Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Συνεδρίαση με το βλέμμα στο rebalancing

Κλείνουν βιβλία για τον «πράσινο» Νοέμβριο οι διαχειριστές, με το βλέμμα στις εισροές κεφαλαίων σε τράπεζες και blue chips λόγω MSCI. Εκτιμήσεις για εκτίναξη τζίρου στη συνεδρίαση.

Χρηματιστήριο: Συνεδρίαση με το βλέμμα στο rebalancing

Με θετικό «ταμείο» κλείνουν τον Νοέμβριο οι long.

Με απόδοση 9,21% για τον S&P500, με 9,85% για τον DAX, απόρροια της σταδιακής επαναφοράς των επενδυτών, διαδικασία που ξεκινούσε από τα χαμηλά του σοκ της 7ης Οκτωβρίου (σ.σ. εισβολή της Χαμάς) για να κορυφωθεί στα τωρινά επίπεδα. Στις 4.550,58 για τον S&P500, στις 16.165,45 για τον DAX.

Από τα χαμηλά (των αρχών Οκτωβρίου) η ανάκαμψη και για το Χρηματιστήριο Αθηνών, που μέσα στον Νοέμβριο ενισχύθηκε 7,15% (ΓΔ).

Κλάδος-οδηγός ο τραπεζικός, με μεταβολή 10,87% για τον ΔΤΡ αλλά και σημαντική αντίδραση αρκετών blue chips, που αποτυπώνεται στο 6,22% για τον FTSE25.

Καθοριστικός μήνας ο τρέχων, για πολλούς χαρακτηρίζεται και ως game changer, ειδικότερα για τον τραπεζικό κλάδο, καθώς πωλήθηκε το 9% της Alpha Bank στη UniCredit, έγινε το placement για το 22% της Εθνικής, επίσπευσαν τις εκδόσεις senior preferred bonds Eurobank και Πειραιώς, αντλώντας από 500 εκατ. η καθεμία.

Διψήφιες αποδόσεις για Πειραιώς (14,57%) και Εθνική (14,31%), υψηλές μονοψήφιες για Αlpha Bank (9,82%) και Eurobank (8,38%).

Ενισχυμένες και οι 4 με την παρουσία τους στο Greek Investment Conference, στο Λονδίνο και με εξίσου ενδιαφέρουσες εξελίξεις για τη συνέχεια.

Στο επίκεντρο ο κλάδος και σήμερα, ειδικότερα η Εθνική, λόγω της αναδιάρθρωσης των δεικτών MSCI, των αναμενόμενων εισροών εξαιτίας της βαρύτερης στάθμισης που έχει πλέον ο συγκεκριμένος τίτλος.

Ενδεχομένως να υπάρξουν μικροαλλαγές στη στάθμιση μετοχών του «καλαθιού» MSCI Standard Greece, με τους χρηματιστές να προεξοφλούν πως η αξία συναλλαγών θα μπορούσε να είναι 4πλάσια της χθεσινής.

Ενδιαφέρον το ενδεχόμενο εισροών/εκροών σε τίτλους των Eurobank, Αlpha Bank, Πειραιώς, αλλά και ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Mytilineos, Jumbo, Motor Oil και ακόμη 2-3 «βαριών χαρτιών», με βαρύτητα και στους δείκτες (ΓΔ, FTSE25).

Τελευταία συνεδρίαση για τον Νοέμβριο, θεωρητικά «κλείνουν βιβλία» οι διαχειριστές ξένων χαρτοφυλακίων, πιθανότατα μέρος των θέσεών τους θα επιχειρηθεί να κατοχυρωθεί σε βέλτιστες δυνατές τιμές.

Ωστόσο, όπως σημειώνουν χρηματιστές, οι αυξημένες συναλλαγές με πακέτα το τελευταίο 3ήμερο αποδίδεται σε εισαγόμενες εισροές/αλλαγή θέσεων, κυρίως λόγω του road show της Morgan Stanley, Δευτέρα-Τρίτη.

Οντως, από την αρχή της εβδομάδας η ροή προσυμφωνημένων εντολών ήταν σημαντική, ισχυρότερη του μηνιαίου μέσου όρου. Μένει να φανεί σε ποιο βαθμό αφορά σε θέσεις μεσομακροπρόθεσμου ορίζοντα.

Ομως, παράλληλα με το rebalancing, μέρος του εισαγόμενου χρήματος εκτιμάται πως τοποθετείται με προεξοφλητική λογική, ενόψει της αξιολόγησης αύριο βράδυ από τη Fitch. Μέρος του είναι και βραχυπρόθεσμου προσανατολισμού, πρακτικά με ορίζοντα των πρώτων μίας-δύο εβδομάδων του Δεκεμβρίου, ποντάροντας στην επανάληψη της περυσινής ανοδικής αντίδρασης, στο αντίστοιχο διάστημα.

Εξελίξεις ικανές να δικαιώσουν την τακτική των long θα υπάρξουν, θα τις δούμε από αύριο, κυρίως από Δευτέρα.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v