Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Μάζεψε ο τζίρος μετά το «πάρτι» στην Εθνική

Περιορίστηκαν στα 18,9 εκατ. ευρώ οι κινήσεις στην ΕΤΕ και σε συνδυασμό με την αργία στη Wall Street η μέρα έκλεισε με συναλλαγές 78 εκατ. ευρώ. Το μέρισμα κοκκίνησε τη Jumbo. Ανοδος για Intralot, Intracom.

Χρηματιστήριο: Μάζεψε ο τζίρος μετά το «πάρτι» στην Εθνική

Με αργία στην Wall Street (Thanksgiving Day), ήταν δεδομένη η κίνηση της συναλλακτικής δραστηριότητας, σήμερα στο Χ.Α., προς χαμηλότερα επίπεδα (ο χαμηλότερος τζίρος των τελευταίων εννέα συνεδριάσεων), σε μία συνεδρίαση που κυριάρχησαν οι συνεχείς εναλλαγές προσήμων, ενώ κάποια στιγμή που οι αγοραστές πήραν λίγο περισσότερες πρωτοβουλίες, ήλθε μία ακόμα αναμέτρηση του Γενικού Δείκτη με το όριο των 1260 μονάδων (τρίτη στις τελευταίες πέντε συνεδριάσεις), με οριακά επιτυχές το τελικό αποτέλεσμα, αλλά με τις βοήθειες των τελικών δημοπρασιών.

Έτσι, οι αμέσως επόμενες συνεδριάσεις και με δεδομένες τις ανεπιτυχείς προσπάθειες των προηγούμενων συνεδριάσεις, θα κληθούν να δείξουν αν το εν λόγω όριο το “βλέπει” ο Γενικός Δείκτης σαν “απόρθητο φρούριο”, ή θα αποδειχθεί χαμηλός φράχτης που θα υπερκεραστεί στην επόμενη, πιο αποφασιστική, επίθεση των αγοραστών.

Να σημειωθεί ότι κατά τη σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα εύρος μόλις έξι μονάδων, όμως παρά τη “στενή κίνηση”, άλλαξε πρόσημο περισσότερες από 20 φορές, επιβεβαιώνοντας την διστακτικότητα τόσο των “buyers”, όσο και των “sellers”.

Επίσης, η σημερινή συνεδρίαση “χρωματίστηκε” από την αποκοπή του μικτού μερίσματος στην Jumbo. Πιο συγκεκριμένα, από σήμερα, οι μετοχές της Jumbo ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. χωρίς το ποσό €1,47 ανά μετοχή (καθαρό ποσό: €1,3965 ανά μετοχή).

Ο τίτλος της ΜΠΕΛΑ κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 24,88 ευρώ (-4,67%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στα 25,08 ευρώ, με ημερήσιες απώλειες 9,91%.

Από εκεί και πέρα και σήμερα αρκετοί τίτλοι κινήθηκαν στον απόηχο των αποτελεσμάτων που ανακοινώνουν οι Εταιρείες, στις εκτιμήσεις που διατυπώνουν οι Διοικήσεις στις τηλεδιασκέψεις που ακολουθούν, δεν έλειψαν οι ήπιες κινήσεις κατοχύρωσης σημαντικών βραχυπρόθεσμων κερδών, όπως και οι αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων, με σκοπό τις τοποθετήσεις είτε σε τίτλους που έχουν “μείνει πίσω”, είτε σε μετοχές που λόγω αποτελεσμάτων, ίσως δικαιούνται καλύτερης χρηματιστηριακής “μεταχείρισης”.

Σήμερα μετά το κλείσιμο είναι προγραμματισμένο να ανακοινώσουν αποτελέσματα εννεαμήνου οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ και Κρι Κρι.

Η αργία στην Wall Street, είχε σαν αποτέλεσμα τις ήπιες μεταβολές και στις κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, με τους ενεργούς επενδυτές να προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν τα στοιχεία των δεικτών PMI που ανακοινώθηκαν σήμερα για την Ευρωζώνη (αναφέρονται στη συνέχεια του σχολίου) και τα οποία επιβεβαίωσαν ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα παραμένει σε κλοιό πιέσεων, κρατώντας ζωντανά τα σενάρια για πιθανή ύφεση στην Ζώνη του Ευρώ και από την άλλη απομακρύνοντας το ενδεχόμενο και νέων αυξήσεων των επιτοκίων από την ΕΚΤ.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στα υπόλοιπα χαρακτηριστικά των σημερινών συναλλαγών, θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση ήταν “ο ορισμός του stock picking”, σε όλο το εύρος του ταμπλώ, αρκετές μετοχές διεκδίκησαν υψηλότερες αποτιμήσεις με ελάχιστους όγκους, ενώ σημειώθηκαν και πιέσεις σε τίτλους που είχαν υπεραποδώσει, στις αμέσως προηγούμενες συνεδριάσεις.

