διεθνείς Αγορές

Με σαφές πλεονέκτημα των αγοραστών, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.

Αξιοσημείωτα κέρδη στην Ευρώπη, με ήπιες απώλειες οι δείκτες στην Wall Street.

Επιστρέφουν οι αγοραστές στο Πετρέλαιο, προς το 1,0716 αντιδρά το Ευρώ, έναντι του Δολαρίου.

Θέλει να επιστρέψει πάνω από τα $1970 ο Χρυσός, προς τα $23,00 αντιδρά το Ασήμι.

Πάνω από τα $37500 το Bitcoin (υψηλό 18 μηνών), προς τα $2045 ανηφορίζει το Ethereum.

Η Οικονομία της Κίνας επανήλθε σε αποπληθωρισμό τον περασμένο μήνα. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή υποχώρησε 0,2% σε ετήσια βάση τον Οκτώβριο, σε σύγκριση με πτώση 0,1% που προέβλεπε δημοσκόπηση του Reuters σε αναλυτές. Είχε παραμείνει αμετάβλητος τον Σεπτέμβριο. Οι τιμές παραγωγού μειώθηκαν για 13ο συνεχόμενο μήνα, σημειώνοντας πτώση 2,6% σε ετήσια βάση, έναντι πτώσης 2,7% που προέβλεπαν οι οικονομολόγοι και μετά από συρρίκνωση 2,5% τον Σεπτέμβριο.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εκτιμά ότι “οι προσδοκίες για την αύξηση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, για το τελευταίο εξάμηνο του 2023, παραμένουν καθοδικές, αναμένοντας μια πιθανή αδύναμη Οικονομία”, όπως σημειώνει στο τελευταίο οικονομικό δελτίο.

“Μια ισορροπημένη συμφωνία για το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας είναι ο στόχος της Ευρώπης”, όπως σημείωσε η Ισπανίδα Υπουργός Οικονομικών Nadia Calvino Santamaria (η Ισπανία ασκεί την προεδρία της ΕΕ), μετά το τέλος της συνεδρίασης του Ecofin που είχε στην ατζέντα το θέμα της αναθεώρησης του Συμφώνου Σταθερότητας. Στη συνέντευξη Τύπου, έκανε λόγο για “μια ‘ζώνη προσγείωσης’ (landing zone) σε ότι αφορά τους δημοσιονομικούς κανόνες”.

Χαμηλότερα κινήθηκαν οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 4 Νοεμβρίου στις ΗΠΑ. Ειδικότερα, ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας υποχώρησε στις 217000, από 220000 μία εβδομάδα πριν. Οι αναλυτές προέβλεπαν πτώση στις 218000.

Τα δάνεια Εμπορικών Ακινήτων σε καθυστέρηση έχουν ανέλθει στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δέκα ετών στις ΗΠΑ. Ο όγκος των ληξιπρόθεσμων δανείων στα οποία έχει υπάρξει καθυστέρηση στην πληρωμή τουλάχιστον μιας δόσης εκτινάχτηκε 30%, ή $4 δισ., στα $17,7 δισ., το τρίτο τρίμηνο που ολοκληρώθηκε στο τέλος Σεπτεμβρίου. Το νούμερο έχει αυξηθεί κατά $10 δισ. σε ένα έτος. Αναλυτές δήλωσαν στους FT ότι “ο αριθμός των Ακινήτων που θα βρεθούν υπό πίεση αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται, ειδικά στον τομέα των γραφείων”.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση μείωσε τη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. κατά 0,6 δισ. ευρώ, στα 83,1 δισ. ευρώ.

“Οι Ελληνικές Τράπεζες, στο σύνολό τους, εμφάνισαν ενισχυμένη απόδοση κατά το τρίτο τρίμηνο, με βελτιωμένες τάσεις στον πυρήνα της κερδοφορίας πριν από τις προβλέψεις”. Αυτό, σημειώνει σε έκθεσή της η NBG Securities, φαίνεται να οφείλεται κυρίως σε: Αύξηση επιτοκίων της ΕΚΤ, η οποία αντιστάθμισε τη μείωση του καθαρού εισοδήματος από τα Τραπεζικά δάνεια λόγω της λήξης του προνομιακού προγράμματος TLTRO, αύξηση στα δανειακά χαρτοφυλάκια μέσω νέων χορηγήσεων συνολικού ύψους 5,8 δισ. ευρώ, ενώ παρά την ύπαρξη πληθωρισμού, τα λειτουργικά έξοδα παρέμειναν σταθερά σε τριμηνιαία βάση.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΜΠΕΛΑ, TITC και με το θετικό οι ΑΡΑΙΓ, ΕΥΔΑΠ. ΜΟΗ και ΟΤΕ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΕΕΕ, Ελλάκτωρ και Quest και στο χαμηλό οι ΕΛΧΑ και ΟΤΕ.

Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής η τελική εικόνα με 58 ανοδικούς τίτλους, έναντι 60 πτωτικών, ενώ 11 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 3%.

---ΧΠΑ

Πτωτικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν αύξηση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (19.732 συμβόλαια).

Στα 3.018 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 2.994 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Νοέμβριος).

Στα 1.832 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.827 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Στα 83 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 83 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Νοέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 1.066, 757 για τον Νοέμβριο, 309 για τον Δεκέμβριο και 0 για τον Ιανουάριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.957), κινήθηκε μεταξύ 2.954 και 3.005 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 32, 32 για τον Δεκέμβριο και 0 για τον Μάρτιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 974), κινήθηκε μεταξύ 974 και 979 μονάδων.

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Νοέμβριο και 0 για τον Δεκέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 4.799,5).

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (1.727), Πειραιώς (4.789), Εθνική (1.035), ΔΕΗ (1.115), Ιντρακάτ (221), Alpha Bank (8.132), Αεροπορία Αιγαίου (137), ΟΤΕ (1.301), Ελλάκτωρα (195), Τέρνα Ενεργειακή (195), Viohalco (167).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 205.598, Πειραιώς 84.269, Eurobank 34.948, Εθνική 26.127, ΔΕΗ 22.193, ΑΔΜΗΕ 24.380, Τέρνα Ενεργειακή 15.100.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 57.279.561 τεμ., (από 57.279.561 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.278.881 τεμ. (1.278.881), Eurobank 34.120.608 τεμ. (34.120.608), ΟΠΑΠ 1.553.608 τεμ. (1.553.608), Εθνική 12.059.285 τεμ. (10.306.898), ΟΤΕ 1.576.515 τεμ. (1.642.089), Πειραιώς 1.371.061 τεμ. (1.371.061).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v