Οι χαμηλότερες συναλλαγές, είχαν αντίκτυπο και στην συναλλακτική δραστηριότητα του τίτλου της Εθνικής, που σήμερα απασχόλησε το 24% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Με ήπια ανοδικές διαθέσεις, οι αποδόσεις στην Αγορά ομολόγων, εκτός ΗΠΑ (αργία), με την απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου να ανηφορίζει στο 3,786%.

Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1254,5 (-0,34%) και 1260,58 μονάδων (+0,15%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1259,59 (+0,07%), μέσω των τελικών δημοπρασιών σημείωσε νέα υψηλά στις 1260,65 (+0,15%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1260,52 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,14%.

Ο τζίρος στα 77,1 εκατ., από τα οποία τα 5,1 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΑΔΜΗΕ, ΤΕΝΕΡΓ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΜΥΤΙΛ, ΕΤΕ, ΟΠΑΠ), ενώ ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ και ΜΥΤΙΛ απασχόλησαν το 41% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 77,1 εκατ., τα 67,6 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Ο ΓΔ μπορεί να μην είναι τασικός και να διορθώνει με χρόνο και όχι με τιμές, παρόλα αυτά βρίσκεται η ευκαιρία να δώσουν αποδόσεις αρκετοί τίτλοι της μεσαίας και της μικρής κεφαλαιοποίησης. Μία κατοχύρωση του 1260 σε κλείσιμο (δεν βιαζόμαστε) θα κάνει την διαφορά. Ο Ελλάκτωρ δοκιμάζει το πολύ σημαντικό ‘Make or break’ επίπεδο του 2,26, μιας και κατοχύρωση μπορεί να δώσει σημαντική τάση και συνέχιση. Η ΔΕΗ αθόρυβα πάει να δοκιμάσει το 10,50 επίπεδο, που κατοχύρωση μπορεί να της δώσει τάση προς τα υψηλά της. Οι ΜΕΖΖεδες προεξοφλούν σιγά σιγά τις αποκοπές και μπορεί να αυξήσουν ταχύτητες με αύξηση όγκου. Η Intralot, θυμίζουμε, έχει στόχο τα 1,08 ευρώ”, αναφέρει η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Θα περιμέναμε ότι τα καλά εταιρικά κέρδη που ανακοινώθηκαν για το τρίτο τρίμηνο μέχρι στιγμής, από την πλειονότητα των Εταιρειών και οι θετικές προοπτικές για το 4ο τρίμηνο να διατηρήσουν το ενδιαφέρον στην Αγορά. Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα μετά το κλείσιμο, ενώ η Jumbo διαπραγματεύθηκε σήμερα χωρίς το μικτό μέρισμα (1,47 ευρώ/μετοχή)”, σημειώνει η Piraeus Sec.

Μία ταχύτητα κάτω στις συναλλαγές: Η αργία στις ΗΠΑ μείωσε τη δυναμική, ενώ οι επενδυτές πήραν λίγο χρόνο για να επανεξετάσουν τα αποτελέσματα. Το επιλεκτικό ενδιαφέρον και η εναλλαγή στις μετοχές μεγάλης κεφαλαιοποίησης είναι το επικρατέστερο σενάριο”, σύμφωνα με την Beta Sec.

Η ΓΕΚΤΕΡΝΑ ανακοινώνει σήμερα τα μεγέθη της για το 9μηνο. Η Ημέρα των Ευχαριστιών, έχει σαν αποτέλεσμα την Αργία των Αγορών στις ΗΠΑ. Η ευνοϊκή συγκυρία υποβοηθεί την προσέγγιση του ΓΔ προς την περιοχή των 1264 - 1270 μονάδων, περιοχή που συνιστά την πλησιέστερη αντίσταση που επισημαίνει η τεχνική ανάλυση”, όπως επισημαίνει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Στο εσωτερικό, τα εταιρικά αποτελέσματα συνεχίζουν να στηρίζουν τις αποτιμήσεις με Lamda και Quest να ανακοινώνουν χθες το απόγευμα. Η μεν πρώτη δείχνει σταθερά βήματα υλοποίησης του επενδυτικού πλάνου με αυξημένα τα EBITDA εννεάμηνου από τα Εμπορικά Κέντρα στα 61,6 εκατ. ευρώ (προσθήκη και του Designer Outlet Athens) και η δεύτερη παραμένει σε ανοδική τροχιά, καθώς σε προσαρμοσμένη βάση αυξήθηκαν στο εννεάμηνο και τα EBITDA 59,8 εκατ. ευρώ (+9,6%) και τα προ φόρων κέρδη στα 41,4 εκατ. ευρώ (+3%). Ο ΓΔΧΑ δείχνει ότι μπορεί να κινηθεί υψηλότερα, όσο και το διεθνές περιβάλλον είναι υποστηρικτικό, με πιθανή την εντονότερη προσφορά τίτλων στην περιοχή των 1290 μονάδων. Η Αγορά των ΗΠΑ παρέμεινε κλειστή λόγω Ευχαριστιών”, σημειώνει η Depolas Investment Services.

Η εκκαθάριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και ο καλύτερος έλεγχος των λειτουργικών δαπανών, οδηγούν τις Τράπεζες σε διεθνείς συνεργασίες, κερδοφορία και καταβολή μερισμάτων, με τον πήχη των προσδοκιών για τη συνέχεια να έχει ανέβει σημαντικά, όπως αναφέρει ο Πέτρος Στεριώτης.

Το Χ.Α. ενσωμάτωσε τις θετικές εξελίξεις το τελευταίο διάστημα, με την επιπλέον βοήθεια σε επίπεδο μάκρο να προέρχεται από τις αναβαθμίσεις των Οίκων αξιολόγησης. Πλέον αναμένεται η αύξηση του διεθνούς επενδυτικού ενδιαφέροντος, κάτι που μόνο θετικό θα είναι για το “ρηχό” Χ.Α.

Διεθνώς, οι Αγορές μετοχών βρίσκονται εν “αναμονή του Άγιου Βασίλη”, ενώ επιλέγουν να κάνουν τα “στραβά μάτια” στις πληθωριστικές πιέσεις, στα πολεμικά μέτωπα και στις “υπεραγορασμένες” μετοχές του Τεχνολογικού κλάδου.

Οι κυριότεροι Ξένοι δείκτες βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά, με τη συνδρομή των μετοχών των “υπέροχων 7” Τεχνολογικών Κολοσσών, που αναβιώνουν μέρες 2000 στη Wall Street.

Επειδή όμως συχνά η “ιστορία επαναλαμβάνεται σα φάρσα”, ευχόμαστε να μην επαναληφθούν τα μεγαλοπρεπή “σκασίματα φούσκας” που σημάδεψαν το τότε “millenium rally”.

Επιστρέφοντας στην τεχνική εικόνα του Γενικού Δείκτη, αυτός αναμετράται με την πτωτική γραμμή τάσης που συνδέει τα τοπικά υψηλά των 4 τελευταίων μηνών. Από άποψη στήριξης, αυτή εντοπίζεται το αργότερο στις 1200 μονάδες, οι οποίες θα πρέπει να συντηρηθούν, προκειμένου η χρηματιστηριακή χρονιά να ολοκληρωθεί με θετικά συναισθήματα, όπως εκτιμά ο κ. Στεριώτης (CEO Κυπριακής ΕΠΕΥ).

Περιήγηση στους “πάνω ορόφους” της Αγοράς

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (9,4), ακολουθούμενη από Eurobank (6,1), Εθνική (5,7), ΟΤΕ (5,5), ΟΠΑΠ (5,4), Μυτιληναίο (5,2), ΔΕΗ (4), Πειραιώς (3,9), Alpha Bank (3,6), Jumbo (3,4), Motor Oil (2,6), Ελ. Πετρέλαια (2,4), ΤΕΝΕΡΓ (1,8), TITC (1,5), BIO (1,4) και ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,4 δισ. ευρώ).

Και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, με την τελική εικόνα να είναι μικτή, επιβεβαιώνοντας την έλλειψη επιθετικότερων πρωτοβουλιών από τους αντισυμβαλλόμενους (Alpha Bank +1,06%, Εθνική +0,61%, Eurobank -0,63%, Πειραιώς 0%).

Μεταξύ 1053,52 (-0,56%) και 1063,25 μονάδων (+0,35%) κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 1058,83 (-0,06%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1062,18 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,25%.

Ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο σήμα εισόδου, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 933 μονάδων, με ενδιάμεση στήριξη στις 944 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και επόμενη στις 922 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι επόμενες αντιστάσεις στις 1083 και 1117 μονάδες.

Σαφές πλεονέκτημα των τίτλων με θετικό πρόσημο, δίνει η τελική εικόνα στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού 25αρη, όπου υστέρησαν οι ΒΙΟ (-1,08%), ΕΛΠΕ (-0,38%), ΚΟΥΕΣ (-0,87%), ΜΠΕΛΑ (-3,91%), ΟΠΑΠ (-0,14%), ΟΤΕ (-0,85%) και TITC (-0,41%).

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Πέννυς Κούτρα, “ Απορρίφθηκε, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η προσφυγή κατά της ολοκλήρωσης του διαγωνισμού για τη νέα παραχώρηση της Αττικής Οδού, που είχε καταθέσει η Κοινοπραξία Vinci – Μυτιληναίος από την Ανεξάρτητη Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών. Εφόσον δεν υπάρξουν περαιτέρω ενέργειες κατά του αποτελέσματος, η απόρριψη της προσφυγής ανοίγει το δρόμο για την ωρίμανση της νέας σύμβασης”.

Δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την μετοχή της ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+1,35%),με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στα 13,80 ευρώ. Οι στηρίξεις στα 13,16 (ημερήσιο “stop long”), 12,79 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 12,62 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Σύμφωνα με ανακοίνωση της TITC, “το ΔΣ αποφάσισε την εφαρμογή ενός νέου προγράμματος αγοράς ιδίων μετοχών στο Euronext Βρυξελλών και στο Χ.Α., ύψους έως 20 εκατ. ευρώ και διάρκειας έως 9 μηνών, το οποίο θα ξεκινήσει την 27/11/2023, μετά την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος. Η Εταιρεία δύναται να τερματίσει, αναστείλει, ή αναβάλει το πρόγραμμα εφόσον κριθεί σκόπιμο. Οι ίδιες μετοχές που θα αποκτηθούν θα παραμείνουν στο χαρτοφυλάκιο της Εταιρείας και δύναται να χρησιμοποιηθούν και για διάθεση σε στελέχη του Ομίλου και μέλη του ΔΣ της Εταιρείας, στο πλαίσιο της πολιτικής παροχής ανταμοιβών.

Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε σήμερα ο τίτλος της TITC (-0,41%), αλλά αντέδρασε από το χαμηλό ημέρας των 19,16 ευρώ (-1,34%). Το ημερήσιο “stop long” ανεβαίνει στα 18,60 ευρώ, ενώ η επόμενη αντίσταση εντοπίζεται στα 19,44 ευρώ.

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις, προηγείται η ΔΟΜΙΚ (+307,41%) ακολουθούμενη από ΜΙΓ (+205,92%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+155,52%), ΓΚΜΕΖΖ (+140,76%), ΙΝΚΑΤ (+138,36%), ΚΛΜ (+135,35%), ΜΟΝΤΑ (+131,6%), CENER (+126,82%), ΑΡΑΙΓ (+119,28%), ΠΕΙΡ (+119,05%), και ΕΚΤΕΡ (+118,18%).

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις

Οι τελευταίες ανακοινώσεις έφεραν επιθετικές πιέσεις στην ΦΡΙΓΟ (-9,66%), με 1142059 τεμ. ανεκτέλεστο προς πώληση.

Ξαφνικό αγοραστικό ενδιαφέρον στον Παϊρη (+6,86%), με σχετική αύξηση των συναλλαγών.

Με αυξημένες συναλλαγές, σε νέα υψηλά 65 μηνών η Intralot (+7,03%).

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα οι ΝΤΟΠΛΕΡ (+8,44%), ΝΑΚΑΣ (+4,79%), ΝΑΥΠ (+3%), ΙΑΤΡ (+2,30%), ΣΙΔΜΑ (+3%) και ΧΑΙΔΕ (+1,50%).

Πέντε οι συνεχόμενες ανοδικές για ΓΚΜΕΖΖ (+0,34%).

Βγήκε μικρό “bid” σε Τζιρακιάν (+2,81%) και Sato (+1,67%).

Μετά από πτωτικό “πενταρέ” αντέδρασε η Αλουμύλ (+1,62%).

“Καρέ” ανοδικών συνεδριάσεων για Interlife (+2,61%).

Σημαντικό “άδειασμα” μέχρι τα 4,61 ευρώ (-7,98%) στην MIG (-3,09%). Μένει να φανεί αν η εν λόγω κίνηση είχε σαν αφορμή την εμφάνιση μικρού, επιπλέον, “πακέτου” εκποίησης μετοχών (απέμειναν 4333 τεμ.), όμως αν ο τίτλος συνεχίσει να δίνει κλεισίματα χαμηλότερα των 4,95 ευρώ, τεχνικά, δεν θα είναι θετική ένδειξη.

Σε υψηλά διμήνου η ΚΛΜ (+1,26%), σε νέα υψηλά 169 μηνών η Ιντρακόμ (+3,33%, συνεχίζονται οι αγορές από insiders).

Επιστροφή αγοραστών σε ΣΑΝΜΕΖΖ (+1,40%, από την Τετάρτη, 29/11/2023 οι μετοχές της Εταιρείας θα είναι διαπραγματεύσιμες στην ΕΝ.Α. Plus του Χ.Α. με ονομαστική αξία ευρώ 0,0812, ανά μετοχή και χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην επιστροφή κεφαλαίου με καταβολή μετρητών προς τους μετόχους ποσού ευρώ 0,0588 ανά μετοχή) και ΦΒΜΕΖΖ (+1,05%, από την Τετάρτη, 29/11/2023 οι μετοχές της Εταιρείας θα είναι διαπραγματεύσιμες στην ΕΝ.Α. Plus του Χ.Α. με ονομαστική αξία ευρώ 0,0212, ανά μετοχή και χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην επιστροφή κεφαλαίου με καταβολή μετρητών προς τους μετόχους ποσού ευρώ 0,0144 ανά μετοχή).

Αναρριχήθηκε μέχρι το +11,58%, αλλά έκλεισε στο +2,82% ο Κέκροπας.

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης έχει δώσει ημερήσιο αγοραστικό σήμα το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1196 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1195 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1175 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι αντιστάσεις στις 1260 - 1270, 1282, 1326 και 1350 - 1366 μονάδες.

Με ημερήσιο αγοραστικό σήμα και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή χαμηλότερα των 2898 μονάδων. Η ενδιάμεση στήριξη στις 2904 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και η επόμενη 2856 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η αντίσταση στις 3100 μονάδες.

Μια ματιά στις Διεθνείς Αγορές

Με μικτά πρόσημα, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού. Αργία στην Ιαπωνία.

Μικρά κέρδη στην Ευρώπη, αργία στην Wall Street.

Παραμένει υπό πίεση το Πετρέλαιο, προς το 1,0906 αντιδρά το Ευρώ, έναντι του Δολαρίου.

Προς τα $1990 υποχωρεί ο Χρυσός, προς τα $23,8 αντιδρά το Ασήμι.

Προς τα $37150 ανηφορίζει το Bitcoin, προς τα $2055 το Ethereum.

“Η Κίνα μπορεί να επιτρέψει για πρώτη φορά στις Τράπεζες να προσφέρουν βραχυπρόθεσμα δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις σε επιλεγμένους developers, σε μια κίνηση που αποβλέπει να δώσει ανάσες στον δοκιμαζόμενο κλάδο”, υποστηρίζουν πηγές του Bloomberg.

Με βάση τα αρχικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα, ο σύνθετος δείκτης PMI που συνδυάζει τη δραστηριότητα σε Υπηρεσίες και Μεταποίηση, διαμορφώθηκε στις 47,1 μονάδες το Νοέμβριο, από το χαμηλό σχεδόν τριών ετών του Οκτωβρίου στις 46,5 μονάδες, παραμένοντας κάτω από το επίπεδο του 50 που διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση της δραστηριότητας. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών, σε δημοσκόπηση του Reuters, τοποθετούσαν τον δείκτη στις 46,9 μονάδες.

"Σχεδόν τα δύο τρίτα των Ταμιευτηρίων και των Πιστωτικών Συνεταιρισμών έχουν τώρα μη πραγματοποιηθείσες απώλειες σε όλο το Τραπεζικό τους χαρτοφυλάκιο, το οποίο περιλαμβάνει δάνεια καθώς και τίτλους. Οι Ασφαλιστικές ζωής βρίσκονται σε παρόμοια κατάσταση. Ως αποτέλεσμα, οι λογιστικές αξίες είναι συχνά υψηλότερες από τις τρέχουσες αξίες της Αγοράς, επομένως η πώληση τίτλων θα είχε ως αποτέλεσμα ζημίες, οι οποίες θα μπορούσαν στη συνέχεια να οδηγήσουν σε ελλείμματα ρευστότητας σε περιόδους πίεσης”, προειδοποίησε η Bundesbank σε έκθεση χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

“H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να αντισταθεί στον πειρασμό να αυξήσει πρόωρα τα επιτόκια, καθώς το πιο δύσκολο κομμάτι της μάχης κατά του πληθωρισμού μπορεί να βρίσκεται μπροστά μας”, προειδοποίησε ο πρόεδρος της Bundesbank, Γιοακίμ Νάγκελ.

“Οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας συμφώνησαν στην προηγούμενη συνεδρίαση του ΔΣ να κρατήσουν ανοικτό το ενδεχόμενο για μία ακόμα αύξηση επιτοκίων, ακόμα και αν δεν ήταν μέρος του βασικού σεναρίου”, σύμφωνα με τα πρακτικά που δημοσιεύτηκαν.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση πρόσθεσε στη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 0,1 δισ., στα 86,4 δισ. ευρώ.

Νέα, οριακά χαμηλότερη τιμή - στόχο για τη μετοχή του ΟΠΑΠ θέτει σε έκθεσή της η Citi. O Οίκος κατεβάζει τον πήχη στα 17,6, από 17,8 ευρώ.

“Τα αποτελέσματα τριμήνου της Motor Oil ήταν καλύτερα των προβλέψεων”, τονίζει η UBS σε έκθεση στην οποία διατηρεί σύσταση “neutral” και τιμή - στόχο 26 ευρώ.

“Τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 375 εκατ. ευρώ, έναντι 278 εκατ. ευρώ που ανέμεναν οι αναλυτές. Τα καλύτερα των εκτιμήσεων αποτελέσματα εξηγούνται σε μεγάλο βαθμό από την ισχυρή επίδοση του τομέα της Διύλισης”, σύμφωνα με τη UBS.

Η UBS αναβαθμίζει τις προβλέψεις της για τα EBITDA και τα κέρδη ανά μετοχή της Motor Oil, για το σύνολο του 2023, κατά 7% και 10% αντίστοιχα.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΛΧΑ, ΜΥΤΙΛ, ΣΑΡ και με το θετικό οι ΚΟΥΕΣ, ΜΠΕΛΑ, TITC. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Alpha Bank, Autohellas, Εθνική και στο χαμηλό ο ΟΤΕ.

Απλά ικανοποιητική η τελική εικόνα με 69 ανοδικούς τίτλους, έναντι 55 πτωτικών, ενώ 12 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 2%.

---ΧΠΑ

Ανοδικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν μικρή αύξηση στο συμβόλαιο του δείκτη και σημαντική υποχώρηση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (12.225 συμβόλαια).

Στα 3.358 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 3.364 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Στα 1.699 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.850 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Στα 103 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 103 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 318, 311 για τον Δεκέμβριο και 7 για τον Ιανουάριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.074), κινήθηκε μεταξύ 3.055,75 και 3.076 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 0, 0 για τον Δεκέμβριο και 0 για τον Μάρτιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.074,25).

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Δεκέμβριο και 0 για τον Ιανουάριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 5.109,75).

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (8.929 Ελ. Πετρέλαια, 8.700 ΟΠΑΠ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (921), Πειραιώς (1.922), Εθνική (1.792), ΔΕΗ (258), Alpha Bank (2.797), Ιντρακάτ (1.099), Ιντρακόμ (1.204), Αεροπορία Αιγαίου (330), ΑΔΜΗΕ (178), Μυτιληναίο (202), ΟΤΕ (165), ΟΠΑΠ (514).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 194.760, Πειραιώς 72.659, Eurobank 31.050, Εθνική 32.299, ΔΕΗ 25.549, ΑΔΜΗΕ 25.259, Τέρνα Ενεργειακή 15.355.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 57.279.561 τεμ., (από 57.279.561 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.278.881 τεμ. (1.278.881), Eurobank 34.120.033 τεμ. (34.120.033), ΟΠΑΠ 1.578.581 τεμ. (1.578.581), Εθνική 17.768.359 τεμ. (18.998.519), ΟΤΕ 1.495.482 τεμ. (1.495.482), Πειραιώς 1.124.005 τεμ. (1.148.239).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v